Fladskærm Test: Bedste TV og Smart TV på markedet

De fleste af os nyder at kunne smide fødderne op efter en lang dag, tænde for TV’et og nyde en god film. Vil man dog gerne opgradere sin fladskærm derhjemme, kan det være svært at finde det bedste fjernsyn – men det vil vi gerne hjælpe med i denne fladskærm test.
Af Frederikke BAdge
Frederikke

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og drømmer om at rejse verden rundt. Motivation er at lave godt content, som hjælper læsere til at træffe et godt valg,...

Samsung QN900A Neo QLED 8K TV
TESTVINDER

Samsung QN900A Neo QLED 8K TV

Vil du gerne have en svimlende god TV-oplevelse? Med Samsung QN900A Neo QLED 8K TV er det netop, hvad ud får, da den visuelle oplevelse er uden sammenligning. TV’et har alt, hvad du kunne forestille…

Samsung QN900A Neo QLED 8K TV 1
Bedste TV

Samsung QN900A Neo QLED 8K TV

LG 65” OLED65CX OLED TV 2

LG 65” OLED65CX OLED TV

Sony XR-50X90J LED 3

Sony XR-50X90J LED

Sony KD-55XF7596 Bravia LED TV 4

Sony KD-55XF7596 Bravia LED TV

Samsung QE55QN95A 6

Samsung QE55QN95A

Thomson 32″ 32HE5606 7

Thomson 32″ 32HE5606

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Markedet for TV fladskærme og fjernsyn er meget stort. Der er mange produkter, mærker og fabrikanter at vælge imellem, for ikke at nævne de mange forskellige termer og funktioner disse producenter skriver på listen over specifikationer til de forskellige fjernsyn. Derfor vil vi godt hjælpe dig på vej, så du nemmere kan danne dig et overblik.

Når man skal købe et nyt TV, er det vigtigt at finde en model, der opfylder ens egne behov. Går man meget op i billedkvaliteten, er et 4K fjernsyn rigtig godt. Vil man gerne have rigtig god lydkvalitet, skal man kigge efter en fladskærm med gode indbyggede højttalere.

Der er mange andre funktioner, man kan kigge efter. Disse vil vi dække i vurderingen af de individuelle fladskærme, så du kan få det bedste overblik.

I vores fladskærms TV test og sammenligning herunder vil du få en oversigt over de bedste fladskærme på markedet. Dette vil blive vurderet på kvalitet, design, funktioner og pris. Generelt set skal man dog være forberedt på at betale ekstra, hvis man gerne vil have gode TV, der er udstyret med de bedste features og kan erklæres “bedst i test TV”.

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Fladskærmen er med Full Backlight 8K Neo Quantum QLED med Ultimate 8K Dimming Pro
 • pros-icon.svg Den er med avancerede gaming funktioner
 • pros-icon.svg Den er med stemmestyring (som også er bygget ind i fjernbetjeningen)
 • pros-icon.svg Meget høj billedopløsning
Ulemper
 • cons-icon.svg Vægbeslaget er ekstratilbehør
 • cons-icon.svg Lyden lever ikke op til den høje billedkvalitet
 • cons-icon.svg Der er endnu ikke meget 8K materiale på markedet

Detaljeret gennemgang

Vil du gerne have en svimlende god TV-oplevelse? Med Samsung QN900A Neo QLED 8K TV er det netop, hvad ud får, da den visuelle oplevelse er uden sammenligning. TV’et har alt, hvad du kunne forestille dig og endda inklusive et Full Backlight 8K antirefleks billedpanel og Neo Quantom Processor 8K.

Udover de 65 tommer skærm fylder skærmen ikke meget visuelt. For selve metalrammen er kun 2 mm tyk. Derfor ser du på et billede, der går fra kant til kant og dermed med en 99% screen-to-body ratio. Sammen med det tilhørende Slim Fit vægbeslag (som skal købes ved siden af), kan du montere fladskærmen helt ind til væggen – præcis som ved et maleri. Det er en lækker detalje for dig, som gerne vil have en fladskærm, men som også går højt op i æstetisk design.

8K kvalitet

Glem alt om 4K UHD og 4K Ultra HD. For denne fladskærm fra Samsung er med hele 8K og en svimlende 7680×4320 opløsning. Du får derfor mere, end hvad du tør drømme om med dette TV. Sammen med Full Backlight 8K antirefleks billedpanel, Neo Quantum Processor 8K og separat Slim One Connect boks, som samler alle tilslutninger, bliver det en ren fornøjelse at bruge fladskærmen på hverdage som i weekender.

