Når man skal vælge en fladskærm, vil man blive præsenteret for mange forskellige valg, som man skal tage. Et af disse er opløsning. Hvilken opløsning skal man vælge? Alt afhængigt af, hvor meget du går op i billedkvaliteten, vil du skulle vælge forskellige opløsninger.
Opløsningen er antallet af pixels som skærmen består af. Jo flere pixels på skærmen, jo bedre vil kvaliteten af det viste billede være. Som minimum vil vi anbefale at du vælger et full HD TV. Dette er efterhånden også standarden inden for fjernsyn, især hvis man køber en nyere model. Jo længere op man bevæger sig på opløsnings-stigen, jo bedre kvalitet og jo højere antal pixels vil man opnå. Jo flere pixels skærmen viser, jo tættere vil man også kunne sidde på skærmen.
De hyppigst sete opløsninger er som nedenstående:
- 720p (HD): 1280 x 720 pixels
- 1080p (Full HD): 1920 x 1080 pixels
- 1440p (QHD): 2560 x 1440 pixels
- 4K eller 2160p (Ultra HD): 3840 x
- 2160 pixels
- 8K eller 4320p: 7680 x 4320
Er du ikke sikker på forskellen mellem de forskellige opløsninger, kan du gå på YouTube, hvor du kan skifte mellem de forskellige opløsninger. Det vil give dig en ide om, hvor stor forskellen er.
Fladskærm med fuld HD
Som nævnt vil vi anbefale dig som minimum at købe en full HD fladskærm. Full HD består af 1920 x 1080 pixels (2 millioner pixels i alt). Det er standarden hvis man godt vil se film, serier eller andet i god kvalitet, og man finder også denne opløsning på billigere TV-modeller. Hvis du vælger en grad værre end denne, vil du hurtigt begynde at lægge mærke til mangel på kvalitet, når du bruger TV’et.
Sidder du tæt på skærmen, vil kvaliteten automatisk blive lidt dårligere, end hvis man sidder langt væk fra skærmen. Har du en værre billedkvalitet end 1080p, vil du hurtigt blive utilfreds med TV’ets evne til at vise skarpe billeder.
4K/Ultra HD TV
4K, 2160p, UHD eller Ultra HD – kært barn har mange navne. Denne opløsning er på vej fremad, og der går nok ikke lang tid, før 1080p er blevet erstattet helt af 4K. Her har du en sammensætning af pixels, der hedder 3840 x 2169, hvilket sammenlagt giver næsten 8,3 millioner pixels. Det er 4 gange så mange pixels som Full HD.
Opgraderer man sin fladskærm til dette format, vil man opleve en væsentlig fremgang i detaljeringsgraden – dog kommer det ikke uden sine problemer.
Det er ikke på alle skærme, at du vil kunne se den store forskel. Er din skærm “for lille”, vil forskellen ikke være synderligt stor, eftersom man trods alt sidder et lille stykke væk fra skærmen. Samtidig skal man sørge for, at både ens tilslutningskabel og afspiller understøtter 4K. Gør de ikke dette, vil man ikke kunne nyde sin Ultra HD fladskærm, men i stedet vil kvaliteten nedgraderes til Full HD.
Hvorfor dit TV skal have 100 Hz
Det kan være svært at holde styr på alle udtrykkene, så her kommer en lille TV Hz forklaring.
Når man snakker om antal “hertz” i et fjernsyn, handler det om, hvor gode produkterne er til at vise hurtigt bevægende billeder. Når du skal købe et TV, burde du ikke gå under et 100 Hz TV. TV-apparater med lavere hertz end dette, kan nemlig godt have problemer med at vise hurtigere billeder. Det kan til tider resultere i et uskarpt billede, eksempelvis hvis man ser actionfilm eller spiller videospil.
Fladskærme nu til dags laves med 100 eller 200 Hz, lige netop for at undgå problemet med uskarpe billeder, men det er dog muligt at finde nogle med 50 eller 60 hertz. Det anbefales at undgå disse, også selvom det er billigere fladskærme.
