Mesh-router test: Få det bedste Mesh Netværk

Vil du gerne have en bedre internetdækning, end hvad du har nu? Og overvejer du et mesh system? Her i testen kommer vi ind på de 10 bedste mesh systemer, så du kan være fuldt dækket og altid have hurtigt internet, uanset hvor i hjemmet, du befinder dig.
Af Frederikke BAdge
Frederikke

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og drømmer om at rejse verden rundt. Motivation er at lave godt content, som hjælper læsere til at træffe et godt valg,...

Computere, mobiltelefoner, spillekonsoller, hårde hvidevarer.

I dag bruger vi internettet til rigtig meget af vores elektronik. Selv vaskemaskinen eller tørretumbleren kan efterhånden benytte WiFi.

Med alle de elektroniske dimser er det derfor også nødvendigt med WiFi, der virker upåklageligt, og som kan klare en høj belastning fra alle familiens enheder.

Bor du i en stor ejendom eller villa, og er du ikke ene om at skulle bruge internet, kan det være en rigtig god ide at investere i en mesh router og system. For i modsætning til en almindelig router kan mesh WiFi sikre en hurtig og stabil forbindelse i alle boligens rum takket være de forskellige accesspoints.

Det er guld værd i en hverdag, hvor teenageren streamer film og YouTube på livet løs og du og din partner skal tjekke mails, planlægge hverdagens aktiviteter og senere slappe af med god underholdning på TV’et.

Men som med alle andre routere og trådløse netværk, er der naturligvis visse Mesh systemer, der er bedre end andre – eller som i hvert fald klarer sig bedre. Derfor har vi gennemgået markedet for de bedste mesh systemer og udvalgt de bedste.

Hvilke det er, kan du se herunder, hvor vi ligeledes gennemgår egenskaber, specifikationer og meget andet. Det skal i sidste ende gerne gøre dig klogere på, hvilket mesh system, der er det perfekte match til dig.

Google WiFi? Eller Huawei WiFi? Hvad forskellen er, og hvad du kan forvente dig af de bedste mesh systemer, giver vi dig et dybere indblik i herunder. Vi har udvalgt hele 10 forskellige mesh systemer, som hver især klarer det rigtig godt i uvildige tests samt forbrugeranmeldelser.

Vi ved godt, at det er en verden for sig, og at det kan være ganske forvirrende at kaste sig ud i at finde det rette mesh system. Forhåbentligt bliver det lidt nemmere og mere overskueligt for dig, når du har læst dig igennem vores WiFi mesh test.

For her skal vi nok sørge for at komme igennem de vigtigste detaljer, så du hurtigt kan danne dig et overblik, når det kommer til rækkevidde, dækning, hastighed og andre tekniske detaljer.

Fordele
  • pros-icon.svg Perfekt til Smart Homes
  • pros-icon.svg Giver stærkt signal i ale rum
  • pros-icon.svg Kan håndtere op til hele 200 forbundne enheder
Ulemper
  • cons-icon.svg Der er ikke umiddelbart noget dårligt at sætte på Google WiFi

Detaljeret gennemgang

Google Nest WiFi er et af mest populære valg, når det kommer til mesh WiFi. Det er da også et stærkt valg, da 3 enheder dækker op til 500 kvm og giver et stærkt signal i alle rum. Med routere og punkter, der ligeledes kan håndtere op til 200 forbundne enheder, har du altid stærkt internet.

Google har med dette mesh system ikke kun tænkt på at sikre en hurtig og stabil forbindelse i hele hjemmet. De har også tænkt ind, at det gerne må være nemt at håndtere og styre netværket. Derfor følger der en app med ved købet af Google WiFi. Fra denne app kan du nemt konfigurere og styre netværket, prioritere specifikke enheder, planlægge faste pauser på børnenes enheder samt indstille 360 graders lyd og meget mere.

Altså bliver det med appen meget nemmere end før at styre netværket – hvordan det skal bruges og hvornår det skal bruges.

3 enheder giver et stærkt netværk i hele boligen

Med Google Wifi router og 2 udvidelsespunkter med hver indbygget højttaler og Google Assistant, får du et stærkt og stabilt netværk. De tre enheder kan alene dække et areal på helt op til 500 kvadratmeter. Vil du derfor også gerne kunne have godt internet på terrassen i sommermånederne, kan dette sagtens lade sig gøre med Google WiFi. Punkterne danner nemlig sammen et godt og stærkt mesh netværk, som sikrer at alle dine enheder har god forbindelse.

