Luftfugter test – 5 luftfugtere til et sundere indeklima 2023

Er du på udkig efter en ny luftfugter, så er vores luftfugter test det helt rigtige sted at kigge. I disse kolde vintermåneder, kan du lettere få tør luft i hjemmet. Derfor er en luftfugter til hjemmet nødvendig.
Af Benjamin BAdge
Benjamin

Benjamin er 30 år gammel og ikke bosat noget specifikt sted. Han rejser nemlig jorden rundt som digital nomade, hvor han oplever verden, samtidigt med at han undersøger, hvad der...

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Den tørre luft opstår, fordi den kolde luft udefra ikke har samme luftfugtighed som den varme luft. Samtidig betyder varmen fra radiatorerne endnu dårligere luftfugtighed og et meget tørt indeklima. En luftfugter kan heldigvis afhjælpe dette og give et bedre indeklima hjemme hos dig selv.

I vores test, har vi set på 5 forskellige modeller. Så kan du komme tør luft og dårligt indeklima til livs. Vi har set på fordele og ulemper, og i vores købsguide kan du få gode råd til hvordan du vælger den bedste luftfugter for dig. Du kan også tage et kig i vores sammenligningstabel, og få et endnu bedre overblik over de modeller vi har testet.

Stadler Oskar

bedst i test

Fordele
  • pros-icon.svg Lydsvag luftfugter
  • pros-icon.svg Energivenlig
  • pros-icon.svg Automatisk slukkefunktion 
Ulemper
  • cons-icon.svg Mindre kapacitet i vandtanken 

Detaljeret gennemgang

Denne luftfugter har en teknologi, der gør at den suger tør luft ud af rummet, og derefter tilfører fugt til luften. Det er samtidig en energivenlig model, som du godt kan have kørende i længere tid af gangen, uden at din elregning eksploderer. Den har også en automatisk slukkefunktion, så den slukker af sig selv når vandbeholderen er tom.

Med denne  Stadler Oskar luftfugter, får du den perfekte model til dig der gerne vil forbedre luftfugtigheden i dit soveværelse. Denne model er nemlig meget lydsvag, så den kommer ikke til at forstyrre din søvn. Derudover er dette også en luftfugter, der har et flot ydre, så du sagtens kan være bekendt at have den stående fremme. Den kommer i farverne sort og hvid.

Luftfugteren her er egnet til at give bedre luftfugtighed i rum helt op til 50 m2. Du kan derfor både bruge den rundt omkring i udvalgte rum i dit hus. Du kan også hjælpe på luften i hele dit hjem, hvis du har en lille lejlighed. Du får en brugervenlig luftfugter der egner sig til langt de fleste hjem hvor der er brug for god luftfugtighed.

Beurer LB 37

Bedste billige

Fordele
  • pros-icon.svg Lille og kompakt
  • pros-icon.svg Flot design
  • pros-icon.svg Pude til duftolier
Ulemper
  • cons-icon.svg Kan dryppe

Detaljeret gennemgang

Med denne Beurer luftfugter får du en model der også kan give god duft i rummet. Du kan nemlig dryppe til essentielle olier på en lille pude. Når dette fordamper sammen med vandet, spreder der sig en dejlig duft, som også kan virke beroligende. Netop fordi du drypper lidt olie på puden, i stedet for direkte i vandet, sparer du på olien. Du har derfor olie i meget længere tid.

Den er relativt støjsvag, og kan derfor godt stå i soveværelset, med mindre du er meget sart overfor lyde når du skal sove. Luftfugteren fylder ikke meget, og er samtidig lavet i et rigtig flot design, så du kan sagtens lade den stå fremme. Den kommer i farverne hvid og guld.

