Vertikalskærer test – Den bedste vertikalskærer til din have %currentyear%

Drømmer du om en flot, ensartet græsplæner i snorlige linjer, så er vores vertikalskærer test lige noget for dig. Her har vi nemlig kigget på fem forskellige vertikalskærere, så du kan finde den helt rigtige til dine behov.

De 5 udvalgte modeller

Artikel af Miklas

En vertikalskærer er nemlig uundværlig for at få den flotte ensartede græsplæne. Det er den fordi den giver luft til græssets rødder, samtidig med at den effektivt fjerne mos og ukrudt. Alle disse ting er med til at give dig en sund græsplæne, hvad end du har en lille have, eller en stor have.

I vores vertikalskærer test, gennemgår vi fem af de bedste vertikalskærer på markedet. Vi har kigget på både fordele og ulemper, og så har vi lavet en købsguide. Her kan du få hjælp til hvordan du vælger den rigtige vertikalskærer. Du kan også kigge i vores sammenligningstabel, hvor vi har fundet nyttige tekniske detaljer omkring de fem modeller.

Det mener vores produkteksperter

Med denne elektriske vertikalskærer , får du 3 maskiner i én. Du får nemlig en vertikalskærer, en mosfjerner og en opsamler når du aktivere motoren.

Der medfølger knivvalse og fjedervalse, samt en opsamler der kan indeholde 55 liter. Denne vertikalskærer/plænelufter har en rigtig god arbejdsbredde på 38 cm. Klippehøjden kan justeres i 5 forskellige trin, alt efter hvor hårdt medtaget din græsplæne er.

Selve maskinen fylder ikke meget mere end en almindelig håndskubber og vejer kun 14 kilo. Det vil sige at det er nemt at stille den af vejen i dit haveskur, når den ikke er i brug. Håndtaget kan desuden justeret, så den passer til din højde, så du undgår en dårlig arbejdsstilling.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Effektiv arbejdsbredde
  • plus-circle.svg 3-i-1 plænelufter 
  • plus-circle.svg Justerbar klippehøjde
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Mindre kraftig motor

Det mener vores produkteksperter

Med Makita vertikalskæreren får du en elektrisk vertikalskærer, der løsner mos og andet ukrudt fra din græsplæne, så den kan ånde igen. Du kan nemt indstille højden i håndtaget, så du får en behagelig arbejdshøjde. Den har et ergonomisk greb, så du kan håndtere maskinen både nemt og sikkert.

Maskinen er rigtig nem at rengøre, hvilket er en stor fordel. Samtidig er den også nemt at opbevare, takket være de foldbare håndtag. Det er heller ikke en særlig tung maskine, ja faktisk vejer den kun 12 kg. Denne plænelufter, har en græsopsamler med en kapacitet på 30 liter.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Let foldbar håndtag
  • plus-circle.svg Justerbar højde indstilling
  • plus-circle.svg Foldbare håndtag
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Mindre plads i græsopsamleren

Det mener vores produkteksperter

Med denne Stiga vertikalskærer, får du en yderst kraftig vertikalskærer. Denne vertikalskærer er rigtig god til de mere vanskelige opgaver, og uanset hvor hård jorden er, så klarer denne maskine det. Den er også god hvis der er meget mos i din plæne. Den har en arbejdsbredde på hele 40 cm, og arbejder med 32 knive, der bidrager til en dybere jordluftning.

Fordi den er benzindrevet, slipper du for irriterende ledninger der begrænser hvor langt du kan gå. Du slipper også for at skulle holde øje med at ledningen hele tiden er bag dig, så du ikke kører den over. Så kan du i stedet koncentrere dig om at få en smuk græsplæne.

Knivene i hærdet stål, er det man kalder hængslende (løst hængende) og fordelen ved dette er, at de lettere kan klare at møde forhindringer såsom meget hårde rødder eller store sten. Dette sker fordi knivene løftes når de møder en forhindring der ikke kan skæres over. Arbejdsdybden her er 0 – 15 mm, og den har en opsamler med en kapacitet på 50 liter.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Egner sig godt til stor græsplæne
  • plus-circle.svg 40 cm arbejdsbredde
  • plus-circle.svg Benzindrevet 
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Tung 

Det mener vores produkteksperter

Med denne vertikalskærer fra AL-KO kan du få en flot græsplæne. Du får samtidig en elektrisk mosfjerner, der fjerner mos grundigt, samt andre planterester og dødt græs. Maskinen har en opsamler med en kapacitet på 55 kilo der samler afklippet græs, mos og ukrudt.

