Som vi har vist, er der rigtig mange forskellige routere på markedet. Så hvilken router skal man vælge?
Man skal altid vælge den router, der passer bedst til ens behov. Det at man skal finde sit behov ift. pris, hastighed, mærke, design, type router, rækkevidde og mere endnu. Det kan være en stor mundfuld, hvilket er hvorfor vi har lavet en oversigt herunder over, hvad man skal overveje ved køb af en router til hjemmet.
Pris på routeren
Prisen på routere varierer rigtig meget fra model til model og fra mærke til mærke. Med de mange routere på markedet, kan man få noget i alle afskygninger. Man kan både få en router til nogle hundrede kroner, men man kan også få routere til flere tusinde kroner. Det hele afhænger af, hvor god en router man skal bruge. Man kan sagtens få en god billig router.
Har du et budget, skal du ikke kigge uden for dit budget. Se efter en god router inden for dit budget, om det er en dyr eller billig router. Er du ikke sikker på dit budget, anbefales det af flere hjemmesider, at en gennemsnitsforbruger ikke behøver brugere flere tusinde kroner på en router. Den gennemsnitlige dansker behøver ikke en router med mange indstillinger og funktioner. Samtidig kan en router hurtigt blive forældet, og i det tilfælde vil man hellere have muligheden for at udskifte sin router løbende, i stedet for at have lagt sine penge i en rigtig dyr model.
Hastighed
Dit behov for hastighed er selvfølgelig en vigtig faktor. Når man køber routere, vil hastigheden ofte oplyses som Mbps (Megabits per second). De nye routere opnår tit 1000 Mbps, hvilket opfylder behovet hos de fleste danske hjem.
En hurtig router vil ikke garantere, at du får en hurtig internetforbindelse. Har du ikke en forbindelse hos din internetudbyder, der matcher routeren, vil du ikke kunne få en hurtigere forbindelse, blot ved at opgradere routeren. Er hastigheden altså den samme, både før og efter du har opgraderet router, vil det være nødvendigt at opgradere hastigheden hos din internetudbyder.
Læg også mærke til, at der efter hastigheden ofte står 802.11. Dette er den globale Wi-Fi standard. Derefter vil der stå et bogstav (a, b, g, n eller ac). Gå efter 802.11ac, da dette er den nyeste og bedste standard.
Kabel eller Trådløs router
Nu til dags kan man ofte tilslutte sig til internettet på to måde: via ethernet kabel eller gennem en trådløs forbindelse. Engang skulle man bruge kabel, for at koble sig på internettet, men nu til dags er Wi-Fi efterhånden standard. De fleste enheder i denne router test er trådløse routere, så leder du efter de bedste trådløse routere, er denne artikel er godt bud.
Kobler du dig på Wi-Fi gennem en trådløs router, vil du som regel opleve en mere ustabil forbindelse. Især hvis man er flere, der bruger internettet på samme tid (og især hvis man streamer eller downloader film), kan du opleve en varierende internetforbindelse.
Forbinder man sig direkte til routeren med et ethernet kabel, vil man opnå en mere stabil forbindelse. Hastigheden vil ofte også være bedre, da der ikke er noget interferens eller nogle forstyrrelse.
Skal du bruge en router til en helt almindelig husholdning, vil en trådløs router være det smarte valg. Skal du bruge en router til gaming, til dit Smart TV eller en spilkonsol, vil en forbindelse gennem et ethernet kabel være at foretrække, lige netop fordi forbindelsen er stabil. Det sidste man vil, midt i en film eller et spil, er at miste forbindelsen.
Er man tit ude at rejse, er det også muligt at få en 4G router, der gør brug af mobilt bredbånd, som man kan have med på farten.
Gigabit
I danske hjem bliver det mere og mere normalt at få fibernet derhjemme. Dette medfører en bedre hastighed og forbindelse, men det er ikke altid nødvendigt med en Gigabit router. Tit kan ens netværk ikke nå så højt op på hastighed, hvilket vil gøre en router, der kan opnå Gigabit hastigheder overflødig.
Vær opmærksom på dette, før du investerer i en router med Gigabit. Spørg eventuelt din udbyder.
USB tilslutning
Det er ikke alle routere, der har muligheden for USB-tilslutning. Dette kan være en god idé, hvis man gerne vil oploade film eller filer til et fælles drev gennem routeren. UBS-tilslutningen bruges til at tilkoble eksterne harddiske og mere til din router. Man kan også bruge en USB port til at tilslutte og dele en printer til netværket. Har man ikke behov for dette, behøver man ikke kigge efter USB-porte i routeren.
Dual- eller Single-Band
Forskellen mellem Single-Band og Dual-Band er hvor stærk routeren er. Routere kører på to forskellige frekvenser, entent 2,4 GHz eller 5 GHz. 2,4 GHz er standarden, og denne frekvens bruges på mange enheder, specielt meget almindelige og gennemsnitlige enheder. 5 Ghz er en stærkere frekvens. Den ernyere og mere moderne, og giver også en hurtigere forbindelse.