Ulempen er naturligvis, at der endnu ikke er produceret meget materiale i 8K. Men det er på vej – og når det endelig rammer diverse streamingkanaler, kommer du til at kunne nyde billeder i en helt outstanding kvalitet.

Dette fladskærms TV er derfor for dig, som gerne vil være et skridt foran alle andre og være klar, når film og andet materiale bliver udviklet i 8K.

Smart stemmestyring og lyd

Vil du gerne have surroundlyd? Så er dette muligt via eARC, som du kan overføre ukomprimeret surroundlyd inkl. Dolby Atmos med. Det gør du blot gennem det tilsluttede HDMI-kabel. TV’et i sig selv har nemlig ikke en lyd, der lever op til den høje billedopløsning – derfor kan det anbefales at tilslutte surround eller anden god lyd.

Endeligt har denne fladskærm også stemmestyring, som du kan gøre via en separat smarthøjtaler eller via fjernbetjeningens mikrofon. Så kan du nemt og hurtigt komme til at se den serie, film eller dokumentar, som du har lyst til!

Der er på ingen måder nogen tvivl om, at denne model er den bedste fladskærm, der pt. fås på markedet. Det afspejler sig også i den meget høje pris – men du får til gengæld også rigtig meget fladskærm for pengene.

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg God størrelse
 • pros-icon.svg Giver en biograflignende oplevelse
 • pros-icon.svg Høj opløsning
Ulemper
 • cons-icon.svg Er ikke det billigste tv

Detaljeret gennemgang

Med LG 65” OLED65CX OLED TV får du en imponerende, biografagtig oplevelse. Det bryster sig af en flot visuel kvalitet, der understøttes af AI-teknologier og klar rummelig lyd. Desuden har skærmen en stor størrelse, hvorfor du ikke skal bekymre dig for, hvorvidt det bliver for småt.

Med OLED65CX er du garanteret, at du får et TV, der viser flotte, levende billeder med millionvis af farver. Desuden bryster det sig også af at levere en fremragende kontrast i enhver film, serie eller spil. Du kan derfor lyse hele hjemmet op med flotte billeder med dette tv.

Det er dog ikke blot på billedfronten, at det leverer noget, der er imponerende. Det gør sig også gældende i forhold til lyden. TV’et er også udstyret med Dolby Atmos med AI Sound Pro, som trækker dig helt ind i handlingen, og lyden føles omgivende. Du får en følelse af, at det kommer fra enhver retning.

Moderne TV med 4K Ultra HD-opløsning

TV’et har en imponerende 4K Ultra HD-opløsning, der åbner en helt ny verden af oplevelser. Du kan nyde hele fire gange så mange pixels (3840 x 2160) i forhold til Full HD (1920 x 1080). Endvidere er du også garanteret at kunne opleve en fremragende billedskarphed og kontrast samt præcis farvegengivelse.

Noget andet, der medfører, at du får det maksimale ud af dit TV er, at det har integreret UHD-skalering. Dette sikrer, at du kan nyde enten Full HD- eller HD Ready-indhold i en bedre kvalitet. Dette er ensbetydende med, at det ikke blot er UHD-indhold, som du kan nyde i en fornem kvalitet på dette fjernsyn fra LG.

Smart TV med webOS

TV’et er et moderne Smart TV, der er baseret på webOS. Det er en enkel og intuitiv løsning, hvorfor betjening af dit fjernsyn er simpelt. Derfor kan du nyde underholdning på dit TV på en brugervenlig måde. Desuden samler systemet alt dit foretrukne indhold, TV, film, sport og musiktjenester på ét og samme sted.

Uanset om du ønsker at se, finde, starte eller spille, er det nemt at gøre med webOS. Derfor skal du ikke være bekymret for, hvorvidt det er besværligt at betjene dit TV. Det er tydeligt, at det både effektive og brugervenlige Smart TV er designet med dig i tankerne.

