Fladskærm Test: Bedste TV og Smart TV på markedet

af


De fleste af os nyder at kunne smide fødderne op efter en lang dag, tænde for TV’et og nyde en god film. Vil man dog gerne opgradere sin fladskærm derhjemme, kan det være svært at finde det bedste fjernsyn – men det vil vi gerne hjælpe med i denne fladskærm test.


Denne artikel indeholder kommercielle links.

Markedet for TV fladskærme og fjernsyn er meget stort. Der er mange produkter, mærker og fabrikanter at vælge imellem, for ikke at nævne de mange forskellige termer og funktioner disse producenter skriver på listen over specifikationer til de forskellige fjernsyn. Derfor vil vi godt hjælpe dig på vej, så du nemmere kan danne dig et overblik.

Når man skal købe et nyt TV, er det vigtigt at finde en model, der opfylder ens egne behov. Går man meget op i billedkvaliteten, er et 4K fjernsyn rigtig godt. Vil man gerne have rigtig god lydkvalitet, skal man kigge efter en fladskærm med gode indbyggede højttalere.

Der er mange andre funktioner, man kan kigge efter. Disse vil vi dække i vurderingen af de individuelle fladskærme, så du kan få det bedste overblik.

Fladskærm test: det bedste fladskærms TV

I vores fladskærms TV test og sammenligning herunder vil du få en oversigt over de bedste fladskærme på markedet. Dette vil blive vurderet på kvalitet, design, funktioner og pris. Generelt set skal man dog være forberedt på at betale ekstra, hvis man gerne vil have gode TV, der er udstyret med de bedste features og kan erklæres “bedst i test TV”.

 1. LG 65” OLED65CX OLED TV
 2. Sony KD-55XF7596 Bravia LED TV
 3. Philips 55” 55PUS7334
 4. Samsung QE55Q90RAT Smart TV
 5. Samsung 55″ UE55TU7172
 6. Thomson 32″ 32HE5606
LG OLED65CX

LG 65” OLED65CX OLED TV

Med LG 65” OLED65CX OLED TV får du en imponerende, biografagtig oplevelse. Det bryster sig af en flot visuel kvalitet, der understøttes af AI-teknologier og klar rummelig lyd. Desuden har skærmen en stor størrelse, hvorfor du ikke skal bekymre dig for, hvorvidt det bliver for småt.

Størrelse: 65″ | Opløsning: 3840 x 2160 pixels | Display: 4K UHD (2160p) | Type: OLED / Smart TV | Energiforbrug pr. år: 190 kWt | Mål: B: 144,9 x D: 4,7 x H: 83 cm | Vægt: 24 kg

Det gode

 • God størrelse
 • Giver en biograflignende oplevelse
 • Høj opløsning

Det dårlige

 • Er ikke det billigste tv

Viser flotte, levende billeder

Med OLED65CX er du garanteret, at du får et TV, der viser flotte, levende billeder med millionvis af farver. Desuden bryster det sig også af at levere en fremragende kontrast i enhver film, serie eller spil. Du kan derfor lyse hele hjemmet op med flotte billeder med dette tv.

Det er dog ikke blot på billedfronten, at det leverer noget, der er imponerende. Det gør sig også gældende i forhold til lyden. TV’et er også udstyret med Dolby Atmos med AI Sound Pro, som trækker dig helt ind i handlingen, og lyden føles omgivende. Du får en følelse af, at det kommer fra enhver retning.

Moderne TV med 4K Ultra HD-opløsning

TV’et har en imponerende 4K Ultra HD-opløsning, der åbner en helt ny verden af oplevelser. Du kan nyde hele fire gange så mange pixels (3840 x 2160) i forhold til Full HD (1920 x 1080). Endvidere er du også garanteret at kunne opleve en fremragende billedskarphed og kontrast samt præcis farvegengivelse.

Noget andet, der medfører, at du får det maksimale ud af dit TV er, at det har integreret UHD-skalering. Dette sikrer, at du kan nyde enten Full HD- eller HD Ready-indhold i en bedre kvalitet. Dette er ensbetydende med, at det ikke blot er UHD-indhold, som du kan nyde i en fornem kvalitet på dette fjernsyn fra LG.

Smart TV med webOS

TV’et er et moderne Smart TV, der er baseret på webOS. Det er en enkel og intuitiv løsning, hvorfor betjening af dit fjernsyn er simpelt. Derfor kan du nyde underholdning på dit TV på en brugervenlig måde. Desuden samler systemet alt dit foretrukne indhold, TV, film, sport og musiktjenester på ét og samme sted.

