Det er ren luksus at nyde en lækker, fyldig og cremet kop espresso macchiato med mælkeskum ovenpå.
Hvad siger du så til, at du nu kan være din egen barista og luksuskaffe-pusher, der på nul komma fem selv kan skumme mælk og fremtrylle det mest cremede og luftige mælkeskum til din kaffe?
Det vil være et sikkert hit til din næste brunch eller eftermiddagskaffe med venner eller familie.
Tro os!
Og hvorfor ikke lære at lave smuk latte art, nu du er i gang?
I vores mælkeskummer-test får du de fem bedste mælkeskummere på markedet lige nu, mens vi i nedenstående går i detaljer med, hvad du alt skal være opmærksom på, når du går ud og anskaffer dig en mælkeskummer.
Type mælkeskummer
Der er mange forskellige mælkeskummere at vælge imellem, men overordnet set er der tre typer mælkeskummere. Nemlig:
- Elektrisk mælkeskummer
- Manuel mælkeskummer
- Håndholdt mælkeskummer
Alle tre slags har fordele og ulemper.
De elektriske mælkeskummere skummer mælken for dig og kan som regel give dig en cremet skum af både kold og varm mælk.
En elektrisk mælkepisker bruger naturligvis strøm, så det er nødvendigt at have en strømkilde ved hånden, når du vil piske mælken.
Det undgår du, hvis du vælger en manuel mælkeskummer.
Den egner sig altså perfekt, hvis du tager på mange udflugter, hvor du ikke lige har adgang til strøm, men ikke vil undvære det cremede mælkeskum i din café latte.
Ulempen er her, at du ikke kan varme mælk ved brug af mælkeskummeren alene. Den skal altså varmes separat inden eller efter.
Men man kan også sagtens lave lækkert mælkeskum af kold mælk. Og så er den manuelle model en særdeles brugervenlig mælkeskummer.
Til sidst er der de håndholdte mælkeskummere.
De består som regel kun af selve rørearmen og kører på batteri. Det er altså også en god løsning til udflugter.
Ulempen er, at du alligevel skal have en form for beholder med, til når du skummer mælken, og den varmer ligesom manuelle mælkeskummere heller ikke mælken og kan derfor ikke bruges som mælkevarmere.
Budget og anvendelse
Jo mere mælkeskummeren kan yde og jo flere funktioner den har, desto dyrere er den også. Laver du ikke mange forskellige typer kaffe, der kræver varmt skum, men har du mest brug for en til at lave kold mælkeskum, kan en billig, men god mælkeskummer, sagtens dække dine behov.
Men vil du gerne lave den perfekte café latte eller cappuccino med lækker og tyk mælkeskum, kan det godt svare sig at investere lidt flere penge i en mælkeskummer.
Kapacitet
Hvor stor en kapacitet, og hvor meget skummet mælk mælkeskummeren skal kunne klare på én gang, afhænger af hvad du gerne vil bruge den til. Laver du mange kopper kaffe på én gang, er det en klar fordel at anskaffe dig en mælkeskummer med en stor kapacitet.
Temperaturindstillinger
Laver du en type kaffe, der kræver varm mælk, er det vigtigt at den opnår den helt rette temperatur.
Den skal gerne holdes på mellem 60 og 70 grader. Når du varmer mælk, får den en sødere smag, mens kogende mælk har tendens til at få en lidt bitter eller risengrød-agtig smag.
Og det er jo ikke helt den smagsretning, vi ønsker os i en kop kaffe!
Desuden er mælken sværere at skumme, hvis den er for varm.
Den helt perfekte temperatur er 65 grader.
Brug eventuelt et termometer, hvis temperaturen på din mælkeskummer ikke kan justeres.
Dette gælder naturligvis ikke, hvis du tilsætter kold mælk til din kaffe, for eksempel til en iskaffe. Se, hvordan du laver en den forneden!
Rengøring af mælkeskummere
De fleste mælkeskummere er forsynet med en praktisk non-stick-belægning på indersiden af beholderen.
Det betyder, at du nemt og hurtigt kan tørre den af med en fugtig klud eller rengøre den med opvaskemiddel.
Sørg dog for at skylle den meget grundigt, da sæberester kan ødelægge smagen af dit mælkeskum
Nogle modeller tåler desuden maskinopvask. Vær dog opmærksom på, hvilke dele tåler dette. Som regel er det de aftagelige dele, der kan sættes i opvaskemaskinen.
Dele indeholdende motorer eller elektronik tåler ikke vask i opvaskemaskine!
Hvis du vil kunne sætte alle dele i opvaskemaskinen uden frygt for at ødelægge noget, bør du vælge en manuel mode, som for eksempel Bodum Chambord-mælkeskummeren i vores test, da alle dele tåler en tur i opvaskemaskinen.
