En sous vide maskine vil derfor uden tvivl tilføre ny magi til din madlavning. Men, hvis det skal være en fornøjelse at benytte den hver eneste gang, skal den naturligvis også være god og behagelig i brug – for ikke at nævne i en høj kvalitet også.
Sous vide maskiner er blot endnu en række maskiner til samlingen i køkkenet. Derfor bør du også gøre dig nogle gode overvejelser, inden du lægger en eller flere sous vide maskiner i indkøbskurven. For det er endnu en maskine, der fylder – men der er også forskel på dem.
For at du finder den rette maskine, som opfylder dine ønsker og behov, kan det være en god ide at gøre dig følgende overvejelser:
- Hvilken type ønsker du?
- Ønsker du ekstra funktioner?
- Hvordan bruger du den korrekt?
Med disse overvejelser ved hånden sikrer du dig i langt højere grad, at du kommer fra vores sous vide test med den helt rette maskine. Om den så er enkel eller fancy – det er fuldstændigt ligegyldigt, så længe du får glæde af netop det, som maskinen kan.
Overvejelserne gør dig forhåbentligt også til en stor fan af sous vide metoden.
Læs også: Vakuumpakker test
Typen af sous vide maskine
Sous vide er ikke bare sous vide, da der er lavet lidt forskellige udgaver af maskinen. Du kan nemlig både få stave, som du sænker ned i din gryde, og et kar sammen med staven samt en professionel udgave, hvor du ikke skal bøvle med stave for at få din mad tilberedt under vakuum.
Der er stor forskel på, hvad madglade mennesker foretrækker alt efter, hvor meget de bruger den. Derfor kan det være en meget god ide at overveje, hvilken type du bør have.
Sous vide stave (cirkulator)
Sous vide stave er meget populære at bruge, da de er gode til at holde en stabil temperatur i gryderne derhjemme. Ved at lade vandet cirkulere opvarmer stavene stille og roligt vandet til den ønskede temperatur. Der følger ikke noget låg eller kar med – de skal bare sænkes ned i vandet. Fordelen ved denne type af sous vide er, at du blot kan have staven gemt i køkkenskabet, finde den frem og ellers bare komme den ned i din gryde, og så er den klar.
Dog er der den ulempe, at det fordampede vand forsvinder fra gryden, da der ikke følger et låg med.
Sous vide kar (vandbad)
Med et sous vide vandbad eller kar tager du din madlavning op på et helt andet niveau. For her får du en professionel maskine, som er helt lukket, så der ikke slipper det mindste damp ud. Denne type maskine koster typisk lidt mere, fordi de er egnet til brug i restauranter med mere.
Det kan dog være penge, der er rigtig godt givet ud, hvis du godt kan lide at stå meget i køkkenet og at tilberede en del kød og grøntsager på denne måde.
Forskellen på sous vide vandbad og cirkulator
Når du køber sous vide, skal du gøre op med dig selv, hvorvidt du ønsker en cirkulator eller et vandbad. Forskellen er ikke så stor – og dog. For en cirkulator – eller en stav som den også kaldes – cirkulerer vandet i din gryde. Dermed er der ikke noget låg over, ligesom det fordampede vand også forsvinder fra gryden.
Med et sous vide vandbad får du i stedet et kar med til din stav, som altså er designet med låg og til at holde dampen inde. Det betyder, at der ved langtidstilberedning ikke behøver tilsættes mere vand – og så holder temperaturen sig også mere stabil.
Et kar er især at anbefale til dig og dem, som godt kan lide at nørde i køkkenet. Eller som ved at sous vide maskinen kommer til at blive brugt rigtig mange gange. Altså er der ikke forskel på, hvad du kan tilberede – men i stedet på hvordan og hvor hurtigt det sker.
Ekstra funktioner
Har du brug for WiFi for at kunne bruge en sous vide? Eller vil du gerne kunne styre den gennem en app? Måske en timerfunktion også er at foretrække, hvis du skal være helt ærlig? Der er mange forskellige funktioner at få i forbindelse med et køb af en sous vide. Derfor kan det også være en god ide, at du overvejer nøje, hvad du forventer ved en sous vide, og hvad du reelt set har brug for.
For ekstra funktioner koster naturligvis også mere – men de kan også være meget rare at have.
Hvordan bruger man en sous vide maskine?
Selvom navnet på maskinen måske lyder lidt fancy og kun for professionelle eller finere kredse, er det ikke sådan, det forholder sig. Denne type maskine er ganske simpel at bruge. Uanset om du blot benytter dig af en stav i din gryde, eller om du også tilkøber et kar, der er lavet til den specifikke model.
For det er bare at fylde gryden eller karret med vand, gøre maskinen klar til at blive sænket i vandet og ellers indstille den til den temperatur, du ønsker vandet skal være for at tilberede dit kød, fisk eller dine grøntsager.
Herefter klarer maskinen arbejdet selv. Er den desuden udstyret med en timer, kan du sætte den til at give lyd, når kødet er færdigt. Nemmere bliver det ikke at tilberede mad.