Maskinen har et integrerede bærehåndtag der er bekvemt at holde på. Når arbejdet er gjort, og det er tid til at slukke maskinen, kan du også klappe skaftes sammen 2 steder. Så fylder din vertikalskærer så lidt som muligt under både opbevaring og transport.

Denne maskines kraftige motor arbejder med en effekt på 1500 Watt. Der er 5 forskellige trin i dybdeindstillingen. Denne kombinerede vertikalskærer er også en plænelufter og en opsamler

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Sammenklappeligt håndtag og skaft
  • plus-circle.svg Stærk motor
  • plus-circle.svg 3-i1 plænelufter
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Mindre arbejdsbredde 

Det mener vores produkteksperter

Med denne Gardena vertikalskærer, får du en vertikalskærer der er perfekt til den lille have. Den er simpel og kompakt, har store hjul, og fylder ikke meget at opbevare. Samtidig er den rigtig let at bruge. Den har en arbejdsbredde på 30 cm, perfekt til en almindelig græsplæne.

Knivalsens design er lavet sådan at maskinen næsten “trækker” sig selv fremad hen over græsplænerne. På den måde skal du ikke koncentrere dig så meget om at skubbe maskinen, men mere om at styre.

Knivene er i rustfrit stål og højden kan justeres i 3 trin, hvilket er fint for de fleste græsplæner.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Store hjul
  • plus-circle.svg Kompakt størrelse 
  • plus-circle.svg Knive i rustfrit stål
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Ikke egnet til store haver

Nu har du læst om fem forskellige vertikalskærere, og det er nu tid til at du skal beslutte hvilken en der er den rette plænelufter for dig. Som du nu ved, så findes der flere forskellige modeller, der egner sig godt til forskellige ting.

Du kan her i vores købsguide få et godt overblik over hvad det er du skal tænke over. Hvis du følger nedenstående guide, og samtidig kigger i vores sammenligningstabel. Så bliver det langt nemmere at få fat i den helt rigtige model.

Hvor stor er din have?

Først skal du tænke på hvad du skal bruge din plænelufter/vertikalskærer til. Altså hvilken størrelse din have er, og behovet for pleje, vedligeholdelse og luftning af græsplæne. Hvis der er rigtig store mængder mos og masser af andet ukrudt, så skal du have en maskine der er rimelig robust og med en kraftig motor.

Har du derimod en mindre plæne, så behøver du ikke en helt så kraftig maskine. Hvis du vælger den rigtige maskine, sikrer du også lang levetid for den.

Greb – Hvor god er den at holde på?

Du bør også se på hvilket greb du gerne vil have. Hvis du har et stort areal der skal ordnes er det rart med et godt greb. Det skal gerne være komfortabelt at holde på i lang tid af gangen.

Det er også en rigtig stor fordel hvis du kan justere højden hvilket du kan ved de fleste vertikalskærere. Det er ikke særlig behageligt at gå i længere tid, men et greb i den forkerte højde. Det kan give rygsmerter, og gøre oplevelsen langt mindre behagelig.

Nogle vertikalskærere har også en praktisk bærehåndtag så det er lettere at flytte dem rundt. Om dette er nødvendigt for dig, er op til dig selv.

Elektrisk eller benzin

Du kan både elektriske vertikalskærere, og så kan du få dem benzindrevne. Ofte er dem på benzin meget kraftige. Hvis du har en meget stor plæne, eller en plæne med en masser sten, så kan den benzindrevne være en god ide.

Du slipper også for at skulle tænke på om ledningen nu kan nå hele vejen med rundt. En benzindrevet vertikalskære har ofte et lidt højere støjniveau.

Har du en mindre græsplæne er elektriske udgaver det bedste valg. De fylder også ofte mindre at opbevare, og de vejer markant mindre. De har også et lavere støjniveau.

Opsamlingskapacitet

Det er ikke alle maskiner der har en opsamler, og det er heller ikke sikkert du har brug for en. Hvis du ikke har et stort areal, så kan du sagtens selv gå over græsplænen simpel rive og rive mos sammen, når du er færdig med at bruge din vertikalskære.

Er græsplænen derimod større, er det rart med en opsamler, hvilket mange vertikalskærere har. Alt efter størrelsen på græsplænen har du brug for mere eller mindre kapacitet.

Justerbar arbejdsdybde

Det er også en god ide at vælge en maskine hvor du kan justere arbejdsdybden til at gå rimelig dybt.  Hvis din græsplæne er meget stor, så er det også en god ide at vælge en maskine med en rimelig bred arbejdsbredde.

