Router test: Bedste Router På Markedet

Er dit internet blevet sløvt, eller har du ikke forbindelse i hele huset, er det på tide at udskifte din router. I denne router test, tager vi et kig på de bedste routere, så du kan få den bedste forbindelse derhjemme.
Af Frederikke BAdge
Frederikke

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og drømmer om at rejse verden rundt. Motivation er at lave godt content, som hjælper læsere til at træffe et godt valg,...

Linksys EA7500
TESTVINDER

Linksys EA7500

Linksys routere er generelt gode, men denne er noget for sig. Den er både til at betale, så den ikke laver et kæmpe hul i pengepungen, og du får samtidig rigtig meget for pengene. Det…

Linksys EA7500 1
Bedst i test router

Linksys EA7500

Asus RT-AC68U – 3
Bedste simple trådløse router

Asus RT-AC68U

TP-Link Archer C9 4

TP-Link Archer C9

Netgear Orbi RBK23 6

Netgear Orbi RBK23

TP-Link Archer C7 7

TP-Link Archer C7

D-Link COVR-C1203 8

D-Link COVR-C1203

Linksys EA6900 9

Linksys EA6900

TP-Link Archer C3200 Tri-Band 10

TP-Link Archer C3200 Tri-Band

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

En langsom forbindelse kan være meget irriterende, for alle i hjemmet. En ordentlig router kan muligvis fikse dette. Det eneste problem er, at der er rigtig mange routere på markedet, så hvilken skal man vælge? Det er hvad vi giver vores svar på, i denne jagt på en model, som vi kan kalde for: “router bedst i test”.

Man modtager som regel en netværks router fra sin internetudbyder, når man første gang skriver sig op til deres service. Det er ikke altid, at denne router opfylder ens krav til rækkevidde eller forbindelse, så det kan være en fordel at opgradere.

I denne router test har vi samlet anmeldelser på tværs af internettet, for at finde de absolut bedste routere, man kan få. I denne test sammenligner vi også på tværs af router typer, så du kan få et indblik i en trådløs router, mesh router systemer, en Wifi router og flere.

Vi har ikke testet de forskellige routere selv, men har i stedet taget udgangspunkt i andre etablerede hjemmesider, der alle har meget ekspertise inden for teknologi, der på samme tidspunkt har lavet deres egen routere test. Dette gælder hjemmesider såsom tomsguide.com, pcmag.com, cnet.com, digitaltrends.com og mange flere.

Herunder kan du få et hurtigt overblik over de routere, som vi er kommet frem til, er de bedste på markedet. Både hvad angår specifikationer, men også ift. hvad man får for sine penge.

Herunder vil vi gå mere i dybden med hver model, og under anmeldelserne vil du kunne finde mere hjælpsom information om opsætning, optimering af hastighed og hvordan du inder den bedste router til dig.

Linksys EA7500

Bedst i test router

Linksys EA7500
Fordele
  • pros-icon.svg Til at betale
  • pros-icon.svg Rigtig god hastighed
  • pros-icon.svg Fantastisk trådløs router til prisen
Ulemper
  • cons-icon.svg Middel hastighed ved filoverførsel

Detaljeret gennemgang

Linksys routere er generelt gode, men denne er noget for sig. Den er både til at betale, så den ikke laver et kæmpe hul i pengepungen, og du får samtidig rigtig meget for pengene. Det er en fantastisk router til den gennemsnitlige dansker, og er den model, som vi vil kalde den bedste router til prisen, da den vil passe bedst til de fleste.

Linksys EA7500 MAX-STREAM er ikke en helt normal router, men hvad man kalder for en smart router. Man har mere frihed, når det kommer til indstillinger, og hvis man gerne vil rode meget med det, kan man også styre, hvordan signalet skal fordeles til enheder.

Deccan Chronicle skriver blandt andet, at det er en gatewway-controller til hjem med brug for ekstra kraft, og at det er en smukt designet hulk, perfekt til både gamere og almindelige mennesker. Det er i sandhed en god trådløs router.