Nåå ja – og en vigtig detalje er også, at routere og punkterne hver kan håndtere op til hele 200 forbundne enheder og flere 4K streams på samme tid.

Nem og hurtig opsætning af netværk

Med Google Home appen kan du hurtigt oprette et netværk. Appen fortæller dig hvordan. Ellers er det bare at tilslutte hovedrouteren til internetstikket, sætte WiFi-punkterne op og ellers blot vente et par minutter – så er du på internettet.

Det smarte og lækre design på enhederne er blandt andet også, hvad der gør Google WiFi til så populært et valg. Routeren opdaterer desuden også helt automatisk, så dit netværk altid er sikkert at surfe på.

Fordele
  • pros-icon.svg Altid hurtig hastighed
  • pros-icon.svg God dækning i hele hjemmet
  • pros-icon.svg Har et stærkt 6 Gbps tri-band WiFi
Ulemper
  • cons-icon.svg Der følger kun 1 satellitenhed med

Detaljeret gennemgang

Netgear Orbi RBK852 WiFi mesh 6 kommer i en 2 park i et kompakt og lækkert, slankt design. Takket være det stærke WiFi 6 mesh og hele 20 signalstrømme, kan der akkommoderes op til 100 enheder samt streames indhold i både 4K og 8K, uden hastigheden sættes ned.

Er du klar til at få en lynhurtig hastighed? Det kan du opnå med dette mesh netværk, da det er med WiFi 6 samt tri-band. Det sikrer, at routeren har 20 signalstrømme, der kan akkommodere op til 100 enheder. Samtidig kan du sidde og streame naturoptagelser i 4K, mens teenageren streamer YouTube i 8K UHD kvalitet på én og samme tid, uden det kan mærkes på hastigheden.

Det er mesh WiFi, når det er allerbedst.

Få overblik over internettet med en app

Internettet kan styres via den gratis Orbi-app, som både fås til Android og IOS. Med den i hånden får du et totalt overblik over mesh systemet, de forbundne satelitter, sikkerheden og meget andet. Herfra kan du også oprette gæstenetværk samt styre adgangen til nettet på diverse enheder. Hjemmet bliver på mange måder meget mere digitalt og intelligent med dette mesh netværk.

Smart og lækkert design

Går du op i, hvordan dit hjem ser ud? Så kan du roligt benytte disse routere og enheder, da de ikke gør meget væsen af sig. Derudover lyser de kun med et meget svagt blåligt lys, så du altid kan se, om de er tændte og dermed fungerer – lyset er ikke noget, der forstyrrer, da det er så svagt.

Fordele
  • pros-icon.svg Der er lang rækkevidde på netværket
  • pros-icon.svg Det er kompatibelt med WiFi 6, der giver lynhurtig hastighed
Ulemper
  • cons-icon.svg Der følger kun 2 routere med

Detaljeret gennemgang

Asus ZenWiFi AX består af to WiFi 6-routere, som giver dig lynhurtig og pålideligt internet. Netværket er så stærkt, at det både kan levere en god dækning indenfor såvel som udenfor. Med en samlet båndbredde på 600 Mbps er den 2,2 gange hurtigere sammenlignet med WiFi 5 routere.

Til forskel og sammenligning med andre mesh routere og systemer, har netværket her et tri-band-design med et særligt WiFi-bånd til backhaul. Det vil sige, at det øger systemets stabilitet og performance – og dermed giver dig bedre og hurtigere internet.

Installation i tre nemme trin

Det er nemmere end nogensinde før at få internettet og netværket op at køre. For det eneste du skal gøre, er at aktivere ZenWiFi AX, oprette et netværksnavn og administratorkonto samt blot vente 3 minutter. Så er du klar og oppe at køre med hurtig hastighed og en god dækning.

Tilbage er kun at fordele dine enheder, så de giver dig dækning i hele hjemmet uden døde zoner og forstyrrelser.

