Strygejern test – Bedste strygejern 2022

Læs med i vores strygejern test og bliv klogere på 5 af markedets bedste strygejern. Står du og mangler et nyt strygejern, men er usikker på, hvilket blandt de mange forskellige strygejern du bør vælge? Bare rolig!

De 5 udvalgte modeller

Artikel af Miklas

Vi har samlet alt, du bør vide om dampstrygejern lige her. Du får en oversigt over de fem bedste strygejern på markedet lige nu. I vores strygejern-test kigger vi på mange forskellige funktioner som afkalkning, boost og spray.

Og vil du gerne vide mere om, hvordan man afkalker et dampstrygejern, så har vi lavet en informativ købsguide til dig, der på bedste vis klæder dig på til at tackle den næste bunke vasketøj.

Du kan dog også stryge direkte videre til vores sammenligningstabel lige her.

Det mener vores produkteksperter

Tefal Express Steam FV2837 er med sine 2400 watt et kraftigt strygejern og bedst i test. Det giver en konstant damp på mellem 10 og 35 g/min. Krøller tøjet meget, giver dens dampbooster en dampydelse på 165 g/min. Vil du fugte tøjet ved de mest genstridige folder er sprayfunktionen ideel. Derudover er der en praktisk drypstop-funktion. Det keramiske strygestål er ekstra bredt og slidstærkt for optimal glideevne, så du kan stryge tøjet hurtigt. Vandtanken en stor kapacitet på 270 ml, og åbningen er dejlig stor. Takket være antikalk-funktionen, skal du ikke bekymre dig om kalk. Det er dog muligt at tilkøbe en antikalk-stav.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Ergonomisk og behageligt greb
  • plus-circle.svg Antikalk-funktion
  • plus-circle.svg Problemfri glidning
  • plus-circle.svg Stor vandbeholder
  • plus-circle.svg Varmer hurtigt op
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Forholdsvis tung
  • minus-circle.svg Intet bæger til at fylde vand på med

Det mener vores produkteksperter

Braun-strygejern med antidryp-funktion, så du undgår, at der kommer vand ud – selv ved lave temperaturer. Den giver en kontinuerlig damp på 150 g/min. Brauns FreeGlide 3D-teknologi sørger endda for, at det er nemt at stryge baglæns samt hen over knapper og lommer. Braun-strygejernet varmer op på kun 35 sekunder.

Vandtanken har en dejlig stor kapacitet på 270 ml. Derudover er dette dampstrygejern udstyret med en selvrensende funktion, der fjerner kalk – en slags anti-kalk-funktion. Har dit tøj særlig vanskelige folder, aktiverer du bare boost-funktionen. Braun TexStyle-strygejernet er med sine 1,2 kg en smule tungt, til gengæld er prisen overkommelig, og det har en høj modstandsdygtighed overfor ridser!

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Selvrensende
  • plus-circle.svg Varmer op på 35 sekunder
  • plus-circle.svg FreeGlide 3D-teknologi
  • plus-circle.svg Antidryp
  • plus-circle.svg Stor vandtank
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Lidt tung
  • minus-circle.svg Kan være svært at trykke på dampknappen

Det mener vores produkteksperter

Et særlig kraftfuldt dampstrygejern på 3000 watt, så du kommer genstridige folder og alle krøller til livs! SteamGlide-Elite-strygestålet sørger for en nem og glidende strygning. Quick Calc Release-systemet gør det dejlig nemt at afkalke det.

Strygejernet er med sine 1,7 kg forholdsvist tungt, men det er til forskel fra mange andre strygejern udstyret med en automatiske sluk-funktion, så du aldrig behøver bekymre dig om at glemme at slukke strygejernet! Desuden giver strygejernet dig en konstant damp på op til 55 g/min., så du hurtigt slipper af med folder. Til særlig genstridige folder kommer dampskuddet på op til 250 g dig til undsætning, da det trænger endnu dybere ind i stoffet.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Automatisk sluk
  • plus-circle.svg Modstandsdygtig overfor ridser
  • plus-circle.svg Lang ledning
  • plus-circle.svg Stor vandtank på 300 ml
  • plus-circle.svg Dampskud på op til 250 g
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Svært at se vandstanden
  • minus-circle.svg Tung

bedste letteste dampstrygejern

Russell Hobbs Light & Easy Brights 24820

Det mener vores produkteksperter

Den lette vægt på lidt over et kilo gør, at det er et godt valg til dig, der har svært ved at løfte tunge ting eller som stryger meget! Ledningen er desuden lang, så du har mere bevægelsesfrihed, når du skal stryge.

