Det er på ingen måder enkelt at købe en ny skærm til computer. For der er meget teknisk at sætte sig ind i. Er du lidt i tvivl om, hvad det er, du skal være opmærksom på i forbindelse med købet af en ny PC skærm, forsøger vi herunder at komme omkring de vigtigste ting.
Det gør dig forhåbentligt i stand til at træffe en beslutning om, hvilken PC skærm, der skal være din næste.
Læs også: Bedste Bærbar PC Test
Skærmens opløsning
Skærmens opløsning er mere eller mindre alfa og omega, når du køber en ny PC skærm. Det er noget, du er nødt til at være opmærksom på, da en høj billedkvalitet giver en meget større glæde ved at bruge skærmen. Jo højere en kvalitet, jo bedre kan du både se farver, ligesom det også er muligt at kunne se, selv når der er høj solskin.
Det er træls at sidde ved en skærm, hvor det er svært at se noget. Det gælder uanset, hvad formålet med skærmen er – du skal kunne se, hvad du laver.
Fuld HD
Når det kommer til skærmens opløsning, skal du tage stilling til, om du ønsker, at den skal være i fuld HD. Det er ikke den største opløsning, du kan få ved en PC skærm. Til gengæld er det rigeligt, hvis du bruger skærmen meget til arbejde eller generelt bare til fritid.
Det er også ganske udmærket, hvis du benytter skærmen meget til at se film eller serier på.
4K
Nogle af de bedste computerskærme er med 4K opløsning. Det giver især rigtig god mening, hvis du bruger en skærm meget til foto- eller videoredigering såvel som gaming. Så snart der er meget grafik involveret, er det vigtigt, at skærmen kan følge med og vise det i den opløsning, som det er ment til at være. Her er 4K eminent.
Det koster naturligvis også mere, da det stiller højere krav til skærmen. Til gengæld bliver du glad for det, fordi du kan se grafikken, billederne, videoerne m.m. i den opløsning, som du ønsker det og som det også fortjener.
Læs også: Hvad er 4K?
Hvor stor skal skærmen være?
En stor skærm kan være rart, når du bruger mange timer foran den. Hvor stor den skal være, er naturligvis helt op til dig. For det kommer i bund og grund an på, hvad der fungerer for dig, og hvad dine behov er.
Kan du godt lide at have mange faner åbne på en og samme tid? Eller skal du kunne se mange detaljer? Så er det en god ide at gå efter en skærm med en høj opløsning og ikke mindst en størrelse, der imødekommer at kunne jonglere med mange bolde eller kunne se de små detaljer.
Når det så er sagt, er du også nødt til at have in mente, hvor meget plads du har til skærmen samt hvor tæt, du sidder på den. Et godt udgangspunkt er at vælge en 22 tommer skærm eller 27 tommer skærm. Har du brug for virkelig at kunne se detaljer, kan du godt gå efter en, der er noget større.
I denne test har vi valgt at have skærme i forskellige størrelser, så du kan vælge den PC skærm, der passer bedst til dine behov.
Selvom vi er omkring responstid, bør du i samme omgang også tage et kig på antallet af hertz. For det fortæller noget om antallet af billeder, der vises på skærmen pr. sekund. Her vil det bedste være at gå efter en 114hz skærm som minimum og meget gerne en 240hz skærm, hvis du går efter en god gaming skærm.
Skærmens bredde
Betyder det noget for dig med masser af plads på skærmen? Formaterne på skærmen er noget, du også meget gerne må tage in mente, da langt de fleste PC skærme i dag er 16:9 format. Det fungerer til langt det meste. Vil du dog gerne have et lidt bredere format, kan du med fordel se efter en 21:9. Det er især en fordel, hvis du har brug for lidt mere plads til opgaver på skærmen på samme tid – for den bredere skærm giver mulighed for at have flere vinduer åbne på én og samme tid.
Skærmens responstid
Responstid er ikke til at komme udenom, når du spiller eller benytter computeren meget i forbindelse med grafiske opgaver. Det der er med responstid er, at jo lavere den er, jo hurtigere opdaterer skærmen. Spiller du derfor rigtig meget, er det vigtigt, at du hurtigt får informationer, så du kan udføre de tasks, du bliver givet – det kan jo betyde liv eller død.