Skal man bruge en rigtig hurtig forbindelse, er det klart Dual-Band’et man skal gå med. Har man ikke et særligt behov for forbindelse og hastighed, er Single-Band helt fint for de fleste mennesker
Dual-Band anvender ofte både 2,4 GHz og 5 GHz på samme tid.
Sikkerhed
Der er kommet mere og mere fokus på online sikkerhed i de seneste år. Eftersom routeren er det første led i sikkerhedskæden i dit hjem, er den vigtig ift. at holde andre ude. Eftersom routeren er koblet direkte på netværket, og du er koblet til Wifi gennem routeren, vil andre kunne få adgang til dine private oplysninger, såsom kreditkortoplysninger. Det er derfor vigtigt, at man har kode på sin router.
Derudover vil det være smart at skifte admin kodeordet.
En 2,4 GHz router er ikke lige så sikker som en 5 GHz router, så vil man gerne have et rigtig sikkert internet, skal man opgradere sin router til dette.
Rækkevidde
Rækkevidden er vigtig, hvis man bor i et stort hus. Bor man i en etværelses lejlighed, vil man sandsynligvis ikke have noget problem med rækkevidden. Jo større antal kvadratmeter man bor på, jo større vil chancen være for dårligere forbindelse flere stedet i huset.
Det bedste er at placere routeren midt i huset (så vidt som muligt), væk fra andet elektronik der kan forstyrre forbindelse. Derudover kan man med fordel stille routeren på en høj hylde.
Har man problemer med forbindelsen flere stedet i huset (i såkaldte døde zoner), kan man enten opgradere sin router, til en model med større rækkevidde, eller man kan købe to routere og koble dem sammen.
Router mærke
Det kan være en god ide, at tænke over hvilket mærke router man skal have. Har man allerede en router derhjemme, og vil man gerne forbinde dem, er dette som regel nemmere, hvis de kommer fra samme mærke.
Derudover vil vi anbefale, at man kun køber routere fra anerkendte og velkendte router mærker. Køber du en ukendt mærke, kan der være problemer med sikkerheden, og der vil også ofte være dårligere support, hvis noget går galt undervejs.
Design
Nogle stiller sin router inde i et skab, eller gemt væk i en kommode. For nogle er dette ikke en mulighed. Stiller man sin router frit fremme, og går man meget op i indretning, udseende og design, er dette selvfølgelig også en overvejelse man skal gøre sig.
Man kan få mange pæne routere, både i hvid og sort, så dette burde ikke være en problem.
Opsætning af router for den bedste forbindelse
Der er nogle tricks man kan gøre brug af, for at undgå en dårlig og langsom internetforbindelse. Det er ikke en god oplevelse, hvis filmen begynder at hakke, eller hvis man mister forbindelse til et online spil, fordi man har en dårlig forbindelse til routeren.
Herunder vil vi give dig nogle tips til, hvordan du kan optimere din internetforbindelse. Det er både tips vi selv kender, men også nye tips vi har fundet hos andre hjemmesider.
Routerens placering
Som nævnt tidligere, har routerens placering en betydning for rækkevidden og forbindelsen. Placer routeren centralt, højt og fri fra andet elektronik så vidt som muligt.
Derudover kan man måske fristes til at gemme routeren væk. De er ikke altid helt kønne, men det kan faktisk forringe din forbindelse, hvis du gemmer routeren helt væk. Undgå at sætte routeren ned i en skuffe, eller bag ved en skabslåge, da dette kan medføre overophedning, samtidig med at det kan forringe signalet, hvis antennerne ikke har noget frirum.
Sæt routeren på en hylde eller i en reol, hvor man måske ikke lægger mærke til den, men hvor den ikke er dækket af en låge.
Rækkevidden
Rækkevidden på routeren er et problem mange oplever i hjemmet. Har routeren ikke en rækkevidde, der dækker hele hjemmet, vil man opleve døde zoner, hvor man simpelthen ikke kan forbinde sin enhed til internettet. Samtidig kan man opholde sig helt uden i endne af rækkevidden, hvilket vil resultere i en langsom forbindelse.
Har du mange vægge og døre mellem dig og routeren, kan dette forringe rækkevidden, da det vil spærre for signalet. I dette tilfælde, eller i det tilfælde at du oplever mange døde zoner, kan du med fordel købe en Wifi forstærker (også kaldet en Wifi forlænger). Dette vil jælpe dig med at dække hele hjemmet.
Hvis du ikke er sikker på, om din router dækker hele dit hjem, kan du downloade flere apps, der hjælper dig med at finde steder i hjemmet, hvor forbindelsen er svag. Brug 10 minutter på at gå rundt i dit hjem med en af disse apps. Så vil du få en bedre forståelse for din rækkevidde.
Interferens
Interferens er flere signaler der forstyrrer hinanden. Dette skaber støj for signalet, og kan have en negativ påvirkning på din hastighed og forbindelse. Det er ofte noget man ser hos folk, der bor i lejlighed, da der vil være mange routere på samme punkt.
For at fikse dette, kan man enten opgradere sin router, så den udsender et stærkere signal, eller man kan ringe til sin internetudbyder. Nogle gange kan de ændre den kanal din router opererer på, så den adskiller sig bedre fra mængden.
