Stjernekikkert test – De 5 bedste stjernekikkerter i test

Læs med i vores stjernekikkert test, hvor vi ser nærmere på de fem bedste modeller på markedet.
Af Frederikke BAdge
Frederikke

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og drømmer om at rejse verden rundt. Motivation er at lave godt content, som hjælper læsere til at træffe et godt valg,...

Celestron_Astromaster_114_EQ-transformed
TESTVINDER

Celestron Astromaster 114 EQ

Celestron Astromaster er en stjernekikkert som er god til den seriøse begynder. Udforsk solsystemet og tag gode billeder med denne model, som er let at sætte op og kommer med praktisk ekstraudstyr. Her får du…

Celestron_Astromaster_114_EQ-transformed 1
Bedst i test

Celestron Astromaster 114 EQ

bresser telescope 5
bedste til nybegyndere og børn

Bresser Lyra R-70

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Med en stjernekikkert eller teleskop, som det også hedder, kan du selv udforske stjerner, måner og fjerne galakser. Vi har samlet fem forskellige teleskoper, som du kan give dig i kast med uanset, om du er en erfaren stjernekigger eller først skal til at begynde.

Udover at sammenligne væsentlige egenskaber som synsfelt, skarphed og stativ, så vil vi også fremhæve andre funktioner og fordele ved hver model. Derudover afvejer vi brugervenligheden ved hver model og opstiller dens fordele og ulemper og gør dig klogere på, hvordan du bedst bruger teleskopet. I vores købsguide gennemgår vi alt, hvad der er værd at vide om stjernekikkerter og hvad du skal være opmærksom på inden køb. I vores sammenligningstabellen kan du få dig et hurtigt overblik over de fem modeller i test.

Celestron Astromaster 114 EQ

Bedst i test

Celestron_Astromaster_114_EQ-transformed
Fordele
 • pros-icon.svg God til begyndere
 • pros-icon.svg Kommer med ekstra tilbehør
 • pros-icon.svg Kan tilkobles motordrev
Ulemper
 • cons-icon.svg Manuelt styret

Detaljeret gennemgang

Celestron Astromaster er en stjernekikkert som er god til den seriøse begynder. Udforsk solsystemet og tag gode billeder med denne model, som er let at sætte op og kommer med praktisk ekstraudstyr.

Her får du den bedste stjernekikkert til den seriøse amatørastronom. Spejlteleskopet er let at sætte op uden værktøj, da du modtager det i tre dele som blot skal sættes sammen. Denne model kommer med et solidt stativ og ækvatorialhoved. Det er derudover muligt at købe et motordrev til, så teleskopet selv kan følge objekter over himlen, hvilket er perfekt til astrofotografering. Astromaster 114 EQ kommer med to okularer på henholdsvis 50x og 111x forstørrelse.

Som tilbehør får du en smartphone adaptor, så du nemt kan tage gode billeder af dine observationer. Brug det medfølgende månefilter til at forbedre detaljegraden af månen og mange andre ting. Denne type teleskoper samler mere lys og vil derfor have god detaljegengivelse og give farverene billeder.

Celestron Astromaster 114 EQ er et fantastisk teleskop, som både er enormt brugervenligt og høj kvalitet, så du let kan komme i gang med at finde stjerner og lignende.

Bresser Classic 70/350

Bedste billige

Fordele
 • pros-icon.svg Let at bruge
 • pros-icon.svg Tilbehør 
 • pros-icon.svg Mulighed for at tage billeder med smartphone
 • pros-icon.svg Kan bruges til landskab og dyr
Ulemper
 • cons-icon.svg Kommer kun med engelsk manual

Detaljeret gennemgang

Her får du en super brugervenligt stjernekikkert, som er god til børn og begyndere. Kig på stjerner, månen og planeter eller tag det kompakte teleskop med ud i landskabet, og se hvad der gemmer sig af dyreliv.