Sony XR-50X90J LED

Sony XR-50X90J LED
Fordele
 • pros-icon.svg Fladskærmen understøtter Dolby Vision
 • pros-icon.svg Den er klar til stemmestyring med Google Assistant
 • pros-icon.svg Den er med Full Backlight 4K Triluminos Pro LED med Local Dimming
 • pros-icon.svg Du får et TV med 4K Cognitive XR processor / XR Contrast Booster 5
Ulemper
 • cons-icon.svg Den er ikke med indbygget mikrofon til stemmestyring
 • cons-icon.svg Der er ikke pausefunktion

Detaljeret gennemgang

Denne Sony fladskærm er med hele 50″ skærm og 4K UHD-TV billedkvalitet. Derudover får du Full Backlight LED og deres nye XR-processor, som giver en TV-oplevelse i en helt anden liga! Med en størrelse på 50″ får du også et fjernsyn, som passer ind i langt de fleste størrelses stuer

Har du ikke en TV-pakke, fordi du foretrækker at streame? Så har Sony gjort det nemt for dig med denne fladskærm, da den er med indbygget Chromecast. Det er genialt, da du via din tablet eller smartphone nemt og hurtigt kan komme i gang med at streame TV fra Netflix, HBO, DR og hvad du ellers benytter, når du skal underholdes.

Du behøver ikke koble den til eller fra, hvilket gør det til en ren fornøjelse at streame. Du behøver naturligvis ikke at benytte dig af chromecast, hvis ikke du har behov for det. Men det er en lækker tilføjelse, som gør det til en kæmpe fornøjelse at benytte fjernsynet.

Optag TV med USB

Ærgrer du dig nogle gange over ikke at have været hjemme til et specifikt TV-show eller program? Med XR-50X90J behøver du ikke ærgre dig mere, da du kan optage direkte udsendelser. Med en USB-harddisk som kan tilkøbes for ganske få hundrede kroner, kan du nemt og enkelt optage de udsendelser, du ikke vil gå glip af. Det giver en stor frihed, da du dermed kan se TV, når det passer ind i din hverdag.

Det optages naturligvis i 4K UHD, så kan du kan se frem til en lækker tv-oplevelse, uanset om du sidder og ser med direkte, eller når det passer ind i kalenderen.

Sony KD-55XF7596 Bravia LED TV

Sony KD-55XF7596 Bravia LED TV
Fordele
 • pros-icon.svg Er fornuftigt prissat
 • pros-icon.svg Har en høj opløsning
 • pros-icon.svg Stilren og moderne design
Ulemper
 • cons-icon.svg Lydmæssigt er det ikke helt i front

Detaljeret gennemgang

Sony KD-55XF7596 Bravia LED TV er et moderne TV, der bringer dig en helt ny verden af dybe detaljer, forbedret klarhed samt tekstur i klare, skarpe farver. Desuden er det 55 tommer TV, hvorfor det har en fornem størrelse, der appellerer til de fleste. Prismæssigt befinder det sig også på et niveau, hvor de fleste kan være med.

Det er ikke kun teknologisk set, at Sony KD-55XF7596 er et moderne TV. Det gør sig også gældende i forhold til udseendet, der er både elegant og slankt. Til trods for dette, er det et TV, der er i stand til at levere billeder i en fremragende 4K UKD-kvalitet.

Desuden leverer det også livagtige farver, hvorfor du kan nyde film, spil og øvrigt indhold i en helt enestående kvalitet. Desuden er det også direkte adgangsgivende til en verden af underholdning, da fjersynets system er baseret på det anerkendte og udbredte Android TV.

Leverer skarpe billeder med 4K X-Reality PRO

Sony KD-55XF7596 er et fjernsyn, der leverer skarpere billeder, end mange andre fjernsyn. Det kan du takke 4K X-Reality PRO-billedhåndtering for. Det er en unik teknologi, der analyserer, opskalerer og forbedrer hver eneste pixel, der vises på skærmen. Derfor kan du se selv den mindste detalje.

Endvidere kan du nyde en fantastisk 4K-billedkvalitet med en opløsning på hele 3840×2160 pixels. TV’et leverer imponerende detaljer og dybde, som aldrig før er set. Og med den føromtalte 4K X-Reality PRO-processor bliver selv internetbilleder med lav opløsning boostet til et livagtigt detalje- og farveniveau.

Styresystem baseret på Android TV

Et Smart TV er ikke meget værd, hvis ikke det er brugervenligt og intuitivt. Derfor kan du glæde dig over, at dette fjernsyn er forsynet med et styresystem, der er baseret på Android TV. Det er et velfungerende system, der giver dig nem adgang til nærmest endeløse mængder underholdning.

Systemet byder på intuitive menuer giver dig personliggjorte anbefalinger til både film, videoer, serier, sange og spil. Derfor kan du bruge mindre tid på at lede og mere tid på at være underholdt. Dette understreges af, at du tilmed kan stemmestyre fjernsynet. Endvidere finder du massevis af apps i Google Cast.