Brugere af routeren bruger ord såsom “solid”, “high performance” og “quite fantastic” til at beskrive enheden. Det er kun brugere med ekstra stort behov, der synes at routeren ikke er tilstrækkelig, så hvis i er mange derhjemme, måske endda mange gamere, der har et behov for høj hastighed, kan det være en ide at kigge videre.

Mange features du kan få brug for

Denne router kommer som sagt med flere features og smart funktioner. En af dem der særdeles fremhæves er evnen til at styre routeren fra dens mobil app. Dette sætter både PC Magazine og Deccan Chronicle fokus på.

Inde i denne app kan du finde indstillinger såsom netværks kort, gæste adgang, forældre kontrol, medieprioritering, hastighedstest og ekstern lagringsindstillinger. Derudover kan du selvfølgelig skifte netværkets navn og kode. Har du børn, kan du også indstille en timer, der automatisk tænder og slukker for internettet på bestemte tidspunkter – eksempelvis 30 minutter før sengetid.

Routeren har 4 LAN porte og 2 USB porte, så hvis man skal tilslutte internettet direkte til flere enheder, er dette en mulighed.

Google Nest Wifi

Bedste mesh router system

Fordele
  • pros-icon.svg Høj hastighed og performance
  • pros-icon.svg Google Assistant med musik
  • pros-icon.svg Nem at sætte op
  • pros-icon.svg Lille og pæn
Ulemper
  • cons-icon.svg Kort rækkevidde (hvert modul for sig)
  • cons-icon.svg Dårlig speaker
  • cons-icon.svg Ikke så mange indstillinger

Detaljeret gennemgang

Google er ikke kun en søgemaskine, de er også dygtige til at lave elektronik. Dette Google Wifi Mesh Router system sikrer at du har hurtigt internet over alt i dit hjem, helt op til 350 kvadratmeter med 1 forlænger. I pakken får du en hoved-router og 1 lille sattelit forlænger (man kan købe flere), som du spreder ud i huset. Det vil sikre dig et stabilt og hurtigt netværk.

Hoved-routeren og de små Nest Wifi Points der følger med, ligner lidt små skumfiduser – dog mere elegante. Hovedrouteren er 10,6 cm i diameter, hvor Point forlængerne er lidt mindre med en diameter omkring 10,15 cm. Det er en elegant router i hvid. Du kan få Nest Wifi Points i 3 farver, men hovedrouteren kommer kun i hvid. Den passer ind i mange hjem, hvilket også betyder, at man ikke føler, at man skal gemme den væk. Hvilket kan give dig bedre internetforbindelse.

Som regel gør man brug af to forlængere. Nogle vælger at opgradere til tre, da dette vil udvide rækkevidden. Du kan dog bruge helt op til 32 Nest Points, før du når grænsen. Det er dog også unødvendigt (for de fleste hjem).

Google Home og funktioner

Er man familiær med Google Home, vil du have nemt ved at sætte dit nye Google Nest Wifi Mesh system op. For at gøre alting nemt, har Google valgt at samle alle indstillinger inde i Google Home appen. CNET.com skriver, at det er en nem og simpel sektion i appen, hvor du kan styre indstillinger og selvfølgelig få styr på dit setup. Du skal blot sætte alt i stikkontakter, fortælle appen at den skal connecte med routeren, og til sidst scanne en QR kode i bunden af dine Nest Points.

Noget CNET og Tom’s Guide begge lægger vægt på, er det faktum, at alle Nest Points er udstyret med Google Assistant og højtalere. Det betyder, at du i de rum, hvor der står en forlænger, kan spørge den om alt mellem himmel og jord, samt få den til at spille musik.

Derudover får du et stærkt Mesh router netværk, der dækker dit hjem hele vejen rundt, flere trådløse routere der sørger for rigtig god hastighed – det er bestemt det bedste Mesh router system.

