Dette er en soundbar test, men der er faktisk to forskellige slags: soundbars og soundbases. Selvom der er en forskel, har de samme job: at få lyden fra dit TV til at lyde bedre og klarere. Begge dele kommer med højttalere og funktioner, der gør lyden fra dit TV giver klarere dialog, rigere lyd, bedre detaljer og en hjemmebiograf følelse. Men der er nogle forskelle.
Hvad er en soundbar til TV?
En soundbar er en lang, tynd og rektangulær kasse, der er fyldt til randen med højttalerudstyr og en masse andet teknologisk udstyr. En soundbar en længere end en soundbase, hvilket resulterer i, at lyden kommer bedre rundt i rummet – godt til et bredt setup til en stor sofa. En god bar gør for din lyd, hvad et par briller gør for øjnene – gør alting skarpere. Man kan få mange gode soundbars, der kan få din sture til at føles som en hjemmebiograf.
En soundbar er som regel enten monteret på væggen under TV’et eller sidder foran TV’et på en kommode/et TV bord. Nu til dags kommer mange soundbars med en ekstern trådløs subwoofer, så man også får en bedre oplevelse med bassen.
Hvad er en sound base?
Formålet med en sound base er præcis det samme som en soundbar – at få lyden til at blive bedre, når man ser TV eller film. Men der er selvfølgelig forskelle. En sound base er dybere og smallere, og har derfor også (som regel) mere plads inde i selve produktet. Dette kan selvfølgelig varierer. En sound base kommer med bedre amplifikation og større bass enheder, hvilket gør det mindre nødvendigt at købe en trådløs subwoofer (selvom det er svært at slå en ekstern subwoofer, når det kommer til bassen).
En sound base klarer stereo lyd dårligere end en soundbar, eftersom de er smallere. Samtidig er de dybere, hvilket ikke altid passer godt ind med de tynde TV, som nu til dags er meget populært. Dog vil vi sige, at går du med en soundbar (der også er tynd som et TV), vil vi anbefeale at du køber en ekstern subwoofer med.
Sådan køber du en soundbar
Når man skal ud og købe et stykke elektronik, er der mange ting man skal tænke over: pris, design, størrelse, tilslutningsmuligheder osv. Derfor har vi samlet de vigtigste punkter, som du skal huske, når du skal på jagt efter den bedste soundbar.
Soundbar pris
Prisen vil altid være en faktor, når man skal på indkøb. En god soundbar kan lige pludselig se knap så god ud, hvis prisen ikke er i det rigtige område. Derfor anbefaler vi, at du tager et kig på dit budget først, så du er klar over, hvad du vil give for en enhed.
På denne måde kan du også finde ud af, om du skal på udkig efter en billig soundbar, eller om du skal op i det dyrere prisleje, hvor du kan få fingrene i en af topmodellerne. Der er stor forskel på prisen, men en billigere soundbar vil som regel også være en smule dårligere end de dyrere modeller. Dog er det heller ikke alle, der har behov for et soundbar monster, hvis man blot skal fylde en mindre stue med god lyd.
Design og størrelse
Indretning er en vigtig del for mange danske hjem. Det hele skal se ordentligt ud – derfor er det også en faktor, vi har valgt at tage med på listen.
I vores øjne er der to aspekter: der er selve designet, og så er der størrelsen. Når vi siger designet, så mener vi farven, formen og looket. Størrelsen er selvfølgelig, præcis som det lyder: højde, bredde, dybde.
Hvis designet er vigtigt for dig, er der rigtig mange forskellige modeller af soundbars i høj kvalitet, der sagtens kan passe ind i alle moderne hjem. Den klassiske soundbar farve er sort, præcis ligesom TV og højttalere – men man kan godt finde andre farver, hvis du har behov for dette.
Når det kommer til størrelsen, vil en enhed der er lige så bred som dit TV, passe rigtig godt ind. Det vil se ud som om, at soundbaren kom med TV’et, og at det hele passer sammen. De fleste soundbars er ret tynde, ligesom et TV, så dette er ofte ikke et problem.
Ægte eller kunstig surround sound
Soundbars er enormt gode, hvis man vil have en bedre lydoplevelse, når man ser film og TV – der er dog lige et lille problem. Den surround lyd man vil opleve, er hvad man kalder for “kunstig surround sound”. Eftersom din nye soundbar kun vil sidde under TV’et, vil man faktisk ikke få lyd 360 grader rundt – det vil kun komme foran. Soundbaren kan får det tilat lyde som om, at det kommer bagfra, men det er ikke helt det samme.
Vil man gerne have “ægte surround sound”, skal man altså ud i, at købe et system der kan udvides. Et system hvor ens soundbar kan tilsluttes til højttalere, der placeres bag ved ens siddeplads. På denne måde vil lyden faktisk komme bagfra, hvilket vil give den bedste lyd og en rigtig god srround sound oplevelse.