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Krystalklart billede
 • pros-icon.svg Flot væghængt design
 • pros-icon.svg Gode tilslutningsmuligheder
Ulemper
 • cons-icon.svg Lyden kan opleves som indelukket og diffus
 • cons-icon.svg Fødderne til bordmontering skal købes ved siden af

Detaljeret gennemgang

Med dette fantastiske LG fladskærms TV får du 4K Ultra HD, stemmestyring, en fantastisk billedopløsning og ikke mindst hele 65 tommer, som du kan nyde film, serier og gaming på.

Dette fladskærms TV fra LG er specielt designet til vægmontering. Derfor er det helt fladt på bagsiden med fordybninger til kabler. Vil du derfor gerne have det op at hænge og få det til at flyde sammen med billeder og malerier på væggen, er modellen her et perfekt valg.

Der er dog ikke en separat samleboks med på TV’et, hvilket gør det til en lidt mindre æstetisk løsning. For nogle af ledningerne fra TV’et er nødt til at hænge ned. Du kan dog vælge at trække ledningerne ved at lave et skjult hul i væggen – det er dog ikke helt optimalt.

Når det er sagt, sidder det dog rigtig pænt på væggen, når først det er monteret. For her hænger det kun ganske få centimeter ud fra væggen.

Rigeligt med tilslutningsmuligheder

Tilslutningsmuligheder er der på ingen måder gået ned på med denne fladskærm. For den har hele 4 kompatible HDMI 2.1-indgange, som alle understøtter 4K og 120 billeder i sekundet. Af den grund er dette fladskærms TV også perfekt at bruge med spilkonsoller såsom PlayStation 5 og Xbox Series X.

Så kan du godt lide at game, går du bestemt ikke galt i byen her! Med 65 tommer og en helt igennem fantastisk detaljegengivelse, bliver det en oplevelse uden lige at spille PlayStation eller Xbox. Har du samtidig de nyeste konsoller med vanvittig grafik, er der ikke en finger at sætte på noget som helst.

Rigtig god billedkvalitet

I jagten på den bedste fladskærm må du endeligt ikke gå ned på billedkvaliteten. Det synes vi heller ikke, at man gør med dette LD fladskærms TV. For det er et meget lysstærkt og kontrastrigt TV, som giver en rigtig god oplevelse, uanset om du streamer eller gamer. Selv når der er meget mørke scener på skærmen formår TV’et at gengive billedet, så det er muligt at se detaljer.

Du går derfor ikke på kompromis her ved at vælge et billigere LG-TV, som dette er. Det kan naturligvis ikke hamle op med Samsungs de bedste. Men det følger med langt hen af vejen og giver dig en ganske sublim oplevelse. Det er trods alt det vigtigste, hvis du gerne vil have et godt fjernsyn, uden at skulle punge op med et kæmpe beløb.

Samsung QE55QN95A

Samsung QE55QN95A
Fordele
 • pros-icon.svg Den er med Neo Quantum Processor 4k
 • pros-icon.svg Den er med avancerede gaming funktioner
 • pros-icon.svg Den kan monteres helt ind til væggen
 • pros-icon.svg Den har Eco Smart Control
 • pros-icon.svg Der behøves kun ét kabel til TV’et
Ulemper
 • cons-icon.svg Den understøtter ikke Dolby Vision
 • cons-icon.svg Vægbeslaget er ekstra tilbehør

Detaljeret gennemgang

Dette Samsung fladskærms TV fortjener uden tvivl en plads her i vores fladskærm test, da den 55″ store skærm er med high-end 4K Neo Quantum QLED-TV med Full Backlight, Ultimate UHD Dimming Pro og ikke mindst et eksklusivt design, som kalder på at blive hængt op på væggen.

Synes du, det er for tidligt endnu at investere i 8K? Så kan du gøre dig et rigtig godt og alternativt køb med denne fladskærm, da den er med high-end 4K Neo Quantum. Det giver dig alt det bedste i billedkvalitet og er rigtig godt til dig, som endnu ikke vil tage springet til 8K. Udover dette får du også et Full Backlight billedpanel og Ultimate UHD Dimming Pro, som er noget af det ypperste, du pt kan få inden for fladskærme.

Rigtig mange programmer, serier og film kan i dag streames i 4K. Det giver en oplevelse uden lige – og vi tør næsten godt love, at du ikke kommer til at mangle en højere opløsning, da det nærmest er som at være der selv, når du ser på naturoptagelser eller bevæger dig rundt i omgivelserne i et spil.

