Steamer test – Vi kårer den bedste tøjdamper 2022

Se testvinderne i vores steamer/tøjdamper test, hvor vi kårer de 5 bedste steamere på markedet lige nu.

De 5 udvalgte modeller

Artikel af Miklas

Er du også træt af at bakse med strygebrættet og vente på at strygejernet varmer op? Med en god tøjdamper ved hånden kan du lynhurtigt og nemt få bugt med krøller og folder i tøjet, og være klar til at komme ud af døren. Spørgsmålet er bare, hvilken steamer du har brug for?

Vi uddyber de unikke egenskaber ved de bedste tøjdampere, samt fordele og ulemper ved alle vores testvindere. På den måde kan du nemt afgøre, hvilken model, der vil være bedst for dig.

I vores købsguide giver vi dig tips og gode råd til at vælge den helt rette steamer til dit behov. Du kan også danne dig et hurtigt overblik over modellerne i vores tøjdamper test ved at tage et kig på vores sammenligningstabel.

Det mener vores produkteksperter

Tefal Access Steam Care udglatter selv de mindste folder. Den håndholdte tøjdamper har et lækkert og brugervenligt design. Det er en håndholdt tøjdamper, som er let i vægt, så det føles som en leg at dampe tøj. Dampeffekten er helt oppe på 30 gram pr. minut med konstant damp. Opvarmningstiden er også hurtig og ligger på kun 40 sekunder, så du kan nå at udglatte dit tøj på travle hverdagsmorgener.

Strygesålen er støbt i aluminium, og damperen kan bruges på alle slags strygbare tekstiler, selv de mest sarte materialer. Den har tre forskellige dampindstillinger, så du let kan tilpasse den. Der medfølger et underlag, som du kan hænge lodret bag ved dit tøj, så det får en strygeglat finish. Den lange ledning på 3 meter, gør damperen nem at manøvrere rundt. Den har desuden automatisk sluk-funktion, så du ikke skal frygte brandskader.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Automatisk slukning
  • plus-circle.svg Hurtig opvarmning
  • plus-circle.svg Lækkert design i flotte farver
  • plus-circle.svg Til alle stofmaterialer, der tåler strygning inkl. sarte
  • plus-circle.svg Kontinuerlig damp
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Da det er en håndholdt damper er vandkapaciteten relativt lille (200 ml) 

Det mener vores produkteksperter

Philips håndsteamer fra mærkets 3000-serie er designet til at være let, kompakt og sammenfoldelig. Det gør den utroligt nem at opbevare og oplagt at have med på rejser, så du altid har mulighed for at udglatte krøller på farten. Denne håndsteamer bliver klar til brug på kun 30 sekunder, hvilket den gør opmærksom på via lysindikatoren. Den er dermed super effektiv til dig, som har brug for et hurtigt alternativ til det almindelige strygejern.

Den håndholdte steamer leverer konstant damp på op til 20 gram pr. minut takket være de 1000 W, som den arbejder med. Du får dermed en effektiv håndsteamer i et praktisk format med en kompakt størrelse, som kan fjerne folder og opfriske tøjet på ingen tid.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Sammenfoldelig og transportabel
  • plus-circle.svg Til alle tekstiler, som tåler strygning
  • plus-circle.svg Charmerende design og farve
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Kort ledning på 2 meter 
  • minus-circle.svg Lille vandbeholder på 100 ml

Det mener vores produkteksperter

Denne Tefal steamer damper dit tøj på effektiv vis, så du kan spare tid i hverdagen. Steameren er effektiv til brug på både tøj og interiør som trænger til rengøring – det kunne fx være tæpper, puder og tøjdyr. Steameren opererer med en dokumenteret effekt og en konstant damptilførsel, som dræber 99.9% af alle bakterier og vira på tekstiler uden brug af hårde kemikalier. Med sådan en model i hjemmet kan du dermed slippe af med genstridige krøller, dårlige lugte og fjerne bakterier helt uden slitage.