Det automatiske og kontinuerlige dampudslip på 30 g/min. giver dig et effektivt strygejern, og skulle dit tøj være særlig krøllet, klarer dampboostet på 90 g/min. resten for dig, så det bliver en leg at stryge. Der er desværre ingen antikalk-funktion eller automatisk sluk, men du får et dejlig let og i særdeleshed billigt strygejern til dit krøllede tøj.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Let
  • plus-circle.svg Lang ledning
  • plus-circle.svg Automatisk dampudslip
  • plus-circle.svg God pris
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Ingen antikalk-funktion
  • minus-circle.svg Ingen automatisk sluk

bedste dampstrygejern med lodret dampfunktion

Philips HI5917

Det mener vores produkteksperter

Har du meget tøj, der skal stryges, er dette Philips-strygejern med aftagelig vandtank et must. Selve tanken kan indeholde 1,1 liter vand, så du kan stryge meget tøj ad gangen, inden du skal fylde op. Desuden kan du med sindsro bruge vandet fra vandhanen, da det er udstyret med en praktisk antikalk-funktion og en kalkopsamler.

Det keramiske strygestål har en praktisk præcisionsspids, der gør det nemmere at stryge mellem knapper. Ledningen er desværre en anelse kort, men strygejernet slukker automatisk, hvis du engang skulle komme til at glemme det. Og takket være den indbyggede antikalk-funktion, slipper du for pletter fra kalk og for at skulle afkalke strygejernet i tide og utide. Et effektivt dampstrygejern!

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Automatisk sluk
  • plus-circle.svg Lodret damp
  • plus-circle.svg Meget stor vandtank (aftagelig)
  • plus-circle.svg Antikalk-funktion
  • plus-circle.svg Velegnet til vand fra vandhane
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Kort ledning
  • minus-circle.svg Tung

Et almindeligt strygejern er et af de mest brugte redskaber i vores hverdag, så det er bestemt værd at anskaffe sig et, du er glad for, og som opfylder dine behov, når du stryger dit tøj. Og godt strøget tøj giver altså et mere elegant udseende. Et godt strygejern giver hurtig opvarmning og hurtig strygning.

Er du usikker på, hvilken model fra vores test af strygejern du skal vælge, og hvad du skal være opmærksom på, så læs med her!

Alle typer strygejern

Der er flere strygejern at vælge imellem, end man lige skulle tro. Moderne modeller er udstyret med en masse funktioner og egenskaber, men overordnet set, er der tre typer.

  1. Strygejern med ledning
  2. Trådløse strygejern
  3. Strygejern med aftagelig tank
  4. Automatisk strygejern

Et strygejern med ledning er nok det mest almindeligt anvendte strygejern i husholdninger rundt omkring i landet og også det billigste.

Et ledningsfri strygejern har, som navnet også antyder, ingen ledning. Et trådløst strygejern giver dig mere fleksibilitet og bevægelsesfrihed, når du stryger.

Et strygejern med aftagelig tank ligner de to foregående strygejern, men har en meget større og selvfølgelig aftagelig vandtank. Fordelen er, at du kan fylde større mængder vand på og derfor kan bruge strygejernet i længere tid ad gangen uden hele tiden at skulle tænke på at fylde mere vand på. Det er en klar fordel, hvis du stryger meget.

Det automatiske strygejern gør arbejdet for dig, men kan være lidt omstændelig at bruge.

Alle typer har altså noget at byde på.

Hvor mange watt bør et strygejern have?

Til hjemmebrug kan du nøjedes med et strygejern, som bruger mellem 1.200 og 1.400 watt. Husk, at jo mere watt et strygejern har, desto kraftigere er det, så er dit kraftfult, afprøv det eventuelt på et lille hjørne på bagsiden af tøjet, så du er sikker på, det ikke skadet stoffet.