Diskret kabel til montering

Hvis du ikke er fan af ledninger, bliver du helt sikkert fan af dette fladskærms TV. For med til TV’et følger der nemlig en Slim One Connect boks, som kan samle alle tilslutninger. Derfor behøver du også kun et enkelt diskret kabel til skærmen. Køber du også vægbeslaget, kan du få TV’et helt ind til væggen præcis som med et maleri. Det er den detalje, som løfter oplevelsen markant.

Tilslut surroundlyd

Går du lige så meget op i lyden, som du gør i billedkvaliteten, skuffer fladskærmen her ikke. For du kan sagtens få god lyd, når du ser fjernsyn takket være eARC, hvor du kan overføre ukomprimeret surroundlyd inkl. Dolby Atmos med det tilsluttede HDMI-kabel. Det giver dig forskellige muligheder for at få god lyd, der stemmer overens med den gode billedkvalitet.

Udover dette kan du selvfølgelig også stemmestyre dette fjernsyn gennem fjernbetjeningens mikrofon eller en højttaler, som du tilslutter.

Så drømmer du om en ny fladskærm e denne et rigtig godt bud på det.

Thomson 32″ 32HE5606

Thomson 32″ 32HE5606
Fordele
 • pros-icon.svg Kan købes til en god pris
 • pros-icon.svg Baseret på Android TV
 • pros-icon.svg Lavt årligt energiforbrug
Ulemper
 • cons-icon.svg Lav opløsning
 • cons-icon.svg Ingen 4K

Detaljeret gennemgang

Thomson 32HE5606 er et glimrende eksempel på, at dyrest ikke altid er bedst. Dette er en ideel fladskærm til brugeren, der ikke stiller de højeste krav, men blot skal bruge et billig TV. Det er det billigste TV i vores fladskærm test, men leverer fortsat lyd og billede i en klasse, man kan være bekendt.

Et Smart TV er ikke synderligt smart, hvis ikke selve styresystemet er velfungerede og intuitivt. Heldigvis er Thomson 32″ 32HE5606 baseret på Android Smart TV, der er et af de mest anerkendte operativsystemet på markedet. Systemet bruges der også også af mange andre fladskærme, herunder også fladskærme, der er markant dyrere.

Med Android Smart TV er du på ingen tænkelige måder begrænset ift. underholdningsmuligheder. Du får nemlig adgang til Google Play Store, hvorfra du gratis kan downloade applikationer til de mest populære tjenester. Dette omfatter streamingtjenester såsom HBO Nordic, Viaplay og Netflix, der er de mest populære i Danmark.

Fungerer som indbygget Chromecast

En helt anden fordel ved fladskærme, der er baseret på Android er, at det fungerer som en indbygget Chromecast. Er der en streamingtjeneste, der endnu ikke har fået en applikation til Android Smart TV? I så fald kan du blot streame indholdet fra din smartphone eller tablet-pc, hvorefter du kan afspille indholdet på din fladskærm.

Ikke alle anser denne funktionalitet som værende en nødvendighed. Det er nemlig ikke alle, der har brug for dette, da deres streamingforbrug er begrænset til de populære tjenester, som alle har applikationer til Android-systemet. Er dette, hvad du har brug for, kunne dette meget vel være dit nye fladskærms TV.

Ideelt til gæsteværelset eller fritidshuset

I denne test af TV finder du mange forskellige fladskærme. Ikke alle har brug for et stort 65 tommer TV med 4K UHD. Det kan være i tilfælde af, at man leder efter et billigt fjernsyn til gæsteværelset eller fritidshuset. Her ønsker man sandsynligvis ikke at spendere en mindre formue på et dyrt 65 tommer TV bedst i test.

Er planen, at det blot skal bruges til at se TV i ny og næ, er det ikke sikkert, at dine krav er høje. I et sådant tilfælde kan et TV som Thomson 32″ 32HE5606 være et rigtig godt køb. Det er nemlig et godt TV med både lyd og billede, som de fleste kan se sig tilfreds med. Det er dog ikke den bedste fladskærm i vores test.

Guide

Når man skal vælge en fladskærm, vil man blive præsenteret for mange forskellige valg, som man skal tage. Et af disse er opløsning. Hvilken opløsning skal man vælge? Alt afhængigt af, hvor meget du går op i billedkvaliteten, vil du skulle vælge forskellige opløsninger.