Philips HU4816/10

Bedste premium

Fordele
  • pros-icon.svg Høj kapacitet i vandtanken
  • pros-icon.svg Timer
  • pros-icon.svg 4 liters vandtank
Ulemper
  • cons-icon.svg Tungere end andre modeller

Detaljeret gennemgang

Denne Philips luftfugter har en vandtank de har plads til 4 liter vand. Det betyder at den kan holde luften fugtet i 26 timer på en fyldning. Samtidig så er du sikker på ikke at brænde dig på varmt vand eller damp, på grund af maskinens Nano Cloud-teknologi, specielt designet af Philips. Denne teknik trækker den tørre luft ind, tilføjer vandmolekyler, og frigiver derefter den nye mere fugtige luft ud i rummet.

Når beholderen er tømt for vand, slukker luftfugteren automatisk, og skærmen vil vise at tanken skal fyldes. Den kan sættes til inaktiv tilstand. Dette betyder et minimalt støjniveau, samt at alle lys slukkes, undtaget hastighed indikatoren. Hvis du vælger denne indstilling kan der derfor sagtens have din luftfugter stående i dit soveværelse mens du sover.

Beurer LB 55

bedste kapacitet

Fordele
  • pros-icon.svg Vandtank på 6 liter
  • pros-icon.svg Automatisk sluk funktion
  • pros-icon.svg Meget hygiejnisk
Ulemper
  • cons-icon.svg Kræver rengøring trods antikalk-pads

Detaljeret gennemgang

Med denne luftfugter, får du en meget hygiejnisk luftfugter. Den varmer vandet op, og sørger samtidig for at bakterier, svampesporer etc bliver dræbt. Den har tilmed en kapacitet i vandtanken på hele 6 liter og kan derfor indeholde meget vand. Det vil altså sige at din luftfugter øger luftfugtigheden i rigtig lang tid, før du behøver at fylde nyt vand.

Dette kan også gøre temperaturen en smule højere indenfor, når det bliver koldt udenfor om vinteren. Det er nemt at skille maskinen ad og rengøre den, og så medfølger der 15 antikalk-pads, så du undgår hurtig forkalkning.

Nedis HUMI120CWT

bedste funktionsrige

Fordele
  • pros-icon.svg Indbygget hygrostat
  • pros-icon.svg Keramisk filter
  • pros-icon.svg Avanceret luftfugter
Ulemper
  • cons-icon.svg Ikke egnet til hjem med allergi

Detaljeret gennemgang

Med Nedis luftfugter, får du en funktionsrig, avanceret og kraftfuld model. Luftfugteren er selvjusterende, og måler automatisk fugten i rummet via et indbygget hygrometer. Det betyder at driften af den justeres ud fra det den måler. Derfor har du her en meget effektiv luftfugter, der selv justerer hvor meget den fugter.

På LED skærmen kan du hele tiden aflæse luftfugtigheden i rummet. Den har også en funktion der lader dig indstille den indenfor 12 timer, og bede den om at slukke på et bestemt tidspunkt, så du forhindrer unødvendigt strømforbrug.

Vandtanken har en kapacitet på 5,5 liter. Vandtanken indeholder et antibakterielt vandfilter der sørger for at rense vandet. Vandet blæses ud som varmt eller kold damp der giver fugtigere luft. Dette støv kan fremkalde allergier hos nogle, så vær opmærksom på dette hvis du har allergikere i hjemmet. Luftfugteren stopper automatisk hvis du fjerne tanken eller hvis tanken er tom. Du får altså en praktisk model med mange funktioner.

Guide

Nu har du læst om 5 af de bedste luftfugtere, og tiden er kommet til at vælge den bedste for dig så du også kan få et godt indeklima. Hvis du stadig er i tvivl om hvilken en du skal vælge, så kig i vores købsguide her, og bliv klogere på hvilken en der matcher dine behov bedst. Der er nemlig helt specifikke ting der er godt at være opmærksom på når du tager dit valg.

Areal – Hvor stort er rummet der skal affugtes?

Du skal tænke over hvor stort et areal din luftfugter skal fungere i. I vores test egner modellerne sig til rum i størrelsen 20 – 50 m2. Der er altså forholdsvis stor forskel på hvor store rum de kan klare.

