I denne symaskine test har vi kigget på nogle af de bedste symaskiner på markedet. Hvis det er første gang, man skal købe en symaskine, kan det være svært at navigere rundt i de mange forskellige modeller. Alle symaskiner kan sy almindelige sting i de gængse stoftyper, men nogle maskiner kan meget mere end det. Derfor bør du gøre op med dig selv, hvad dit behov og dine krav er til en ny symaskine.
Hvad skal du sy?
Først og fremmest er det væsentligt at gøre sig nogle overvejelser omkring, hvad du skal anvende symaskinen til. På baggrund af det kan man finde nogle udvalgte specifikationer, som man skal holde øje med, når man kigger på forskellige modeller.
Ønsker du for eksempel at kunne sy gardiner i tykt materiale bør du se efter en maskine med en kraftfuld motor, og som kan justeres i stingbredden. Har du planer om at sy forskelligt tøj, kan det være en god ide med en symaskine med friarm. Måske skal du have den med dig til en masse symaskine kurser, og den skal derfor ikke veje for meget. Der kan være mange ting, der spiller ind, men det vigtigste er blot, at du ved, hvad du skal bruge den til.
Desuden har dit niveau også noget at skulle have sagt. Er du helt ny inden for sy-verdenen kan det være en god ide at se efter en symaskine, som er udviklet til nybegyndere, og derfor har en høj brugervenlighed.
Typer af symaskiner
I denne test har vi kun set på de bedste symaskiner med mekanisk system. Der findes dog også andre typer af symaskiner.
Mekanisk symaskine
En mekanisk model er den traditionelle symaskine. Her betjener du symaskinen ved hjælp af et drejehjul, og så leder du stoffet med hånden. Der er således ikke ret mange knapper at holde styr på, og det er derfor nemt at benytte en mekanisk maskine.
En mekanisk maskine er et oplagt valg til nybegynderen eller til dig, som blot vil sy mindre projekter i ny og næ. Dog kan der også være noget charmerende ved at bruge en gammeldags model, som ligner en symaskine, som mormor havde hjemme i systuen. Desuden vil disse modeller også typisk være billigere end de elektroniske.
Elektronisk symaskine
Elektroniske symaskiner er en nyere version af de traditionelle mekaniske maskiner. Med den elektroniske symaskine drives nålen af en elektrisk motor. De fleste symaskiner af nyere dato er med elektrisk motor. Motoren driver nålen i den øverste del af symaskinen og styrer også blandt andet undertråd og trykfod, der automatisk fører materialet under nålen.
Man styrer symaskiner af denne type ved hjælp af fodpedalen. Jo hårdere du trykker foden ned, jo hurtigere kører maskinen. De elektroniske symaskiner er de mest populære, hvis man ønsker at sy med mange forskellige stingtyper, da det er nemt at justere på den.
Computerstyret symaskine
En computerstyret symaskine styres, som navnet antyder, af en computer. Computeren er forprogrammeret den rigtige spænding, længde og bredde for hvert sting. Den styres gennem et digitalt display som regel som en LCD skærm. De computerstyrede modeller kan alt det, som en mekanisk model kan – og så lidt mere til. Blandt andet kan du på nogle modeller hente programmer fra computeren ned på symaskinen.
Desuden kan de computerstyrede symaskine huske tidligere indstillinger, så du kan gemme hundredvis af søm indstillinger. Det ere virkelig genialt for dig, som bruger symaskinen meget og til mange forskellige projekter.
Indstillinger af sømme
Noget der adskiller symaskinerne fra hinanden er blandt andet antallet af forskellige søm programmer. Nogle symaskiner har kun ganske få indstillinger, hvor andre har mange indstillingsmuligheder, både de helt basale og mere kreative og sjove søm.
Uanset hvad du har af planer om dine fremtidige sy-projekter, kan det være en god ide at vælge en maskine med et godt udvalg af indstillinger, da det giver dig et bedre råderum, hvis du pludselig får lyst til at kaste dig ud i større projekter.
Der findes utrolig mange søm herunder ligesøm, elastiske sømme og stræksøm. Her kan det igen komme an på, hvad dit behov er. Skal du sy i elastiske materialer kan det være en ide at se efter en symaskine, som kan indstilles efter det eksempelvis. Her kan det dog også være en ide at se efter en maskine med overlocker, hvilket vi kommer nærmere ind på længere nede i denne købsguide.
Desuden er det en god ide at vælge en maskine, der kan justeres i forhold til stinglængde og -bredde.
Automatiske funktioner
Du kan vælge mellem et hav af automatiske funktioner, som gør syningen nemmere for dig. Selvfølgelig kommer de elektroniske modeller samt de computerstyrede med en masse automatiske funktioner. Men du kan også få de mekaniske med en automatiske funktioner. Nogle af de mest normale funktioner er blandt andet automatisk knaphul og automatisk tråde system.
En fuldautomatisk knaphuls funktion kan være særdeles brugbar og effektiv, hvis du skal sy flere knapper i en skjorte, cardigan eller lignende. Funktionen gør det nemlig muligt at lave hullerne helt lige.
Med automatisk tråder behøver du slet ikke at give dig i kast med videoer og brugsanvisninger med ‘Sådan tråder du din symaskine’. Det gør maskinen nemlig helt automatisk for dig, og det er virkelig en fordel.
En sidste funktion, der er god at have med er god belysning. Det kan både være automatisk og manuelt, men det er i hvert fald vigtigt at have med for at sikre de bedste resultater.
Overlocker symaskine
En symaskine med overlock kan være et rigtig fornuftigt valg, da det giver dig endnu flere muligheder med dine projekter. Det er særligt effektivt, hvis du skal sy i materialer, der er elastiske. Med overlock rettes kanten også til samtidig med at du syr, og det er med til at give et professionel resultat. Mange nyere symaskiner er udstyret med funktionen, men det kan være en god ide at undersøge, hvis du tænker, at den funktion kunne være gavnlig for dig.
Du kan endda købe symaskiner, som er deciderede overlockere. Det kan fungere som et supplement til den almindelig symaskine, hvis du laver mange og større projekter. Ellers vil det fungere helt fint med den indbyggede funktion i din mekaniske eller elektroniske symaskine.
Tilbehør
De fleste slags symaskiner kommer med en række tilbehør. Selv en lille symaskine har som regel plads til opbevaring af lidt udstyr i form af eksempelvis nåle, tråd og spoler.
Det kan være en fordel at købe en symaskine, hvor der medfølger forskellige typer af fødder til forskellige formål. Du kan endda få fødder, der er særligt lavet til broderi, hvis du er interesseret i det. Uanset bør du i hvert fald undersøge, hvad der følger med maskinen. Alternativt kan man efterfølgende købe nogle separat.
Faktisk kommer rigtig mange symaskiner med et lille startsæt med det mest basale, som du skal bruge for at komme igang. Det kan også være en ide at købe et overtræk med eller form for taske, hvis du har planer om at skulle have den med dig.
FAQ
Hvilken symaskine er bedst i test?
Den bedste symaskine i test er Singer Tradition 2282. Den kommer med et godt udvalg af muligheder, og så er den ekstrem nem at anvende. Den kommer med en god startpakke, så du hurtigt kan komme i gang med kreative projekter.
Hvilken symaskine skal jeg vælge som nybegynder?
En mekanisk model er nem at bruge og vil være en godt valg til en nybegynder. Med en mekanisk symaskine får du mulighed for at prøve en masse funktioner af, og det hele sker i dit eget tempo. På den måde lærer du i hvert fald også at sy rigtigt.