Symaskine test – Den bedste symaskine 2022

I denne symaskine test har undersøgt nogle af markedets bedste symaskiner. Du kan være sikker på at finde noget, der falder i din smag, og som opfylder dine behov til en ny symaskine.
Af Frederikke BAdge
Frederikke

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og drømmer om at rejse verden rundt. Motivation er at lave godt content, som hjælper læsere til at træffe et godt valg,...

Denne Pfaff symaskine har 21 forskellige sømme og kan desuden justeres i stinglængde og -bredde. Det giver et fint antal af muligheder, og den er nem at betjene ved hjælp af en stor rund drejeknap, som sidder på siden af maskinen. Det er en begyndermaskine, og det er en god symaskine, når du skal lave mindre projekter derhjemme. Det er den rette symaskine, som ønsker en velfungerende symaskine, som ikke koster alt for mange penge. Den kommer måske lidt til kort, hvis du er ude i mere avancerede opgaver. Den har automatisk trådning, hvilket klart er en fordel, og så har den LED lys, der gør det nemt at se. Selve symaskinen kører godt med en hastighed på 700 SPM, hvilket dog er en smule under andre symaskiner i denne symaskine test. Denne symaskine kommer med en god mængde udstyr, hvoraf blandt andet fem ekstra fødder, spoler, nåle og filtskive kan nævnes. Skal man have en symaskine stående til alsidig brug er denne et rigtig godt valg. 5
Bedste med overlock

Pfaff Smarter 140s

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

En brugervenlig symaskine er et must, når du er i dit kreative hjørne. Om det er store eller små projekter, som du har gang i, så er det vigtigt at have en god symaskine. Der findes mange forskellige symaskiner, som har forskellige egenskaber. Du kan både få en helt simpel symaskine eller en mere avanceret symaskine, hvis du syr meget.

Vi har sammensat en købsguide, som hjælper dig med at finde ud af, hvilken symaskine, der vil være bedst for dig. Her gennemgår vi nogle af de egenskaber og funktioner, som du bør være opmærksom på, inden du køber din nye symaskine. Du kan desuden se udvalgte specifikationer for de enkelte modeller i sammenligningstabellen.

Singer Tradition 2282

bedste i test

Fordele
 • pros-icon.svg Nem at bruge
 • pros-icon.svg Indbygget nåletråder 
 • pros-icon.svg Justerbare sting 
Ulemper
 • cons-icon.svg Begrænset udvalg af indstillinger

Detaljeret gennemgang

Dette er en mekanisk symaskine, som er en mere traditionel symaskine. Indstillingerne foretages via et drejehjul, hvor du kan vælge mellem 32 forskellige sømprogrammer. Du kan både vælge mellem almindelige sømme, en række dekorative sømme og overlock-sømme, hvilket giver et fint udvalg af muligheder.

Denne symaskine fra Singer er rigtig god til nybegynderen, da den er utrolig let at betjene. Blandt andet er nåletråderen indbygget, hvilket gør det utrolig nemt at tråde symaskinen. Derudover har den en friarm, der blandt andet gør det nemt at sy ærmer eller lignende.

Symaskinen har justerbar stinglængde og stingbredde. På den måde kan du selv tilpasse længden og bredden alt efter, hvilket stof du skal sy i.

Med denne symaskine får du tilmed en god mængde af tilbehør, hvor du blandt andet får forskellige ‘fødder’ med, herunder en standardfod, lynlåsfod, knaphulsfod og knapisyningsfod. Derudover får du en nålepakke, spoler, opsprætter og meget mere. Det er således den perfekte symaskine til dig, der skal i gang med at sy tøj eller andet for første gang.

Brother X14S

bedste billige

Fordele
 • pros-icon.svg God pris
 • pros-icon.svg Høj brugervenlighed 
 • pros-icon.svg Støjsvag 
Ulemper
 • cons-icon.svg Lavt antal sømme 

Detaljeret gennemgang

Symaskinen fra Brother er en utrolig brugervenlig symaskine, og alle kan lære at bruge symaskinen til små kreative projekter. Det er en mekanisk model. Med den type symaskine kan du hurtigt kaste dig ud i dine projekter, da den er let kan tråde nåle og indstille maskinen til det ønskede.