Det kan være at du allerede ved at du skal bruge din luftfugter i et stort køkken alrum, i en stor stue, eller måske et større kontor. I så fald er det vigtigt at du går efter en model, der kan klare et rimelig stort areal.

Hvis du derimod kun skal bruge den på dit soveværelse, eller i en lille lejlighed. Ja, så behøver du ikke en luftfugter med helt så stor arealdækning.

Design – Passer den ind i dit hjem?

Din luftfugter skal stå frit fremme for at fungere optimalt og give et godt indeklima. Det er altså ikke en god ide at gemme den bag gardiner, bøger eller inde i et skab. Derfor er det også en god ide at vælge en model du kan lide at kigge på. Der er ikke noget ved at have et apparat stående, som du ikke bryder dig om at se på.

Der kommer luftbefugtere i mange forskellige designs, og der er helt sikkert også en der passer godt til din stil, og ind i dit hjem. Luftfugtere kommer også i forskellige farver såsom hvid, sort, guld og grå, så der er altså rigtig god mulighed for at vælge en luftfugter der passer godt ind i dit hjem.

Lydniveau – Hvor meget må den larme?

Her kommer det især meget an på hvor din luftfugter skal stå. Hvis den eksempelvis skal stå i dit soveværelse og skabe mere fugtig luft, så er det en rigtig god ide at tjekke op på lydniveauet. Nogle modellet har også en nat-funktion der gør dem mere lydløse om natten.

Det kan ikke undgås at der kommer en smule lyd fra luftfugteren, da det jo er et elektrisk apparat. Der er dog forskel fra den ene model til den anden, hvor meget lyd de laver. Nogle mennesker vil opleve at den lette brummen der kommer fra luftfugteren virker beroligende når de skal sove.

Budget

Prisen er selvfølgelig også en faktor du skal tænke over. Der findes mange forskellige luftfugtere, og helt sikkert også en der passer i dit budget. Start med at se på hvad dit max beløb er, og derfra kan du begynde at kigge på forskellige modeller.

Det er nemlig rigtig ærgerligt hvis du forelsker dig dybt i en bestemt luftfugter, og den så viser sig at være alt for dyr i forhold til det du gerne vil bruge. Der findes mange luftfugtere i mange forskellige prisklasser, og hvis dit budget er begrænset, kan du sagtens få en billig model, som stadig er god.

Hvordan fungerer en luftfugter?

De fleste luftfugtere er meget simple og kan let installeres i hjemmet uden de store færdigheder. Alt hvad de kræver er en stikkontakt og vand.

Der findes forskellige typer, der øger luftfugtigheden på hver deres måde. Du kan læse mere om de forskellige typer nedenfor:

Warm mist

Denne type luftfugter er god til køligere klimaer, da den samtidig med at øge luftfugtigheden også hæver temperaturen i rummet.

Cool mist

Typer med cool mist er bedst til varme klimaer, da den kan øge luftfugtigheden uden at gøre rummet varmere.

Dual mist

Denne type luftfugter kan indstilles til både cool og varm og passer derfor til alle klimaer. Derfor er den god som helårsmodel.

Ultrasonisk luftfugter

En ultrasonisk model skaber vanddamp gennem vibration og sender dampen ud i rummet for derved at øge luftfugtigheden. Den kan lave både kold og varm damp og støjniveauet er typisk meget lavt.

Fordampende luftfugter

En fordampende luftfugter bruger en lille ventilator til at sende vand ud i luften i rummet og laver kun  kold vanddamp. De er super lette at vedligeholde.

Hvorfor er det en god ide at købe en luftfugter?

En luftfugter er med til at give dig et sundt indeklima og forbedre luftkvaliteten. Tør luft og et tørt indeklima, kan give luftvejsproblemer, tør hud, tørre slimhinder, tørre læber, ondt i halsen, hyppig hoste og generelle problemer med vejrtrækningen. Det er især i vinterhalvåret, når det er koldt udenfor, at luftfugtigheden indenfor kan falde, og du har brug for højere luftfugtighed derhjemme.