Opløsningen er antallet af pixels som skærmen består af. Jo flere pixels på skærmen, jo bedre vil kvaliteten af det viste billede være. Som minimum vil vi anbefale at du vælger et full HD TV. Dette er efterhånden også standarden inden for fjernsyn, især hvis man køber en nyere model. Jo længere op man bevæger sig på opløsnings-stigen, jo bedre kvalitet og jo højere antal pixels vil man opnå. Jo flere pixels skærmen viser, jo tættere vil man også kunne sidde på skærmen.

De hyppigst sete opløsninger er som nedenstående:

 • 720p (HD): 1280 x 720 pixels
 • 1080p (Full HD): 1920 x 1080 pixels
 • 1440p (QHD): 2560 x 1440 pixels
 • 4K eller 2160p (Ultra HD): 3840 x
 • 2160 pixels
 • 8K eller 4320p: 7680 x 4320

Er du ikke sikker på forskellen mellem de forskellige opløsninger, kan du gå på YouTube, hvor du kan skifte mellem de forskellige opløsninger. Det vil give dig en ide om, hvor stor forskellen er.

Fladskærm med fuld HD

Som nævnt vil vi anbefale dig som minimum at købe en full HD fladskærm. Full HD består af 1920 x 1080 pixels (2 millioner pixels i alt). Det er standarden hvis man godt vil se film, serier eller andet i god kvalitet, og man finder også denne opløsning på billigere TV-modeller. Hvis du vælger en grad værre end denne, vil du hurtigt begynde at lægge mærke til mangel på kvalitet, når du bruger TV’et.

Sidder du tæt på skærmen, vil kvaliteten automatisk blive lidt dårligere, end hvis man sidder langt væk fra skærmen. Har du en værre billedkvalitet end 1080p, vil du hurtigt blive utilfreds med TV’ets evne til at vise skarpe billeder.

4K/Ultra HD TV

4K, 2160p, UHD eller Ultra HD – kært barn har mange navne. Denne opløsning er på vej fremad, og der går nok ikke lang tid, før 1080p er blevet erstattet helt af 4K. Her har du en sammensætning af pixels, der hedder 3840 x 2169, hvilket sammenlagt giver næsten 8,3 millioner pixels. Det er 4 gange så mange pixels som Full HD.

Opgraderer man sin fladskærm til dette format, vil man opleve en væsentlig fremgang i detaljeringsgraden – dog kommer det ikke uden sine problemer.

Det er ikke på alle skærme, at du vil kunne se den store forskel. Er din skærm “for lille”, vil forskellen ikke være synderligt stor, eftersom man trods alt sidder et lille stykke væk fra skærmen. Samtidig skal man sørge for, at både ens tilslutningskabel og afspiller understøtter 4K. Gør de ikke dette, vil man ikke kunne nyde sin Ultra HD fladskærm, men i stedet vil kvaliteten nedgraderes til Full HD.

Hvorfor dit TV skal have 100 Hz

Det kan være svært at holde styr på alle udtrykkene, så her kommer en lille TV Hz forklaring.

Når man snakker om antal “hertz” i et fjernsyn, handler det om, hvor gode produkterne er til at vise hurtigt bevægende billeder. Når du skal købe et TV, burde du ikke gå under et 100 Hz TV. TV-apparater med lavere hertz end dette, kan nemlig godt have problemer med at vise hurtigere billeder. Det kan til tider resultere i et uskarpt billede, eksempelvis hvis man ser actionfilm eller spiller videospil.

Fladskærme nu til dags laves med 100 eller 200 Hz, lige netop for at undgå problemet med uskarpe billeder, men det er dog muligt at finde nogle med 50 eller 60 hertz. Det anbefales at undgå disse, også selvom det er billigere fladskærme.

TV med HDR

Når man snakker om billedkvaliteten, er det ikke kun opløsningen, der spiller ind (selvom det har en stor betydning). Også HDR er et udtryk, der ofte bliver brugt, når man snakker om TV.

HDR står for “High Dynamic Range”. Det er en teknologi, som man også ofte ser i kameraer (måske du har set det i din mobiltelefon). Når det nævnes i sammenhængen med fladskærme, handler det dog om større intervaller inden for farver, kontrast og lysstyrke. Den sorte farve kan blive sortere, lysstyrken kan blive mere intens, kontrasten kan blive vildere osv.

LED, OLED eller QLED?

