Nu skal det være! Din gamle pladespiller skal udskiftes, så du fortsat kan lytte til alle dine gamle plader med klassisk musik eller rock. Eller måske du skal ud og finde din allerførste pladespiller? Men hvad skal du egentlig være opmærksom på?
I vores test finder du de bedste pladespillere i mange forskellige prisklasser. Testvinderen er den pladespiller der dækker de flestes behov. Du kan dog også få en mere billig pladespiller, der stadig giver en god lyd. Se blot Nedis TURN200BN-modellen. Uanset hvilket pladespiller-mærke du vælger at gå efter, så skal din nye pladespiller gerne give dig en skøn og lækker musikoplevelse.
En god pladespiller er ikke nødvendigvis en dyr pladespiller, og at bruge mange penge er ikke altid garanti for en skøn lyd. Det, der tæller, er blandt andet en holdbar konstruktion og kvalitativt materiale samt funktioner. Alt efter, hvad du gerne vil have ud af din pladespiller.
Vi står klar til at gør dig klogere på alt det, du skal vide, så du ikke bare vælger en god, men en fremragende pladespiller!
Hvilken type pladespiller du skal vælge
Der er to typer pladespillere at vælge imellem.
- Fuldautomatisk pladespiller
- Manuel pladespiller
En automatisk pladespiller har en såkaldt helautomatisk betjening. Det betyder, at du blot behøver trykke på start. Herefter løftes tonearmen automatisk, og pickuppen sænkes det rigtige sted på pladens riller.
Den kan også have elektronisk omskiftning, hvor den selv skifter fra 33 til 45 omdrejninger i minuttet, alt efter hvilken plade du sætter på. Automatiske pladespillere gør det hele for dig, så du ikke behøver være en hi-fi-ekspert for at kunne betjene den.
Til en hi-fi-entusiast og feinschmecker og dem, der går meget op i musik og lyd, kan det være et oplagt valg med en model med manuel betjening. Det betyder blandt andet en manuel tonearm, som du selv skal løfte og sænke ned på rillerne i pladen. Du har altså mere kontrol og indflydelse, men det kræver også en god finmotorik og en smule kendskab til pladespillere og teknik.
Her er nogle af de ting, du bør overveje, inden du styrter ud og køber den første og bedste model.
Type af drev
Der findes to forskellige drevtyper på pladespillere. Du kan få remdrevne pladespillere og direkte drevne pladespillere. I vores test finder du pladespillere med begge slags.
Remdrevne pladespillere er udstyret med en gummirem, der forbinder pladespillerens motor og pladetallerken. Det er gummiremmen, der overfører motorens rotation til pladetallerkenen og på den måde får den til at dreje.
Direkte drevne pladespillere har ikke brug for en gummiring. Her er pladetallerkenen nemlig monteret direkte på selve motoren. Når motoren drejer, drejer pladetallerkenen også. Denne type drev giver derfor en mere præcis rotationshastighed og egner sig til det fintunede musikøre. Ulempen ved denne form for drev og teknologi er, at den er mere besværlig at reparere.
Indbygget forstærker
En LP-pladespiller har altid brug for en form for forstærker, da den har et lavt og ikke frekvenslineært udgangssignal. Er der ingen forstærker, vil lydsignalet fra pladen simpelthen ikke være høj nok til, at du ville kunne høre den. Det ville i stedet lyde som en stille kradsen og næsten ikke hørbar musik. Desuden er vinyler generelt produceret med en lav bas, men en høj diskant. Forstærkeren udligner dette, så bassen forstærkes, mens diskanten sænkes, så lyden bliver helt optimal.
Før var det nødvendigt at investere i en ekstern forstærker, og til nogle pladespillere er det stadig nødvendigt. Du kan godt få en forstærker for et omkring 200 kroner, men du kan også sagtens ende med at betale flere tusinde kroner.
I dag er det dog også muligt at købe pladespillere med en integreret forstærker. En pladespiller med RIAA (som man også kalder en forstærker) generer selv lyden. Vil du gerne undgå at skulle købe en forstærker separat, bør du altså gå efter en pladespiller med forstærker.
Antiskating-funktion
Magnetisk anti-skating er endnu en automatisk funktion, der sørger for, at nålen ikke skøjter hen over pladen, men forbliver i den rette rille. Det giver selvsagt også en bedre lyd.
