Stiksav test – De 5 bedste stiksave 2022

En stiksav er et genialt stykke værktøj, og med vores stiksav test kan du fingrene i den helt rigtige for dig. Stiksaven har mange anvendelsesmuligheder. Du kan bruge stiksaven hvis du skal skære hul til en ny vask, eller hvis du skal lave flotte afrundede hjørner i dit køkken uden flossede kanter. Stiksaven kan desuden skære i mange forskellige materialer

De 5 udvalgte modeller

Artikel af Miklas

Hvis du er på udkig efter en ny god stiksav, så er du kommet til det rette sted. Vi har nemlig testet fem forskellige modeller, og dermed gjort det nemmere for dig at finde den rigtige. Du kan også kigge i vores købsguide, hvor vi giver dig gode råd til hvordan du vælger den bedste stiksav.

Til sidst kan kigge i vores sammenligningstabel, hvor du hurtigt kan få et overblik over de mere tekniske detaljer.

Det mener vores produkteksperter

Med denne Bosch stiksav, får du en stiksav der er helt perfekt til hjemmeprojekter. Du kan dog også sagtens bruge den til opgaver af mere professionel karakter. Den er lille og kompakt og vejer kun 1,6 kg. Dette er en stor fordel hvis du skal stå med den i længere tid af gangen. Du slipper du nemlig for at blive alt for træt i armen.

Dette er en akku stiksav, altså en batteridrevet stiksav. Hvis du har andre Bosch værktøjer der bruger et 18 Volts batteri, så kan du sagtens bruge det her. Ellers må du ud og købe et nyt.

Stiksaven kan både save i træ, stål og aluminium i henholdsvis 80, 5 og 12 milimeters dybde. Det er muligt at justere fodpladen, så du kan lave et geringssnit på op til 45 grader. Derudover har denne stiksav også en blæsefunktion. Denne funktion sørger for at blæse savsmuld eller andre rester væk, så du hele tiden kan se sporet du skal save i.

Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Letvægt
 • plus-circle.svg Blæsefunktion
 • plus-circle.svg Kompakt størrelse
Vær opmærksom på:
 • minus-circle.svg Batteriet skal købes separat

Det mener vores produkteksperter

Her kommer der endnu en Bosch stiksav, denne gang med ledning. Netop fordi den har ledning, skal du ikke tænke på at købe batteriet. Du slipper også for at tænke på om du nu husker at få batteriet ladet op.

Stiksaven har en blæsefunktion, der sørger for at blæse støv og savsmuld væk, så du har frit udsyn, og så savklingen altid er fri. Det gør både at du lettere kan se hvad du laver. Det sikrer også at der ikke er noget der blokerer savklingen.

Derudover har maskinen her et SDS system. Dette system gør det muligt for dig at fjerne klingen med én hånd. Dette skaber igen større sikkerhed for dig som forbruger.

Du kan også tilslutte maskinen en støvsuger, så du ikke får et tilstøvet værksted. Ud over en lav vægt på 1,6 kg, har stiksaven her også soft grib. Det betyder at det er meget komfortabelt at holde og bruge saven. Det gør også at du har et bedre greb, hvilket også giver bedre kontrol over stiksaven, og dermed øget sikkerhed.

Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Høj sikkerhed
 • plus-circle.svg Blæsefunktion
 • plus-circle.svg SDS system
Vær opmærksom på:
 • minus-circle.svg Ledningen kan for nogle blive for kort

Det mener vores produkteksperter

Her får du Makita stiksav i et robust design. Den er rigtig godt til professionelt arbejde. Den kan også godt købes af seriøse gør-det-selv entusiaster der virkelig vil have noget ordentlig værktøj. Denne makita stiksav har mange smarte funktioner. Det er en pendulstiksav, og hvis du ikke er helt sikker på hvad det betyder, så kan du læse mere om det nederst i artiklen her.

Denne Makita stiksav er designet til at du kan bruge den i mange timer i træk. Den er derfor både støjsvag og dens vibrationsniveau er relativt lavt. Du passer derfor både på din hørelse, og du undgår kraftige vibrationer op i din arm.

Du kan udskifte savklingen uden brug af værktøj, og så har den en blæser der holder det rent hvor du skal skære. Derudover har den også central støvudsugning som hele tiden suger støv, savsmuld og lignende, så du slipper for at indånde det. Både gearhus og bundplade er i robust trykstøbt aluminium.

Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Pendulstiksav
 • plus-circle.svg Støjsvag
 • plus-circle.svg Low vibration
Vær opmærksom på:
 • minus-circle.svg Tungere end andre modeller

Det mener vores produkteksperter

Med denne Bosch stiksav, får du en sav der egner sig godt til både den professionelle byggeplads, og til hobby værkstedet. Maskinen her har rigtig høj brugerkomfort og masser af power.

Savklingen har en funktion der gør at savklingen stopper øjeblikkeligt ved slukning af maskinen, dette øger sikkerheden. Håndtagets form gør også at det er nemt at save i emnet nedefra. Samtidig sørger grebet for at du altid har god kontrol over stiksaven mens du arbejder så du får stor præcision.

