En WiFi-forstærker er præcis, som det lyder. En enhed der forstærker dit internet. Dette er dog i forhold til rækkevidden, og ikke den maskimale hastighed, som dit internet kan yde. Disse går også under navnet WiFi forlænger, WiFi extender, WiFi booster og WiFi repeater.
De fleste hjem i Danmark har internetforbindelse, men mange af disse har også, hvad man kalder for døde zoner. Dette er steder i huset (ofte i kældre, hjørner eller i yderkanten af huset), hvor internettet enten er så dårligt, at det knap fungerer, eller hvor internettet er ikke-eksisterende. Dette er som regel grundet en router, der ikke har stor nok rækkevidde, til at dække hele huset med trådløst internet.
Oplever du dette derhjemme, vil en WiFi-forstærker være fordelagtig, da denne vil forstærke din routers rækkevidde. En forstærker til WiFi hjælper altså med at forbedre rækkevidden af ens trådløse internet, så man bedre kan dække hele huset.
I denne WiFi extender test har vi taget et kig på de bedste løsninger, så man kan komme dette problem til livs.
Hvordan virker en wifi forstærker?
Alle wifi forstærkere kan opsættes som trådløs wifi forstærker. Du vil altså kunne forstærke dit wifi signal, så du undgår døde zoner i huset – uden at skulle forbinde router og forstærker med kabel.
En wifi repeater forstærker dit wifi signal, så dit internet kan række længere end din routers rækkevidde. Oplever du mange døde zoner, vil en internet forlænger være en god ide.
Helt simpelt forklaret, kobler forlængeren sig på dit trådløse internet, og sender derefter signal videre.
Vil man gerne forbinde flere wifi forstærkere, er dette tit en mulighed. Tag fat i producenten af den wifi forstærker du har købt, og spørg dem om det er en mulighed. Ofte skal man blot følge samme opsætningsmodel, som når man skal installere en enkelt Wi-Fi forstærker.
Wifi forstærker opsætning
Når du har købt en WiFi-forstærker, der passer dine behov, er det blevet tid til at installere og sætte enheden op. Denne process varierer alt afhængigt af model og producent, men det fungerer tit på samme måde. Ofte gør man brug af den såkaldte WPS knap/funktion, der kan forbinde routeren med forstærkeren
Trin 1: Første trin er meget simpelt. Du skal indsætte din WiFi-forstærker i en stikkontakt og vente på, at den er klar. Dette varierer fra model til model, men som regel er der et lille lys, der begynder at blinke.
Trin 2: Nu skal du forbinde forstærker til internet. Først skal du trykke på WPS-knappen på din router. Placeringen varierer, men der er som regel en indikation (ellers kan du altid søge på Google). Inden for 1-2 minutter af, at du har trykket på WPS på routeren, skal du gøre det samme på din wi-fi forstærker. Dette vil parre de to enheder sammen.
Trin 3: Du kan nu koble dig på din nye internet forstærker. Som regel vil denne enhed hedde det samme som dit normale internet, men med en lille ekstra endelse (eksempelvis “_ext” eller “.ext”). Hvis du ikke kan finde det nye trådløse netværk, er der højst sandsynligt gået noget galt undervejs. I så fald kan du prøve at gennemgå dette igen.
Vi vil dog anbefale, at du følger instruktionerne, som du har fået med extenderen/routeren. Tit kan man også finde disse netværk forstærker instukser på producenternes hjemmeside. Vi vil kun anbefale denne fremgangsmåde, hvis du ikke har andre muligheder.
Sådan vælger du en wifi forstærker
Når det kommer til wifi forstærkere, er der rigtig mange modeller at vælge imellem. Derfor er det vigtigt, at man finder ud af, hvad ens behov er, før man begynder at lede efter den rigtige enhed.
Vi kommer til at gå i dybden med, hvordan man finder den rigtige wifi forstæker, ift. nedenstående parametre;
Hvis du allerede kender dit behov, kan du springe denne sektion over. Ved du ikke hvilken router forstærker du har brug for, anbefaler vi at gå igennem nedenstående.
Pris
Når du skal købe en wifi forstærker, vil du blive præsenteret for en stor vifte af priser, helt fra få hundrede kroner, helt op til flere tusinde. Her bliver du nødt til at kigge på dit budget, så du kan finde ud af, hvad du er villig til at bruge på en wifi forstærker.