QLED, OLED og LED er alle tre forskellige måder at få billedet op på skærmen. Selvom de alle tre lyder ens, er der faktisk stor forskel på fordelene og ulemperne ved de tre forskellige typer teknologi. Ingen af dem er perfekte til det hele, men der er fordele og ulemper, der kan hjælpe dig med at vælge mellem dem.

Hvad er LED?

LED er den første type teknologi. Denne viser billedet på TV skærmen, ved at millioner af flydende krystaller skiftevis tænder og slukker for lyser i små dioder. LED skærme er som regel meget energieffektive og kan være meget slanke.

Ulempen ved denne form for teknologi er, at det kan være svært for billedet at opnå en rigtig god sort farve. Derudover kan bagbelysningen skinne let ujævn gennem skærmen fra tid til anden.

Hvad er QLED?

QLED er næsten det samme som LED – bare bedre. Det er en teknologi, der er udviklet af Samsung, der har formået at skabe en bedre version af LED. De flydende krystaller udsender her et grønt, rødt eller blåt lys, når de rammes af lyset fra de små dioder. Dette gør farverne rigtig gode i et QLED TV.

Ulempen ved denne type teknologi er dog, at man stadig ikke kan opnå den helt dybe og sorte farve, da TV’et stadig viser billedet gennem små lys – og det kan være svært at vise en sort farve ved at tænde for en masse små lys.

Hvad er OLED?

OLED fungerer helt anderledes end de to andre typer teknologi. Her udsendes lyset ikke fra små dioder, men fra de individuelle pixels selv. Det betyder altså, at man her kan opnå den rigtig gode og dybe sorte farve. Gør dette så OLED bedre end QLED og LED? Ikke nødvendigvis.

OLED har det problem, at det kan være svært at opnå samme lysstyrke som QLED. Man skal altså tage et valg her: vil man gerne have en god lysstyrke fra QLED, eller vil man gerne have en god og dyb sort farve fra OLED.

En anbefaling vil være, at ser man meget TV om dagen eller i lyse rum, vil QLED være en god investering. Ser man derimod mange film, specielt når det er mørk, kan OLED være et godt køb.

Skal man have et 3D TV?

3D teknologi i TV var noget, som producenterne skaffede sig af med relativt hurtigt. En god 3D-film i biografen kan være et hit, men derhjemme får man ikke i nærheden af samme oplevelse. Derfor laver de fleste TV-producenter ikke længere fjernsyn der understøtter 3D teknologi.

I stedet for 3D, er der kommet mere fokus på bedre billeder, bedre opløsning, bedre lyd og andre smarte funktioner.

For at få den fulde 3D oplevelse kræver det nemlig ikke kun et godt billede. Lyden skal også være helt outstanding for at trække dig med ind i et univers, der føles meget virkeligt. Det er meget svært at få gennem et TV – også selvom du tilkobler andre højttalere med surround. For lyden vil ikke blive gengivet på samme måde i din stue som i biografen. Det er derfor en feature, du ikke behøver gå efter.

TV størrelse og afstand

Alt afhængigt af, hvor stort ens TV er, skal afstanden til dette apparat også variere. Det er vigtigt at man ikke sidder for tæt på sin fladskærm, da man ikke vil få det bedste billede. Derudover skal man heller ikke sidde for langt væk, da det kan blive svært at se, hvis man sidder for langt væk. Eksempelvis vil en TV skærm på 32 tommers være bedre fra 1,5 meter end et 75 tommers tv.

Der kan også være forskellen på afstanden fra sofa til TV apparater, baseret på fladskærmens opløsning. Har du et 4K/UHD fjernsyn, vil du kunne sidde tættere på skærmen, da der vil være flere pixels, og kvaliteten på billedet vil derfor være bedre, selvom du sidder tættere på.

Se herunder en generel guide til betragtningsafstand og TV-størrelse:

 • Afstand under 1,5 meter: 31”-40”
 • Afstand mellem 1,5 og 2 meter: 41-49”
 • Afstand mellem 2 og 3 meter: 50-59”
 • Afstand over 3 meter: Fra 60” og op

Har du derfor en meget lille stue, anbefaler vi ikke, at du køber et 60 tommers TV, da det simpelthen vil virke alt for voldsomt både i indretningen, men også når du sætter dig ned for at nyde en god film eller serie. Den gode oplevelse på TV kommer ikke automatisk af en stor skærm – for denne skal også passe til omgivelserne, og hvad der dermed også er behageligt for dine øjne.