Uanset om du ønsker at se, finde, starte eller spille, er det nemt at gøre med webOS. Derfor skal du ikke være bekymret for, hvorvidt det er besværligt at betjene dit TV. Det er tydeligt, at det både effektive og brugervenlige Smart TV er designet med dig i tankerne.

Sony KD-55XF7596

Sony KD-55XF7596 Bravia LED TV

Sony KD-55XF7596 Bravia LED TV er et moderne TV, der bringer dig en helt ny verden af dybe detaljer, forbedret klarhed samt tekstur i klare, skarpe farver. Desuden er det 55 tommer TV, hvorfor det har en fornem størrelse, der appellerer til de fleste. Prismæssigt befinder det sig også på et niveau, hvor de fleste kan være med.

Størrelse: 55″ | Opløsning: 3840 x 2160 pixels | Displayformat: 4K UHD (2160p) | Energiforbrug om året: 160 kWt | Mål: B: 124,2 x D: 8 x H: 72,1 cm | Vægt: 16,2 kg | Billedformatforhold: 16:9 | Antal HDMI-porte: 4 stk.

Det gode

 • Er fornuftigt prissat
 • Har en høj opløsning
 • Stilren og moderne design

Det dårlige

 • Lydmæssigt er det ikke helt i front

Et elegant, slankt TV

Det er ikke kun teknologisk set, at Sony KD-55XF7596 er et moderne TV. Det gør sig også gældende i forhold til udseendet, der er både elegant og slankt. Til trods for dette, er det et TV, der er i stand til at levere billeder i en fremragende 4K UKD-kvalitet.

Desuden leverer det også livagtige farver, hvorfor du kan nyde film, spil og øvrigt indhold i en helt enestående kvalitet. Desuden er det også direkte adgangsgivende til en verden af underholdning, da fjersynets system er baseret på det anerkendte og udbredte Android TV.

Leverer skarpe billeder med 4K X-Reality PRO

Sony KD-55XF7596 er et fjernsyn, der leverer skarpere billeder, end mange andre fjernsyn. Det kan du takke 4K X-Reality PRO-billedhåndtering for. Det er en unik teknologi, der analyserer, opskalerer og forbedrer hver eneste pixel, der vises på skærmen. Derfor kan du se selv den mindste detalje.

Endvidere kan du nyde en fantastisk 4K-billedkvalitet med en opløsning på hele 3840×2160 pixels. TV’et leverer imponerende detaljer og dybde, som aldrig før er set. Og med den føromtalte 4K X-Reality PRO-processor bliver selv internetbilleder med lav opløsning boostet til et livagtigt detalje- og farveniveau.

Styresystem baseret på Android TV

Et Smart TV er ikke meget værd, hvis ikke det er brugervenligt og intuitivt. Derfor kan du glæde dig over, at dette fjernsyn er forsynet med et styresystem, der er baseret på Android TV. Det er et velfungerende system, der giver dig nem adgang til nærmest endeløse mængder underholdning.

Systemet byder på intuitive menuer giver dig personliggjorte anbefalinger til både film, videoer, serier, sange og spil. Derfor kan du bruge mindre tid på at lede og mere tid på at være underholdt. Dette understreges af, at du tilmed kan stemmestyre fjernsynet. Endvidere finder du massevis af apps i Google Cast.

Philips 55PUS7334

Philips 55” 55PUS7334

Uanset anledningen, er du garanteret, at du med et Philips 55” 55PUS7334 kan slappe af med en enestående billedkvalitet og fantastisk lyd. Det giver en fremragende oplevelse, uanset om du ser film, fodboldkamp eller et tv-program. Det er også udstyret med Ambilight, som giver en helt sublim oplevelse.

Størrelse: 55″ | Opløsning: 3.840 x 2.160 pixels | Displayformat: 4K UHD (2160p) | Billedformatforhold: 16:9 | Antal HDMI-porte: 4 stk. | Type: LED-bagbelyst LCD TV – Smart TV | Energiforbrug om året: 125 kWt | Mål: B: 123,36 x D: 7,82 cm x H: 72,07 cm | Vægt: 16,4 kg

Det gode

 • Unik oplevelse med Ambilight
 • Forsynet med P5 Perfect Picture Engine
 • Har en god størrelse på 55″

Det dårlige

 • Indstillingerne er ikke de bedste
 • Fjernbetjeningen er ikke så god

Altid perfekt billede – uanset kilden

Philips har forsynet TV’et med deres egen Philips P5-processor. Denne processor er i stand til at levere et billede, der er lige så fantastisk, som det indhold, du elsker. Detaljerne har en markant større dybde, farverne er mere levende, og hudtoner vil fremstå mere naturlige. Kontrasten er så skarp, at du kan se selv de mindste detaljer.