Hvis havens areal heller ikke er så stort, så behøver du ikke en meget stor arbejdsbredde. Det kan dog stadig være rart med en maskine hvor du har mulighed for at indstille dybden, da en lille græsplæne jo også kan være meget medtaget og have brug for plæneluftning.

Budget

Du kan få vertikalskærere i forskellige prisklasser og du kan helt sikkert få en til en fornuftig pris, udfra dit budget. Hvor mange penge du vil bruge på din nye plænelufter er selvfølgelig helt op til dig selv. Der er selvfølgelig ovenstående faktorer som det er vigtig du kigger på inden du vælger. Nogle af disse kan selvfølgelig også have indvirkning på prisen.

Eksempelvis er en benzindreven plænelufter ofte en del dyrere end en elektrisk. Til gengæld er den også god hvis du har en stor plæne. Hvis du har en lille plæne kan du sagtens finde en billigere model. Lige meget hvad skal du nok kunne finde en god maskine til dit budget. Så kan du også få en velholdt græsplæne.

Hvordan virker en vertikalskærer?

En vertikalskærer har en række knive knive. De lodretstillede knive, sidder på en roterende akse der skærer vertikalt ned i græsplænen, deraf navnet. Nogle gang kan en vertikalskærer også blive kaldt for en elektrisk plænelufter. Det er ikke helt forkert, de gør nemlig nogenlunde det samme.

En vertikalskærer fungerer på den måde, at den skærer lodrette riller i jorden. Når der skæres riller i plænen, kan vand og frisk luft trænge ned. Din græsplæne har brug for det, da det giver bedre vækstvilkår for græsrødderne.

Jo mere ødelagt din græsplæne ser ud, desto dybere skal du skære. Modellerne i denne test har 3-5 dybdeindstillinger. Hvis du har en meget tyk græsplæne har du brug for en god dybde.

En græsplæne med meget mos er ikke så pæn at se på og der forhindrer at græsrødderne får luft. Netop derfor er dette forebyggende arbejde så vigtigt. Vertikalskæreren er også god til at fjerne tørt, dødt og brunt græs der kan ligge i bunden af din græsplæne.

Dette døde græs lukker af for luften, men når det fjernes får græsplænen ilt, og der bliver plads til nye, sunde skud. Mos trives godt når der ikke er så meget luft, derfor vil vi gerne fjerne det, give mere luft og derved forhindre ny mos.

Hvornår og hvor ofte skal du bruge den?

Det er vigtigt at man ikke bruger en vertikalskærer på en helt nysået græsplæne. Hvis man gør det for tidligt, så kan man komme til at sætte græsset tilbage. Dette gør mere skade end gavn, så derfor skal du vente til græsset er i gang med at gro.

Det er en god ide at bruge sin vertikalskærer i foråret, og så igen i september måned, inden det bliver alt for koldt. På den måde sikrer man en stærk plæne vinteren over. Husk også at du ikke skal bruge din vertikalskærer i tørkeperioder, da græsset i forvejen har det rigtig hårdt på det tidspunkt.

Det anbefales ikke at du bruger maskinen mere end 2 gange årligt, da det er en ret intensiv behandling for din græsplæne. Når du er færdig med at vertikalskære din plæne, er det en god ide at gøde den med noget god gødning til formålet. Så får den lidt at leve af efter en hård omgang, og den har de bedste vilkår for at gro nyt og friskt græs.

Det kan se voldsomt ud, første gang du bruger en vertikalskærer, men din plæne har altså godt af det. Så du skal ikke blive forskrækket og tro at du er i gang med at ødelægge din plæne.

Selvom du har en maskine med en opsamler er det en god ide lige at gå plænen over bagefter, og tjekke at alt er taget med. Hvis der ligger mos eller lignende så tag det lige med en rive, så der kan komme masser af luft til græsset.

FAQ

Hvilken vertikalskærer er bedst i test?

Den bedste vertikalskærer i test er AL-KO Combi Care 38 E Comfort Vertikalskærer. Du får her en 3-i1 løsning. En vertikalskærer, en mosfjerner og en opsamler. Den har en fornuftig arbejdsbredde på 38 cm, og klippehøjden kan indstilles til 5 forskellige trin. Derfor er den vinder af vores vertikalskærer test.

Hvor ofte skal jeg bruge min vertikalskærer?

Det anbefales at du bruger din vertikalskærer to gange årligt. Først i foråret, omkring maj måned hvor din græsplæne står rigtig sundt. Anden gang er i efteråret omkring september måned, så din græsplæne står stærkt inden vinteren. Hvis du holder dig til dette, vil du får en flot og velholdt plæne år efter år.

Din produktekspert

Miklas

Administrator