Er du ikke helt sikker på, hvad et mesh netværk egentligt er? Eller vil du gerne være tunet helt ind på det, inden du køber? Det kan vi godt forstå – for det er også en rigtig god ide, hvis du gerne vil undgå at komme til at foretage et fejlkøb.
WiFi er en hel verden for sig i dag med alle de muligheder, der efterhånden er på markedet. Foruden at have fundet de bedste typer af mesh netværk her i vores test, giver vi også vores bedste tips til, hvad du skal være opmærksom på inden køb.
Vi håber, det får dig tættere på købet af en god, stabil og hurtig mesh router.
Hvad er en mesh WiFi router?
Er du ikke helt sikker på, hvad en mesh router egentligt er? Det er der heller ikke noget at sige til, da det er en teknisk term, som ikke benyttes i daglig tale. Men, det er et helt særligt WiFi-netværk, som giver dig optimal dækning i hele boligen.
Det vil altså sige, at du med et mesh netværk med 2-4 hotspots kan få god forbindelse til nettet uanset, om du befinder dig i stuen eller på værelset på øverste sal. Det smarte er desuden også, at det er et intelligent netværk, hvis enheder selv kan finde ud af, hvilket access point, der giver dig den bedste dækning og ikke mindst hurtigste hastighed lige nu og her.
Vil du derfor gerne være sikret en god forbindelse og en hurtig hastighed hele tiden, kan du med fordel overveje en mesh router.
Det er forskelligt, hvor mange routere du får med. Det er dog typisk 2 eller tre, som du frit kan placere rundt om i hjemmet. Ofte er der også mulighed for at tilkøbe flere, som du kan koble på systemet.
Hvad er fordelene ved at have et mesh netværk?
Fordelene ved at have et mesh netværk er klare: du får en fremragende dækning i hele boligen samt rigtig hurtig hastighed, uanset hvilket udstyr du bruger. Du kommer derfor ikke til at opleve, at dækningen forsvinder på badeværelset, eller at det er umuligt at se en film på Netflix på gæsteværelset – for de sammenkoblede satellitter vil sørge for, at der altid er god forbindelse.
En klar fordel er også, at det er meget svært at overbelaste nettet, når du har et mesh netværk. Er der derfor et par teenagere med hver deres telefoner, computere, spilkonsoller og andre elektroniske dimser, der skal på nettet, går det ikke udover hastigheden på din computer eller telefon for den sags skyld.
Vil du derfor gerne undgå, at nettet bliver utroligt langsomt, når hele familien sidder med hver deres underholdning, eller der streames eller downloades på værelserne, er et mesh wi fi virkelig at anbefale.
Hvad er bedst: Mesh system eller klassisk router
Mesh bliver ofte omtalt som fremtidens bud på internet i hjemmet. Det giver da også rigtig god mening, da et mesh system er mere stabilt, har en hurtigere hastighed og en bedre dækning sammenlignet med en klassisk router. Ser vi derfor på det med tekniske briller på, er et mesh system klart bedre på flere parametre.
Ser vi i stedet individuelt på det, er et mesh system ikke nødvendigvis den bedste løsning for dig. For bor du selv, eller er I ganske få i husstanden (som heller ikke streamer eller downloader store filer ofte) kan en klassisk router sagtens dække jer ind.
Et mesh system er derfor uden tvivl bedst, hvis:
- Du/I bor på en stor ejendom med mange kvadratmeter
- Du ønsker dækning både ude og inde
- Internettet benyttes meget af både voksne og børn
- Dit arbejde påkræver en altid hurtig forbindelse og stabil dækning
Husk på, du ikke nødvendigvis har dårlig forbindelse blot fordi, du bruger en klassisk router.
Forskellene på mesh og almindelig router
Forskellene på mesh og en almindelig router er først og fremmest, at der generelt er en bedre forbindelse, stabilitet og dækning ganske enkelt, fordi der med et mesh system placeres flere enheder rundt om i hjemmet som dermed fordeler dækningen ud på et større areal.
Den store forskel på de to typer er desuden også, at mesh er et bedre alternativ, når flere gerne vil være på nettet på samme tid – især når der skal games, hentes store filer ned eller streames i 4k eller 8k.
Hvad du også kan med mesh, som ikke kan lade sig gøre ved en almindelig router som udgangspunkt, er at du kan sikre sikkerheden i langt højere grad. Flere af systemerne kommer med deres eget anti-virus, ligesom du kan oprette gæsteadgang og meget andet.
En klassisk og almindelig router er derfor så at sige den simple løsning, mens mesh er en langt mere udvidet og professionel løsning. Det ses naturligvis også på prisen, da mesh netværk generelt ikke er til den billige side.
Har du brug for at overveje det lidt længere eller at spare ekstra op, kan du også få en WiFi Extender til din klassiske router, som forstærker signalet flere steder i dit hjem.
Forskellige typer Wi-Fi teknologi
Vil du have en mesh router med WiFi 1 eller 6? A’ hva’ for noget?
Godt WiFi er fantastisk at have ved hånden, men det er bestemt ikke nemt at finde frem til. Særligt ikke, hvis du ikke er bekendt med, hvad de forskellige WiFi-standarder egentligt betyder. De forskellige standarder fortæller i bund og grund, hvad du kan forvente dig af hastigheden. Her er WiFi 1 det mest langsomme, mens WiFi 6 i øjeblikket er det ypperste og giver ultrahurtigt WiFi.