Den kommer med LED lys, så det er nemt at se, hvad du laver, og det hjælper dig med at lave en flot og lige syning. Maskinen er meget støjsvag, hvilket er utrolig gavnligt, når du sidder og og syr i længere tid.

Symaskinen har 14 forskellige sømme, som kan indstilles med drejehjulet. Desuden har den et smart drop-in spolesystem, der gør den let at tråde, og dertil har den en 1×4-trins knaphulsfunktion.

Selvom det er en billig symaskine, kommer den med en del udstyr, så du er klar til at starte op med syningen. Der medfølger blandt andet en zig zag-fod, knaphulsfod, lynlåsfod, spole, nåle og fodpedal. Dette er en god begynder symaskine, der vil egne sig godt til nybegynderen, der har planer om mindre projekter eller små reparationer.

Brother HF-37

bedste premium

Fordele
 • pros-icon.svg Kraftig motor 
 • pros-icon.svg Mange funktioner 
 • pros-icon.svg Drop-in spolesystem
Ulemper
 • cons-icon.svg Høj pris 

Detaljeret gennemgang

Med en mekanisk symaskine fra Brother får du virkelig noget for pengene. Det er en mere professionel symaskine, som har mange muligheder i forhold til indstillinger, da du kan vælge mellem hele 37 indstillingstrin.

En Brother symaskine vil du have glæde af i mange år, og denne model har en kraftig motor, som betyder, at sy i alle typer stof. Det betyder, at du nemt kan sy jeans i kraftigt materiale eller tykke gardiner. Mulighederne er uendelige.

Den har indbygget LED lys, som gør det nemt at se, hvad du laver. Desuden har den justerbar stinglængde og -bredde, og den tilmed lave overlock. Der er en indbygget nåletråder i maskinen, og det er muligt at sy med tvillingenål.

Du får en del tilbehør med denne Brother symaskine, blandt andet ekstra trykfødder. Denne maskine er ideel til den øvede bruger, som stiller lidt højere krav til sin symaskine. Du får altså en særdeles effektiv symaskine, som du vil være glad for hver gang, du bruger den

Husqvarna H Class E20

Bedste sømme

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Mulighed for tvillingenål 
 • pros-icon.svg Mange forskellige sømme
 • pros-icon.svg Brugervenlig med også et godt valg til den øvede
Ulemper
 • cons-icon.svg Ikke så lydsvag 

Detaljeret gennemgang

Denne Husqvarna symaskine er en god symaskine både til nybegynderen og til den øvede. Det skyldes, at den er let at betjene men samtidig har mange forskellige indstillingsmuligheder, som også gør den interessant til større og mere krævende projekter.

Den har 32 sømme at vælge mellem, hvilket giver et hav af muligheder. Det er en mekanisk model, og den indstilles ved hjælp af en drejeknap i toppen af maskinen. Det er en virkelig fin symaskine, og den har et automatisk knaphul, som gør det utrolig nemt at sy knapper i en cardigan eller bukser. Og her kan du være sikker på ensartede knaphuller. Desuden er der mulighed for at bruge tvillingenål.

Det er en holdbar symaskine, som kan klare det meste herunder tykkere materialer. Den har en indbygget nåletråder, som kan tråde nålen for dig hurtigt og let.

Desuden får du forskellige trykfødder med. Blandt andet medfølger fødder til quiltning og broderi, hvilket giver helt nye muligheder for at sætte dit eget præg på dit tøj.

Symaskiner fra Husqvarna er af rigtig høj kvalitet, og denne er ingen undtagelse. Symaskinen er utrolig god, og det er en let symaskine at anvende for alle.

Pfaff Smarter 140s

Bedste med overlock

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Inklusive overlock 
 • pros-icon.svg Automatisk nåletråder
 • pros-icon.svg Meget tilbehør
Ulemper
 • cons-icon.svg Ikke mange sømme

Detaljeret gennemgang

Denne Pfaff symaskine har 21 forskellige sømme og kan desuden justeres i stinglængde og -bredde. Det giver et fint antal af muligheder, og den er nem at betjene ved hjælp af en stor rund drejeknap, som sidder på siden af maskinen.