Streaming i højeste kvalitet med WiFi 6

Med ZenWiFi AX netværket, kan du komme til at opleve vaskeægte 8K-streaming. For med WiFi 6 og en båndbredde på 600 Mbps kan du få 2,2 gange hurtigere internet sammenlignet med routere, der er kompatible med WiFi 5. Det kræver dog, at dine enheder er kompatible med den høje båndbredde for at kunne udnytte fordelene af den.

Fordele
  • pros-icon.svg Netværket er udstyret med et intelligent system, der sikrer dækning i alle hjørner i hjemmet
  • pros-icon.svg Det er kompatibelt med WiFi 6
  • pros-icon.svg Der kan tilknyttes op til 120 enheder ad gangen
Ulemper
  • cons-icon.svg Netværket er dyrt i indkøb

Detaljeret gennemgang

Linksys Velop MX12600 mesh system tager streaming og gaming til næste niveau. Faktisk kan der være hele 120 enheder tilknyttet netværk helt uden, det går ud over hastighed eller dækningen i hjemmet. Med et nemt og hurtigt setup kan du i løbet af få øjeblikke forbedre internettet.

Linksys Mesh WiFi 6 er om noget næste generations Mesh-system. For det er nemlig kompatibelt med WiFI 6 og har en total overførselshastighed på 4,2 Gpbs, hvilket gør det svært for andre systemer at følge med. Men netværket klarer sig også rigtig godt i performance og dækningen og giver mulighed for, at flere enheder kan tilføjes.

Det tager kun ganske få øjeblikke, fra du sætter i gang med opsætningen, til du kan gå i gang med at kigge nærmere på gæsteadgang, forældrekontrol og meget andet. Har du derfor brug for en stor rækkevidde, kan det varmt anbefales at se nærmere på denne router og netværk.

Fordele
  • pros-icon.svg Mesh wi fi der er kompatibelt med mange typer udstyr (Wifi 4+5)
Ulemper
  • cons-icon.svg Det er ikke med MU Mimo eller Wifi 6

Detaljeret gennemgang

Vil du gerne være sikker på, at internettet altid fungerer i alle rum? Det kommer det til med dette fantastisk mesh netværk fra TP-Link deco. Netværket dækker helt op til 650 kvm og leverer forbindelse med en hastighed op til 2134 Mbps.

Er der mange børn i huset? Og har du både enheder til privatbrug og arbejdsbrug, der kræver brug af Wifi? Og det samme med hårde hvidevarer? Det er ingen årsag med dette mesh netværk, da det har hurtig hastighed og mulighed for at forbinde helt op til 100 enheder. Det lyder af meget, men det går ikke det mindste udover hverken rækkevidde eller hastighed.

Vil du gerne have et mesh netværk, der ikke er kompatibelt med WiFi 6 men i stedet 4+5, da dine enheder er det, kan du med fordel overveje dette fra TP-link.

Du får 3 routere med i købet

Med hele 3 routere er du godt og grundigt dækket ind, når det kommer til rækkevidde. For sætter du dem strategisk op, kan du få internettet til at dække på hele 650 kvadratmeter. Det er ret meget og dækker selv den største landejendom ind. Ellers har du også mulighed for at tilkøbe flere enheder og routere, som du kan connecte til systemet.

Indbygget anti-virus

VIl du gerne være sikker på, at du streamer og surfer, uden der er andre, der ser med? Eller at nettet ikke pludseligt bliver inficeret? Det behøver du ikke bekymre dig om dette mesh wi fi, da det har indbygget anti-virus. Derudover kan du som forældre også sætte en begrænsning på børnenes enheder, hvis der skal være internetfri zone om aftenen eller på bestemte tidspunkter i weekenden.

Fordele
  • pros-icon.svg Der er dækning og rækkevidde – også i store huse
  • pros-icon.svg Det er kompatibelt med WiFi 5
Ulemper
  • cons-icon.svg Det er ikke med MU MIMO

Detaljeret gennemgang

Det er måske svært at udtale, men det er ikke svært at opnå rigtig god forbindelse til internettet. For det er et wifi mesh system, der giver dig mulighed for at opsætte trådløst netværk i højeste kvalitet med hjælp fra en router og flere access points.

Selvom det ikke nødvendigvis er nødvendigt, er det rart at have muligheden. For vil du gerne, at din arbejdscomputer skal prioriteres i et bestemt tidsrum, kan du nemt opsætte netværket til at gøre det gennem den tilhørende app. Det kan være meget smart, når børnene er hjemme og sidder og downloader eller streamer.