Dette understøttes selvfølgelig af det levende HDR-billede, som fjernsynet leverer. Det er et TV, der kan vække indholdet til live med flotte farver og skarp kontrast. Du vil opleve, at billederne har mere dybde, og bevægel serne er jævne. Derfor er du garanteret, at indholdet har en høj billedkvalitet uanset kilden.

Understøtter både Dolby Vision og Dolby Atmos

Fjernsynet understøtter Dolbys førsteklasses lyd- og videoformater. Det betyder, at alt HDR-indhold, du kigger på, vil både se og lyde overraskende ægte. Dette er gældende, hvad enten du ser et afsnit af en tv-serie eller en Blu-ray-film. I begge tilfælde vil du nemlig kunne nyde kontrast, lysstyrke og farver, der afspejler den oprindelige hensigt.

Endvidere er TV’et klargjort til at få mest muligt ud af HDR10+ videoformatet. Dette betyder, at både kontrast, farve og lysstyrkeniveauer bliver justeret fra billede til billede. Du vil opleve skyggerne som værende dybere, skarpe overflader vil være mere skinnende, og farverne bliver mere virkelighedstro.

Ambilight får følelserne til at træde ud af skærmen

Med Philips Ambilight vil alt fra film til spil virke mere medrivende. Musikken og lydeffekterne får nemlig sit helt eget lysshow. Desuden vil det også medvirke til, at skærmen kommer til at føles større, end den er. Af denne årsag er der også mange, der efterspørger netop denne funktion, når de skal købe et fladskærms TV.

Ambilight betyder, at TV’ets kanter er forsynet med et stort antal intelligente lysdioder, som kaster farverne på skærmen op på væggene og ud i rummet. Det hele sker i realtid, hvorfor det netop får skærmen til at føles større. Med andre ord, så får du et perfekt indstillet omgivende lys på dit nye TV.

Samsung QE55Q90RAT


Samsung QE55Q90RAT Smart TV

Samsung QE55Q90RAT er noget af det ypperste i Samsungs QLED 4K-produktsortiment. Det er et QLED-fjernsyn, der er designet til brugere, der ønsker den bedste kombination af stilfuldt design, overlegen billedkvalitet og alsidige funktionalitet. Derfor er det et ideelt fjernsyn for dig, der ikke vil gå på kompromis.

Størrelse: 55″ | HD-type: 4K Ultra HD | Opløsning: 3840 x 2160 pixels | Skærmteknologi: QLED | Årligt energiforbrug: 212 kWh | Mål: B: 1231,2 x D: 39,9 x H: 708,1 mm | Vægt: 20,5 kg

Det gode

 • Overlegen billedkvalitet
 • Alsidige smarte funktioner
 • Utrolig HDR med strålende QLED

Det dårlige

 • Du skal have den store pung frem

Utrolig HDR med strålende QLED

På fjernsynet vil du opleve, at selv helt små detaljer vil fremhæves med den fantastiske HDR-effekt samt QLED-farver. Samsung har forsynet dette TV med Quantum HDR, som optimerer hver scene til forskellige HDR-egenskaber. Dette er selvfølgelig gjort med henblik på at sikre den bedste billedkvalitet.

Quantum HDR er en særlig teknologi, der er udviklet til at kunne tilbyde en øget lysstyrke, der medfører, at hver scene bliver virkelighedstro. Dette opnås via en stor kontrast og naturligt levende farver. Det gør det til en sand fryd at nyde alt fra film til tv-programmer på dette fjernsyn fra Samsung.

QLED-fjernsynet bruger AI Upscaling

Det moderne QLED-fjernsyn fra Samsung benytter sig af AI Upscaling, for at give et klarere billede. Det er en intelligent processor, der er i stand til at analysere og opskalere hver scene, uanset hvilken type indhold, der er tale om. Derfor er det ikke blot Ultra HD-indhold, der tager sig pænt ud på skærmen.

Dette foregår ved hjælp af AI-understøttet maskinlæring, der har muliggjort udvikling af en række algoritmer, der er i stand til at reducere støj. Desuden evner disse algoritmer også, at fjernsynet kan gengive detaljer og skarpe kanter omkring både detaljer og tekst.

En milliard farver ved hjælp af Quantum Dots

Du er garanteret at opleve naturtro farver i hvert billede. Foruden QLED-teknologien bruges der nemlig også Samsungs eksklusive Quantom Dot-teknik. Det er en unik teknologi, der er udviklet af Samsung selv, som gør deres fjernsyn i stand til at gengive farver med 100 % farvevolumen.