TV med HDR
Når man snakker om billedkvaliteten, er det ikke kun opløsningen, der spiller ind (selvom det har en stor betydning). Også HDR er et udtryk, der ofte bliver brugt, når man snakker om TV.
HDR står for “High Dynamic Range”. Det er en teknologi, som man også ofte ser i kameraer (måske du har set det i din mobiltelefon). Når det nævnes i sammenhængen med fladskærme, handler det dog om større intervaller inden for farver, kontrast og lysstyrke. Den sorte farve kan blive sortere, lysstyrken kan blive mere intens, kontrasten kan blive vildere osv.
LED, OLED eller QLED?
QLED, OLED og LED er alle tre forskellige måder at få billedet op på skærmen. Selvom de alle tre lyder ens, er der faktisk stor forskel på fordelene og ulemperne ved de tre forskellige typer teknologi. Ingen af dem er perfekte til det hele, men der er fordele og ulemper, der kan hjælpe dig med at vælge mellem dem.
Hvad er LED?
LED er den første type teknologi. Denne viser billedet på TV skærmen, ved at millioner af flydende krystaller skiftevis tænder og slukker for lyser i små dioder. LED skærme er som regel meget energieffektive og kan være meget slanke.
Ulempen ved denne form for teknologi er, at det kan være svært for billedet at opnå en rigtig god sort farve. Derudover kan bagbelysningen skinne let ujævn gennem skærmen fra tid til anden.
Hvad er QLED?
QLED er næsten det samme som LED – bare bedre. Det er en teknologi, der er udviklet af Samsung, der har formået at skabe en bedre version af LED. De flydende krystaller udsender her et grønt, rødt eller blåt lys, når de rammes af lyset fra de små dioder. Dette gør farverne rigtig gode i et QLED TV.
Ulempen ved denne type teknologi er dog, at man stadig ikke kan opnå den helt dybe og sorte farve, da TV’et stadig viser billedet gennem små lys – og det kan være svært at vise en sort farve ved at tænde for en masse små lys.
Hvad er OLED?
OLED fungerer helt anderledes end de to andre typer teknologi. Her udsendes lyset ikke fra små dioder, men fra de individuelle pixels selv. Det betyder altså, at man her kan opnå den rigtig gode og dybe sorte farve. Gør dette så OLED bedre end QLED og LED? Ikke nødvendigvis.
OLED har det problem, at det kan være svært at opnå samme lysstyrke som QLED. Man skal altså tage et valg her: vil man gerne have en god lysstyrke fra QLED, eller vil man gerne have en god og dyb sort farve fra OLED.
En anbefaling vil være, at ser man meget TV om dagen eller i lyse rum, vil QLED være en god investering. Ser man derimod mange film, specielt når det er mørk, kan OLED være et godt køb.
Skal man have et 3D TV?
3D teknologi i TV var noget, som producenterne skaffede sig af med relativt hurtigt. En god 3D-film i biografen kan være et hit, men derhjemme får man ikke i nærheden af samme oplevelse. Derfor laver de fleste TV-producenter ikke længere fjernsyn der understøtter 3D teknologi.
I stedet for 3D, er der kommet mere fokus på bedre billeder, bedre opløsning, bedre lyd og andre smarte funktioner.
For at få den fulde 3D oplevelse kræver det nemlig ikke kun et godt billede. Lyden skal også være helt outstanding for at trække dig med ind i et univers, der føles meget virkeligt. Det er meget svært at få gennem et TV – også selvom du tilkobler andre højttalere med surround. For lyden vil ikke blive gengivet på samme måde i din stue som i biografen. Det er derfor en feature, du ikke behøver gå efter.
TV størrelse og afstand
Alt afhængigt af, hvor stort ens TV er, skal afstanden til dette apparat også variere. Det er vigtigt at man ikke sidder for tæt på sin fladskærm, da man ikke vil få det bedste billede. Derudover skal man heller ikke sidde for langt væk, da det kan blive svært at se, hvis man sidder for langt væk. Eksempelvis vil en TV skærm på 32 tommers være bedre fra 1,5 meter end et 75 tommers tv.