Asus RT-AC68U

Bedste simple trådløse router

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Hurtigt og simpelt setup
  • pros-icon.svg Høj hastighed
  • pros-icon.svg Brugervenlig mobil app
Ulemper
  • cons-icon.svg Complex brugerflade på nettet
  • cons-icon.svg Man kan ikke justere orientering

Detaljeret gennemgang

Med en score på 4,5 og 4,3 fra TechGearLab og Lifewire, er denne versatile og nemme at bruge Asus router en godt valg til de fleste hjem i Danmark, der blot skal bruge en helt almindelig router, uden de store tekniske indstillinger at skulle tage stilling til. Den er ikke udstyret med diverse teknologiske vidundere, men den gør sit job, præcis som den skal.

I modsætning til andre routere, er denne enhed ikke udstyret med diverse vilde indstillinger. Den har dog sine guldkorn. Med en simpel app kan du styre de indstillinger, der virkelig gælder. Navn og kode på routeren kan selvfølgelig indstilles. Et guldkorn som TechGearLab fremhæver, er dog routerens evne til at lade dig forstærke signal styrken i de områder, hvor du har mest brug for det.

Den falder lidt bagud på MU-MIMO, da man ikke rigtig kan styre hvilke enheder, der skal prioriteres – derfor kan det være et dårligt valg, hvis i har rigtig mange enheder forbundet på samme tid i jeres husholdning.

Når det kommer til hastighed, viser den rigtig gode resultater skriver Lifewire. Du vil både kunne opleve bedre billedkvalitet og hurtigere loading tider. Rækkevidden viser sig at være middelmådig på omkring 45 meter.

Design og pris

Denne router kan du få til en overkommelig pris. Det er hverken den billigste eller den dyreste på markedet, men lægger sig et sted i midten. Til prisen får du en rigtig god router, som vi vil mene er den bedste i denne router test, til dig der bare skal bruge en simpel router, der kan give dig et godt signal.

Den besidder et simpelt design, og skiller sig ikke rigtig ud på dette punkt, fra de mange routere på markedet. Den har mange muligheder for tilslutning (3 LAN Porte og 2 USB porte, både 2.0 og 3.0).

TP-Link Archer C9

TP-Link Archer C9
Fordele
  • pros-icon.svg Fantastisk til prisen
  • pros-icon.svg Nemt setup og brugervenlighed ved ændring af indstillinger
  • pros-icon.svg Stabil over hele rækkevidden
Ulemper
  • cons-icon.svg Kan ikke matche de hurtige routere på kort afstand
  • cons-icon.svg Middelmådig USB performance
  • cons-icon.svg Skal stå op

Detaljeret gennemgang

Til dig der leder efter en fremtidssikret router til internet, uden at skulle betale en formue, er denne router en rigtig god mulighed. Det er ikke den bedste router i denne test af router, når det kommer til hastighed, men den klarer det udemærket, og slår resten af feltet på pris og stabilitet. Det er en velafrundet model, der føles bedre end den burde til prisen.

Når vi taler om performance for denne router, så kan det lyde som om, at den blot er middelmådig – og det er den egentlig også. Du skal dog huske på, at det er en budget trådløst router. Når vi sammenligner med andre routere til prisen, vil denne enhed dække dit hjem bedre end langt de fleste.

Sidder man lige ved siden af routeren, er den intet vidunder. Digital Weekly skriver dog, at nå man begynder at flytte sig længere væk, oplever man et mindre fald i hastighed, end mange andre modeller (endda et mindre fald end de bedste trådløse routere).

Den mangler funktioner såsom MU-MIMO, men passer perfekt til et hjem eller et mindre kontor.

Brugere er vilde med den

Som sagt er det en glimrende trådløs router til prisen. Den kan sagtens håndtere flere enheder, den kan dække dit hjem med stabilt signal og er en god router hele vejen rundt.

Brugere af routeren beskriver den blandt andet som “top specced”, “fremtidssikret” og “pålidelig”. Alt sammen noget, man gerne vil høre om en router.

Det eneste der trækker ned er, at er dit hjem en mindre bolig, er det udnøvendigt med pålidelighed ved den yderste rækkevidde. Her kan det være bedre at investere i en router, der yder rigtig godt på kort afstand. Derudover skal den stå op, hvilket kan være et problem for nogle.