På samme måde kan du også begrænse børnenes adgang til internettet på flere af deres enheder, hvis det kan være nødvendigt for at lokke dem ud fra værelserne og ind i køkkenet for at spise aftensmad.

Få fuld kontrol med internettet med en app

Som ved alle de øvrige produkter, følger der også en app med til dette. Det sikrer, at du altid har fuld kontrol over det trådløse netværk. For appen giver dig hele tiden information om stabiliteten, ligesom det også er herfra, at du kan give gæster adgang til nettet, uden du behøver dele koden.

Dertil er der også forældrekontrol, så du kan logge børnene af på deres mobiler og andet udstyr, når det er tid til kvalitetstid med familien. Samtidig behøver du heller ikke bøvle med et login til en tredjepart for at få adgang til informationer om nettet – det er smart.

Det fortjener derfor om noget at være med i vores test.

Linksys Velop MX10600

Linksys Velop MX10600
Fordele
  • pros-icon.svg Den er med MU MIMO teknologi
  • pros-icon.svg Den har 2 routere
Ulemper
  • cons-icon.svg Routerne er lidt mere fyldige i designet sammenlignet med andre produkter i denne test

Detaljeret gennemgang

Dette smarte WiFi-system leverer hurtig hastighed, fantastisk dækning og en rigtig god kapacitet. Den er blandt de bedste på markedet, da den er udstyret med WiFi 6-teknologi.

Elsker du lynhurtigt internet? Det kan du få med dette mesh wi fi, da det med WiFi (X)-system leverer gigabit-hastigheder i hele hjemmet med op til 5,3 Gbps med 12-stream-forbindelse. Selv hvis der er mange teenagere i huset på samme tid, er det ingen udfordring, da der er nok båndbredde til mere end 50 enheder. Derudover sørger MU MIMO-teknologi for, at der kan downloades og uploades på otte enheder på samme tid.

Registrer bevægelse på uventede tidspunkter

Dette smarte mesh wifi kan ikke kun give dig det bedste internet i nabolaget. Med Linksys Aware kan du også bruge netværket til at registrere bevægelse. Det gør den helt uden brug af kameraer eller andet hardware. Systemet registerer nemlig aktivitet fra WiFi-signaler og sender dig beskeder, hvis der er uventet eller mistænkelig bevægelse ved din bolig. Det kræver dog en abonnementsløsning for at benytte. Men muligheden er der, hvis du gerne vil sikre dig yderligere.

Kom i gang med fire Gigabit-Ethernet-porte

Udover et smart sikkerhedssystem har dette mesh wi fi også fire Gigabit-Ethernet-porte, der understøtter MZ10600 kabelforbindelser. Det gør den 10 gange hurtigere end standard Ethernet. Med den smarte USB port, kan du også tilslutte delte lagerenheder.

Der er med andre ord ingen begrænsninger.

Styr dit wi fi fra en app

Med i købet af dette mesh wi fi får du naturligvis også muligheden for at downloade en app, hvorfra du kan overvåge og administrere hjemmets WiFi. Du kan også fjernstyre det, hvis du gerne vil slukke for det, begrænse det på nogle enheder eller noget helt tredje. Det er en smart feature, som gør det nemt for dig at styre internettet, uanset hvor du er.

Netgear Orbi RBK13 AC1200

Netgear Orbi RBK13 AC1200
Fordele
  • pros-icon.svg Understøtter både Google Assistant og Amazon Alexa
  • pros-icon.svg Du kan få overblik via en app
  • pros-icon.svg Stærkt signal nok til at dække hele hjemmet
Ulemper
  • cons-icon.svg Forældrekontrol er begrænset
  • cons-icon.svg Sikkerhedsfunktionerne kræver abonnement

Detaljeret gennemgang

Med Netgear Orbi RBK13 få du et mesh netværk i et flot og kompakt design med en router og to satellitter. Med et kraftfuldt 1,2 Gbps Dual band WiFi og signalstrømme kan du forbinde mange enheder på én og samme tid.