Det er en begyndermaskine, og det er en god symaskine, når du skal lave mindre projekter derhjemme. Det er den rette symaskine, som ønsker en velfungerende symaskine, som ikke koster alt for mange penge. Den kommer måske lidt til kort, hvis du er ude i mere avancerede opgaver.

Den har automatisk trådning, hvilket klart er en fordel, og så har den LED lys, der gør det nemt at se. Selve symaskinen kører godt med en hastighed på 700 SPM, hvilket dog er en smule under andre symaskiner i denne symaskine test.

Denne symaskine kommer med en god mængde udstyr, hvoraf blandt andet fem ekstra fødder, spoler, nåle og filtskive kan nævnes. Skal man have en symaskine stående til alsidig brug er denne et rigtig godt valg.

Guide

I denne symaskine test har vi kigget på nogle af de bedste symaskiner på markedet. Hvis det er første gang, man skal købe en symaskine, kan det være svært at navigere rundt i de mange forskellige modeller. Alle symaskiner kan sy almindelige sting i de gængse stoftyper, men nogle maskiner kan meget mere end det. Derfor bør du gøre op med dig selv, hvad dit behov og dine krav er til en ny symaskine.

Hvad skal du sy?

Først og fremmest er det væsentligt at gøre sig nogle overvejelser omkring, hvad du skal anvende symaskinen til. På baggrund af det kan man finde nogle udvalgte specifikationer, som man skal holde øje med, når man kigger på forskellige modeller.

Ønsker du for eksempel at kunne sy gardiner i tykt materiale bør du se efter en maskine med en kraftfuld motor, og som kan justeres i stingbredden. Har du planer om at sy forskelligt tøj, kan det være en god ide med en symaskine med friarm. Måske skal du have den med dig til en masse symaskine kurser, og den skal derfor ikke veje for meget. Der kan være mange ting, der spiller ind, men det vigtigste er blot, at du ved, hvad du skal bruge den til.

Desuden har dit niveau også noget at skulle have sagt. Er du helt ny inden for sy-verdenen kan det være en god ide at se efter en symaskine, som er udviklet til nybegyndere, og derfor har en høj brugervenlighed.

Typer af symaskiner

I denne test har vi kun set på de bedste symaskiner med mekanisk system. Der findes dog også andre typer af symaskiner.

Mekanisk symaskine

En mekanisk model er den traditionelle symaskine. Her betjener du symaskinen ved hjælp af et drejehjul, og så leder du stoffet med hånden. Der er således ikke ret mange knapper at holde styr på, og det er derfor nemt at benytte en mekanisk maskine.

En mekanisk maskine er et oplagt valg til nybegynderen eller til dig, som blot vil sy mindre projekter i ny og næ. Dog kan der også være noget charmerende ved at bruge en gammeldags model, som ligner en symaskine, som mormor havde hjemme i systuen. Desuden vil disse modeller også typisk være billigere end de elektroniske.

Elektronisk symaskine

Elektroniske symaskiner er en nyere version af de traditionelle mekaniske maskiner. Med den elektroniske symaskine drives nålen af en elektrisk motor. De fleste symaskiner af nyere dato er med elektrisk motor. Motoren driver nålen i den øverste del af symaskinen og styrer også blandt andet undertråd og trykfod, der automatisk fører materialet under nålen.

Man styrer symaskiner af denne type ved hjælp af fodpedalen. Jo hårdere du trykker foden ned, jo hurtigere kører maskinen. De elektroniske symaskiner er de mest populære, hvis man ønsker at sy med mange forskellige stingtyper, da det er nemt at justere på den.

Computerstyret symaskine

En computerstyret symaskine styres, som navnet antyder, af en computer. Computeren er forprogrammeret den rigtige spænding, længde og bredde for hvert sting. Den styres gennem et digitalt display som regel som en LCD skærm. De computerstyrede modeller kan alt det, som en mekanisk model kan – og så lidt mere til. Blandt andet kan du på nogle modeller hente programmer fra computeren ned på symaskinen.

Desuden kan de computerstyrede symaskine huske tidligere indstillinger, så du kan gemme hundredvis af søm indstillinger. Det ere virkelig genialt for dig, som bruger symaskinen meget og til mange forskellige projekter.