De såkaldte Samsung Quantum Dots er en lang række mikroskopiske artikler, der kan forvandle lys til over en milliard forskellige farver. De mange farver kan du selvfølgelig opleve på dit nye fjernsyn fra Samsung. Dette er ensbetydende med, at farverne fortsætter med at være realistiske i både mørke og lyse scener.

Samsung UE55TU7172


Samsung 55″ UE55TU7172

Med UE55TU7172 fra Samsung får du et smart Crystal UHD-TV, der har en autentisk opløsning i 4K. Fjernsynet kan bryste sig af at kunne vise farver, dybe sorte nuancer samt skarp kontrast. Desuden er fjernsynet forsynet med Tizon TV-funktion, som gør steaming let og tilgængeligt.

Type: LED-bagbelyst LCD TV – Smart TV | Størrelse: 55″ | Platform: Tizen OS | Opløsning: 3.840 x 2.160 pixels | Displayformat: 4K UHD (2160p) | Antal HDMI-porte: 2 stk. | Energiklasse: A+ | Energiforbrug om året: 117 kWt | Mål: B: 123,05 x D: 5,95 x H: 70,72 cm

Det gode

 • Fantastisk kontrast
 • Enestående sort ensartethed

Det dårlige

 • Lav maksimal SDR- og HDR-lysstyrke

Få mere ud af din TV-oplevelse

Når du ser TV, skal det være en oplevelse. Dog er det ikke nok, at det blot er en oplevelse – det skal være en stor oplevelse. Vil du være sikker på, at du får mere ud af din TV-oplevelse, er et fjernsyn som dette ideelt. Det byder på 4K-billedkvalitet, og lader dig nemt og hurtigt finde det indhold, du ønsker at se.

Med UE55TU7172 fra Samsung får du et nyt TV, der er forsynet med en lynhurtig Crystal Processor 4K. Denne processor medfører, at fjernsynet arbejder hurtigt og effektivt. Desuden er det baseret på Tizen OS, som bruges på flere Samsung TV modeller, og er ét af de mest anerkendte styresystemer til Smart TV.

Nyd indhold i 4K Ultra HD-opløsning

Dette Samsung TV 55 tommer har en 4K Ultra HD-opløsning, der åbner en helt ny verden af oplevelser. På denne Samsung fladskærm kan du nemlig nyde hele fire gange så mange pixels (3.840 x 2.160 pixels) i forhold til FullHD (1.920 x 1.080 pixels). Derfor får du ikke blot et godt billede – du få et suverænt billede.

Det er imponerende, at dette billige TV leverer så fremragende en billedskarphed og kontrast samt præcis farvegengivelse. Endvidere byder det på UHD-opskalering, hvilket muliggør, at du kan nyde Full HD- eller HD Ready-indhold i en bedre kvalitet. Det gør til UE55TU7172 til et af de bedste TV til prisen.

Styresystem baseret på Tizen OS

Høj opløsning og god billedkvalitet er vigtigt, hvis du vil forsikre dig selv om, at du køber det bedste Smart TV. Det er dog mindst lige så vigtigt at vælge et fladskærms TV med et intuitivt og brugervenligt styresystem. Heldigvis drives dette TV af Tizen OS, som er designet til at give en enkelt tilgang til dit yndlingsindhold fra det sekund, du tænder.

Desuden bruger fjernsynet også High Dynamic Range til at sikre, at mørke område i billedet bliver endnu mørkere, og at lyse områder bliver endnu lysere. Det er uden tvivl vigtigt for den samlede oplevelse, da det skaber en mere realistisk billedoplevelse med flere farver, nuancer og kontraster.

Thomson 32HE5606

Thomson 32″ 32HE5606

Thomson 32HE5606 er et glimrende eksempel på, at dyrest ikke altid er bedst. Dette er en ideel fladskærm til brugeren, der ikke stiller de højeste krav, men blot skal bruge et billig TV. Det er det billigste TV i vores fladskærm test, men leverer fortsat lyd og billede i en klasse, man kan være bekendt.

Type: LED-bagbelyst LCD TV – Smart TV | Størrelse: 32″ | Platform: Android TV | Opløsning: 1366 x 768 pixels | Displayformat: 720p | Antal HDMI-porte: 2 stk. | Billedformatforhold: 16:9 | Energiforbrug om året: 47 kWt | Mål: B: 73,2 x D: 8 x H: 43,5 cm | Vægt: 4,4 kg

Det gode

 • Kan købes til en god pris
 • Baseret på Android TV
 • Lavt årligt energiforbrug

Det dårlige

 • Lav opløsning
 • Ingen 4K

Baseret på Android TV

Et Smart TV er ikke synderligt smart, hvis ikke selve styresystemet er velfungerede og intuitivt. Heldigvis er Thomson 32″ 32HE5606 baseret på Android Smart TV, der er et af de mest anerkendte operativsystemet på markedet. Systemet bruges der også også af mange andre fladskærme, herunder også fladskærme, der er markant dyrere.

