En varmeblæser kan ikke varme hele huset. Men i de kolde vintermåneder er det for de flestes vedkommende rart med lidt ekstra varme.
Ikke alle har en brændeovn, og mange er måske nervøse for at ødelægge indeklimaet og luftkvaliteten i hjemmet, når de bruger pejs eller åben ild. Desuden er brænde blevet virkelig dyrt, hvis man ikke lige har et par træer i baghaven, der alligevel skal fældes.
Det kan jo også være den i en periode er tænkt som primær varmekilde, for eksempel i et skur, der fungerer som arbejdsværelse eller i dit værksted. Uanset anvendelsen, så er varmeblæseren et godt bud.
En god varmeblæser eller elvarmer kan være svaret på dine varmeproblemer og en hurtig og effektiv måde at opvarme mindre rum. En kraftig varmeblæser, som for eksempel Stadler Form Anna, der er bedst i test, kan på en kold vinterdag være en sand redning!
Men der er faktisk forskellige typer at vælge imellem. Der findes elektriske, keramiske og gasdrevne varmeblæsere. Vi koncentrerer os i denne købsguide om de første to modeller af gode varmeblæsere på markedet.
Hvad er forskellen på en elektrisk og en keramisk varmeblæser?
I vores varmeblæser-test giver vi dig de fem bedste varmeblæsere, og testen består af fire keramiske varmeblæsere og en el-varmeblæser.
Men hvad er egentlig forskellen? Og hvilken type er den perfekte varmeblæser til dig? Det giver vi dig svar på lige her, så bliv endelig hængende.
Som navnene måske antyder anvender en keramisk model keramiske varmeelementer. Praktisk set betyder det, at varmen kan justeres. Desuden kan man med et keramisk varmeelement spare på strømmen, hvis man sætter den på en lav varmeeffekt.
De har derudover ofte den autofunktion, så varmeblæseren slukker, når den ønskede rumtemperatur er nået for dernæst på automatisk vis at tænde sig igen, hvis temperaturen falder under den ønskede indstilling. På den måde holdes temperaturen i rummet på et stabilt niveau, og du slipper for konstant at skulle tænde og slukke samt undgå, at rummet bliver enten for koldt eller for varmt.
En el-varmeblæser indeholder derimod et varmeelement, som bliver varmet op, når den tændes. Når varmeelementet er varmt, blæser den varm luft ud og opvarmer på den måde rummet.
Der er dog fordele og ulemper ved begge.
En keramisk varmeblæser bliver hurtigere varm end en el-varmeblæser.
Til gengæld er den elektriske varmeblæser bedre til at fordele varmen i rummet, fordi den blæser den varme luft ud.
En keramisk model blæser ikke varmen, da den udelukkende kommer fra et keramisk varmeelement. Det kan derfor tage noget tid at varme hele rummet.
Hvad du kan bruge en varmeblæser til
Den giver naturligvis varme, men i hvilke tilfælde er det smart at have en varmeblæser ved hånden?
Den kan blandt andet bruges til:
- at give ekstra varme ved særligt kolde dage/nætter.
- at varme et rum uden radiator op, for eksempel et skur eller lignende.
- at bekæmpe fugt i et rum, der ikke ofte bliver opvarmet.
- at tørre et rum efter en vandskade.
- at varme stalden eller teltet, når der skal holdes fest.
- at holde fødderne varme, mens man arbejder ved skrivebordet (det er rart, når lidt varm luft blæser på fusserne).
Desuden er nogle varmeblæsere transportable, så du kan tage den med dig på ture. Den er for eksempel virkelig smart at have med på campingferie, da den kan hurtigt lige kan varme forteltet op på de lidt køligere dage.
Den skal dog ikke ses som erstatning til en almindelig radiator, men som et ekstra varmelegeme, der kan varme et rum op hurtigere end en almindelig radiator, samtidig med at du ligesom på en ganske almindelig radiator kan indstille temperaturen varmeblæseren, så du opnår præcis den temperatur, du ønsker.
Så meget koster det at bruge en varmeblæser
Har du flere rum eller måske et meget stort rum, du gerne vil varme op, kan en elektrisk varmeblæser, der blæser varmen ud, i sådanne tilfælde være at foretrække. Det kan dog også være du ikke kan nøjedes med en eneste varmeblæser, og du gerne vil have flere varmeblæsere, som du så kan stille op på forskellige steder i rummet, så de blæser varm luft ud rummet og tilsammen giver en god temperatur.
Men det øger selvfølgelig også energiforbruget at bruge flere.
Og energieffektivitet er naturligvis også en vigtig faktor at tage med i ligningen, hvis du overvejer at anskaffe dig en varmeblæser. Så hvor meget koster det egentlig at bruge en varmeblæser?
