Metaldetektor test – Bedste metaldetektor 2022

I vores metaldetektor test gennemgår vi 5 af de bedste metaldetektorer på markedet fra nogle af de mest populære hobby serier derude.
Af Camilla BAdge
Camilla

Camilla er mor til to raske drenge og har et dejligt hus lige udenfor København. Hun er en rigtig projektleder type - også i sit private liv. Når der skal...

Vida XL Metal Detektor (141463) 3
bedste premium metaldetektor

Vida XL Metal Detektor (141463)

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Hvad enten man er weekend-historienørd, som tager på tur for at finde historiske mønter, eller man bare skal underholde ungerne en efterårsdag på stranden, så er en metaldetektor sjov at have ved hånden. Så er det er tid til eventyr og opdagelser (lige) under jordens overflade. 

Vi har i vores metaldetektor test undersøgt 5 af de mest populære metaldetektorer til hobbybrug og opstillet en række klare fordele og ulemper. I vores sammenligningstabel får du et samlet overblik over de grundlæggende funktioner og kvaliteter ved de forskellige metaldetektorer. I vores købsguide får du hjælp til at svare på spørgsmålet: Hvilken metaldetektor skal jeg købe?

Fordele
 • pros-icon.svg Tre-tone auditiv indikation af forskellige typer metaller 
 • pros-icon.svg Pinpoint funktion
 • pros-icon.svg LCD-display viser dybden af målet
 • pros-icon.svg Stik til at tilslutte høretelefoner
 • pros-icon.svg Disc funktion, som ignorerer junk
Ulemper
 • cons-icon.svg Fungerer ikke med trådløse hovedtelefoner, kræver hovedtelefoner med 3.5 mm jack stik

Detaljeret gennemgang

Her får du en avanceret hobby-metaldetektor med tre søgetilstande, lyd og dybdeindikation, LCD display, pinpoint funktion og mulighed for at tilslutte høretelefoner.

NSH’s avancerede model kan bruges af seriøse hobbyister, skattejægere og historie-entusiaster. Både LCD displayet og højttaler alarmen kan lidt mere end nogle af de andre. Nogle vil være rigtig glade for lyd systemet, hvor man med det blotte øre kan afgøre, hvad der gemmer sig under jordens overflade. Når den finder rent jern, søm eller kapsler lyder en lav tone. Når den finder materialer som aluminum, zink, kobber eller guld, lyder en mellemhøj tone. Den højeste tone er reserveret til sølv. Hovedtelefoner kan sættes direkte i stik på displayet, så der ikke er andre end dig selv, der kan høre, når du støder på guld.

Metaldetektoren har tre søge tilstande: ALL METAL, DISC, PINPOINT. ALL METAL bruges til detektering af alle typer metal. DISC– Bruges til sortering / diskrimination af søge mål. Du kan indstille målområdet eller eliminere det mål, du ikke ønsker at finde. PINPOINT. Når du har fundet en metalgenstand, kan du bruge P/P til at lokalisere målet ved at holde P/P-knappen nede og langsomt langsomt flytte søgespolen hen over området. Denne model giver lyd og dybdeindikatoren på displayet vil vise den sandsynlige dybde af målet. Gentag indtil den viser det stærkeste signal, og således præciserer, hvor målet er.

Denne sporty gule metaldetektor fra NSH skal samles af flere dele, men det er tydeligt beskrevet i brugsvejledningen. Til gengæld har stangen lidt kalejdoskop effekt fra 100-120 cm, så man kan få den til at passe i længden til brugeren.

NSH Metaldetektor 890-051

bedste billige metaldetektor

Fordele
 • pros-icon.svg God oplevelse
 • pros-icon.svg Vandtæt søgespole
 • pros-icon.svg LED lys og Batterindikator
Ulemper
 • cons-icon.svg Ikke vandtæt stang

Detaljeret gennemgang

Dette er en enkel og billig metaldetektor fra NSH, som i høj grad er tiltænkt begyndere og familier på turt. Den reagerer med rødt lys og biplyde på metalgenstande i sand, jord eller endda på lavt vand, så I kan medbringe jeres metaldetektor på stranden.

