bedste letvægts budget metaldetektor
Det mener vores produkteksperter
Det her er et godt bud på en forholdsvis billig metaldetektor, som faktisk kan en hel del. Den har ikke den mest avancerede skærm, men den reagerer rigtigt godt og tydeligt med både visuel indikation og lyd.
Fordi du vil på tur med en metaldetektor, der virker, men ikke koster en bondegård. For en billig penge får du så meget mere end et stykke børnelegetøj. Denver modellen kan faktisk både skelne mellem forskellige slags metal og sortere junk fra med DISC, altså discrimination, mode. Desuden er den vandtæt nok til at og så kan tilsluttes hovedtelefoner, så du kan koncentrere dig om de små udslag i lyden, der indikerer, om der er noget spændende i jordoverfladen.
Metaldetektoren har i øvrigt et justerbar håndtag, så du kan indstille den præcis til din arm og højde, så du ikke skal gå og bukke dig. Desuden er den lavet af et letvægtsmateriale, så du kan bruge den gennem lang tid uden at blive træt.
Det vi kan lide:
-
To indstillinger: Alt metal og DISC
-
Kan skelne mellem materialer inklusiv guld og sølv
-
Vandtæt søgespole til 20 cms vanddybde
-
Man kan tilslutte hovedtelefoner med 3.5 mm minijack
-
Kalejdoskop stang kan udvides fra 80-108 cm
-
Lav vægt
Vær opmærksom på:
-
Max 18 cm for mindre objekter som mønter
-
Ingen pinpoint
Hvordan fungerer en metaldetektor eller metalsøger? En metaldetektor er en form for måleinstrument, som bruger magnetiske felter til at identificere metaller på et bestemt område. Når magnetfeltet opfanger metaller, vil det fordreje sig selv på en bestemt måde. Teknologien bag alle metaldetektorer er relativt simpel, da den helt konkret bruger magnetisme til at opfange skjulte metaller og gamle mønter, som du derefter kan grave frem.
Hobby eller professionel?
De fleste kender nok de mindre håndholdte enheder som bruges til at finde mindre metalobjekter i jorden, men det er faktisk samme grundlæggende princip som de metaldetektorer, man kender fra lufthavne og andre steder med høj sikkerhed. Det er selvfølgelig ikke sådan et system, du skal slæbe med på tur, men også mellem de håndholdte modeller er der forskellige typer.
Er du allerede bidt af hobbyen og har en omfattende historisk viden, er du nok i markedet efter mere avancerede og robuste modeller, som typisk koster en hel del mere end dem vi har med i vores test af metaldetektorer til hobbybrug. Men skal du til at begynde, så læs med her.
Hvilken slags metal leder du efter?
I dag findes relativt mange muligheder for at købe metaldetektorer med mange funktioner. Der findes metaldetektorer, som er i stand til at skelne mellem den type metal du er stødt på, mens de helt billige metaldetektorer blot vil reagere på, at det er et stykke metal, men ikke hvilken type. Det er sjovest med en detektor til guld!
Det kan spare dig tid og kræfter at købe en metaldetektor, som kan afgøre metal arten, hvis du ved, at nogle typer metal ikke er relevante for det du søger. De mere avancerede metaldetektorer har ofte også et display som kan give dig mere information omkring hvilket metal, du har fundet.
Hvor dybt vil du lede?
Jo mere avanceret din metaldetektor er, jo bedre er den til også at opdage helt små metalfund dybere nede i jorden. De fleste metaldetektorer kan typisk kun opfange mindre metaller tæt på jordoverfladen, mens mange metaldetektorer også kan finde genstande helt ned til 30-50 centimeters dybde.
Der kan dog stadig være masser af gode ting at finde i overfladen. For eksempel på stranden, hvor man kan være heldig at finde moderne smykker, som er tabt af badegæsterne.
Skattejagt efter historiske fund eller friluftsaktivitet?