Det lette hoved kan også bruges som strygejern, og der er tilmed en boost-knap, så du kan fyre op til 200 g damp af i minuttet, hvilket er genialt til dampning af tykkere tekstiler. Steameren kommer med en stor vandbeholder, som kan rumme 1,1 liter, hvilket resulterer i 80 minutters dampningstid. Ledningen er på 3 meter, og der medfølger en børste, så du kan fjerne stædige folder.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Autoslukning
  • plus-circle.svg Høj vandkapacitet 
  • plus-circle.svg God til både tøj og interiør
  • plus-circle.svg Effektiv med 90 gram damp i minuttet
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Den store vandbeholder gør steameren tung og knap så rejsevenlig

Det mener vores produkteksperter

Denne smarte tøjdamper fra Tefal er vertikal, hvilket betyder, at den kommer med et stativ, hvorpå du kan hænge tøj og tekstiler op til dampning. Steameren har et indbygget støttepanel, som gør det nemt at dampe med kun én hånd, da du ikke behøver at støtte med den anden hånd, når du skal udglatte folder på krøllet tøj. Steameren har en op en opstartstid på kun 45 sekunder og en konstant dampsky på 30 gram i minuttet.
Steameren kan også bruges til at genopfriske eller rengøre møbeltekstiler, gardiner, lagner og lignende.

Steameren har et stort og bredt damphoved, som gør arbejdet mere effektivt. Med tre forskellige dampniveauer kan du let tilpasse steameren til alle materialer og den har en aftagelig vandtank på 1,5 liter, som er nem at fylde. Afkalkningen er også gjort nemmere med et indbygget rensesystem.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Vertikal steamer
  • plus-circle.svg Smart støttepanel, så man kan steame med en hånd
  • plus-circle.svg Bredt steamerhoved
  • plus-circle.svg Stor vandbeholder
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Kræver meget opbevaringsplads

Det mener vores produkteksperter

Denne Philips steamer er perfekt til dig, som gerne vil kunne dampe dine outfits på rejser og på farten, eller til dig, som blot vil have en mere pladsbesparende løsning. Philips Steam & Go er en håndholdt tøjdamper med et kompakt design i flotte farver. Vandbeholderen kan rumme 70 ml vand og dampudslippet ligger på 22 gram i minuttet. Der medfølger en handske og børste samt en smart opbevaringspose, som er varmebestandig. Det betyder, at du let kan pakke din Philips Steam & Go væk lige efter brug – uden at skulle bekymre dig om afkølingstid.

Philips Steam & Go er udviklet med en dampplade, som opvarmes til den helt optimale temperatur, der er sikker for alle stoftyper og forhindrer våde pletter, så du kan trykke steameren direkte mod dit tøj og dermed lettere fjerne krøller.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Til alle slags tekstiler, der tåler strygning
  • plus-circle.svg Kompakt og ergonomisk design
  • plus-circle.svg Børste, handske og opbevaringstaske medfølger
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Damp- og vandkapaciteten er til den lille side. Det er derfor ikke en optimal løsning, hvis du skal dampe meget tøj ad gangen

Vi har nu redegjort for de bedste tøjdampere på markedet lige nu, men hvilken tøjdamper er den helt rette tøjdamper for dig? Læs med herunder, hvor vi guider dig frem til den bedste tøjdamper for dig og dine behov.

Forskellige betegnelser og funktionsevner

Kært barn har mange navne, og det gælder også for steamere. En steamer er blot det engelske ord for en tøjdamper. Navnet kommer af, at steameren fungerer ved at opvarme vand, så der dannes damp. Dampen ryger ud gennem steamerens hoved og udglatter stoffibrene på forskellige tekstiler.

Med en tøjdamper, kan du dermed hurtigere gøre dine tekstiler fri for krøller. Du kan også bruge den til at opfriske tøj, som har opholdt sig bagerst i dit skab i lidt for lang tid. Steamere er geniale til flæser og lignende detaljer, hvor det er svært at komme til med et almindeligt strygejern, da dampen kan komme til overalt. Samtidig er det skånsom metode til brug på sarte tekstiler som silke og kunststof, da tøjet ikke kommer i kontakt med et varmelegeme på samme måde som ved strygning.