Du skal vælge NSH metaldetektor 890-051 modellen, fordi du er en nysgerrig begynder, som vil ud og lege i naturen og have nogle sjove oplevelser skattejæger. Du er klar til at komme i gang og det behøver ikke være kompliceret..

Her er en budgetvenlig metaldetektor til begyndere, som leveres klar til brug. Det eneste du skal gøre er at justere længden på skaftet så den passer i længde til dig og vinklen på søgespolen samt indsætte det medfølgende 9 volt batteri. Når den er klar, vises et detektor symbol på displayet. Der vises et målskive symbol på skærmen, når den finder en metallisk genstand. Samtidig lyser LED skærmen rødt og udsender et bip. Displayet viser et batteri ikon, når 9V batteriet skal udskiftes. Søgespolen er vandtæt og kan nedsænkes i fersk vand eller saltvand og bruges som undervands metaldetektor. Efter brug af søgespolen i saltvand skylles den med rent vand for at forhindre korrosion.

Vida XL Metal Detektor (141463)

bedste premium metaldetektor

Vida XL Metal Detektor (141463)
Fordele
 • pros-icon.svg Søgedybde op til 300 cm
 • pros-icon.svg Disc funktion som skelner vigtige fund fra junk
 • pros-icon.svg Filter til registrering af forskellige metaller
 • pros-icon.svg Vandtæt 
 • pros-icon.svg Direkte tilslutning af hovedtelefoner
Ulemper
 • cons-icon.svg 9 V batterier er ikke inkluderet

Detaljeret gennemgang

Her er en seriøs god metaldetektor, der også kan opspore mindre metalgenstande på en søgedybde op til 21 cm og større metalemner på en søgedybde op til 300 cm LCD-display

Denne metaldetektor er egnet til brugere, der er på udkig efter en stærk metaldetektor med høj anvendelighed og følsomhed. Det kan lokalisere metaller som jern, sølv, kobber mv. Pinpoint-funktionen gør det muligt for brugerne at finde metal i forskellige jordtyper med stor nøjagtighed. Den kan registrere genstande på størrelse med en mønt på op til 18 cm dybde og større genstande på op til 300 cm dybde. Søgespolen er vandtæt, så du kan lede efter genstande i lavt vand. Den har også justerbar DISC (metalfilter funktion) samt bevægelsesdiskrimination, hvilket gør den til et alsidigt værktøj. LCD-skærmen viser typer af metal, følsomhed samt lavt batteri indikation.

Du kan tilslutte hovedtelefoner til stikket på kontrolboksen. Det har også en skridsikkert greb med et ergonomisk design, der gør den behagelig at holde i hænderne. Produktet er drevet af 1 x 9V batterier, som dog ikke er inkluderet.

Metaldetektor med LCD display til børn

bedste metaldetektor til børn

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Kort og håndterbar teleskopstang, som kan forlænges op til 50 cm
 • pros-icon.svg Nem at bruge
 • pros-icon.svg Et stykke legetøj med stor funktionalitet
 • pros-icon.svg Tofarvet lys i LCD skærmen går natteudflugten eventyrlig
Ulemper
 • cons-icon.svg 3 stk AA batterier er ikke inkluderet
 • cons-icon.svg Skelner ikke mellem metaltyper

Detaljeret gennemgang

Denne metaldetektor til børn har et enkelt display og en alarm, der lyder, når der er metal umiddelbart under den. Den er let at bruge og kommer med LCD skærm. Skal junior med på skattejagt på strand eller mark, så er dette metaldetektoren, som er nem at gå i gang med – også for mindre børn.

Børn kan lide legetøj, der fungerer ligesom rigtige produkter og har spændende funktionaliteter. Elektronik er så tilgængeligt, at tiden hvor børn fik legetøj, der lignede rigtige produkter, men ikke kunne noget, er forbi.

Den fine lille metaldetektor fra Eastcolight, som er kendt for fornuftig kvalitet til prisen, kan reelt reagere på metal med en fin følsomhed. For børn er det mindre vigtigt, om det er en ægte guldskat eller interessante kobberobjekter. Ethvert lille metalobjekt kan være en overraskelse og en oplevelse at finde i sandet. Det er fedt for børn, at alarmen lyder, når der er metal i nærheden af søgespolen. Modellen har en lcd skærm med tofarvet baggrundslys gør det ekstra sjovt og eventyrligt at tage på udflugt i mørke.