Der kan også være forskellen på afstanden fra sofa til TV apparater, baseret på fladskærmens opløsning. Har du et 4K/UHD fjernsyn, vil du kunne sidde tættere på skærmen, da der vil være flere pixels, og kvaliteten på billedet vil derfor være bedre, selvom du sidder tættere på.
Se herunder en generel guide til betragtningsafstand og TV-størrelse:
- Afstand under 1,5 meter: 31”-40”
- Afstand mellem 1,5 og 2 meter: 41-49”
- Afstand mellem 2 og 3 meter: 50-59”
- Afstand over 3 meter: Fra 60” og op
Har du derfor en meget lille stue, anbefaler vi ikke, at du køber et 60 tommers TV, da det simpelthen vil virke alt for voldsomt både i indretningen, men også når du sætter dig ned for at nyde en god film eller serie. Den gode oplevelse på TV kommer ikke automatisk af en stor skærm – for denne skal også passe til omgivelserne, og hvad der dermed også er behageligt for dine øjne.
TV prisklasser
Når man skal købe sin fladskærm, skal man selvfølgelig tænke over, hvilken TV pris man gerne vil give. Skal det være et fjernsyn på tilbud, altså en billig fladskærm, eller vil man gerne op i de dyrere prisklasser?
Umiddelbart vil TV prisen afspejle kvaliteten (som ved alle andre produkter), det er dog ikke altid tilfældet. Køber man eksempelvis et B&O TV, betaler man også for et brand, der er kendt for at lave lækre og flotte TV – det er dog ikke altid, at man får lige så meget kvalitet for pengene, som hvis man gik med et mindre “luksus” TV mærke.
Lavprisklassen
Skal man ned i lavprisklassen, vil man finde TV tilbud på under 6.000 kr. Blot fordi man finder et billigt fladskærms TV, betyder det dog ikke nødvendigvis, at det er et dårligt produkt. Tværtimod, så kan man faktisk finde ganske finde produkter, der ikke koster særlig meget. Man skal blot sørge for at slå til, når de store elektronik butikker holder fladskærms tilbud. Man kan eksempelvis købe et nyt TV på tilbud til Black Friday, hvor de store butikker tit har rabat på årets eller forrige års modeller.
Mellemklassen
I denne prisklasse bevæger vi os op i omkring 6.000-15.000 kr. Disse modeller er lidt dyrere end de billige fjernsyn fra lavprisklassen, og man vil ofte få god værdi for pengene, da der her begynder at blive introduceret mere avancerede funktioner (eksempelvis billigere smart TV, eller fladskærme med 4K opløsning). Her bevæger vi os samtidig også op i de mere kendte mærker, hvis kendetegn er kvalitets TV.
Du vil også finde større TV skærme, ofte omkring 55 tommer til 65 tommer. Billedkvaliteten vil være bedre, og designet vil oftest også være lidt flottere.
Premiumklassen
I premium klassen finder vi de absolut bedste fladskærme, der også forbindes med mest prestige. Det er ikke billige fladskærms TV vi taler om her. Prisen befinder sig på over 15.000 kr. i denne klasse.
Her vil du finde TV med skærmstørrelse omkring 55 tommer og op til 80 tommers TV – nogle gange endnu større. Der vil ofte være endnu flere funktioner end i mellemklassen (stemmestyring og Smart funktioner), billedet vil være bedre (måske endda 8K), og det vil også tit være tilfældet at lyden er bedre.
Hvilket TV skal man vælge?
I sidste ende handler det hele om behov og budget. Hvad skal du bruge? Og hvad har du råd til?
Har man et lille stuerum, vil der slet ikke være grund til at købe et 80 tommer TV. Omvendt kan man sige, at der ikke vil være nogen grund til at købe et 32 tommer TV, hvis der er 4 meters afstand mellem sofa og fjernsyn.
Brug vores test som en guide, og tag et valg derigennem. Har du spørgsmål, kan du altid skrive til os.