Enheder behøver du ikke begrænse dig på, ligesom det heller ikke er nødvendigt at tænke over, hvad du foretager dig på nettet. For med den hurtige og stabile forbindelse, er det muligt at surfe rundt på nettet, streame i Full HD eller spille online spil, der trækker en del. Alt sammen på samme tid helt uden afbrydelser.

Sætter du systemet korrekt op, kan du få dækning på hele 450 kvm, hvilket er nok til at dække langt de fleste hjem ind. Både inde og ude i haven. Hele familien kan derfor sagtens være online på samme tid, uden det har betydning for signalet eller dækningen.

Hav altid overblik med Orbit app

Som ved samtlige andre mesh netværk kommer dette også med en app til både Android og IOS. Med denne kan du styre dit internet, prioritere enheder, slukke for enheder og meget andet. Forældrekontrollen er dog en anelse begrænset sammenlignet med de øvrige produkter i testen.

Til gengæld er der styr på sikkerheden, da netværket kommer med WPA og WPA2-PSK sikkerhedsprotokoller.

Vil du derfor gerne prøve mesh af, men uden at give i dyre domme for det, kan du sagtens vælge dette. Det får generelt rigtig meget ros både af forbrugere og i diverse tests.

Et diskret og nordisk design

Internet er dejligt, men det behøver ikke være synligt hele tiden. Det er det heller ikke med dette mesh netværk, da routerne for det første er meget små og lave samt i en diskret hvidlig nuance, som de færreste lægger mærke til i en stue eller entre.

Du får derfor rigtig meget for prisen – og et rigtig godt internet uden tvivl!

Huawei WiFi Q2 Pro

Fordele
  • pros-icon.svg Billigt mesh wi fi med fremragende forbindelse
  • pros-icon.svg Den er med tre enheder
  • pros-icon.svg Kan opsættes via brug af en app
Ulemper
  • cons-icon.svg Er ikke kompatibel med WiFi 6

Detaljeret gennemgang

Huawei er også med i kampen om det bedste mesh wi fi. For ikke alene er designet af deres routere stilrent og lækkert. Deres setup giver også god mulighed for pålideligt wi fi i hele hjemmet. Med hele 3 routere får du således mulighed for trådløs forbindelse både ude og inde på et stort område.

Godt nok er Huawei ikke lige så smart og hurtigt som Google WiFi. Men, dette mesh wi fi giver dig trådløs forbindelse dagen og natten lang helt uden blokeringer eller forstyrrelser. Det er rigtig godt til den gennemsnitlige familie med to voksne og et par børn, som er moderate brugere af internettet. Der kan nemlig kobles en del enheder på, uden det går ud over forbindelsen.

Samtidig er Huawei mesh wi fi et af de billigere i klassen. Det er en fordel, hvis du er usikker på, om det er det helt rette for dig. Opsætningen er nem og enkel og giver dig trådløs forbindelse inden for ganske få minutter.

Et lækkert og diskret design

Hurtigt internet er skønt, men hjemmet behøver ikke at skrige af elektroniske dimser over det hele. Med det lækre setup fra Huawei er det lige før, du ikke selv lægger mærke til, at der står routere rundt omkring i hjemmet. For de lyser kun ganske svagt med et blåligt lys og er så lyse, at de går i ét med væggene.

Om du gerne vil bruge alle tre enheder er helt op til dig selv – for bor du i en mindre bolig, burde 2 enheder være nok.

Guide

Er du ikke helt sikker på, hvad et mesh netværk egentligt er? Eller vil du gerne være tunet helt ind på det, inden du køber? Det kan vi godt forstå – for det er også en rigtig god ide, hvis du gerne vil undgå at komme til at foretage et fejlkøb.

WiFi er en hel verden for sig i dag med alle de muligheder, der efterhånden er på markedet. Foruden at have fundet de bedste typer af mesh netværk her i vores test, giver vi også vores bedste tips til, hvad du skal være opmærksom på inden køb.

Vi håber, det får dig tættere på købet af en god, stabil og hurtig mesh router.

Hvad er en mesh WiFi router?

Er du ikke helt sikker på, hvad en mesh router egentligt er? Det er der heller ikke noget at sige til, da det er en teknisk term, som ikke benyttes i daglig tale. Men, det er et helt særligt WiFi-netværk, som giver dig optimal dækning i hele boligen.