Selvom vi kalder det for en tøjdamper på dansk, kan man også sagtens bruge en damper på andre tekstiler i hjemmet – fx på gardiner, puder og andre møbler. En anden smart egenskab ved brug af steamere er nemlig også, at den varme damp fungerer som et bakteriedræbende middel, som også fjerner dårlig lugt. Det er dermed en smart metode, som kan bruges til at udsætte en tøjvask eller til rengøring i hjemmet.

Der kan alt i alt være flere fordele og gode grunde til, at du nu er på jagt efter en tøjdamper. Du har dog helt sikkert nogle behov, som fylder mere end andre. Derfor er det godt at kende til forskellen på de to mest almindelige og forskellige tøjdampere på markedet:

  • Stående/vertikal tøjdamper: 

Denne form for tøjdamper går også under navnet gulvsteamer og dampstation. Du finder typisk en stående tøjdamper som en fast del af inventaret hos en skrædder eller i en tøjbutik, da det er en rigtig god løsning, hvis man skal dampe store mængder ad gangen. En stående tøjdamper fungerer ved, at du hænger tøjet på den medfølgende bøjle. En sådan tøjdamper fylder til gengæld også en hel del i landskabet, så den er mest optimal for dig, der har godt med plads i hjemmet og et stort behov for en effektiv tøjdamper.

  • Håndholdt tøjdamper: 

En håndholdt tøjdamper kaldes også for en håndsteamer eller en håndholdt steamer.  er en super god løsning til privatpersoner med en travl hverdag, som søger et hurtigere og godt alternativ til strygejernet samt en løsning til mere delikate materialer. Håndholdte tøjdampere kræver ikke så meget opbevaringsplads, og de kan være gode at have med på rejser, hvis man ikke ved, om man kommer til at have adgang til et strygejern.

Nu har vi klarlagt, hvad tøjdampere kan bruges til, og du har måske gjort dig nogle tanker om, hvad dine egne behov er. Herunder kommer en række spørgsmål, som du kan stille dig selv, så du kan blive endnu mere afklaret i dit valg:

Hvor hurtig og effektiv skal din tøjdamper være?

Har du travlt i hverdagen, eller er du bare ikke i humør til at dampe folder dagen lang? Først og fremmest, bør du tage et kig på din tøjdampers opvarmningstid. Mange tøjdampere er i dag under 1 minut om at blive klar til brug, hvilket er en stor fordel, når du har travlt.

Derudover kan man måle effektiviteten på en tøjdamper ved at se på dampudslippet målt i gram pr. minut. Et større dampudslip er lig med mere effektivitet, da det fortæller, hvor hurtigt din steamer kan producere damp og dermed steame dit tøj.

Håndsteamere har typisk et dampudslip på 20 til 30 gram pr. minut. Det er et fint niveau for den private bruger, der skal opfriske eller udglatte enkelte stykker tøj ad gangen. Er du professionel eller har du en stor familie, vil det give god mening at overveje en damper med større dampudslip.

Vandbeholderens kapacitet – Hvor meget tøj skal du dampe per gang?

Vandkapaciteten er afgørende for, hvor længe du kan være i gang, inden du skal fylde vandbeholderen på ny. Hvis du damper meget på én gang, er det derfor en god idé at finde en tøjdamper med en solid vandbeholder.

Små håndsteamere kan typisk ikke opbevare meget mere end 50-200 ml vand ad gangen, men hvis du ikke skal steame mere end et par stykker tøj, har du heller ikke brug for mere. Stående steamere kan ofte opbevare mere vand. Som hovedregel kan en opfyldning på 1 liter give cirka 1 times nonstop ydeevne.

Hvad har du plads til?

I forlængelse af spørgsmålet om vandkapacitet, er det en god idé at overveje, hvad der er mest effektivt for dig. Er det en stor damper med høj ydeevne, eller er det en lettere løsning, som du hurtigt kan finde frem og pakke væk igen?