Det kommer faktisk an på, hvor stort et rum du opvarmer med ønskede varmeblæser, og hvor mange watt den har.
En varmeblæser på 2.000 watt bruger 1,5 kWh. Hvis vi regner med en kWh-pris på omkring 3,57 kroner på landsplan, koster det lidt under 5,4 kroner i timen at varme et mindre rum på mellem 10 og 20 m2.
For et større rum på op til cirka 50 m2 koster det omtrent 3,57 kroner i timen med en varmeblæser på 3.000 watt, da den bruger 1 kWh.
Jo flere watt varmeblæseren har, desto billigere er den i drift.
Egenskaber og funktioner
En funktionel varmeblæser er en varmeblæser, der dækker dine behov. Døjer du med ryggen, er den rigtige varmeblæser for dig måske en model med ergonomisk håndtag, så den er nemmere at bære rundt på – for man kan hurtigt komme til at flytte rundt på den mange gange i løbet af en dag!
Er rummet forholdsvist stort, eller skal varmeblæseren varme rummet meget hurtigt op, så er det måske en god idé at vælge en elektrisk varmeblæser, hvori en ventilator blæser den varme luft ud i resten af rummet.
Men der er også andre smarte funktioner, der er vigtige at overveje.
Justerbar termostat
Vil du have din varmeblæser tændt på forskellige tidspunkter af året og i forskellige rum, er det særdeles praktisk at kunne indstille temperaturen på din varmeblæser. Den justerbare termostat gør nemlig, at du selv kan vælge, hvor varmt rummet skal være ved ganske enkelt at sætte den til en bestemt temperatur.
Har den en elektronisk termostat sørger den for selv at regulere temperaturen alt efter, hvad du har indstillet den til.
Hot-cool-varmeblæsere
Alle varmeblæsere egner sig til at opvarme, men i de seneste år døjer vi udover kolde vintre også med hedebølger, der kan være altødelæggende for vores nattesøvn. Her kan en varmeblæser komme dig til undsætning, hvis du vælger en hot-cool-model, det vil sige en model, der både kan tilføre varme, men også blæser kold luft. Et eksempel herpå er Stadler Form Anna Big-varmeblæseren, der netop er sådan en hot-cool-model, hvorpå du kan justere temperaturen og blæse kold luft om sommeren. Varmeblæseren udfylder på den måde altså mange funktioner og kan både være en ekstra opvarmning eller sørge for at nedkøle et rum, når tropenætterne bliver for voldsomme.
Støjniveau
Støjniveauet på varmeblæseren er ikke uvæsentligt. Især hvis du vil bruge den i et rum, du også skal opholde dig i, mens den er i brug. Er det tilfældet, bør du helt klart vælge en model med et lavt støjniveau. Støjniveauet angives i decibel, og du bør altid tjekke, hvor højt støjniveauet på den givne varmeblæser er, inden du anskaffer dig den, hvis det er vigtigt for dig. Gå i så fald efter en varmeblæser med en lav decibel.
Energikilde
Heldigvis er varmeblæsere yderst brugervenlige. De fleste varmeblæsere skal nemlig bare tilsluttes en helt almindelig stikkontakt, og så er de klar til at opvarme rum overalt i hele huset!
Fjernbetjening
En medfølgende fjernbetjening er virkelig smart, hvis du gerne vil kunne regulere varmen på afstand. Det er meget nemmere lige at trykke på en fjernbetjening end at skulle rejse sig i tide og utide for at ændre varmeindstillingen.
Det er også muligt at få en varmeblæser med timer. På den måde kan du indstille den til at varme i et bestemt antal timer, hvorefter den slukker helt af sig selv.
Forholdsregler
Omend det er super smart med en varmeblæser, er der lige nogle ting, du bør være opmærksom på, når du har den kørende.
- Sørg for ikke at stille brændbart materiale foran den eller i nærheden af den.
- Den kan øge strømforbruget, hvis den bruges meget.
- Lad den aldrig køre uden opsyn, da nogle kan overophede.
FAQ
Hvilken varmeblæser er bedst i test?
Den bedste varmeblæser i test er Stadler Form Anna. Det er en let og keramisk varmeblæser, der overbeviser med 2.000 watt og egner sig til rum på 25 m2. Den har to indstillinger samt en sikkerhedsfunktion, der sørger for, at den slukker automatisk, hvis den vælter. Bedst i test simpelthen!
Hvad koster en varmeblæser i strøm?
Det kommer an på rummets størrelse, men du skal regne med, at det koster omkring 5,4 kroner i timen at varme et mindre rum på mellem 10 og 20 m2, du bruger en varmeblæser med 2.000 watt.