Er der tale om en PC skærm, der blot skal bruges i det daglige, kan du sagtens tage til tåls med en responstid på syv millisekunder. Men i forbindelse med computerspil skal den gerne være lavere, da selv to millisekunder kan betyde alverden. Den skal derfor gerne være under 5 millisekunder i forbindelse med gaming.
Når responstiden ikke imødekommer det, du laver på skærmen, kan du risikere, at billedet bliver sløret eller at skærmen fryser. Er det derfor vigtigt for dit arbejde eller din passion omkring gaming, at skærmen kan følge med, er responstiden noget, du ikke kan ignorere.
Vi har så vidt muligt forsøgte at finde PC skærme med forskellige responstider, så du kan finde det, der matcher dine behov.
Lige eller buet skærm?
Når det kommer til en PC skærm kan du enten få en buet eller en lige skærm. De lige er de klassiske og dem, som langt de fleste har stående derhjemme eller på arbejdspladsen. Men der er i øjeblikket også en tendens til, at de buede er steget i efterspørgsel. For de giver nemlig en anden og meget mere intens oplevelse. Det er især et godt valg, hvis du kun behøver en enkelt skærm og dermed ikke skal navigere mellem flere forskellige.
Skal du bruge integreret webcam?
Vil du gerne kunne bruge skærmen til online møder? Skærmdeling? Eller til at videosnakke med vennerne, når der skal spilles? Det er ikke alle PC skærme, der kommer med integreret webcam. Særligt ikke de billige skærme. Derfor er det noget, du også er nødt til at have in mente i dit køb, hvis det er noget, du ofte gør brug af – eller gerne vil gøre mere i.
Husk også gerne at se på, hvad webcammet kan tilbyde af opløsning, så du også kan videochatte og snakke i en opløsning, du kan være tilfreds med.
Hvad koster en PC skærm?
Det er selvfølgelig ikke til at komme udenom, at budget har noget at sige for, om du kan gå all in i jagten på den bedste PC skærm, eller om du må gå lidt på kompromis her og der. De absolut bedste PC skærme koster i omegnen af 7.000 kroner. Det er en del at give for en PC skærm – men det er ikke mange penge, hvis det er noget, du bruger til dagligt. Særligt ikke hvis kvaliteten også har en del at sige for, hvordan det er for dig at komme igennem arbejdsdagen.
Vi har naturligvis sørget for at finde PC skærme i forskellige prisklasser, så du uanset budget har et godt udgangspunkt for at finde en god PC skærm. Du finder derfor også en skærm ned til omkring 2.000 kroner. Dette er en billig PC skærm – men uden du behøver gå for meget på kompromis med kvaliteten.
Type skærm
For at gøre forvirringen endnu større bør du også tage højde for, om du ønsker en LED skærm eller LCD skærm. Hvad er forskellen, tænker du måske? Det er netop, hvad vi dykker ned i her, så du har et godt udgangspunkt for at vælge det helt rette.
LED
LED er en forkortelse af Light Emitting Diode. Det betyder, at en LED skærm udsender lys ved hjælp af elektrisk luminescens. Det bliver også kaldt for koldt lys, da det er dioden, der afgiver lys, når man fører strøm gennem to specialbehandlede ledere af sicilium. Når en LED skærm er tændt, udsender den stort set ikke varme.
En LED skærm består af røde, grønne og blå lysdioder, der er monteret i et fast mønster. Farverne danner sammen et billedpunkt. Når diodernes intensitet justeres, danner det milliarder af farver.
En LED skærm er mere energieffektiv end en LCD og bruger helt op til 30% mindre strøm. Derudover har en LED også bedre kontrastforhold, hvilket er vigtigt, hvis du gamer meget eller bruger programmer til grafiske præsentationer.
LCD
LCD er en forkortelse for det, der hedder Liquid Crystal Display. Det betyder, at teknologien benytter sig af to lag glas, der er forbundet med flydende krystaller imellem. Krystallerne sørger for at lade lyset passere eller at blokere for det. Krystallerne selv producerer ikke noget lys – dette kommer i stedet fra et lysstofrør, der er placeret bag skærmen.
Lysdioderne er ikke så hårde for øjnene som ved LED. Dertil er en LCD skærm også ofte billigere end en LED.
Hvad skal du bruge skærmen til?