Fordele
  • pros-icon.svg Super simpelt setup
  • pros-icon.svg God value for money
  • pros-icon.svg Lækkert design
Ulemper
  • cons-icon.svg Begrænset hardware kontrol
  • cons-icon.svg Lavere AC rating (båndbredde)

Detaljeret gennemgang

Google leder slaget, når det kommer til Mesh Router systemer. Google Wifi er forgængeren til Nest Wifi, men det betyder ikke, at det er et dårligt system. Ligesom det andet trådløse router system, er Google Wifi nemt at sætte op, det er et simpelt system og så fungerer det bare. Dette system halter lidt bagefter, når det kommer til specifikationer, til gengæld er det også billigere.

Når du køber Google Nest Wifi får du 1 hovedrouter og 1 ekstern router (såkaldt Nest Point) – når du køber Google Wifi får du hele 2 Points med. Med 2 wifi folængere, opnår dit internet rækkevidde på hele 440 kvadratmeter. Så kan du få et godt signal over det hele.

Signalet vil altid være bedst tættest på routerne, men med et Mesh router system, vil du kunne sætte flere af dem, hvilket vil kunne give dig et bedre signal til dit internet flere steder i huset. Derfor kan det være en god ide, at opgradere fra en normal trådløs router til et mesh system, hvis du oplever mange døde zoner. Det er en egenskab mange trådløse routere ikke besidder – selv med den bedste trådløse router, kan man opleve døde zoner.

Selvom dette system ikke er lige så godt som Nest Wifi, vil du stadig kunne opnå en bedre hastighed, end mange trådløse routere. Systemet udnytter den hastighed, du har fra din internetudbyder rigtig godt, og får på det punkt 5 stjerner fra os og TechRadar.

Simpelt og nemt system

Præcis som det andet Mesh router system i denne wifi router test, er det nemt at sætte op.

Det eneste du skal er at sætte dem i en stikkontakt, scanne en QR kode med en app – og så er du mere eller mindre oppe og køre. Med Google Wifi appen kan du styre forskellige indstillinger og se, hvilke Points og enheder der er forbundet til systemet. Der er også en hastighedstest inkluderet i appen.

Alt i alt et system, der kan slå mange af de bedste trådløse routere på et større område.

Netgear Orbi RBK23

Netgear Orbi RBK23
Fordele
  • pros-icon.svg Fedt design
  • pros-icon.svg Nem opsætning
  • pros-icon.svg Meget god performance
  • pros-icon.svg Lavere pris end forgængeren
Ulemper
  • cons-icon.svg Stadig dyr
  • cons-icon.svg Færre LAN porte

Detaljeret gennemgang

Her har vi fat i endnu et mesh router system. Køber man denne, får man en 3-pack – en hoved-router og 2 eksterne routere, som man skal stille rundt omkring i huset. Den er på mange måder både lignende og forskellige fra Googles produkter. Den dækker et kæmpe område med kun 3 moduler, og så har Netgear skåret en masse unødvendige funktioner fra, som man fandt ved den ældre model.

Til at starte med, kan vi lige så godt fortælle, at Netgear Orbi RBK23 er et dyrt mesh router system, sammenlignet med Google Wifi og Nest wifi – men når det er sagt, så får du også et vildere system når det komme til rækkevidde og hastighed. Spørgsmålet er dog, om det er for meget?

Nest Wifi er vores valg, når det kommer til et almindeligt hjem. Men har du brug for noget større, eksempelvis et kontor, vil Netgears Orbi muligvis være en bedre valg. Med 1 hoved-router og 2 satelitter, kan du dække et område på hele 550 kvadratmeter. Det ville selvfølgelig være for voldsomt for de fleste hjem.

Mængden af data og hastigheden er blevet nedsat fra den gamle Orbi model, for også at kunne få prisen ned. TechRadar skriver, at det kunne vise sig at være et problem for et stort kontor, men det er til gengæld rigeligt til hjemmet eller et mindre kontor. Det går dog stadig rigtig hurtigt, og vil bestemt give dig en god oplevelse.

Netgear har taget nogle gode valg, og har skåret unødvendige funktioner ud, for at kunne give forbrugere en godt produkt til en billigere penge. Det er stadig ikke et billigt system, men du får også et stabilt og kraftfuldt signal, selv på store grunde.