Det vil altså sige, at du med et mesh netværk med 2-4 hotspots kan få god forbindelse til nettet uanset, om du befinder dig i stuen eller på værelset på øverste sal. Det smarte er desuden også, at det er et intelligent netværk, hvis enheder selv kan finde ud af, hvilket access point, der giver dig den bedste dækning og ikke mindst hurtigste hastighed lige nu og her.

Vil du derfor gerne være sikret en god forbindelse og en hurtig hastighed hele tiden, kan du med fordel overveje en mesh router.

Det er forskelligt, hvor mange routere du får med. Det er dog typisk 2 eller tre, som du frit kan placere rundt om i hjemmet. Ofte er der også mulighed for at tilkøbe flere, som du kan koble på systemet.

Hvad er fordelene ved at have et mesh netværk?

Fordelene ved at have et mesh netværk er klare: du får en fremragende dækning i hele boligen samt rigtig hurtig hastighed, uanset hvilket udstyr du bruger. Du kommer derfor ikke til at opleve, at dækningen forsvinder på badeværelset, eller at det er umuligt at se en film på Netflix på gæsteværelset – for de sammenkoblede satellitter vil sørge for, at der altid er god forbindelse.

En klar fordel er også, at det er meget svært at overbelaste nettet, når du har et mesh netværk. Er der derfor et par teenagere med hver deres telefoner, computere, spilkonsoller og andre elektroniske dimser, der skal på nettet, går det ikke udover hastigheden på din computer eller telefon for den sags skyld.

Vil du derfor gerne undgå, at nettet bliver utroligt langsomt, når hele familien sidder med hver deres underholdning, eller der streames eller downloades på værelserne, er et mesh wi fi virkelig at anbefale.

Hvad er bedst: Mesh system eller klassisk router

Mesh bliver ofte omtalt som fremtidens bud på internet i hjemmet. Det giver da også rigtig god mening, da et mesh system er mere stabilt, har en hurtigere hastighed og en bedre dækning sammenlignet med en klassisk router. Ser vi derfor på det med tekniske briller på, er et mesh system klart bedre på flere parametre.

Ser vi i stedet individuelt på det, er et mesh system ikke nødvendigvis den bedste løsning for dig. For bor du selv, eller er I ganske få i husstanden (som heller ikke streamer eller downloader store filer ofte) kan en klassisk router sagtens dække jer ind.

Et mesh system er derfor uden tvivl bedst, hvis:

  • Du/I bor på en stor ejendom med mange kvadratmeter
  • Du ønsker dækning både ude og inde
  • Internettet benyttes meget af både voksne og børn
  • Dit arbejde påkræver en altid hurtig forbindelse og stabil dækning

Husk på, du ikke nødvendigvis har dårlig forbindelse blot fordi, du bruger en klassisk router.

Forskellene på mesh og almindelig router

Forskellene på mesh og en almindelig router er først og fremmest, at der generelt er en bedre forbindelse, stabilitet og dækning ganske enkelt, fordi der med et mesh system placeres flere enheder rundt om i hjemmet som dermed fordeler dækningen ud på et større areal.

Den store forskel på de to typer er desuden også, at mesh er et bedre alternativ, når flere gerne vil være på nettet på samme tid – især når der skal games, hentes store filer ned eller streames i 4k eller 8k.

Hvad du også kan med mesh, som ikke kan lade sig gøre ved en almindelig router som udgangspunkt, er at du kan sikre sikkerheden i langt højere grad. Flere af systemerne kommer med deres eget anti-virus, ligesom du kan oprette gæsteadgang og meget andet.

En klassisk og almindelig router er derfor så at sige den simple løsning, mens mesh er en langt mere udvidet og professionel løsning. Det ses naturligvis også på prisen, da mesh netværk generelt ikke er til den billige side.

Har du brug for at overveje det lidt længere eller at spare ekstra op, kan du også få en WiFi Extender til din klassiske router, som forstærker signalet flere steder i dit hjem.

Forskellige typer Wi-Fi teknologi

Vil du have en mesh router med WiFi 1 eller 6? A’ hva’ for noget?