Der er til stadighed folk, der gør værdifulde fund ved hjælp af en metaldetektor. Man kan både finde mønter og smykker af ædelt metal gemt under lidt vådt strand på stranden. Det er måske mindre sandsynligt, at du kan tjene formuer, men også på marker og omkring høje kan du måske finde historisk værdifulde genstande, som er interessante at studere.
Men også selvom man ikke gør fund af stor kulturhistorisk værdi, kan man stadig gøre interessante fund, og ikke mindst: Det er sjovt! Det er en anden form for friluftsaktivitet, som både store og små kan blive bidt af. Skattejagtens målrettethed er en effektiv måde at få børn og voksne i gang, som ellers ikke gider gå lange ture.
Hvor må en metaldetektor bruges?
Brugen af en metaldetektor kan kræve en tilladelse fra ejeren af området. Gør dig bekendt med alle regler, både nationale og private jordejeres, i forhold til færden, metaldetektion og udgravning.
Hvis du undersøger historiske lokationer, så husk: Ødelæg aldrig historiske eller arkæologiske objekter. Hvis du er usikker på et objekt, du har fundet, så kontakt et museum i dit område. Hvis du er så heldig ligefrem at finde gamle genstande, som kunne falde i Danefæ kategorien, må du nøjes med æren, for så skal du straks kontakte Nationalmuseet om eventuel aflevering.
Huske også at efterlade området og vegetationen, som den var. Har du gravet eventuelle huller, så husk at fylde dem op.
Har du brug for en pinpointer?
En pinpointer er et ‘must’ for mange. Når man er afsted på jagt efte rmetal, så er første skridt at identificere en metalgenstand med sin detektor. Så er det tid til at grave, men selv om man typisk har en ide om hvor f.eks. en mønt ligger begravet, så er den ofte sværere en større opgave at undersøge området, end man regner med.
Man graver ofte uden held. Typisk må man tilbage og tjekke for at finde ud af, om den stadig er i jorden, eller om den faktisk er kommet med op i den bunke jord man allerede har gravet op. Det er sjovt nok nogle gange, men så blive de fleste utålmodige. Derfor bruger de fleste metaldetektor brugere en eller anden form for pinpointer for at afdække det præcise findested. Pinpointeren hjælper med at præcisere, hvor metal genstanden ligger begravet.
Indbygget eller separat pinpointer
Du skal først overveje, om du klarer dig uden, eller om du har brug for en pinpointer.
Der er dog flere typer pinpointere. Måske vil du foretrække en metaldetektor med indbygget pinpointer funktion eller også er du så avanceret, at du hellere vil vælge at tilkøbe en separat pinpointer, som kan fås endnu bedre og mere præcise.
Den løse pinpointer er et ret lille apparat, som en stor lommelygter og er derfor mere handy at have ved sin side, mens man er i gang med at arbejde med jorden. Man behøver man ikke nødvendigvis vælge den dyreste pinpointer på markedet, da alle pinpointere i sagengs natur kan præcisere.
Sådan sweeper du
Et godt tip til at bruge en metaldetektor er aldrig at bevæge den som, om den var et pendul. Hvis man hæver søgespolen, mens man stadig søger, for eksempel i slutningen af en bevægelse, kan man risikere at få et falsk resultat. Søg langsomt frem og tilbage fra side til side og hold søgerens disc parallelt med jorden.
FAQ
Hvilken metaldetektor er bedst i test?
Den bedste metaldetektor i test er NSH Metaldetektor Avanceret 890-052, fordi den har overlegne funktioner som tre tone lydsystem, DISC indstilling og metalindikator - og ovenikøbet har indbygget pinpoint funktion. Derfor er den testvinder i vores metaldetektor test.
Hvilke funktioner skal min metaldetektor have?
De bedste metaldetektorer kan skelne mellem jern, guld og sølv. De skal både reagere visuelt og auditiv, så du kan lytte dig frem til de gode områder. Desuden kan du overveje om du vil have indbygget pinpointer eller hellere vil have en separat pinpointer.