Herunder kan du se forskellen:
- WiFi 1 (802.11b (2,4 GHz / 11 Mbit/s)
- WiFi 2 (802.11a (5 GHz / 54 Mbit/s)
- WiFi 3 (802.11g (2,4 GHz / 54 Mbit/s)
- WiFi 4 (802.11n (2,4 og 5 GHz / op til 600 Mbit/s)
- WiFi 5 (802.11ac (5 GHz / op til 1.300 Mbit/s)
- WiFi 6 (Hastigheder op til 11 Gbit/s og sender på 1-7 Ghz)
WiFi 6 er den nyeste teknologi på markedet, hvorfor det endnu ikke er alt udstyr, som kan bruges med den hastighed, som det kan give. Dog har nogle iPhones og computere teknologien indbygget. Så vælger du en router med denne hastighed, bør du også sikre dig, at dit udstyr kan gøre brug af det. Det er derfor stadig mest almindeligt med routere, der benytter WiFi 4 eller 5 (som også opleves som ganske hurtigt).
MIMO og MU-MIMO
Nu går det straks hen og bliver mere teknisk. For med MIMO får du båndbredden brudt op af en router. For at forklare det nærmere, så det er til at forstå, så bruger langt de fleste moderne routere SU-MIMO. Det står også for “Single User, Multiple-Input, Multiple Output”. Altså prioriterer disse routere hvilken bruger, der skal have den største prioritet. Sidder du derfor og ser DR, mens din teenager streamer YouTube og I starter noget på HELT samme tid, vil den ene enhed få prioritet, mens den anden må vente.
En MU-MIMO router vil derimod opdele båndbredden i separate og individuelle strømme, som fordeler forbindelsen helt jævnt. Altså vil der ikke være nogen enheder, som skal vente et øjeblik, inden et program, musik eller andet kan streames. Heller ikke, når der sættes gang i 4K-streaming eller download på samme tid.
Denne type af routere kommer i forskellige varianter og giver et forskelligt antal strømme, der kan oprettes for hver enhed i boligen.
Det lyder lidt teknisk, men i bund og grund handler det egentligt om hastigheden og kvaliteten af WiFi.
I vores mesh wifi test er der naturligvis flere produkter med MU-MIMO. Går du derfor efter det bedste – og ved du, at du har brug for MU-MIMO – finder du det her på siden.
Rækkevidde, dækning og hastighed
Når du skal vælge et mesh netværk eller et mesh system, er du også nødt til at se nærmere på rækkevidde, dækning og hastighed. Denne kan nemlig være forskellig alt efter, hvor mange enheder der følger med. De bedste systemer og netværk giver en dækning på helt op til 500 kvm, hvilket er mere end rigeligt for langt de fleste husstande. For med så god en rækkevidde vil der også kunne logges på Netflix eller din favorit lydbogsapp i hængekøjen i haven.
Hastighed er naturligvis også noget, der er stor forskel på. De nyeste netværk kommer med mulighed for WiFi 6. Det er fantastisk hurtigt og virkelig godt at benytte, hvis du har udstyr, der kan kobles til WiFi 6. Ellers har du også en god hastighed ved WiFi 4 eller 5, som efterhånden er ved at være de mest anvendte.
Jo mere du anvender internettet, jo hurtigere hastighed og jo længere en rækkevidde bør du have. For så er du altid sikret, at du har WiFi uanset, hvor i boligen du er.
Sådan sikrer du den bedste forbindelse til dit mesh WiFi
Vil du gerne være helt sikker på, at det bare kører med dit mesh system fra starten? Det kan vi godt forstå. Det er heldigvis ikke så svært – og så skal der ikke så meget til, for at du får både den bedste dækning samt streaming uden forstyrrelser og blokeringer.
Hvad du skal være opmærksom på, guider vi dig til herunder. Altså kan du både finde det bedste mesh system til hjemmet samt finde ud af, hvordan du bedst og nemmest sætter det op her på siden. Vi håber, det hjælper dig rigtig meget og giver dig en gnidningsfri opsætning.
Korrekt placering giver den bedste dækning
Når du opretter og opsætter dit mesh system, skal du have enhedernes placering med in mente. For det er ret vigtigt i forhold til at få optimal WiFi-dækning. Er det muligt, skal du helst undgå at placere enhederne mere end to rum fra hinanden, da afstanden ellers bliver for lang. Dertil er det også mest optimalt, hvis du kan undgå at placere enhederne mellem tykke materialer som murstensvægge.
Oplever du, at signalet er svagt, eller at der opstår døde zoner i hjemmet, kan du med fordel rykke enhederne tættere på hinanden. Det burde dog ikke blive en udfordring, så længe du ikke har beton eller mursten direkte mellem dem.
Fordi enhederne til et mesh system i dag er meget stilfuldt designet, er det heller ikke noget problem at have dem siddende på vægge eller i lofter, hvis det er der, det passer bedst ind i din bolig.
Prøv dig gerne frem til at starte med for at se, hvordan det trådløse netværk opfører sig. Herefter kan du justere, hvis du kan se, det er en nødvendighed.
Undgå forstyrrelser og blokeringer
Det er ikke kun vigtigt, at du placerer dine enheder i dit mesh system tæt på hinanden. For det er også vigtigt at placere dem centralt, højt og væk fra enheder, der kan forstyrre eller helt blokere signalet. Det gælder blandt andet mikroovne, køleskabe og andre trådløse enheder. Undgå at stille routeren eller en af enhederne bag et møbel eller ved et vindue, da dette kan svække eller blokere for signalet.
Dertil kan du også med fordel tage stilling til, hvilken frekvens du gerne vil bruge. For mindre boliger er forbindelsen og hastigheden bedst ved 5 GHz, mens der i store boliger og arealer er bedre rækkevidde ved 2,4 GHz.
Det kan virke lidt som en videnskab – men for langt de fleste fungerer opsætningen med det samme.