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Til at betale
  • pros-icon.svg Hurtig tophastighed
  • pros-icon.svg Nem at sætte op
  • pros-icon.svg Mange indstillinger, hvis man vil optimere performance
Ulemper
  • cons-icon.svg Rodet user interface
  • cons-icon.svg Filoverførsel kunne være hurtigere
  • cons-icon.svg Kun USB 2.0 porte

Detaljeret gennemgang

Leder du efter et billigt alternativ til de rigtig hurtige, men også rigtig dyre, routere, så skal du tage et kig på TP-Link Archer C7. Det er en af de bedste routere til denne pris, og leverer en af de hurtigste dataoverførselshastigheder, når man sammenligner med andre routere til denne pris. Den er nem at installere, og er generelt et godt valg, til den almene dansker.

 

D-Link COVR-C1203

D-Link COVR-C1203
Fordele
  • pros-icon.svg Net opsætning og super simpel app
  • pros-icon.svg God performance på 5Ghz
  • pros-icon.svg En fin og simpelt design, der godt kan passe ind i et normalt hjem
Ulemper
  • cons-icon.svg Performance på 2.4Ghz skuffer
  • cons-icon.svg Power adapter designet er ringe

Detaljeret gennemgang

Hvis du har set dig varm på et mesh netværks system, men synes de er dyre, skal du kigge denne vej. D-Link har lavet et system til en konkurrencedygtig pris, med god rækkevidde og stabilitet. Man bliver dog nødt til at gå på kompromis på nogle punkter, da en billigere pris ofte også betyder lidt dårligere specifikationer. Alt i alt en simpel og brugervenlig router.

Linksys EA6900

Linksys EA6900
Fordele
  • pros-icon.svg Kraftfuld hardware
  • pros-icon.svg Superhurtigt Wi-Fi på tæt hold
  • pros-icon.svg Kompakt og praktisk design
Ulemper
  • cons-icon.svg Ustabilt 5Ghz signal
  • cons-icon.svg Smart Wi-Fi kan have nogle problemer
  • cons-icon.svg Overopheder nemt, hvis den ikke står frit

Detaljeret gennemgang

Da denne kom ud trådløse router kom ud, var den plaget af problemer. Nogle af dem kan man stadig opleve, men eftersom de har sat prisen ned med tiden, er den lige pludselig det værd. Du får her en kraftfuld trådløs router, til en billig sum penge. Ja, der er nogle kvaler, som man skal leve med, men mangler du en router, der kan give dig et rigtig hurtigt Wi-Fi på tæt hold, burde du overveje denne model.

 

TP-Link Archer C3200 Tri-Band

TP-Link Archer C3200 Tri-Band
Fordele
  • pros-icon.svg Rigtig høj performance
  • pros-icon.svg Meget stabil connection
  • pros-icon.svg Godt signal, selv i en stor bygning med tykke vægge
Ulemper
  • cons-icon.svg Man kan ikke tage antennerne af
  • cons-icon.svg Den er til den dyre side

Detaljeret gennemgang

Leder du efter en højt performende trådløs router, er det en god ide at kigge denne vej. TP-Link Archer C3200 bruger Tri-Band teknologi til at hjælpe med en mere stabil performance og et mere stabilt signal. Du får et høj top dataoverførselshastighed i en god router (muligvis den bedste router til fibernet). Dog ligger denne model til den dyrere side af spektrummet.

Guide

Som vi har vist, er der rigtig mange forskellige routere på markedet. Så hvilken router skal man vælge?

Man skal altid vælge den router, der passer bedst til ens behov. Det at man skal finde sit behov ift. pris, hastighed, mærke, design, type router, rækkevidde og mere endnu. Det kan være en stor mundfuld, hvilket er hvorfor vi har lavet en oversigt herunder over, hvad man skal overveje ved køb af en router til hjemmet.

Pris på routeren

Prisen på routere varierer rigtig meget fra model til model og fra mærke til mærke. Med de mange routere på markedet, kan man få noget i alle afskygninger. Man kan både få en router til nogle hundrede kroner, men man kan også få routere til flere tusinde kroner. Det hele afhænger af, hvor god en router man skal bruge. Man kan sagtens få en god billig router.