Indstillinger af sømme

Noget der adskiller symaskinerne fra hinanden er blandt andet antallet af forskellige søm programmer. Nogle symaskiner har kun ganske få indstillinger, hvor andre har mange indstillingsmuligheder, både de helt basale og mere kreative og sjove søm.

Uanset hvad du har af planer om dine fremtidige sy-projekter, kan det være en god ide at vælge en maskine med et godt udvalg af indstillinger, da det giver dig et bedre råderum, hvis du pludselig får lyst til at kaste dig ud i større projekter.

Der findes utrolig mange søm herunder ligesøm, elastiske sømme og stræksøm. Her kan det igen komme an på, hvad dit behov er. Skal du sy i elastiske materialer kan det være en ide at se efter en symaskine, som kan indstilles efter det eksempelvis. Her kan det dog også være en ide at se efter en maskine med overlocker, hvilket vi kommer nærmere ind på længere nede i denne købsguide.

Desuden er det en god ide at vælge en maskine, der kan justeres i forhold til stinglængde og -bredde.

Automatiske funktioner

Du kan vælge mellem et hav af automatiske funktioner, som gør syningen nemmere for dig. Selvfølgelig kommer de elektroniske modeller samt de computerstyrede med en masse automatiske funktioner. Men du kan også få de mekaniske med en automatiske funktioner. Nogle af de mest normale funktioner er blandt andet automatisk knaphul og automatisk tråde system.

En fuldautomatisk knaphuls funktion kan være særdeles brugbar og effektiv, hvis du skal sy flere knapper i en skjorte, cardigan eller lignende. Funktionen gør det nemlig muligt at lave hullerne helt lige.

Med automatisk tråder behøver du slet ikke at give dig i kast med videoer og brugsanvisninger med ‘Sådan tråder du din symaskine’. Det gør maskinen nemlig helt automatisk for dig, og det er virkelig en fordel.

En sidste funktion, der er god at have med er god belysning. Det kan både være automatisk og manuelt, men det er i hvert fald vigtigt at have med for at sikre de bedste resultater.

Overlocker symaskine

En symaskine med overlock kan være et rigtig fornuftigt valg, da det giver dig endnu flere muligheder med dine projekter. Det er særligt effektivt, hvis du skal sy i materialer, der er elastiske. Med overlock rettes kanten også til samtidig med at du syr, og det er med til at give et professionel resultat. Mange nyere symaskiner er udstyret med funktionen, men det kan være en god ide at undersøge, hvis du tænker, at den funktion kunne være gavnlig for dig.

Du kan endda købe symaskiner, som er deciderede overlockere. Det kan fungere som et supplement til den almindelig symaskine, hvis du laver mange og større projekter. Ellers vil det fungere helt fint med den indbyggede funktion i din mekaniske eller elektroniske symaskine.

Tilbehør

De fleste slags symaskiner kommer med en række tilbehør. Selv en lille symaskine har som regel plads til opbevaring af lidt udstyr i form af eksempelvis nåle, tråd og spoler.

Det kan være en fordel at købe en symaskine, hvor der medfølger forskellige typer af fødder til forskellige formål. Du kan endda få fødder, der er særligt lavet til broderi, hvis du er interesseret i det. Uanset bør du i hvert fald undersøge, hvad der følger med maskinen. Alternativt kan man efterfølgende købe nogle separat.

Faktisk kommer rigtig mange symaskiner med et lille startsæt med det mest basale, som du skal bruge for at komme igang. Det kan også være en ide at købe et overtræk med eller form for taske, hvis du har planer om at skulle have den med dig.

FAQ

Hvilken symaskine er bedst i test?

Den bedste symaskine i test er Singer Tradition 2282. Den kommer med et godt udvalg af muligheder, og så er den ekstrem nem at anvende. Den kommer med en god startpakke, så du hurtigt kan komme i gang med kreative projekter.

Hvilken symaskine skal jeg vælge som nybegynder?

En mekanisk model er nem at bruge og vil være en godt valg til en nybegynder. Med en mekanisk symaskine får du mulighed for at prøve en masse funktioner af, og det hele sker i dit eget tempo. På den måde lærer du i hvert fald også at sy rigtigt.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×