TV prisklasser

Når man skal købe sin fladskærm, skal man selvfølgelig tænke over, hvilken TV pris man gerne vil give. Skal det være et fjernsyn på tilbud, altså en billig fladskærm, eller vil man gerne op i de dyrere prisklasser?

Umiddelbart vil TV prisen afspejle kvaliteten (som ved alle andre produkter), det er dog ikke altid tilfældet. Køber man eksempelvis et B&O TV, betaler man også for et brand, der er kendt for at lave lækre og flotte TV – det er dog ikke altid, at man får lige så meget kvalitet for pengene, som hvis man gik med et mindre “luksus” TV mærke.

Lavprisklassen

Skal man ned i lavprisklassen, vil man finde TV tilbud på under 6.000 kr. Blot fordi man finder et billigt fladskærms TV, betyder det dog ikke nødvendigvis, at det er et dårligt produkt. Tværtimod, så kan man faktisk finde ganske finde produkter, der ikke koster særlig meget. Man skal blot sørge for at slå til, når de store elektronik butikker holder fladskærms tilbud. Man kan eksempelvis købe et nyt TV på tilbud til Black Friday, hvor de store butikker tit har rabat på årets eller forrige års modeller.

Mellemklassen

I denne prisklasse bevæger vi os op i omkring 6.000-15.000 kr. Disse modeller er lidt dyrere end de billige fjernsyn fra lavprisklassen, og man vil ofte få god værdi for pengene, da der her begynder at blive introduceret mere avancerede funktioner (eksempelvis billigere smart TV, eller fladskærme med 4K opløsning). Her bevæger vi os samtidig også op i de mere kendte mærker, hvis kendetegn er kvalitets TV.

Du vil også finde større TV skærme, ofte omkring 55 tommer til 65 tommer. Billedkvaliteten vil være bedre, og designet vil oftest også være lidt flottere.

Premiumklassen

I premium klassen finder vi de absolut bedste fladskærme, der også forbindes med mest prestige. Det er ikke billige fladskærms TV vi taler om her. Prisen befinder sig på over 15.000 kr. i denne klasse.

Her vil du finde TV med skærmstørrelse omkring 55 tommer og op til 80 tommers TV – nogle gange endnu større. Der vil ofte være endnu flere funktioner end i mellemklassen (stemmestyring og Smart funktioner), billedet vil være bedre (måske endda 8K), og det vil også tit være tilfældet at lyden er bedre.

Hvilket TV skal man vælge?

I sidste ende handler det hele om behov og budget. Hvad skal du bruge? Og hvad har du råd til?

Har man et lille stuerum, vil der slet ikke være grund til at købe et 80 tommer TV. Omvendt kan man sige, at der ikke vil være nogen grund til at købe et 32 tommer TV, hvis der er 4 meters afstand mellem sofa og fjernsyn.

Brug vores test som en guide, og tag et valg derigennem. Har du spørgsmål, kan du altid skrive til os.

FAQ

Hvilket TV er bedst?

Det er ikke muligt at give et konkret svar på, hvilket TV, der er den bedste fladskærm. Der er stor forskel på folks behov og præferencer, hvor et TV, der er kåret som bedst i test ikke nødvendigvis er det rette for dig. Når du læser en TV test som dette, skal du altid huske, at der er betydelige forskelle på folks behov og ønsker ift. en TV fladskærm. Ved at vælge et TV fra vores test garanterer vi dog, at du får den bedste fladskærm – eller i hvert fald et af de bedste TV hjem.

Hvilket TV skal jeg købe?

Du skal købe et TV, der harmonerer md dine kriterier og præferencer. Derfor handler det ikke om at finde et bedst i test TV – i hvert fald bør det ikke være et mål i sig selv. Hvis du skal købe en ny fladskærm, skal du vide, hvilke krav og ønsker du har, da du derved bedre kan beslutte, hvilke TV, der er den bedste fladskærm for dit vedkommende. Du er naturligvis velkommen til at lade dig inspirere her i vores fladskærm test, hvor vi udelukkende har udvalgt de bedste fladskærme, der pt. er på markedet.

Hvad er smart TV?

En Smart TV er en type TV, der giver dig adgang til en masse indhold ud over almindelige TV-kanaler. Det betyder, at du kan bruge apps, streame, surfe på nettet og shoppe direkte fra dit TV. Af denne årsag er der hverken behov for Chromecast eller Apple TV, da samtlige apps og streamingtjenester er installeret på selve fjernsynet.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×