Med Android Smart TV er du på ingen tænkelige måder begrænset ift. underholdningsmuligheder. Du får nemlig adgang til Google Play Store, hvorfra du gratis kan downloade applikationer til de mest populære tjenester. Dette omfatter streamingtjenester såsom HBO Nordic, Viaplay og Netflix, der er de mest populære i Danmark.

Fungerer som indbygget Chromecast

En helt anden fordel ved fladskærme, der er baseret på Android er, at det fungerer som en indbygget Chromecast. Er der en streamingtjeneste, der endnu ikke har fået en applikation til Android Smart TV? I så fald kan du blot streame indholdet fra din smartphone eller tablet-pc, hvorefter du kan afspille indholdet på din fladskærm.

Ikke alle anser denne funktionalitet som værende en nødvendighed. Det er nemlig ikke alle, der har brug for dette, da deres streamingforbrug er begrænset til de populære tjenester, som alle har applikationer til Android-systemet. Er dette, hvad du har brug for, kunne dette meget vel være dit nye fladskærms TV.

Ideelt til gæsteværelset eller fritidshuset

I denne test af TV finder du mange forskellige fladskærme. Ikke alle har brug for et stort 65 tommer TV med 4K UHD. Det kan være i tilfælde af, at man leder efter et billigt fjernsyn til gæsteværelset eller fritidshuset. Her ønsker man sandsynligvis ikke at spendere en mindre formue på et dyrt 65 tommer TV bedst i test.

Er planen, at det blot skal bruges til at se TV i ny og næ, er det ikke sikkert, at dine krav er høje. I et sådant tilfælde kan et TV som Thomson 32″ 32HE5606 være et rigtig godt køb. Det er nemlig et godt TV med både lyd og billede, som de fleste kan se sig tilfreds med. Det er dog ikke den bedste fladskærm i vores test.

LG 49UM7100


LG 49UM7100

Dettte TV fra LG tilbyder dig at nyde virkeligshedstro farver i vidunderlig 4K Ultra HD-kvalitet. Desuden benytter fjernsynet også ThingQ AI-teknologi, har fejlfri lyd og er forsynet med en kraftfuld quad core-processor, der kan opskalere billeder i lav opløsning til tæt på 4K.

Størrelse: 49″ | Opløsning: 3.840 x 2.160 pixels | Skærmteknologi: LED | Operativsystem: Web OS | Energiklasse: A | Strømforbrug: 79 W | Mål: B: 1446 x D: 38,5 x H: 823 mm | Vægt: 48,3 kg

Det gode

 • True Color Accuracy
 • Godt billede med 4K-opløsning
 • Bruger ThingQ AI-teknologi

Det dårlige

 • Er LED og ikke OLED

IPS-skærmen får billed- og videoindhold til at føles livagtigt

Den moderne fladskærm er forsynet med en IPS-skærm, der har en udvidet farveskala, som medfører, at billed- og videoindhold føles mere livagtigt. Det garanterer også, at uanset hvor du sidder i forhold til skærmen, kan du nyde den høje kvalitet. Derfor er det ikke et problem, at du sidder skævt for TV’et.

Desuden bryster skærmen sig af en opløsning, der er fire gange højere end Fuld HD. Derfor er du selvfølgelig sikret en uforstyrret billed- og videokvalitet. Som det kan ses på flere af de andre fladskærme i denne fladskærm test, er det dog ikke nok til at få LG 49UM7100 til for alvor at skille sig ud fra mængden.

Benytter sig af True Color Accuracy-teknologien

UM71-serien fra LG gør brug af True Color Accuracy-teknologien. Det er en teknologi, der kan vise nøjagtige farvetoner og nuancer i skarpere, rigere og mere realistiske farver. I kombination med den kraftfulde quad core-processor, kan Advanced Color Enhancer justere farven og kontrasten på dynamisk vis.

Derfor vil du opleve, at farven og kontrasten bliver justeres, uanset hvor mørkt eller lyst billedet er. Resultatet er, at du kan nyde levende farver og dybe detaljer, hvilket giver en unik oplevelse på dette 49 tommer TV. Da du ligeledes kan opleve indhold i 4K/UHD-opløsning, er et godt billede ikke noget, du kommer til at mangle.