Er du på et tight budget, og kan du gå på kompromis med hastighed og kvalitet, kan du købe en billig wifi forstærker. Har du et stort budget, og vil du gerne have forstærker til router i rigtig god kvalitet, har du selvfølgelig mulighed for at vælge nogle wifi forstærkere i premium prisklassen.
Kvalitetsbehov
Kvaliteten af wifi forstærkeren hænger ofte sammen med prisen. Dog kan man godt få høj kvaliteten for en billig penge.
Når vi siger kvalitetsbehov, mener vi hvor hurtig forstærkeren er, hvor stor rækkevidden er, hvor stabilt wifi signalet er og den generelle funktionalitet af wifi forstærker.
Spiller man meget computer, streamer meget eller bor der mange i husholdningen, kan det resultere i langsomt wifi signal, hvis man har en dårlig router/en dårlig wi-fi forstærker. Ved at investere i en ordentlig wi-fi forstærker, der kan levere et ordentligt wifi i hele huset, vil man ikke behøve at opgradere sin enhed i lang tid, og man vil have en bedre oplevelse ved streaming og generelt brug af sit trådløse netværk. På den lange bane kan man faktisk ende med at spare penge.
Forstærker eller repeater?
Selvom vi bruge både forstærker og repeater som det samme, og de to typer også har samme resultat, er det faktisk to forskellige typer teknologi.
En Wi-Fi forstærker fungerer således, at den opfanger dit originale wifi signal, hvorefter den genudsender det som et nyt trådløst netværk, der også har et nyt navn.
En repeater fungerer en smule anderledes. Ligesom en forstærker, opfanger den dit originale wifi signal, men i stedet for at genudsende det som et nyt trådløst netværk, vil en repeater forstærke wifi signalet, så det er det samme wifi i hele dit hjem. Dette vil altså resultere i, at dit originale netværk bliver boosted med hensyn til rækkevidde.
Hvor skal den bruges?
De fleste tænker kun på internet inde i deres hjem og som regel kun i stueetagen. Dog er der nogle, der har brug for Wi-Fi enten udenfor eller i kælderen. I dette tilfælde er det ikke altid, at en hvilken som helst wifi forstærker vil virke.
Skal du forstærke signalet enten udenfor eller i kælderen, skal dit wifi signal som regel flytte sig igennem enten beton eller mursten, hvilket kan være svært at få til at lykkes. Dette kan man fikse på to måder: anskaffe sig en utroligt stærk trådløs Wi-Fi forstærker eller forbinde routeren og wifi forstærkeren direkte med et ethernet kabel.
Sørg dog for at ungersøge, om din forstærker kan trænge igennem muren, før du køber eller flytter rundt på den – der er ingen grund til at forsøge, hvis man på forhånd ved, at det komme til at fejle.
Opnå det bedste signal
En forsinket eller hakkende forbindelse kan være virkelig irriterende, når man er i gang med at se en film eller spille computer. Derfor er det vigtigt at have en stabil forbindelse til sit internet.
Der er en række ting man kan gøre for at sikre sig, at man får aller mest ud af sit internet. Herunder vil vi gå igennem nogle tips fra os, men også andre tips og tricks vi har lært igennem andre eksperter.
Oplever du at dit internet er langsomt, eller er blevet langsommer gennem tiden, kan det være en god ide at gå igennem listen, så du kan finde ud af, hvad du kan gøre, for at få et bedre trådløst netværk.
Interferens
Interferens betyder forstyrrelser. Hvis du har en enhed, der forstærker wifi signal, nytter den ikke meget, hvis signalet alligevel bliver blokeret af andre elektroniske enheder. Det er nemlig meget muligt.
De fleste er ikke klar over dette, men hvis man har mange elektroniske apparater på samme sted, og de alle sammen udsender en form for signal, kan de forskellige signaler forstyrre hinanden. Hvis dette sker, vil de alle blive værre – hvilket også vil resultere i et svækket og langsommere trådløs netværk.
Derfor er det vigtigt at stille både sin trådløse forstærker og router et sted, hvor der ikke er andre elektronisk enheder. Hvis du har flere wi-fi forstærkere, skal du også sørge for, at de ikke står for tæt sammen, da de dermed kan forstyrre hiandens signaler – især hvis de bruger samme frekvens til at udsende signalet.
Antal enheder på wifi signalet
Dette tip er måske åbenlyst, men det er værd at forsøge alligevel. Jo flere enheder du har på internettet, jo langsommere vil det blive. Har du overbelastet dit trådløse netværk med enheder, som du måske ikke engang bruger, vil det blive langsomt og ustabilt.