Enkel stjernekikkert, som er let at komme i gang med. En adapter til din telefon, som monteres direkte på teleskopets okular, gør det let at tage billeder af de objekter, som du vil undersøge. Adapteren kan derudover også bruges til andre kikkerter og mikroskoper.

Med teleskopet får du et 90 graders Amici-Prisme, som retvender billedet, så du får et naturtro skildring, når du kigger på objekter.

Denne model har således mange anvendelsesmuligheder, da den er er let at tage med ud i naturen og kigge på landskaber og dyreliv grundet den lette vægt og kompakte størrelse. Derudover er det hurtigt og let at samle, så du kan have det med rundt, hvor der er behov. Med teleskopet følger også en slidstærk nylontaske, så du har alle dele beskyttet, når du er på farten.

Bresser Classic 70/250 er manuel, hvor du selv skal finde de objekter, som du vil observere. Der er meget sjov og læring i at finde bestemte stjerneformationer ved brug af et stjernekort.

En af de billigste kikkerter, som samtidig giver god optiske kvalitet. Oplagt valg til begynderen og en god stjernekikkert til børn.

Celestron NexStar 6 SE

Til den seriøse stjernekigger

Fordele
 • pros-icon.svg Stor lysstyrke
 • pros-icon.svg Flot design
Ulemper
 • cons-icon.svg Ikke velegnet til børn

Detaljeret gennemgang

Tag din rumudforskning til næste niveau med dette teleskop, som giver dig enorm lysstyrke, så du kan komme til at se selv meget lyssvage objekter uden for vores eget solsystem.

Med Celestron Nexstar 6 SE får du et teleskop i flot orange design, som er et oplagt valg til den seriøse amatør. Det er særlig godt, hvis du ønsker at tage detaljerede billeder af månen og andre himmellegemer. Hurtigt og let at montere på det bedste sted for himmel observationer.

Denne model kan både tilsluttes din telefon samt flere forskellige kameratyper. Teleskopets enorme lysstyrke gør det muligt at tage helt fantastiske billeder af både galakser, Månen og andre fænomener.

SkyAlign computerstyring hjælper dig med hurtigt og nemt at komme i gang med observation af over 40.0000 forskellige objekter. Stjernekikkertens lange brændvidde og store åbning samler lyset, så du vil være i stand til at se selv meget fjerne himmellegemerne helt klart.

Med Celestron Nexstar 6 får du et teleskop i høj kvalitet, som giver stor nøjagtighed, når det skal følge objekter.

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Brugervenlig 
 • pros-icon.svg Medfølgende app
 • pros-icon.svg Flot detaljeret billede
Ulemper
 • cons-icon.svg Ingen motor

Detaljeret gennemgang

Med denne kikkert behøver du ikke meget andet end din smartphone for at komme i gang med din rumrejse.

Brug telefonen til at analysere nattehimlen, så du med lethed kan finde dit motiv ud fra din egen position.

Her er et manuelt teleskop, som er let og brugervenligt for begynderen. Til stjernekikkerten er en medfølgende app, som hjælper dig med positionsberegninger og assisterer med at finde galakser.

Denne type er kompatible med Iphones 6 op til nyeste model samt Android telefoner fra 2016 og frem. Du skal blot indsætte din telefon i teleskopets Starsense-dock, og du vil via appen blive guidet i hvilke stjerner og planeter du kan se i øjeblikket, samt hvordan du skal indstille teleskopet, for at se dem.

Teleskopet er udstyret med en bred objektivlinse som er i stand til at samle lyset og frembringe selv små detaljer. Kikkertens slowmotion kontroller gør det nemt at holde teleskopet stabilt, når det indstilles på forskellige objekter. Der medfølger to okularer til både høj og lav effekt.