Hold routeren opdateret
Det er ikke noget mange ved, men man kan faktisk opdatere sin routers firmware. Dette er altid en god ide, da nye opdateringer som regel kan forbedre din forbindelse. Har du ikke opdateret i lang tid, er der en chance for, at du vil opleve en stor forbedring af forbindelsen.
Frekvens
Hvis du har en Dual-Band router, skal du tjekke, om du gør brug af 5 GHz, eller om du kører på 2,4 Gz. Hvis din router kan, skal du gøre brug af 5 GHz. Det er bedre, hurtigere, mere kraftfuldt og sikkerheden er bedre. Der er ingen grund til ikke at gøre brug af det.
Mange tilknyttede enheder
Hvis der er mange computere og mobiler, der bruger dit trådløse netværk på samme tid, kan dette overbelaste routeren, hvilket resulterer i en dårligere og langsommere forbindelse. En god ide er, at koble fra internettet på sin mobil og computer, når man skal se film på TV’et (og omvendt).
Har du ikke kode på dit Wi-Fi, kan der også være andre, der gør brug af dit trådløse netværk, uden de har fået lov. Indstil altid en kode på dit netværk.
Mesh router
Vil man gerne sørge for, at ens rækkevidde er i top, og at hele ens hus er dækket, kan man med fordel investere i et Mesh Wifi-system.
Et Mesh router system består af en hovedrouter og flere små sattelit routere. Det er lavet specifikt for at dække en større rækkevidde. Man stiller hoved routeren centralt i huset, og fordeler de små sattelit routere rundt omkring i huset.
Køb en ny router
Hvis ingen af de ovenstående metoder virker tilstrækkeligt, kan det være fordi, din router er for gammel. Ny teknologi er (oftest) bedre end gammel teknologi. Måske din router slet ikke kan klare den hastighed, som din internetudbyder sender afsted til dig. Så går du i bund og grund glip af højere hastighed, selvom du betaler for det alligevel.
En ny router vil ofte både være hurtigere, have større rækkevidde og være mere sikker, hvis du lige nu har en router der er mange år gammel.
Man kan selvfølgelig også opgradere til en mere kraftig router, hvis man i øjeblikket har en svag router.
Test din internetforbindelse
Når man har fået sat sit modem og sin router op, skal man sørge for at teste sin internetforbindelse. Det kan være at noget går galt undervejs, så dette er et vigtigt skridt i opsætningen af sin router.
En langsom internetforbindelse er rigtig irriterende, især hvis man har købt en høj hastighed hos sin internetudbyder.
Herunder guider vi dig igennem en ordentlig test af internetforbindelse.
Trin 1: Brug ethernet kabel
Det første skridt er, at du skal finde et ethernet kabel. Når du er forbundet trådløst, vil du ikke få samme stabile og kraftige forbindelse, som når du er forbundet med kabel. Der kan let opstå interferens, hvilket vil skabe en misvisende og ukorrekt test.
For at minimere støj på internetforbindelse, vil vi også anbefale, at der kun er en enhed forbundet, når du tester din internethastighed. Luk også alle andre programmer og browser faner, så du får det optimale resultat.
Trin 2: Online internet test
Når du skal teste din internetforbindelse derhjemme, skal du bruge en af de mange online internet tests. Vælg den du synes bedst om, og hav udelukkende denne browser åben.
Selve testen foregår med et tryk på en start knap, hvorefter du automatisk vil igangsætte en test der både afprøver din download- og upload-hastighed. Dette tager som regel ikke over 30 sekunder, men det kan ske, at det tager et par minutter, så du skal sørge for at være tålmodig.
Trin 3: Forbindelsen er ofte lavere en forventet
Når du har fået resultatet af testen, skal du ikke være overrasket, hvis din hastighed ikke er lige så høj, som den hastighed udbyderen har sagt, du har fået. Internetudbydere sælger maksimum hastigheder – ikke garanterede hastigheder. Der er næsten ingen der kan opnå sin maksimum hastighed ved en test af ens hjemmenetværk.
Er din hastighed dog meget lavere, end hvad du har købt hos internetudbyderen, kan der være problemer. Dette kan enten være hos dig eller hos udbyderen.
Trin 4: Test fra flere computere
Oplever du problemer, altså en alt for lille hastighed ift. hvad udbyderen har solgt dig, skal du teste med flere computere. Det kan være, at problemet ligger på din side.
Er resultatet meget bedre på anden computer, betyder det er problemet ligger hos dig. Oplever du dog problemer ved test nr. 2 også, ligger problemet højst sandsynligt hos udbyderen. Prøv også at bruge flere ethernet kabler, og prøv også at tænde og slukke for routeren.
Prøv at tage testen om morgenen, midt på dagen og om aftenen. Hvis du bor i et tæt befolket område, vil du kunne se forskellige hastigheder på disse tidspunkter. Det kan også være at internetforbindelsen er lidt ustabil. Du kan i dette tilfælde spørge din internetudbyder om at skifte kanal/frekvens.
Oplever du stadig problemer med din hastighed efter alt dette, vil vi anbefale at du ringer til din internetudbyder.