Sørg for at koble fra internettet, på de enheder du ved du ikke bruger. På denne måde kan din router eller forstærker udsende et stærkere trådløst signal, til de enheder der faktisk bruger signalet.
Du kan tænke over dit trådløse netværk som et kage – jo flere enheder der skal dele kagen, jo mindre et stykket de hver især får. Hvis der er for mange enheder, vil stykket blive så lille til sidst, at man ikke vil få noget som helst. Sørg derfor for at logge af nettet, når du er færdig med at bruge en enhed.
Placering
Placeringen af din router eller wifi forstærker er ikke ligegyldig – det har faktisk en stor betydning for signalets styrke, stabilitet og rækkevidde. Der er nogle helt simple guidelines, som du kan følge, for at opnå det bedste wifi signal.
Når det kommer til routere og wifi forstærkere, gælder de samme principper, når vi snakker om placering.
For det første, skal du undgå at stille din enhed bag ved noget eller nede i noget. Ved dette menes, at du skal undgå at stille din wifi forstærker ned i en skuffe eller bag en skabslåge. Selvom det måske ikke altid er verdens pæneste enhed, vil hvad som helst mellem din telefon og din wifi forstærker kunne forværre signalet. Det samme gælder for døre og vægge. Hvis du skal bruge et stærkt signal i stuen, anbefales det er stille din wifi extender i stuen.
Hvis du kan, hjælper det også at stille wifi forstærkeren højt oppe. Det vil give et stærkere signal, så undgå at stille din extender på gulvet.
Netværksforlænger rækkevidde
For at udnytte rækkevidden bedst muligt, skal du sørge for at splitte din wifi forstærker og router op, så de står i hver deres ende af huset. På denne måde vil du have den bedste balance af wifi signalet i dit hjem. Du skal dog sørge for, at din wi-fi forstærker er inden for routerens rækkevidde – ellers vil den ikke kunne forstærke signalet.
Hvis du har sat din extender rigtigt op, sammen med din router, og har de to nok rækkevidde, vil du have et godt trådløst signal i hele dit hjem. Det er kun hvis dine forskellige enheder ikke har rækkevidde nok, at du vil opleve døde zoner, hvor du ikke vil have forbindelse til netværket. I så fald kan du anskaffe dig flere wifi forstærkere.
Opdater routeren/forstærkeren
Det sker fra tid til anden, at der kommer en ny opdatering til routerens eller wi-fi forstærkerens software. Sørg altid for, at din enhed er up-to-date. Har du aldrig opdateret din enhed, og er forbindelsen gået fra god til dårlig, kan mangel på opdatering være grunden.
Brug en eftermiddag på at finde ud af, hvordan du opdaterer din router – det kan være en rigtig god ide.
Er din router meget gammel, kan du investere i en ny – se vores forslag på de bedste routere i denne router test.
Forstærk wifi signal med flere antenner
En wi-fi forstærker har wifi antenner, der både modtager og udsender netværkssignalet fra din router. En ekstra wifi antenne betyder generelt en bedre forbindelse – men dette er selvfølgelig ikke altid korrekt. Hvis du dog oplever en dårlig eller ustabil forbindelse, og du har gennemgået alle forrige trin, kan du forsøge at tilføje flere antenner til din wi-fi forstærker.
Nogle wifi-forstærkere har interne antenner – derfor er det ikke altid, man har mulighed for at tilføje flere. Der er heller ikke særlig æstetisk smukt, hvilket også er en overvejelse, man skal gøre sig.
Test wifi signal
Hvis du har gjort alt hvad du kan, for at optimere din dækning, hastighed og signal, men oplever du stadig problemer, skal du lave en wifi test. Dette er heldigvis nemt og enkelt at udføre.
Tag en computer, tilslut til internettet (gerne med kabel og ikke det trådløse netværk) og gå ind på din foretrukne browser. Der findes mange inline hastighedstest, så vælg den du foretrækker.
Her kan du få en download og upload hastighed. Vær opmærksom på, at denne hastighed som regel er væsentlig lavere, en hvad du har købt hos din internetudbyder. Det du køber hos internetudbyderen er maskimum hastighed, men det er sjældent, at man opnår denne maks hastighed. Er din hastighed dog meget langsommere, end hvad du har købt fra din internetudbyder, kan det være et tegn på et problem. Ring her til din udbyder, så de kan fortælle dig hvordan du kan forstærke wifi signal hos dig.