Denver MET-110

bedste letvægts budget metaldetektor

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg To indstillinger: Alt metal og DISC
 • pros-icon.svg Kan skelne mellem materialer inklusiv guld og sølv
 • pros-icon.svg Vandtæt søgespole til 20 cms vanddybde
 • pros-icon.svg Man kan tilslutte hovedtelefoner med 3.5 mm minijack
 • pros-icon.svg Kalejdoskop stang kan udvides fra 80-108 cm
 • pros-icon.svg Lav vægt
Ulemper
 • cons-icon.svg Max 18 cm for mindre objekter som mønter
 • cons-icon.svg Ingen pinpoint

Detaljeret gennemgang

Det her er et godt bud på en forholdsvis billig metaldetektor, som faktisk kan en hel del. Den har ikke den mest avancerede skærm, men den reagerer rigtigt godt og tydeligt med både visuel indikation og lyd.

Fordi du vil på tur med en metaldetektor, der virker, men ikke koster en bondegård. For en billig penge får du så meget mere end et stykke børnelegetøj. Denver modellen kan faktisk både skelne mellem forskellige slags metal og sortere junk fra med DISC, altså discrimination, mode. Desuden er den vandtæt nok til at og så kan tilsluttes hovedtelefoner, så du kan koncentrere dig om de små udslag i lyden, der indikerer, om der er noget spændende i jordoverfladen.

Metaldetektoren har i øvrigt et justerbar håndtag, så du kan indstille den præcis til din arm og højde, så du ikke skal gå og bukke dig. Desuden er den lavet af et letvægtsmateriale, så du kan bruge den gennem lang tid uden at blive træt.

Guide

Hvordan fungerer en metaldetektor eller metalsøger? En metaldetektor er en form for måleinstrument, som bruger magnetiske felter til at identificere metaller på et bestemt område. Når magnetfeltet opfanger metaller, vil det fordreje sig selv på en bestemt måde. Teknologien bag alle metaldetektorer er relativt simpel, da den helt konkret bruger magnetisme til at opfange skjulte metaller og gamle mønter, som du derefter kan grave frem.

Hobby eller professionel?

De fleste kender nok de mindre håndholdte enheder som bruges til at finde mindre metalobjekter i jorden, men det er faktisk samme grundlæggende princip som de metaldetektorer, man kender fra lufthavne og andre steder med høj sikkerhed. Det er selvfølgelig ikke sådan et system, du skal slæbe med på tur, men også mellem de håndholdte modeller er der forskellige typer.

Er du allerede bidt af hobbyen og har en omfattende historisk viden, er du nok i markedet efter mere avancerede og robuste modeller, som typisk koster en hel del mere end dem vi har med i vores test af metaldetektorer til hobbybrug. Men skal du til at begynde, så læs med her.

Hvilken slags metal leder du efter?

I dag findes relativt mange muligheder for at købe metaldetektorer med mange funktioner. Der findes metaldetektorer, som er i stand til at skelne mellem den type metal du er stødt på, mens de helt billige metaldetektorer blot vil reagere på, at det er et stykke metal, men ikke hvilken type. Det er sjovest med en detektor til guld!

Det kan spare dig tid og kræfter at købe en metaldetektor, som kan afgøre metal arten, hvis du ved, at nogle typer metal ikke er relevante for det du søger. De mere avancerede metaldetektorer har ofte også et display som kan give dig mere information omkring hvilket metal, du har fundet.

Hvor dybt vil du lede?

Jo mere avanceret din metaldetektor er, jo bedre er den til også at opdage helt små metalfund dybere nede i jorden. De fleste metaldetektorer kan typisk kun opfange mindre metaller tæt på jordoverfladen, mens mange metaldetektorer også kan finde genstande helt ned til 30-50 centimeters dybde.

Der kan dog stadig være masser af gode ting at finde i overfladen. For eksempel på stranden, hvor man kan være heldig at finde moderne smykker, som er tabt af badegæsterne.