Smart TV med webOS

Hele pointen med et Smart TV er, at det er smart. Det skal dog ikke være så smart, at det er svært at bruge det. Du kan få TV med alskens styresystemer, men ét af de mest anerkendte er webOS. Det benyttes som styresystem i en lang række fladskærme, herunder også dette. Det skyldes særligt, at det er enkelt og intuitivt.

Applikationer er blevet udviklet i massevis, hvorfor du skal ikke betvivle, hvorvidt du kan finde dine yndlingstjenester. Ønsker du at investere i en ny fladskærm, kan dette meget vel være den bedste fladskærm for dig. Det er ganske vist ikke et direkte bedst i test TV, men har et pris- og kvalitetsmæssigt niveau, der appellerer til rigtig mange.

Er udstyret med Active HDR

LG har også forsynet dette TV med Active HDR med Dolby Vision. Det betyder, at det har understøttelse for en række HDR-formater, som fx HDR10, Dolby Vision og HLG. Det er en betydelig fordel, da det resulterer i over en milliard rige farver, hvad enten du ser en Blu-ray eller streamer en tv-serie på Netflix.

Endvidere kan HDR-effekten også forbedre kontrasten og farvegengivelse. Dette sker ved, at den kan opskalere eksisterende indhold på en sådan vis, at det virker så levende, at det kunne træde ud af skærmen. Er det et af dine kriterier, at dit nye TV har Dolby Vision, er dette LED TV fra LG et rigtig godt valg.

Hvilken opløsning skal man vælge?

Når man skal vælge en fladskærm, vil man blive præsenteret for mange forskellige valg, som man skal tage. Et af disse er opløsning. Hvilken opløsning skal man vælge? Alt afhængigt af, hvor meget du går op i billedkvaliteten, vil du skulle vælge forskellige opløsninger.

Opløsningen er antallet af pixels som skærmen består af. Jo flere pixels på skærmen, jo bedre vil kvaliteten af det viste billede være. Som minimum vil vi anbefale at du vælger et full HD TV. Dette er efterhånden også standarden inden for fjernsyn, især hvis man køber en nyere model. Jo længere op man bevæger sig på opløsnings-stigen, jo bedre kvalitet og jo højere antal pixels vil man opnå. Jo flere pixels skærmen viser, jo tættere vil man også kunne sidde på skærmen.

De hyppigst sete opløsninger er som nedenstående:

 • 720p (HD): 1280 x 720 pixels
 • 1080p (Full HD): 1920 x 1080 pixels
 • 1440p (QHD): 2560 x 1440 pixels
 • 4K eller 2160p (Ultra HD): 3840 x
 • 2160 pixels
 • 8K eller 4320p: 7680 x 4320

Er du ikke sikker på forskellen mellem de forskellige opløsninger, kan du gå på YouTube, hvor du kan skifte mellem de forskellige opløsninger. Det vil give dig en ide om, hvor stor forskellen er.

Fladskærm med fuld HD

Som nævnt vil vi anbefale dig som minimum at købe en full HD fladskærm. Full HD består af 1920 x 1080 pixels (2 millioner pixels i alt). Det er standarden hvis man godt vil se film, serier eller andet i god kvalitet, og man finder også denne opløsning på billigere TV-modeller. Hvis du vælger en grad værre end denne, vil du hurtigt begynde at lægge mærke til mangel på kvalitet, når du bruger TV’et.

Sidder du tæt på skærmen, vil kvaliteten automatisk blive lidt dårligere, end hvis man sidder langt væk fra skærmen. Har du en værre billedkvalitet end 1080p, vil du hurtigt blive utilfreds med TV’ets evne til at vise skarpe billeder.

4K/Ultra HD TV

4K, 2160p, UHD eller Ultra HD – kært barn har mange navne. Denne opløsning er på vej fremad, og der går nok ikke lang tid, før 1080p er blevet erstattet helt af 4K. Her har du en sammensætning af pixels, der hedder 3840 x 2169, hvilket sammenlagt giver næsten 8,3 millioner pixels. Det er 4 gange så mange pixels som Full HD.

Opgraderer man sin fladskærm til dette format, vil man opleve en væsentlig fremgang i detaljeringsgraden – dog kommer det ikke uden sine problemer.

Det er ikke på alle skærme, at du vil kunne se den store forskel. Er din skærm “for lille”, vil forskellen ikke være synderligt stor, eftersom man trods alt sidder et lille stykke væk fra skærmen. Samtidig skal man sørge for, at både ens tilslutningskabel og afspiller understøtter 4K. Gør de ikke dette, vil man ikke kunne nyde sin Ultra HD fladskærm, men i stedet vil kvaliteten nedgraderes til Full HD.