Denne Bosch stiksav arbejder længe på en fuld opladning, og du kan derfor nå en hel masse arbejde, uden at skulle skifte, eller lade dit batteri. Stiksavens SDS-system gør det meget nemt og hurtigt at skifte savklingen uden brug af unbrakonøgle eller andet værktøj.

Ligesom med andre akku Bosch produkter, kan du bruge samme batterier til forskellige maskiner. Du skal bare sørge for at det er et 18 Volts batteri. Så måske har du allerede det rigtige batteri liggende.

Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Batteridrevet 
 • plus-circle.svg Høj sikkerhed
 • plus-circle.svg SDS-system
Vær opmærksom på:
 • minus-circle.svg Batteriet skal købes separat

Det mener vores produkteksperter

Her får du en Ryobi stiksav med mange fede detaljer. Den har et flot og slankt design der gør det dejligt nemt at arbejde med værktøjet. Den har Line Assist, som kan foldes ud, og bruges til at gøre dit savearbejde endnu mere præcist. Den har også 4-trins pendulfunktion der gør saven både effektiv og stærk.

Derudover er den designet til både højre og venstrehåndede. De fleste design tager udgangspunkt i, at langt de fleste mennesker er højrehåndede. Denne stiksav er dog designet, så den ligger godt i hånden hos alle. Den har også Air Forward system, der omdirigerer støv og savsmuld væk fra skærefladen. Så kan du altid se dit snit, og stregen du skal snitte efter.

Maskinen her har indbygget lys, så du nemt kan se hvad du laver. Sidst men ikke mindst, er maskinen udstyret med en udtrækkelig styreskinne, som hjælper dig med at skære helt præcist.

Det vi kan lide:
 • plus-circle.svg Både egnet til venstre og højrehåndede
 • plus-circle.svg 4-Trin pendulfunktion
 • plus-circle.svg Indbygget LED lys
Vær opmærksom på:
 • minus-circle.svg Tungere end andre stiksave med kabel

Nu har du læst hele vores stiksav test, og det er tid til at finde ud af hvilken stiksav du så skal vælge. Vi har her i testen kigget på nogle af de bedste stiksave på markedet. Derfor kan det stadig godt være svært lige at vide hvilken der er den rigtige.

Tag et kig her i vores købsguide, og så er vi sikre på at du bliver meget klogere på hvordan du vælger imellem de forskellige stiksave. Du kan også kigge i vores sammenligningstabel, hvor du kan læse mere om tekniske detaljer på de fem modeller.

Professionelt eller gør det selv arbejde

Du skal først og fremmest tænker over hvad det er du skal bruge din stiksav til. Skal du bruge den på et professionelt arbejde, så er det nødt til at være en god og robust stiksav. Den skal også gerne have forskellige funktioner, da du med stor sandsynlighed kommer til at bruge den i mange timer.

Skal du istedet bruge den derhjemme til mindre projekter, så er det ikke nødvendigt med en stiksav der er meget kraftig. Du skal blot gå efter en god stiksav, der opfylder de ting du gerne vil have den skal kunne. Nogle stiksave egner sig bedst til det ene eller det andet, mens andre stiksave sagtens kan bruges af både professionelle og gør-det-selv håndværkere.

Vægt

Du kan komme til at holde din stiksav i lang tid af gangen hvis du skal skære meget. Netop derfor er det vigtigt at tænke over vægten på stiksaven. Generelt er stiksaven et rimelig let stykke værktøj, men det er stadig meget forskelligt hvad de vejer.

Hvis du ved at du nemt bliver træt i armen, så skal du nok gå efter en let stiksav.  Er du derimod vant til at arbejde med værktøj der har lidt vægt i sig, så er det ikke helt så afgørende. Så kan du godt vælge en mere robust maskine med en højere vægt.

Greb

Du skal også kigge på hvilket greb en stiksav har. Det er vigtigt at du har et godt greb når du arbejder med værktøj som en stiksav. Dette er både i forhold til at det arbejde du laver skal blive ordentlig. Det handler derudover, og måske endnu mere, om sikkerhed.

Hvis du har et godt greb, så ved du hele tiden hvor du  har saven, og den laver ikke nogle uforudsete bevægelser. Et godt greb handler både om belægningen på selve håndtaget, og om selve størrelsen på grebet.

Ledning eller akku værktøj

Når vi snakker strøm, så findes der to forskellige stiksave blandt de bedste stiksave på markedet. Du kan både få en akku stiksav (batterier) og stiksave med strømkabel. Ofte kommer det an på smag og behag hvilken der for dig er den bedste stiksav. Der er dog fordele og ulemper ved begge dele, som måske kan gøre dit valg lettere.

Fordelen ved en akku stiksav, er at du aldrig skal bekymre dig om strømforsyning. Det betyder at du kan bruge din akku stiksav lige hvor du vil. Du kan eksempelvis arbejde udenfor hvis vejret er godt.