Basens vægt
Bundpladen er den del på pladespilleren, hvorpå de andre dele er monteret. Vægten på pladespillerens bundplade er ikke nødvendigvis noget, man tænker over. Men det er faktisk ikke uvæsentligt, da pladespilleren kan blive udsat for vibrationer, hvis den ikke står stabilt. Er basen godt tung, står pladespilleren også stabilt, og det er i sidste ende med til give en lækker lyd.
Justerbare fødder
Det er ikke kun bundpladens vægt, der modvirker vibrationer. Det er ligeledes vigtigt, at pladespilleren altid står plant og ikke kan vippe. Derfor er det også vigtigt, at fødderne kan justeres, så du selv kan sørge for, den står fast og stabilt.
Mulige hastigheder og pitchkontrol
Pitchkontrol er en funktion, hvormed du kan finjustere omdrejningshastigheden yderligere og efter din personlige præference og smag.
Pladespiller med bluetooth
Normalt skal en pladespiller forbindes til en højttaler med et kabel. Har du dog en bluetooth-højttaler, som du gerne vil bruge, bør du også anskaffe dig en bluetooth-pladespiller. Fordel ved bluetooth er desuden at du vil kunne forbinde pladespilleren til andre enheder som for eksempel høretelefoner.
Det er også muligt at få en pladespiller med højttaler, så du ikke skal bruge eksterne højttalere. Det vil typisk være en såkaldt transportabel LP-afspiller.
Digitalisering af plader
Det kan jo også være, du gerne vil have musikken fra dine vinyler over på computeren. Det kan i dag godt lade sig gøre! Nogle pladespillere har en USB-indgang, der gør det muligt at forbinde pladespilleren til computeren. Du er typisk nødt til at downloade et softwareprogram også, så du kan konvertere filerne fra analog fil til digital fil. Men det er da smart, hvis du gerne vil have musikken over på din mobiltelefon, uden at du behøver købe musikken som MP3-fil! Se for eksempel Audio-Technica AT-LP120XUSB-modellen i vores test.
Sådan får du den bedste lyd
Mange mennesker mener, at du får den bedste lyd, hvis bare du lytter til vinyler. Men så enkelt er det ikke helt. Som vi har set, har de fleste pladespillere i dag mange moderne funktioner, og nogle kan godt være med til at modvirke den analoge lydoplevelse. Bruger du for eksempel en bluetooth-højttaler, sker der automatisk en digital overførsel af din musik, der kan udviske noget af den analoge lyd.
Det er ikke så dramatisk, som det måske lyder, da meget musik i dag alligevel bliver produceret specielt med henblik på også at lyde godt i for eksempel høretelefoner.
Når det er sagt, er idéen med vinyler dog netop dybden i musikken. Så vil du have den bedste lyd, bør du også anskaffe dig en god højttaler. Og vil du have det fulde udbytte af lyden, er det bedst med en højttaler, der forbindes med kabel. På den måde undgår du, at musikken digitaliseres.
Du kan under de tekniske specifikationer se, om det er muligt med den model, du vælger. Vil du have valgmuligheden, kan du jo passende vælge en model, der kan spille både analogt og digitalt.
Vedligeholdelse af pladespiller og vinyler
Du kan med nogle simple skridt gøre meget for, at både lyden forbedres, men også for at vedligeholde pladespilleren og vinylerne.
- Hold pladespilleren fri for støv. Dæk den altid med støvlåget efter brug.
- Tør vinyler af for støv. Sæt pladen på pladespilleren, og lad den køre rundt, mens du bruger en speciel rensebørste til at fjerne støv. Andre klude og børster risikerer at ridse LP’en.
- Undgå at røre ved selve pladen med fingrene, så du undgå fedt på dem.
- Rens pladerne med en særlig rensevæske beregnet hertil.
- Udskift pickuppen, når den er slidt.
- Opbevar dine vinyler i deres cover. Du kan eventuelt købe ekstra plastsleeves, som du kan sætte udenpå.
FAQ
Hvilken pladespiller er bedst i test?
Den bedste pladespiller i test er Audio-Technica AT-LP60XBT. Med denne pladespiller kan du vælge mellem tre hastigheder samt selv bestemme, om du vil bruge kabel eller bluetooth. Dens Qualcomm® aptX™-kodeks og indbyggede RIAA-forstæker sørger desuden for en fantastisk lyd.
Hvorfor købe en pladespiller?
Ud over den skarpe blanding af retrodesignet og lækker lyd giver pladespillere også en helt særlig og mere detaljeret lydoplevelse end CD’er og MP3-filer. Hvis du gerne vil have mere ud af musikken og kunne høre dens mangfoldighed, er den ideel til dig.