Hvorfor dit TV skal have 100 Hz

Det kan være svært at holde styr på alle udtrykkene, så her kommer en lille TV Hz forklaring.

Når man snakker om antal “hertz” i et fjernsyn, handler det om, hvor gode produkterne er til at vise hurtigt bevægende billeder. Når du skal købe et TV, burde du ikke gå under et 100 Hz TV. TV-apparater med lavere hertz end dette, kan nemlig godt have problemer med at vise hurtigere billeder. Det kan til tider resultere i et uskarpt billede, eksempelvis hvis man ser actionfilm eller spiller videospil.

Fladskærme nu til dags laves med 100 eller 200 Hz, lige netop for at undgå problemet med uskarpe billeder, men det er dog muligt at finde nogle med 50 eller 60 hertz. Det anbefales at undgå disse, også selvom det er billigere fladskærme.

TV med HDR

Når man snakker om billedkvaliteten, er det ikke kun opløsningen, der spiller ind (selvom det har en stor betydning). Også HDR er et udtryk, der ofte bliver brugt, når man snakker om TV.

HDR står for “High Dynamic Range”. Det er en teknologi, som man også ofte ser i kameraer (måske du har set det i din mobiltelefon). Når det nævnes i sammenhængen med fladskærme, handler det dog om større intervaller inden for farver, kontrast og lysstyrke. Den sorte farve kan blive sortere, lysstyrken kan blive mere intens, kontrasten kan blive vildere osv.

LED, OLED eller QLED?

QLED, OLED og LED er alle tre forskellige måder at få billedet op på skærmen. Selvom de alle tre lyder ens, er der faktisk stor forskel på fordelene og ulemperne ved de tre forskellige typer teknologi. Ingen af dem er perfekte til det hele, men der er fordele og ulemper, der kan hjælpe dig med at vælge mellem dem.

Hvad er LED?

LED er den første type teknologi. Denne viser billedet på TV skærmen, ved at millioner af flydende krystaller skiftevis tænder og slukker for lyser i små dioder. LED skærme er som regel meget energieffektive og kan være meget slanke.

Ulempen ved denne form for teknologi er, at det kan være svært for billedet at opnå en rigtig god sort farve. Derudover kan bagbelysningen skinne let ujævn gennem skærmen fra tid til anden.

Hvad er QLED?

QLED er næsten det samme som LED – bare bedre. Det er en teknologi, der er udviklet af Samsung, der har formået at skabe en bedre version af LED. De flydende krystaller udsender her et grønt, rødt eller blåt lys, når de rammes af lyset fra de små dioder. Dette gør farverne rigtig gode i et QLED TV.

Ulempen ved denne type teknologi er dog, at man stadig ikke kan opnå den helt dybe og sorte farve, da TV’et stadig viser billedet gennem små lys – og det kan være svært at vise en sort farve ved at tænde for en masse små lys.

Hvad er OLED?

OLED fungerer helt anderledes end de to andre typer teknologi. Her udsendes lyset ikke fra små dioder, men fra de individuelle pixels selv. Det betyder altså, at man her kan opnå den rigtig gode og dybe sorte farve. Gør dette så OLED bedre end QLED og LED? Ikke nødvendigvis.

OLED har det problem, at det kan være svært at opnå samme lysstyrke som QLED. Man skal altså tage et valg her: vil man gerne have en god lysstyrke fra QLED, eller vil man gerne have en god og dyb sort farve fra OLED.

En anbefaling vil være, at ser man meget TV om dagen eller i lyse rum, vil QLED være en god investering. Ser man derimod mange film, specielt når det er mørk, kan OLED være et godt køb.

Skal man have et 3D TV?

3D teknologi i TV var noget, som producenterne skaffede sig af med relativt hurtigt. En god 3D-film i biografen kan være et hit, men derhjemme får man ikke i nærheden af samme oplevelse. Derfor laver de fleste TV-producenter ikke længere fjernsyn der understøtter 3D teknologi.

I stedet for 3D, er der kommet mere fokus på bedre billeder, bedre opløsning, bedre lyd og andre smarte funktioner.

TV størrelse og afstand

Alt afhængigt af, hvor stort ens TV er, skal afstanden til dette apparat også variere. Det er vigtigt at man ikke sidder for tæt på sin fladskærm, da man ikke vil få det bedste billede. Derudover skal man heller ikke sidde for langt væk, da det kan blive svært at se, hvis man sidder for langt væk. Eksempelvis vil en TV skærm på 32 tommers være bedre fra 1,5 meter end et 75 tommers tv.