Dampkapacitet

Det er, når dampen trænger ind i tøjet, at det bliver nemt at opnå et glat resultat. Et almindeligt dampstrygejern vil typisk have en kontinuerlig dampning på 45 gram i minuttet. Nogle har en højere dampudledning, hvilket øger effektiviteten. Vil du gerne have et meget kraftfuldt strygejern, bør du altså finde et med en høj dampudledning på 50 gram eller flere gram i minuttet. Meget damp er også lig med effektiv strygning. Der findes dog også strygejern uden damp, som fx små rejsestrygejern.

Vand til strygejern

Uanset hvilken type du vælger, kan de fleste strygejern tåle vand fra vandhanen. Med tiden kan kalk dog stoppe dampdyserne, hvilket kan give irriterende kalkpletter på tøjet. Nogle strygejern er udstyret med en anti-kalk- eller en selvrensende funktion, så du ikke behøver bekymre dig om kalk. Har dit strygejern ikke sådan en funktion, kan du forneden læse om, hvordan du afkalker det.

Du kan også vælge at bruge destilleret vand. Det er dog en dyr løsning. Det kan altså godt betale sig at investere i et selvrensende strygejern, så du kan bruge vand fra vandhanen eller endda regnvand.

Autosluk-funktion

En funktion med automatisk sluk er virkelig smart i tilfælde af, at du engang ikke slukker strygejernet. Det kan ske for enhver, men har det denne funktion, slukker det helt af sig selv efter et stykke tid, så du ikke behøver bekymre dig om dit stykke tøj.

Lodret dampfunktion

Der er mange måder at stryge tøj på, og alle former kommer som regel krøl til livs.

Nogle modeller, som fx Philips HI5917 i vores strygejern-test-oversigt, er dog udstyret med en lodret dampskud, der giver konstant damp i lodret position. Med vertikal damp-funktion kan du hænge tøjet op og så dampe dit tøj glat, uden at strygestålet kommer i berøring med stoffet. Det er særlig smart til forskellige tekstiler, der ikke tåler at blive strøget, og kan en løsning, når du skal stryge polyester.

Vedligeholdelse og rengøring af strygejern

Du får simpelthen mere glæde af dit nye strygejern. Hvis du vedligeholder dit strygejern, vil du samtidig forlænge apparatets levetid. Og det gælder både udvendig og indvendig rengøring.

Det er supervigtigt at rengøre strygestålet på den rigtige måde, så du undgår at beskadige det! Heldigvis er det også dejlig nemt.

  1. Strygejernet bør altid være koldt, når du renser det, så du ikke brænder dig på det.
  2. Brug altid en ren klud til at rengøre det.
  3. Kom en smule husholdningseddike på, og tør nænsomt og omhyggeligt strygestålet af.
  4. Hvis strygestålet er meget beskidt og fyldt med snavs, kan du komme en smule bagepulver i eddiken og bruge blandingen til at rengøre med. Kør kluden i cirkulære bevægelser over strygestålet, indtil der ikke er mere snavs at se.

Sådan afkalker du dit strygejern

Afkalkning er nødvendigt for at rengøre det indvendigt – uanset om du har et dampstrygejern med eller uden auto-sluk-funktion. Vil du undgå hvide kalkpletter, når du stryger tøjet, er det en god idé at afkalke et strygejern med jævne mellemrum. Og når du afkalker dit strygejern, vedligeholder du det.

Over tid kan dampdyserne nemlig kalke til, især hvis du bruger vand fra vandhanen, hvilket viser sig som små, hvide pletter på dit nystrøgne tøj. Nogle modeller har en afkalkningfunktion, men hvis din model ikke har et anti-kalk-system, er det heldigvis nemt at afkalke det selv.

Det eneste, du skal bruge er:

  • 1 dl husholdningseddike
  • 9 dele vand

Når du har blandet disse to sammen, hælder du blandingen i vandtanken. Sæt strygejernet i hvileposition, det vil sige i oprejst stilling på en plan flade, og vent på, at blandingen løber igennem strygejernet. Hvis der af meget kalk, kan du med fordel gentage processen, når første mængde er løbet igennem.

Herefter hælder du en omgang almindeligt vand i og lader også dette løbe igennem, indtil tanken er helt tom.

Skulle der stadig sidde kalk i dyserne, når du har gjort dette, kan du med en tændstik eller træenden af en tændstik forsigtigt lirke kalken ud af dyserne. Brug kun spidse redskaber af træ og ikke metal, da metal kan beskadige strygestålet.