Stående tøjdampere er en lidt større investering. De fylder mere, men kommer typisk også med mere tilbehør. De har en høj ydeevne, så du kan steame mere tøj ad gangen. Det kan være en god løsning til den store familie eller til et dig med et walk-in-closet.

En håndsteamer er nem at opbevare og hurtig at bruge på tøjet derhjemme, da den er let og ikke fylder meget. Håndsteamerens størrelse og vægt gør den også let at have med på rejse. Den er perfekt til personen, som har brug for hurtigt at kunne dampe sit tøj i ny og næ, men som ikke ønsker at skulle bakse med det helt store udstyr hver gang.

Hvilke slags tekstiler skal du dampe?

Tjek altid, at din udvalgte damper passer til de typer tekstiler, som du har planer om at dampe. En steamer er en god løsning til sarte materialer. Den gør det lettere at opnå en glattere overflade på vanskelige områder uden at ødelægge tøjet. Nogle steamere kommer med muligheden for at variere niveauet af damp, som frigives. Det er en god idé at kigge efter denne funktion, hvis du anvender steameren på forskellige slags tekstiler – fra sarte til mere tykke materialer.

En steamer kan typisk også bruges til andet end tøj – nemlig rengøring og rensning af møbler, tæpper, gardiner og lignende. Dampen opløser fedt og snavs, og så er den med til at dræbe bakterier og fjerne dårlig lugt. Hvis du gerne vil bruge din damper på denne måde til møbeltekstiler og lignende, er det en god idé at gå efter en effektiv tøjdamper, som også egner sig godt til tykkere materialer.

Guide til dampning af tøj

Måske har du allerede købt din nye tøjdamper. Måske er du nysgerrig på, hvordan en tøjdamper bruges, så du kan beslutte, om det er noget, du vil investere i.

Under alle omstændigheder får du her en lille guide til glat tøj ved hjælp af en tøjdamper, så du kan blive godt klædt på til at dampe dit tøj fremadrettet:

  1. Tænd for din tøjdamper, og hæng dit tøj op på en bøjle.
    (Måske har du en stående tøjdamper med et indbygget bøjlestativ, som tøjet hænger på. Måske skal du selv hænge tøjet på din egen bøjle – i så fald er det godt at sikre sig, at bøjlen hænger godt fast i en krog eller lignende, så du kan strække ud i tøjet uden, at det hele falder ned.)
  2. Når din tøjdamper har indikeret, at den er klar til brug, er det en god idé lige at give den nogle ekstra sekunder, så du undgår de resterende vanddråber, som endnu ikke er helt fordampet.
  3. Følger der en varmebeskyttende handske med, så tag den på nu.
  4. Hold damperens hoved i en lidt skrå vinkel, så du undgår vanddråber på tøjet, og så dampen fordeles jævnt på stoffet.
  5. Hold tøjet let udspændt, når du damper udglatter krøller, så får dampen nemlig bedre fat.
  6. Brug langsomme og korte strøg til at dampe tøjet med.
  7. Fulgte der en børste med din tøjdamper, kan du efterfølgende bruge den til at fjerne støv og snavs fra dit tøj.

OBS: Alle typer steamere skal renses med jævne mellemrum. Da de benytter vand, vil de nemlig også have behov for afkalkning. Hvis du ikke gør dette, kan du med tiden opleve, at din steamer mister kraft, når den damper tøj.

Du kan finde guides til rensning af tøjdampere og steamere på nettet. Det er også altid en god idé at læse det enkelte produkts brugsanvisning.

FAQ

Hvilken steamer er bedst i test?

Den bedste steamer i test er Tefal Access Steam Care DT9100E0. Det er den bedste tøjdamper, da den effektivt fjerner mange krøller, har en hurtig opvarmningstid med en konstant dampmængde og et lækkert, brugervenligt design.

Er en steamer bedre end et strygejern?

Med en steamer til tøj kan du nemt og effektivt fjerne krøller uden at skulle finde både strygejern og strygebræt frem. Det er også mere skånsomt for tøjet, da du undgår høje temperaturer. Det kan derfor være et godt supplement eller alternativ til et strygejern.

Din produktekspert

Miklas

Administrator