Skattejagt efter historiske fund eller friluftsaktivitet?

Der er til stadighed folk, der gør værdifulde fund ved hjælp af en metaldetektor. Man kan både finde mønter og smykker af ædelt metal gemt under lidt vådt strand på stranden. Det er måske mindre sandsynligt, at du kan tjene formuer, men også på marker og omkring høje kan du måske finde historisk værdifulde genstande, som er interessante at studere.

Men også selvom man ikke gør fund af stor kulturhistorisk værdi, kan man stadig gøre interessante fund, og ikke mindst: Det er sjovt! Det er en anden form for friluftsaktivitet, som både store og små kan blive bidt af. Skattejagtens målrettethed er en effektiv måde at få børn og voksne i gang, som ellers ikke gider gå lange ture.

Hvor må en metaldetektor bruges?

Brugen af en metaldetektor kan kræve en tilladelse fra ejeren af området. Gør dig bekendt med alle regler, både nationale og private jordejeres, i forhold til færden, metaldetektion og udgravning.

Hvis du undersøger historiske lokationer, så husk: Ødelæg aldrig historiske eller arkæologiske objekter. Hvis du er usikker på et objekt, du har fundet, så kontakt et museum i dit område. Hvis du er så heldig ligefrem at finde gamle genstande, som kunne falde i Danefæ kategorien, må du nøjes med æren, for så skal du straks kontakte Nationalmuseet om eventuel aflevering.

Huske også at efterlade området og vegetationen, som den var. Har du gravet eventuelle huller, så husk at fylde dem op.

Har du brug for en pinpointer?

En pinpointer er et ‘must’ for mange. Når man er afsted på jagt efte rmetal, så er første skridt at identificere en metalgenstand med sin detektor. Så er det tid til at grave, men selv om man typisk har en ide om hvor f.eks. en mønt ligger begravet, så er den ofte sværere en større opgave at undersøge området, end man regner med.

Man graver ofte uden held. Typisk må man tilbage og tjekke for at finde ud af, om den stadig er i jorden, eller om den faktisk er kommet med op i den bunke jord man allerede har gravet op. Det er sjovt nok nogle gange, men så blive de fleste utålmodige. Derfor bruger de fleste metaldetektor brugere en eller anden form for pinpointer for at afdække det præcise findested. Pinpointeren hjælper med at præcisere, hvor metal genstanden ligger begravet.

Indbygget eller separat pinpointer

Du skal først overveje, om du klarer dig uden, eller om du har brug for en pinpointer.

Der er dog flere typer pinpointere. Måske vil du foretrække en metaldetektor med indbygget pinpointer funktion eller også er du så avanceret, at du hellere vil vælge at tilkøbe en separat pinpointer, som kan fås endnu bedre og mere præcise.

Den løse pinpointer er et ret lille apparat, som en stor lommelygter og er derfor mere handy at have ved sin side, mens man er i gang med at arbejde med jorden. Man behøver man ikke nødvendigvis vælge den dyreste pinpointer på markedet, da alle pinpointere i sagengs natur kan præcisere.

Sådan sweeper du

Et godt tip til at bruge en metaldetektor er aldrig at bevæge den som, om den var et pendul. Hvis man hæver søgespolen, mens man stadig søger, for eksempel i slutningen af en bevægelse, kan man risikere at få et falsk resultat. Søg langsomt frem og tilbage fra side til side og hold søgerens disc parallelt med jorden.

FAQ

Hvilken metaldetektor er bedst i test?

Den bedste metaldetektor i test er NSH Metaldetektor Avanceret 890-052, fordi den har overlegne funktioner som tre tone lydsystem, DISC indstilling og metalindikator - og ovenikøbet har indbygget pinpoint funktion. Derfor er den testvinder i vores metaldetektor test.

Hvilke funktioner skal min metaldetektor have?

De bedste metaldetektorer kan skelne mellem jern, guld og sølv. De skal både reagere visuelt og auditiv, så du kan lytte dig frem til de gode områder. Desuden kan du overveje om du vil have indbygget pinpointer eller hellere vil have en separat pinpointer.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×