Bresser Lyra R-70

bedste til nybegyndere og børn

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Dansk vejledning
 • pros-icon.svg Flere okularer 
 • pros-icon.svg Justerbart feltstativ 
Ulemper
 • cons-icon.svg Manuel justering

Detaljeret gennemgang

Med Bresser Lyra R-70 får du et godt teleskop, som er let at bruge, nem at tage med på farten og kommer med flere okularer. Med adapteren til din telefon er det super nemt at tage gode billeder af dine observationer, uanset om du er til planeter eller landskaber.

Bressers Lyra linseteleskop er ideelt til begynderen eller børn, som skal starte ud med de første observationer af verdensrummet.

Teleskopet har lang brændvidde, som er godt til at observere lysstærke objekter som månen og planeterne. Med Bresser Lyra kikkerten medfølger derudover flere okularer samt tre barlow linser. Kikkerten hviler på et solidt kraftigt stativ, som giver optimal stabilitet og let at indstille også med handsker på.

Med den tilhørende smartphone adaptor kan du montere din telefon på teleskopet, så du nemt kan tage højdetaljerede billeder, som ikke bliver slørede. Alt i alt et godt teleskop, som gør det nemt at begynde som hobbyastronom.

Guide

Den primære funktion et teleskop har, er at vise ting, som der er langt væk, som planeter, stjerner og stjernetåger. Et teleskop bliver derfor ofte kaldt en stjernekikkert fordi den især bruges til at observere stjerner. Kikkerten fungerer sådan, at der inde i røret sidder et spejl eller en linse, som opsamler lys og fremskaber et billede.

Store objektivlinser vil derfor kunne opsamle mere lys. Hvor man kigger ind i teleskopet sidder et okular. Okularet er det der skaber forstørrelse af billedet i teleskopet og gør at vi kan se hvad der er på himlen og endnu længere væk med det menneskelige øje.

Sådan vælger du den bedste stjernekikkert

Når du først giver dig i kast med udforske nattehimlen, er det en god ide at tænke over, hvordan du vil bruge dit teleskop og herfra sætte dig ind i hvilke funktioner og egenskaber, du således vil få brug for, når du skal vælge teleskop.

Teleskoptyper

Det første du bør overveje er hvilken type teleskop du ønsker dig.

Spejlteleskop

Et spejlteleskop er kendetegnet ved at have et stort tubus, hvori der sidder et spejl, som samler lyset. Størrelsen på denne type teleskop gør dem mindre mobile end de smallere linseteleskoper. Denne type er derfor den rigtige stjernekikkert, hvis du vil have et mere permanent setup til at udforske galakser og stjernetåger, fordi størrelsen giver mulighed for at få meget detaljerede billeder.

Linseteleskop

Linseteleskoper bruger en glaslinse til at opsamle og fokusere lyset. Denne type teleskoper er ofte mindre og lettere en spejlteleskoper. Dette gør dem nemme at have med sig rundt, og lette at pakke ud og ned efter hvert brug. Denne type vil også være den helt rigtige stjernekikkert til at have med på ferie eller ud i naturen. Vælg gerne et teleskop med lang brændvidde, som er godt hvis du ønsker at se planeter samt landskab.

Stativet

Et godt stativ er enormt vigtigt uanset hvilken slags teleskop du bruger. Stativet er afgørende for at teleskopet har den nødvendige stabilitet til at kunne mobiliseres på objekter og give den flotteste gengivelse af billede. Dit stativ skal være justerbart, så du kan tilpasse det underlaget, hvor du sætter teleskopet op og så skal det være produceret i et kraftigt, holdbart materiale.

De fleste teleskoper kommer allerede med et godt stativ, så det er typisk ikke noget, du selv skal lede efter.

Forstørrelse

Hvor meget et teleskop forstørrer billedet afhænger af modellens længde, også kaldet brændvidde, kombineret med okularets størrelse.