Har du et budget, skal du ikke kigge uden for dit budget. Se efter en god router inden for dit budget, om det er en dyr eller billig router. Er du ikke sikker på dit budget, anbefales det af flere hjemmesider, at en gennemsnitsforbruger ikke behøver brugere flere tusinde kroner på en router. Den gennemsnitlige dansker behøver ikke en router med mange indstillinger og funktioner. Samtidig kan en router hurtigt blive forældet, og i det tilfælde vil man hellere have muligheden for at udskifte sin router løbende, i stedet for at have lagt sine penge i en rigtig dyr model.

Hastighed

Dit behov for hastighed er selvfølgelig en vigtig faktor. Når man køber routere, vil hastigheden ofte oplyses som Mbps (Megabits per second). De nye routere opnår tit 1000 Mbps, hvilket opfylder behovet hos de fleste danske hjem.

En hurtig router vil ikke garantere, at du får en hurtig internetforbindelse. Har du ikke en forbindelse hos din internetudbyder, der matcher routeren, vil du ikke kunne få en hurtigere forbindelse, blot ved at opgradere routeren. Er hastigheden altså den samme, både før og efter du har opgraderet router, vil det være nødvendigt at opgradere hastigheden hos din internetudbyder.

Læg også mærke til, at der efter hastigheden ofte står 802.11. Dette er den globale Wi-Fi standard. Derefter vil der stå et bogstav (a, b, g, n eller ac). Gå efter 802.11ac, da dette er den nyeste og bedste standard.

Kabel eller Trådløs router

Nu til dags kan man ofte tilslutte sig til internettet på to måde: via ethernet kabel eller gennem en trådløs forbindelse. Engang skulle man bruge kabel, for at koble sig på internettet, men nu til dags er Wi-Fi efterhånden standard. De fleste enheder i denne router test er trådløse routere, så leder du efter de bedste trådløse routere, er denne artikel er godt bud.

Kobler du dig på Wi-Fi gennem en trådløs router, vil du som regel opleve en mere ustabil forbindelse. Især hvis man er flere, der bruger internettet på samme tid (og især hvis man streamer eller downloader film), kan du opleve en varierende internetforbindelse.

Forbinder man sig direkte til routeren med et ethernet kabel, vil man opnå en mere stabil forbindelse. Hastigheden vil ofte også være bedre, da der ikke er noget interferens eller nogle forstyrrelse.

Skal du bruge en router til en helt almindelig husholdning, vil en trådløs router være det smarte valg. Skal du bruge en router til gaming, til dit Smart TV eller en spilkonsol, vil en forbindelse gennem et ethernet kabel være at foretrække, lige netop fordi forbindelsen er stabil. Det sidste man vil, midt i en film eller et spil, er at miste forbindelsen.

Er man tit ude at rejse, er det også muligt at få en 4G router, der gør brug af mobilt bredbånd, som man kan have med på farten.

Gigabit

I danske hjem bliver det mere og mere normalt at få fibernet derhjemme. Dette medfører en bedre hastighed og forbindelse, men det er ikke altid nødvendigt med en Gigabit router. Tit kan ens netværk ikke nå så højt op på hastighed, hvilket vil gøre en router, der kan opnå Gigabit hastigheder overflødig.

Vær opmærksom på dette, før du investerer i en router med Gigabit. Spørg eventuelt din udbyder.

USB tilslutning

Det er ikke alle routere, der har muligheden for USB-tilslutning. Dette kan være en god idé, hvis man gerne vil oploade film eller filer til et fælles drev gennem routeren. UBS-tilslutningen bruges til at tilkoble eksterne harddiske og mere til din router. Man kan også bruge en USB port til at tilslutte og dele en printer til netværket. Har man ikke behov for dette, behøver man ikke kigge efter USB-porte i routeren.