Du skal heller ikke tænke over om ledningen er for kort, og undgår at skulle holde øje med hvor ledningen befinder sig, mens du arbejder. Ulempen med en akku stiksav, er at du skal sørge for at der er strøm på dit batteri.

Fordelen ved en stiksav med strømkabel er at du aldrig skal tænke over om der nu også er strøm på dit batteri. Du kan simpelthen bare starte maskinen når det passer dig. Ulempen er selvfølgelig at du er afhængig af at kunne sætte dit kabel i en stikkontakt. Det begrænser din frihed til at arbejde hvor du vil.

Pris

Så er der jo selvfølgelig også prisen. Nogle af de billigste stiksave, kan sagtens være de bedste stiksave for dig. Det handler nemlig meget om hvad dit behov er. Du kan sagtens få en god lækker stiksav til en god pris.

Dog vil det ofte være sådan at hvis du ønsker en robust stiksav der har rigtig mange funktioner og som er meget kraftig, så kan du ikke undgå at skulle af med lidt flere penge for at få den bedste stiksav for dig.

Har du derimod ikke brug for en stiksav der skal kunne alt muligt ekstraordinært. Men blot en sav der kan hjælpe dig med spændende hobby projekter derhjemme, så kan du sagtens finde en billigere model. En billig stiksav behøver nemlig slet ikke betyde en dårlig stiksav.

I vores stiksav test har vi heldigvis nogle af de bedste save i forskellige prisklasser. Om det skal være en akku stiksav, eller en stiksav med ledning. Om den skal være til professionelt brug, eller hjemmebrug.

Skæringsdybde

I vores sammenligningstabel kan du se skæringsdybden for de fem testede modeller. Du kan aflæse skæringsdybde for træ og stål. Hvor stor skæringsdybde du har brug for, kommer meget an på hvilke projekter du kommer til at arbejde med.

Hos vores fem modeller, varierer skæringsdybden i træ fra 65 – 120 mm. Ved stål ligger den fra 4 – 12 mm. Hvilken model der har den rette skæringdybde til dig, kan du kun finde ud af ved at tænke over hvilke projekter du kommer til at lave.

Hvis du skal bruge din stiksav professionelt, så er det nok en god ide med en rimelig dyb skæringsdybde. Så har du nemlig muligheden for at arbejde med mange forskellige projekter.

Skal du i stedet blot bruge din stiksav til mindre projekter derhjemme, ja så er det ikke sikkert at det er nødvendigt med en ligeså stor skæringsdybde.

Hvad kan du bruge en stiksav til?

En stiksav er et meget alsidigt stykke værktøj, og kan bruges til rigtig mange forskellige ting. Den er især god hvis du skal save kurver eller buede kanter, hvilket kan være ret besværligt at få pænt med en almindelig sav.

Den er også rigtig smart hvis du skal save et hul i et stykke træ. Det kan være du skal save et hul i køkkenbordet til en håndvask, eller til komfuret. Så kan stiksaven hjælpe dig med at få helt præcise snit, uden grimme kanter.

Stiksaven kan også save i langt de fleste materialer. De fleste tænker nok på træ, men faktisk er den også rigtig god til at save i stål og aluminum. Det handler faktisk bare om at vælge den rigtige savklinge.

Der er stor forskel på hvilken klinge der er bedst til hårdt træ, og hvilken klinge der er bedst til blødt stål eller aluminium. Så du skal blot skifte savklinge, og så er du klar til en andet materiale.

Hastighed og pendulfunktion

I vores test ovenfor, har du måske læst ordet pendulfunktion, og måske har du undret dig over hvad det dækker over. En pendulfunktion er med til at sætte ekstra fart i savklingen på stiksaven til hurtig savning.

Funktionen gør nemlig det at den skubber savklingen frem og tilbage, i et meget hurtigt tempo. Det betyder at din savklinge arbejder ekstra hurtigt.

Dette er en funktion der er rigtig god ved lige snit. Du bør dog slå den fra hvis du skal lave kurvede og buede snit. Det kan nemlig give grimme kanter hvis du bruger den her. Så uden pendulfunktion ved buede kanter får du det pæneste snit.

Du har også ved nogle modeller mulighed for variabel hastighed. Det betyder at du kan variere hastigheden på savklingen. Sammen med pendulfunktionen har du altså stor magt omkring hvor hurtigt stiksaven skal arbejde.

FAQ

Hvilken stiksav er bedst i test?

Den bedste stiksav i test er Bosch PST 18 LI Solo. Her får du en akku stiksav der er kompakt, og kun vejer 1,6 kg. Denne stiksav egner sig godt til både professionelle og hobby entusiaster. Stiksaven er en smart blæsefunktion der sørger for at du hele tiden kan se din snitlinje.

Kan man kun skære lige ud med en stiksav?

Nej en stiksav egner sig både til at skære lige ud, men også til at skære buer og kanter. Du kan eksempelvis bruge en stiksav til at skære hul til en køkkenvask eller lignende. Du kan også sagtens bruge den til at lave et lige snit.

Din produktekspert

Miklas

Administrator