På de fleste stjernekikkerter vil forstørrelsen typisk ligge på omkring 7 til 10x. Herefter kan du forhøje forstørrelsen ved brug af forskellige okulare. Bruger du f. eks. en barlow linse vil du kunne få en meget stor forstørrelse

Objektivlinsernes størrelse er det der afgør hvor meget lys der kommer ind. Jo større objektivlinser, jo lysere billeder vil du også få og jo flere detaljer vil du kunne se. Derimod vil det øge til teleskopets vægt og gøre det tungere at flytte rundt på. En høj forstørrelse er ikke ensbetydende med at være det bedste. Det hele afhænger af dit teleskop og hvordan du ønsker at bruge det. Et bredt synsfelt vil derimod gøre det nemmere at finde ting på nattehimlen, men vil samtidig reducere detaljegraden.

Manuelle teleskoper vs. datastyrede

Der skelnes mellem manuelle og datastyrede teleskoper. Med et manuelt styret teleskop skal du selv finde og indstille teleskopet i forhold til de objekter, som du vil se. Her kan du som hjælp bruge stjernekort eller forskellige apps til at finde frem til det, som interesserer dig.

Et datastyret teleskop eller go to teleskop, har derimod en håndkontrol, som indeholder en database med samtlige fænomener, som kan opleves med et teleskop. Du bruger således håndkontrollen til at vælge, det objekt som du vil se, og teleskopet vil automatisk indstille sig i den aktuelle position.

Det er samme mekanisme ved wifi-styrede teleskoper. Her bruger du i stedet en app til at vælge det pågældende objekt, og teleskopet vil indstille sig selv efter det.

Motordrevne modeller har enten brug for strømforsyning eller batterier, det kan derfor være vanskeligt, hvis du drømmer om at tage dit teleskop med på tur. Modeler med motor vil også være tungere end de manuelle modeller.

Hvad kan man se med et teleskop?

Hvor meget du kan se i dit teleskop afhænger meget af vejrforholdene og hvor du befinder dig. Er du midt i byen, vil det sandsynligvis ikke være mørkt nok til at se klare stjerner. Befinder du dig et sted, der er mørkt nok, vil du få fuldt udbytte af teleskopet, og det vil være muligt at se mange objekter som planeter, galakser, stjernetåger og meget andet.

Derudover er det meget afhængigt af hvor godt teleskopet er, hvor høj forstørrelse teleskopet okularer giver samt hvilket objektiv du bruger.

Hvilken type teleskop, der bruges har også betydning for hvor meget og hvor klart du kan se. Mindre teleskoper kan have svært ved at se objekter, som ligger meget fjernt. Bredere synsfelt vil gøre det nemmere at finde dine objekter på himlen, men detaljegraden vil blive påvirket.

Nogle teleskoper, som dem med linse, kan egentlige bruges til to ting, idet den også fungerer som en almindelig kikkert på landjorden, så du kan observere natur, dyreliv og andre ting på lang afstand. Vær opmærksom på at dette kræver en vendeprisme, fordi et linseteleskop uden, vil vise et spejlvendt billede.

Øv dig om dagen

Hvis du ikke har stor erfaring med at bruge et teleskop, er det en god ide at øve sig lidt på forhånd. Prøv dig frem, når det er lyst, ved at finde genstande, som du kan indstille teleskopet på. Lær at bruge forstørrelserne, ved at starte med den laveste forstørrelse og arbejde dig opad til, du får den helt rigtige oplevelse. På denne måde lærer du teleskopet at kende. Det samme gælder i forhold til at indstille fokus.

FAQ

Hvilken stjernekikkert er bedst i test?

Den bedste stjernekikkert i test er Celestron Astromaster 114 EQ. Denne models brugervenlighed, mange funktioner og tilbehør samt rimelige pris gør den til den bedste stjernekikkert på markedet.

Hvad kan man se med en stjernekikkert?

Med en stjernekikkert kan du som udgangspunkt se månen, stjerner og andre planeter. Afhængig af kvalitet kan du også se himmellegemer, som befinder sig uden for vores solsystem.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×