Sådan rengør du mælkeskummeren uden opvaskemaskine
Din opvaskemaskine er måske allerede fyldt, eller ikke fyldt nok op? Det kan også være, du ganske enkelt ingen opvaskemaskine har. Er det tilfældet, følg nedenstående skridt til at rengøre din mælkeskummer:
- Skyl som det første din mælkeskummer med koldt vand.
- Tag derefter rørearmen ud.
- Skyl rørearmen grundigt. Du kan også lægge den lidt i blød i sæbevand, men husk, at skylle den ekstra grundigt bagefter, så der ikke sidder sæberester tilbage bagefter.
- Fyld mælkeskummerbeholderen med sæbevand.
- Brug en ren klud til at rengøre indersiden af beholderen.
- Brug samme klud til at rengøre låget.
- Skyl.
- Tør mælkeskummeren af.
- Det kan være svært at tørre rørearmen af med en klud, og den kan med fordel lægges på et rent viskestykke eller et opvaskestativ og lufttørre.
- Saml mælkeskummeren, inden du sætter den på plads, så den ikke samler støv indvendigt.
Kan mælkeskummere bruges til al slags mælk?
Som udgangspunkt kan du skumme al slags mælk.
Du kan altså godt bruge både økologisk mælk, homogeniseret mælk, sødmælk, skummetmælk, laktosefri mælk og økologisk uhomogeniseret mælk. Der er dog nogle typer mælk, der egner sig bedre end andre.
Mælkeskum består af mange små luftbobler omkapslet af mælkeprotein. Jo mere protein mælken indeholder, desto flere luftbobler dannes under skummeprocessen. Derfor anbefales det at bruge en mælk, der som minimum indeholder 3,4 gram protein per 100 gram.
Dernæst har mælkens fedtindhold en betydning.
Fedtet agerer nemlig som stabilisator for skummet. I homogeniseret mælk er fedtdråberne små og ensartede, og derfor egner homogeniseret mælk sig særlig godt til at lave mælkeskum.
Det betyder dog ikke, du ikke kan bruge uhomogeniseret mælk. Det betyder blot, at skummet ikke bliver helt så flot og jævnt, fordi fedtdråberne i denne type mælk er uregelmæssige både i størrelse og form.
Sådan får du det perfekte mælkeskum
Perfekt mælkeskum afhænger af mælkens protein- og fedtindhold, og derfor er der nogle typer mælk, der egner sig bedre til at danne mælkeskum end andre, som nævnt ovenfor. Følg disse skridt for at at opnå det det bedste mælkeskum, der er både cremet og luftig, uanset mælketype:
- Vælg en mælketype med et højt protein- og fedtindhold, for eksempel sødmælk.
- Sørg for, at mælken holder en varme mellem 60-70 grader, hvis du opvarmer den. Hvis du ikke kan justere temperaturen på din mælkeskummer, kan du med fordel anvende en termostat, så du er sikker på, du rammer den helt rette temperatur.
- Bevæg kanden eller beholderen med det skummede mælk i roterende bevægelser, når du er færdig med at skumme den. Det gør skummet mere cremet, da den får lov til at sætte sig.
- Bank derefter beholderen let i bordet, så de sidste store bobler slås ned.
- Hæld din portion mælk i koppen, og nyd!
Lav en perfekt café latte
En café latte er som regel et hit hos alle. Den er ikke for stærk, og så har den en dejlig cremet konsistens ideel til de kolde vintermåneder!
- Hæld to skud espresso i en kop.
- Varm mælken.
- Hæld dernæst den varme mælk oven i kaffen.
- Skum mælken.
- Afslut til sidst med et lag mælkeskum.
- Er du særlig vaks, kan du trække en lille spids genstand gennem mælkeskummet og på den måde lave et lille mønster i det.
Tip: Du følger næsten samme fremgangsmåde, når du skal lave en iskaffe. Her er mælken skummet i kold tilstand, og du tilsætter mælken kold sammen med koldt skum som afslutning. Smid dog nogle isterninger i glasset, inden du tilsætter mælken, og tadaa, du har lavet en iskaffe! Sommerens pendant til en varm café latte.
FAQ
Hvilken mælkeskummer er bedst i test?
Den bedste mælkeskummer i test er WMF Minis Stelio i rustfrit stål. Du kan lave både varmt og koldt mælkeskum til din caffe latte eller bruge den til at opvarme mælken. Den har en praktisk automatisk sluk og en LED-knap med one-touch-funktion. Beholderen er desuden belagt med en indvendig nonstick-belægning.
Hvordan skummer man mælk?
Skummet mælk er et must i enhver form for kaffe, hvori der tilsættes mælk. Du kan med fordel anvende en elektrisk mælkeskummer, der gør det for dig, men du kan også sagtens bruge en manuel mælkeskummer til at opnå en cremet konsistens.