Der er forskel på, hvad du har brug for i forhold til, hvad du skal bruge skærmen til. Med det mener vi, at en skærm til gaming sætter nogle større krav til det tekniske sammenlignet med en computerskærm til arbejde.
Gaming skærm
Vil du gerne gå all in på gaming? Så må du ikke være fedtet, når det kommer til funktionerne på skærmen. For du er nødt til at vælge en af de bedste PC skærme, hvis du gerne vil imødekomme grafikken. Det går stærkt i spil, det fylder meget og grafikken stiller større og større krav til skærmen – så brug gerne god tid på at dykke ned i, hvad der er nødvendigt af skærmen for at kunne give dig den bedste mulige gaming oplevelse. Det er tiden og pengene værd, da det dermed bliver en fornøjelse for dig hver eneste gang.
Computerskærm til arbejde
Skal du primært bruge din kommende PC skærm til arbejde, behøver du ikke stille lige så store og høje krav til den som ved en gaming skærm. Opløsningen behøver ikke være lige så høj, ligesom responstiden heller ikke behøver være det bedste af det bedste. Dog er det selvfølgelig nødvendigt, at du kan stille dig tilfreds i forhold til de opgaver, du har. Så længe skærmen ikke bliver for billig, og der er plads til det, du gerne skal lave, har du et godt udgangspunkt for din nye PC skærm.
Skal du bruge indbyggede højtalere?
Er der ikke plads på skrivebordet til eksterne højttalere? Eller vil du bare gerne, at det er i en og samme løsning? Så husk at tage et kig på kvaliteten af lyden. For der er naturligvis stor forskel på, hvordan lyden er fra skærm til skærm.
Det er meget rart med indbyggede højttalere, da du dermed slipper for at skulle have højttalere tilknyttet din skærm. Derudover er det nemt og enkelt, hvis du skal afspille en lydfil eller på anden vis har brug for at afspille lyd.
Optimal skærmopstilling
Endeligt skal du også tage stilling til, hvordan du ønsker at skærmen skal være opstillet. Hvor meget afstand har du brug for? Hvordan passer det med størrelsen? Og antallet af skærme? Dette er, hvad vi dykker lidt dybere ned i herunder, så du ikke bare får købt den bedste PC skærm, men også får købt den, der passer perfekt ind på dit skrivebord.
Afstand til skærmen
Det er ikke bare vigtigt, at din skærm er god. Du skal også sidde godt og behageligt ved den. Skærmen skal gerne være placeret 50-70 centimeter fra dine øjne, hvilket svarer til en armslængde. Du skal samtidig også sidde lige foran den, så du ikke behøver vride i kroppen for at kunne se ind i den. Derudover skal den være i en højde, hvor det ikke er nødvendigt for dig hverken at se op eller for meget ned – gerne skråt-nedad. For det anstrenger din nakkemuskulatur for meget og resulterer i spændinger. Det er derfor vigtigt, at du finder en skærm, der ikke fylder alt for meget, så du netop har mulighed for at have den rette afstand til skærmen.
Skærmens størrelse
Skærmens størrelse har også en del at sige for, hvor meget glæde du får af den. Skal du arbejde meget, er de vigtigt, at den imødekommer de opgaver, du skal lave. Arbejder du ofte med mange vinduer åbne? Så er en bred skærm at foretrække. Skiver du meget? Så er en høj skærm måske i virkeligheden mere at foretrække.
Det er dog også vigtigt, at skærmen ikke kommer til at være så stor og fylde så meget, at den kommer til at virke intimiderende. Den skal passe til skrivebordet, så du har plads til at sidde i rette afstand, kan have et tastatur liggende og ikke mindst plads til at bevæge musen.
Hvor stor skærmen skal være i forhold til opstillingen, er det kun dig, der ved. Men husk at tage højde for alt det andet omkring skærmen, så det bliver harmonisk og balanceret.
En eller to skærme?
Skal den nye og kommende skærm være den primære? Eller skal du koble den sammen med en bærbar eller anden skærm? I det tilfælde nytter det så ikke, at du vælger en skærm, der er alt for stor i volumen. For der skal gerne være plads til begge skærme, uden det bliver for trangt med pladsen.
Der er derfor meget at tænke ind i forbindelse med opstillingen på din arbejdsplads eller hjemmekontoret. Brug gerne lidt tid på det, så du er sikker på, at det er et godt match.