Hold strygejernet væk fra tøjet, og aktivér dampfunktionen, inden du stryger næste gang, for at sikre dig, at eventuel løstsiddende kalk bliver presset ud.

Vi anbefaler altid at tjekke brugsanvisningen, inden du bruger denne fremgangsmåde for at sikre dig, at dit strygejern tåler eddike.

Hvor ofte du er nødt til at afkalke det, afhænger af, hvor hårdt dit vand er, men det er en god idé at gøre det regelmæssigt, så du undgår hvide pletter på dit tøj. Det er ligeledes en god idé at tømme vandbeholderen, når du er færdig med at stryge.

Sådan stryger du tøj

Du kan have nok så pænt tøj, men hvis det er fyldt med krøller, kan det ødelægge hele looket! Her får du et par tips til, hvordan du stryger tøj, så du får det bedst mulige resultat.

  1. Tjek altid, om alle pletter og al snavs er kommet af i vask. Du risikerer nemlig, at snavset sætter sig fast i stoffet, hvis du stryger det.
  2. Når du lægger tøj på strygebrættet, så læg én del af tøjet på ad gangen. Det vil sige, at du ved bukser lægger ét ben på ad gangen. Ved en skjorte er det ét ærme eller den ene side af kroppen.
  3. Tjek etikken på tøjet, og indstil derefter strygejernet til den rette temperatur.
  4. Brug spray-funktionen til at fugte tøjet, da det gør det nemmere at stryge. Stryg dernæst med fast hånd, dog uden at trække i tøjet.

Tip: Du kan med fordel stryge dit tøj, inden det her helt tørt. Det er faktisk nemmere at stryge sit tøj helt glat, mens det stadig er fugtigt og også en virkelig god løsning, hvis tøjet krøller meget i vask.

Bruger du tørretumbler, så tag tøjet ud, inden det er helt tørt. Nogle modeller har en “strygetørt”-funktion, så tørretumbleren ikke tørrer tøjet helt. Det er også bedre for miljøet.

Bonustip: Har tøjet fået særlig genstridige krøller, kan du gøre strygningen mere effektiv med en fugtig klud, fx et gammelt lommetørklæde, og lægge det på de stykker tøj, du vil stryge. Derefter kører du det hen over tøjet, og vupti, alle folder er væk!

Hvilket strygebræt bør jeg vælge?

Vælg et strygebræt, der i størrelsen passer til dine behov. Det kan være nemmere at stryge på et bredt strygebræt, men hvis du af pladsmangel har et smallere og mindre strygebræt, kan det sagtens bruges. Det vigtigste er, at det er stabilt og robust, så det ikke står og vipper. Huske også, at det skal justeres i højden, så det passer til dig. På den måde undgår du eventuelle skader, hvis du skal stryge længe ad gangen.

Stryger du mange skjorter, kan du med fordel investere i et mini-strygebræt beregnet til at stryge skjorter. Det er designet til, at du kan få et ærme over brættet, hvilket gør det meget nemmere at stryge og undgå strygefolder.

Skulle du ikke lige have et strygebræt ved hånden, kan du sagtens lægge et håndklæde eller lignende på et bord, og så bruge det som strygebræt.

FAQ

Hvilket strygejern er bedst i test?

Det bedste strygejern i test er Tefal Express Steam FV2837, der med sine 2400 watt er et dejligt kraftigt strygejern. Det varmer hurtigt op og giver en konstant dampmængde på mellem 10 og 35 gram i minuttet. Til særlig krøllet tøj kommer dampboostet på 165 gram i minuttet til undsætning.

Hvordan afkalker du dit strygejern?

Tjek, om din model kan tåle eddike. Hvis ja, bland 1 dl husholdningseddike og 9 dele vand, og fyld det i. Lad det stå oprejst med blandingen i sig, indtil det er løbet helt igennem. Gentag eventuelt processen, hvis strygejernet er hårdt angrebet. Sidder der stadig kalkaflejringer i dyserne, kan du forsigtigt lirke dem ud med en spids genstand (dog kun af træ). Brug aldrig metal til dette, da du risikerer at beskadige belægningen på strygestålet.

Din produktekspert

Miklas

Administrator