Dual- eller Single-Band

Forskellen mellem Single-Band og Dual-Band er hvor stærk routeren er. Routere kører på to forskellige frekvenser, entent 2,4 GHz eller 5 GHz. 2,4 GHz er standarden, og denne frekvens bruges på mange enheder, specielt meget almindelige og gennemsnitlige enheder. 5 Ghz er en stærkere frekvens. Den ernyere og mere moderne, og giver også en hurtigere forbindelse.

Skal man bruge en rigtig hurtig forbindelse, er det klart Dual-Band’et man skal gå med. Har man ikke et særligt behov for forbindelse og hastighed, er Single-Band helt fint for de fleste mennesker

Dual-Band anvender ofte både 2,4 GHz og 5 GHz på samme tid.

Sikkerhed

Der er kommet mere og mere fokus på online sikkerhed i de seneste år. Eftersom routeren er det første led i sikkerhedskæden i dit hjem, er den vigtig ift. at holde andre ude. Eftersom routeren er koblet direkte på netværket, og du er koblet til Wifi gennem routeren, vil andre kunne få adgang til dine private oplysninger, såsom kreditkortoplysninger. Det er derfor vigtigt, at man har kode på sin router.

Derudover vil det være smart at skifte admin kodeordet.

En 2,4 GHz router er ikke lige så sikker som en 5 GHz router, så vil man gerne have et rigtig sikkert internet, skal man opgradere sin router til dette.

Rækkevidde

Rækkevidden er vigtig, hvis man bor i et stort hus. Bor man i en etværelses lejlighed, vil man sandsynligvis ikke have noget problem med rækkevidden. Jo større antal kvadratmeter man bor på, jo større vil chancen være for dårligere forbindelse flere stedet i huset.

Det bedste er at placere routeren midt i huset (så vidt som muligt), væk fra andet elektronik der kan forstyrre forbindelse. Derudover kan man med fordel stille routeren på en høj hylde.

Har man problemer med forbindelsen flere stedet i huset (i såkaldte døde zoner), kan man enten opgradere sin router, til en model med større rækkevidde, eller man kan købe to routere og koble dem sammen.

Router mærke

Det kan være en god ide, at tænke over hvilket mærke router man skal have. Har man allerede en router derhjemme, og vil man gerne forbinde dem, er dette som regel nemmere, hvis de kommer fra samme mærke.

Derudover vil vi anbefale, at man kun køber routere fra anerkendte og velkendte router mærker. Køber du en ukendt mærke, kan der være problemer med sikkerheden, og der vil også ofte være dårligere support, hvis noget går galt undervejs.

Design

Nogle stiller sin router inde i et skab, eller gemt væk i en kommode. For nogle er dette ikke en mulighed. Stiller man sin router frit fremme, og går man meget op i indretning, udseende og design, er dette selvfølgelig også en overvejelse man skal gøre sig.

Man kan få mange pæne routere, både i hvid og sort, så dette burde ikke være en problem.

Opsætning af router for den bedste forbindelse

Der er nogle tricks man kan gøre brug af, for at undgå en dårlig og langsom internetforbindelse. Det er ikke en god oplevelse, hvis filmen begynder at hakke, eller hvis man mister forbindelse til et online spil, fordi man har en dårlig forbindelse til routeren.

Herunder vil vi give dig nogle tips til, hvordan du kan optimere din internetforbindelse. Det er både tips vi selv kender, men også nye tips vi har fundet hos andre hjemmesider.

Routerens placering

Som nævnt tidligere, har routerens placering en betydning for rækkevidden og forbindelsen. Placer routeren centralt, højt og fri fra andet elektronik så vidt som muligt.

Derudover kan man måske fristes til at gemme routeren væk. De er ikke altid helt kønne, men det kan faktisk forringe din forbindelse, hvis du gemmer routeren helt væk. Undgå at sætte routeren ned i en skuffe, eller bag ved en skabslåge, da dette kan medføre overophedning, samtidig med at det kan forringe signalet, hvis antennerne ikke har noget frirum.

Sæt routeren på en hylde eller i en reol, hvor man måske ikke lægger mærke til den, men hvor den ikke er dækket af en låge.