Der kan også være forskellen på afstanden fra sofa til TV apparater, baseret på fladskærmens opløsning. Har du et 4K/UHD fjernsyn, vil du kunne sidde tættere på skærmen, da der vil være flere pixels, og kvaliteten på billedet vil derfor være bedre, selvom du sidder tættere på.

Se herunder en generel guide til betragtningsafstand og TV-størrelse:

 • Afstand under 1,5 meter: 31”-40”
 • Afstand mellem 1,5 og 2 meter: 41-49”
 • Afstand mellem 2 og 3 meter: 50-59”
 • Afstand over 3 meter: Fra 60” og op

TV prisklasser

Når man skal købe sin fladskærm, skal man selvfølgelig tænke over, hvilken TV pris man gerne vil give. Skal det være et fjernsyn på tilbud, altså en billig fladskærm, eller vil man gerne op i de dyrere prisklasser?

Umiddelbart vil TV prisen afspejle kvaliteten (som ved alle andre produkter), det er dog ikke altid tilfældet. Køber man eksempelvis et B&O TV, betaler man også for et brand, der er kendt for at lave lækre og flotte TV – det er dog ikke altid, at man får lige så meget kvalitet for pengene, som hvis man gik med et mindre “luksus” TV mærke.

Lavprisklassen

Skal man ned i lavprisklassen, vil man finde TV tilbud på under 6.000 kr. Blot fordi man finder et billigt fladskærms TV, betyder det dog ikke nødvendigvis, at det er et dårligt produkt. Tværtimod, så kan man faktisk finde ganske finde produkter, der ikke koster særlig meget. Man skal blot sørge for at slå til, når de store elektronik butikker holder fladskærms tilbud. Man kan eksempelvis købe et nyt TV på tilbud til Black Friday, hvor de store butikker tit har rabat på årets eller forrige års modeller.

Mellemklassen

I denne prisklasse bevæger vi os op i omkring 6.000-15.000 kr. Disse modeller er lidt dyrere end de billige fjernsyn fra lavprisklassen, og man vil ofte få god værdi for pengene, da der her begynder at blive introduceret mere avancerede funktioner (eksempelvis billigere smart TV, eller fladskærme med 4K opløsning). Her bevæger vi os samtidig også op i de mere kendte mærker, hvis kendetegn er kvalitets TV.

Du vil også finde større TV skærme, ofte omkring 55 tommer til 65 tommer. Billedkvaliteten vil være bedre, og designet vil oftest også være lidt flottere.

Premiumklassen

I premium klassen finder vi de absolut bedste fladskærme, der også forbindes med mest prestige. Det er ikke billige fladskærms TV vi taler om her. Prisen befinder sig på over 15.000 kr. i denne klasse.

Her vil du finde TV med skærmstørrelse omkring 55 tommer og op til 80 tommers TV – nogle gange endnu større. Der vil ofte være endnu flere funktioner end i mellemklassen (stemmestyring og Smart funktioner), billedet vil være bedre (måske endda 8K), og det vil også tit være tilfældet at lyden er bedre.

Hvilket TV skal man vælge?

I sidste ende handler det hele om behov og budget. Hvad skal du bruge? Og hvad har du råd til?

Har man et lille stuerum, vil der slet ikke være grund til at købe et 80 tommer TV. Omvendt kan man sige, at der ikke vil være nogen grund til at købe et 32 tommer TV, hvis der er 4 meters afstand mellem sofa og fjernsyn.

Brug vores test som en guide, og tag et valg derigennem. Har du spørgsmål, kan du altid skrive til os.

FAQ

Hvilket TV er bedst?

Det er ikke muligt at give et konkret svar på, hvilket TV, der er den bedste fladskærm. Der er stor forskel på folks behov og præferencer, hvor et TV, der er kåret som bedst i test ikke nødvendigvis er det rette for dig. Når du læser en TV test som dette, skal du altid huske, at der er betydelige forskelle på folks behov og ønsker ift. en TV fladskærm.

Hvilket TV skal jeg købe?

Du skal købe et TV, der harmonerer md dine kriterier og præferencer. Derfor handler det ikke om at finde et bedst i test TV – i hvert fald bør det ikke være et mål i sig selv. Hvis du skal købe en ny fladskærm, skal du vide, hvilke krav og ønsker du har, da du derved bedre kan beslutte, hvilke TV, der er den bedste fladskærm for dit vedkommende.

Hvad er smart TV?

En Smart TV er en type TV, der giver dig adgang til en masse indhold ud over almindelige TV-kanaler. Det betyder, at du kan bruge apps, streame, surfe på nettet og shoppe direkte fra dit TV. Af denne årsag er der hverken behov for Chromecast eller Apple TV, da samtlige apps og streamingtjenester er installeret på selve fjernsynet.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.