Godt WiFi er fantastisk at have ved hånden, men det er bestemt ikke nemt at finde frem til. Særligt ikke, hvis du ikke er bekendt med, hvad de forskellige WiFi-standarder egentligt betyder. De forskellige standarder fortæller i bund og grund, hvad du kan forvente dig af hastigheden. Her er WiFi 1 det mest langsomme, mens WiFi 6 i øjeblikket er det ypperste og giver ultrahurtigt WiFi.

Herunder kan du se forskellen:

  • WiFi 1 (802.11b (2,4 GHz / 11 Mbit/s)
  • WiFi 2 (802.11a (5 GHz / 54 Mbit/s)
  • WiFi 3 (802.11g (2,4 GHz / 54 Mbit/s)
  • WiFi 4 (802.11n (2,4 og 5 GHz / op til 600 Mbit/s)
  • WiFi 5 (802.11ac (5 GHz / op til 1.300 Mbit/s)
  • WiFi 6 (Hastigheder op til 11 Gbit/s og sender på 1-7 Ghz)

WiFi 6 er den nyeste teknologi på markedet, hvorfor det endnu ikke er alt udstyr, som kan bruges med den hastighed, som det kan give. Dog har nogle iPhones og computere teknologien indbygget. Så vælger du en router med denne hastighed, bør du også sikre dig, at dit udstyr kan gøre brug af det. Det er derfor stadig mest almindeligt med routere, der benytter WiFi 4 eller 5 (som også opleves som ganske hurtigt).

MIMO og MU-MIMO

Nu går det straks hen og bliver mere teknisk. For med MIMO får du båndbredden brudt op af en router. For at forklare det nærmere, så det er til at forstå, så bruger langt de fleste moderne routere SU-MIMO. Det står også for “Single User, Multiple-Input, Multiple Output”. Altså prioriterer disse routere hvilken bruger, der skal have den største prioritet. Sidder du derfor og ser DR, mens din teenager streamer YouTube og I starter noget på HELT samme tid, vil den ene enhed få prioritet, mens den anden må vente.

En MU-MIMO router vil derimod opdele båndbredden i separate og individuelle strømme, som fordeler forbindelsen helt jævnt. Altså vil der ikke være nogen enheder, som skal vente et øjeblik, inden et program, musik eller andet kan streames. Heller ikke, når der sættes gang i 4K-streaming eller download på samme tid.

Denne type af routere kommer i forskellige varianter og giver et forskelligt antal strømme, der kan oprettes for hver enhed i boligen.

Det lyder lidt teknisk, men i bund og grund handler det egentligt om hastigheden og kvaliteten af WiFi.

I vores mesh wifi test er der naturligvis flere produkter med MU-MIMO. Går du derfor efter det bedste – og ved du, at du har brug for MU-MIMO – finder du det her på siden.

Rækkevidde, dækning og hastighed

Når du skal vælge et mesh netværk eller et mesh system, er du også nødt til at se nærmere på rækkevidde, dækning og hastighed. Denne kan nemlig være forskellig alt efter, hvor mange enheder der følger med. De bedste systemer og netværk giver en dækning på helt op til 500 kvm, hvilket er mere end rigeligt for langt de fleste husstande. For med så god en rækkevidde vil der også kunne logges på Netflix eller din favorit lydbogsapp i hængekøjen i haven.

Hastighed er naturligvis også noget, der er stor forskel på. De nyeste netværk kommer med mulighed for WiFi 6. Det er fantastisk hurtigt og virkelig godt at benytte, hvis du har udstyr, der kan kobles til WiFi 6. Ellers har du også en god hastighed ved WiFi 4 eller 5, som efterhånden er ved at være de mest anvendte.

Jo mere du anvender internettet, jo hurtigere hastighed og jo længere en rækkevidde bør du have. For så er du altid sikret, at du har WiFi uanset, hvor i boligen du er.

Sådan sikrer du den bedste forbindelse til dit mesh WiFi

Vil du gerne være helt sikker på, at det bare kører med dit mesh system fra starten? Det kan vi godt forstå. Det er heldigvis ikke så svært – og så skal der ikke så meget til, for at du får både den bedste dækning samt streaming uden forstyrrelser og blokeringer.

Hvad du skal være opmærksom på, guider vi dig til herunder. Altså kan du både finde det bedste mesh system til hjemmet samt finde ud af, hvordan du bedst og nemmest sætter det op her på siden. Vi håber, det hjælper dig rigtig meget og giver dig en gnidningsfri opsætning.