Tilslutningsmuligheder
De nyeste soundbarer kommer med diverse tilslutningsmuligheder. Det er vigtigt at vide, hvordan man kan slutte sin soundbar til sit TV, så man ikke køber en model forgæves. Her er nogle af de tilslutningsmuligheder, som man skal holde øje med:
HDMI ARC
Dette er den mest almindelige tilslutningsmulighed. Stort set alle TV og soundbarer (i hvert fald de nye), kan tilsluttes på denne måde. Du bruger simpelthen bare et HDMI kabel til at tilslutte soundbaren til dit TV’s audio return channel (ARC).
Trådløs forbindelse
Hvis du vil forbinde din soundbar til dit TV trådløst, er der to muligheder: via Wi-Fi og via bluetooth. Med bluetooth forbinder du de to direkte. Gennem Wi-Fi skal du først forbinde dit TV og din soundbar til dit trådløse netværk hver for sig, hvorefter du kan forbinde de to.
USB
Hvis du vil afspille musik via en computer, kan du ofte forbinde den direkte til soundbaren via en USB port. Dette er ikke altid nødvendigt dog.
Antal soundbar kanaler
Når du skal købe en soundbar, vil du blive præsenteret for “kanaler”. Dette er ikke som på TV’et, hvor du kan skifte mellem DR1 og TV2. Du skal se det som individuelle højttalere. Vi vil anbefale at du ikke vælge en soundbar med mindre en 2 kanaler, medmindre du har et minimalt behov og krav til din soundbar.
De fleste TV-show og film nu til dags, deler lyden op i 5 kanaler, men eftersom de fleste af os får lyden leveret direkte fra TV’et, kan vi ikke høre de forskellige lydspor. Disse er delt op digitalt i midte, højre front, venstre front, højre bagved og venstre bagved. Normalt vil et surround sound system dele disse op i 5 forskellig enheder, men med en soundbar er det muligt at opnå denne splittelse i samme enhed.
Herunder kan du se opdelingen af kanaler:
- 2 kanaler: 2 højttalere, højre og venstre
- 3 kanaler: 3 højttalere, midte, højre og venstre
- 5 kanaler: 5 højttalere, alle delt op som forkalret foroven (midte, venstre og højre foran samt venstre og højre bagved).
- 7 kanaler: 7 højttalere, delt op ligesom de 5, men ved at splitte surround sound og bagudvendte højttalere i 4 i stedet for 2, opnår du altså 7 kanaler.
- Dolby Atmos Soundbar: Dette er den nyeste form for teknologi inden for soundbarer. En soundbar med dette teknologiske system er enten udstyret med 5 eller 7 kanaler. Forskellen er, at denne type soundbar også vil skyde lyden op over dig, så du opnår en forbedret, tredimensionel oplevelse. Hvis du ser en soundbar med tallene “5.1.2” eller “7.1.2”, betyder 2-tallet, at den er udstyret med Dolby Atmos (det første tal er antal kanaler, det andet tal viser, om der er subwoofer).
Så, hvor mange kanaler skal du bruge? Jo flere jo bedre lydoplevelse.
Soundbar placering
Placeringen af dit TV kan bestemme, hvilken type soundbar du skal købe. Afhængigt af om det er et væghængt TV, om det er et stående TV, samt hvor meget plads du har omkring dit TV, vil der være plads til forskellige enheder. Samtidig vil det også spille en rolle ift. hvor god lyd du vil få.
En soundbar er heldigvis ret versatil, når det kommer til placeringen. De fleste modeller kan både placeres under et stående TV på en kommode eller hænges op på væggen. Du skal blot sørge for, at der er plads nok under TV’et til, at du kan placere din soundbar der. Sørg derfor for at tage mål, inden du køber et produkt.
Hvis du kun har plads over dit TV, er det en mulighed. Men vi vil helt klart anbefale, at du gør, alt hvad du kan, for at få din soundbar monteret under fjernsynet. Det vil helt klart give den bedste lyd i sidste ende.
Hvad skal din Soundbar bruges til?
Der er stor forskel på modellernes evne til at gengive henholdsvis tale, musik og lydeffekter. Du skal derfor undervejs i dit køb tænke over, hvad du bruger dit TV til. Er det film og serier, eller ser du mange TV-shows? Eller måske TV Avisen?
Ser du meget film eller skal du streame musik ofte, skal du sørge for, at soundbaren enten kommer med en ekstern subwoofer, eller at man i hvert fald kan tilslutte en sådan enhed. Her er bassen nemlig ekstra vigtig. Her vil en spinkel soundbar ikke fungere lige så godt, da den ikke kan gengive lyden lige så godt. En mere robust soundbar vil altså være langt bedre.