Og det er faktisk ikke kun dig og din familie der påvirkes af den tørre luft. Det er også materielle ting der har brug for et bedre indeklima. Den tørre luft kan udtørre træmøbler og trægulve, og tapetet på væggen kan begynde at løsne dig. Sidst men ikke mindst kan tør luft også påvirke og beskadige stueplanter. Der er altså rigtig mange gode grunde til at investere i en model, der kan øge luftfugtigheden i dit hjem og give dig og din familie det bedste indeklima.

Fugtniveauet i hjemmet skal ideelt set ligge mellem 35 og 45 procent. Kommer luftfugtigheden højere end 50, har du høj luftfugtighed., Så er det ikke en luftfugter man har brug for, men derimod en affugter. Det er dog en helt anden snak. Høj luftfugtighed er heller ikke sundt, og meget fugt kan skade både dig, og dine omgivelser og giver perfekte levevilkår for støvmider.

Hvis du er i tvivl om luftfugtigheden i dit hjem, så kan du få en fugtmåler, hvor du kan måle et helt præcist tal. Så kan du finde ud af om du har brug for en luftfugter til at forbedre indeklimaet i dit hjem og få optimal luftfugtighed.

Til din luftfugter er det også muligt at tilsætte duft i form af  æteriske olier i vandet. Du kan tilføje duft som du foretrækker det. På den måde kan du få dit hjem til at dufte dejligt at eksempelvis nyslået græs eller citron. Vær dog opmærksom på at vandopløselige olier i din luftfugter kan genere luftvejs allergikere.

Hold din luftfugter ren

En luftfugter kræver ikke meget vedligeholdelse. Men ligesom med alt andet i dit hjem, så er det vigtigt at du holder din luftfugter ren så der kommer færre bakterier ned i vandet. Som hovedregel bør vandtanken tømmes dagligt. Det er også en god ide når du tømmer din vandtank, at du lige skyller den under vandhanen. Hvis du har meget kalkholdigt vand i din bolig, er det især vigtigt at rengøre vandtanken hyppigt.

En gang imellem, med jævne mellemrum, er det dog en god ide at rengøre din vandtank mere grundigt så du fjerner alle bakterier. Hvis du ikke gør det, kan bakterier begynde at vokse, og vil så blive spredt i luften, hvilken kan give luftvejsproblemer.

Når du skal vaske din vandtank, skal du fjerne den fra luftfugteren hvis den har en aftagelig vandtank. Vask vandtanken med lunkent vand og gerne noget opvaskemiddel. Sørg for at du skyller vandtanken grundigt bagefter, så du fjerner alle sæberester. Selve luftfugteren kan du tørre over med en fugtig klud, så du fjerne støv og fedtfingre fra overfladen.

De fleste luftfugtere har automatisk slukning, og  slukker af sig selv når du fjerne vandtanken. Hvis din ikke gør det, skal du sørge for at du slukker maskinen, inden du fjerne vandtanken.

FAQ

Hvilken luftfugter er bedst i test?

Den bedste luftfugter i test er Stadler Oskar. Her får du en effektiv luftfugter der er perfekt til soveværelset, da den er meget lydsvag. Den har et flot ydre, og kommer i farverne sort og hvid. Modellen har en automatisk sluk funktion, hvis vandtanken bliver tom. Luftfugteren egner sig til rum op til 50 m2, og kan derfor fugte luften i en hel lejlighed, eller i større rum.

Må man sove med luftfugteren tændt?

Ja du må gerne sove med luftfugteren tændt, hvis du gerne vil forbedre luftkvaliteten i dit soveværelse. Du skal dog være opmærksom på at nogle modeller larmer mere end andre modeller. Det er derfor en god ide at gå efter en type luftfugter der er lydsvag, hvis du gerne vil have din luftfugter kørende om natten. Mange luftfugtere kommer også med en automatisk slukfunktion, så luftfugteren slukker når vandtanken er tom.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×