Korrekt placering giver den bedste dækning

Når du opretter og opsætter dit mesh system, skal du have enhedernes placering med in mente. For det er ret vigtigt i forhold til at få optimal WiFi-dækning. Er det muligt, skal du helst undgå at placere enhederne mere end to rum fra hinanden, da afstanden ellers bliver for lang. Dertil er det også mest optimalt, hvis du kan undgå at placere enhederne mellem tykke materialer som murstensvægge.

Oplever du, at signalet er svagt, eller at der opstår døde zoner i hjemmet, kan du med fordel rykke enhederne tættere på hinanden. Det burde dog ikke blive en udfordring, så længe du ikke har beton eller mursten direkte mellem dem.

Fordi enhederne til et mesh system i dag er meget stilfuldt designet, er det heller ikke noget problem at have dem siddende på vægge eller i lofter, hvis det er der, det passer bedst ind i din bolig.

Prøv dig gerne frem til at starte med for at se, hvordan det trådløse netværk opfører sig. Herefter kan du justere, hvis du kan se, det er en nødvendighed.

Undgå forstyrrelser og blokeringer

Det er ikke kun vigtigt, at du placerer dine enheder i dit mesh system tæt på hinanden. For det er også vigtigt at placere dem centralt, højt og væk fra enheder, der kan forstyrre eller helt blokere signalet. Det gælder blandt andet mikroovne, køleskabe og andre trådløse enheder. Undgå at stille routeren eller en af enhederne bag et møbel eller ved et vindue, da dette kan svække eller blokere for signalet.

Dertil kan du også med fordel tage stilling til, hvilken frekvens du gerne vil bruge. For mindre boliger er forbindelsen og hastigheden bedst ved 5 GHz, mens der i store boliger og arealer er bedre rækkevidde ved 2,4 GHz.

Det kan virke lidt som en videnskab – men for langt de fleste fungerer opsætningen med det samme.

FAQ

Hvad er en mesh router?

Mesh router og mesh WiFi er så at sige næste generations hjemmenetværk, som giver dig en omfattende, hurtig og robust netværksforbindelse. Uanset hvor langt ude på landet, du bor, eller hvor stor din bolig er, har du altid samme hurtige internetforbindelse. En mesh router er derfor et perfekt valg til store boliger, landejendomme eller boligkomplekser med flere etager, hvor internettet skal fordeles.

Er mesh godt?

Mesh er et rigtig godt valg, hvis du og familien bruger rigtig meget internet til dagens gøremål. Særligt også hvis I bor i en stor bolig eller i en bolig, hvor nettet kan have svært ved at bryde gennem væggene. Det er ikke på samme måde nødvendigt, hvis du bor i en lille lejlighed i byen, da dit internet her vil være godt nok med en almindelig router.

Hvilken mesh router er bedst?

Google WiFi er et af de absolut mest populære netværk inden for mesh. Det er der heller ikke noget at sige til, da det leverer en hastighed og dækning i topklasse samtidig med, at det er muligt at styre det hele – inklusive sikkerheden – fra en app på mobilen. Det trådløse netværk er desuden stærkt i hele boligen, da det leveres med tre enheder. Google WiFi er især også et godt valg til dig, hvis du i forvejen bruger Googles produkter og i høj grad også Google Assistant, da det kan arbejde sammen. Men, det er bedre, at du sætter dig ind i specifikationerne for de enkelte mesh systemer og trådløse netværk, da det sikrer, at du får det helt rette.

Hvordan virker et mesh netværk?

Du skal heldigvis ikke gøre meget selv, når først du har fået dit mesh netværk op at køre. For det består af flere små routere, der som sagt fungerer som satellitter til internettet. Når det er sat op, vil en af routerne fungere som en port til dit modem – og hermed fordeler den forbindelser gennem hele systemet. Men selvom den ene “satellit” fungerer som porten til modemmet, behøver du ikke koble til den samme hver gang, da systemet selv kobler til den, der har det stærkeste signal. Uanset om du bruger din mobil, bærbar eller dit TV, vil du dermed have en stabil forbindelse. Dertil behøver du kun at logge på med et enkelt brugernavn og password, så er du logget på hele systemet, uanset hvilken router du bliver koblet på.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×