Rækkevidden

Rækkevidden på routeren er et problem mange oplever i hjemmet. Har routeren ikke en rækkevidde, der dækker hele hjemmet, vil man opleve døde zoner, hvor man simpelthen ikke kan forbinde sin enhed til internettet. Samtidig kan man opholde sig helt uden i endne af rækkevidden, hvilket vil resultere i en langsom forbindelse.

Har du mange vægge og døre mellem dig og routeren, kan dette forringe rækkevidden, da det vil spærre for signalet. I dette tilfælde, eller i det tilfælde at du oplever mange døde zoner, kan du med fordel købe en Wifi forstærker (også kaldet en Wifi forlænger). Dette vil jælpe dig med at dække hele hjemmet.

Hvis du ikke er sikker på, om din router dækker hele dit hjem, kan du downloade flere apps, der hjælper dig med at finde steder i hjemmet, hvor forbindelsen er svag. Brug 10 minutter på at gå rundt i dit hjem med en af disse apps. Så vil du få en bedre forståelse for din rækkevidde.

Interferens

Interferens er flere signaler der forstyrrer hinanden. Dette skaber støj for signalet, og kan have en negativ påvirkning på din hastighed og forbindelse. Det er ofte noget man ser hos folk, der bor i lejlighed, da der vil være mange routere på samme punkt.

For at fikse dette, kan man enten opgradere sin router, så den udsender et stærkere signal, eller man kan ringe til sin internetudbyder. Nogle gange kan de ændre den kanal din router opererer på, så den adskiller sig bedre fra mængden.

Hold routeren opdateret

Det er ikke noget mange ved, men man kan faktisk opdatere sin routers firmware. Dette er altid en god ide, da nye opdateringer som regel kan forbedre din forbindelse. Har du ikke opdateret i lang tid, er der en chance for, at du vil opleve en stor forbedring af forbindelsen.

Frekvens

Hvis du har en Dual-Band router, skal du tjekke, om du gør brug af 5 GHz, eller om du kører på 2,4 Gz. Hvis din router kan, skal du gøre brug af 5 GHz. Det er bedre, hurtigere, mere kraftfuldt og sikkerheden er bedre. Der er ingen grund til ikke at gøre brug af det.

Mange tilknyttede enheder

Hvis der er mange computere og mobiler, der bruger dit trådløse netværk på samme tid, kan dette overbelaste routeren, hvilket resulterer i en dårligere og langsommere forbindelse. En god ide er, at koble fra internettet på sin mobil og computer, når man skal se film på TV’et (og omvendt).

Har du ikke kode på dit Wi-Fi, kan der også være andre, der gør brug af dit trådløse netværk, uden de har fået lov. Indstil altid en kode på dit netværk.

Mesh router

Vil man gerne sørge for, at ens rækkevidde er i top, og at hele ens hus er dækket, kan man med fordel investere i et Mesh Wifi-system.

Et Mesh router system består af en hovedrouter og flere små sattelit routere. Det er lavet specifikt for at dække en større rækkevidde. Man stiller hoved routeren centralt i huset, og fordeler de små sattelit routere rundt omkring i huset.

Køb en ny router

Hvis ingen af de ovenstående metoder virker tilstrækkeligt, kan det være fordi, din router er for gammel. Ny teknologi er (oftest) bedre end gammel teknologi. Måske din router slet ikke kan klare den hastighed, som din internetudbyder sender afsted til dig. Så går du i bund og grund glip af højere hastighed, selvom du betaler for det alligevel.

En ny router vil ofte både være hurtigere, have større rækkevidde og være mere sikker, hvis du lige nu har en router der er mange år gammel.

Man kan selvfølgelig også opgradere til en mere kraftig router, hvis man i øjeblikket har en svag router.

Test din internetforbindelse

Når man har fået sat sit modem og sin router op, skal man sørge for at teste sin internetforbindelse. Det kan være at noget går galt undervejs, så dette er et vigtigt skridt i opsætningen af sin router.

En langsom internetforbindelse er rigtig irriterende, især hvis man har købt en høj hastighed hos sin internetudbyder.

Herunder guider vi dig igennem en ordentlig test af internetforbindelse.

Trin 1: Brug ethernet kabel

Det første skridt er, at du skal finde et ethernet kabel. Når du er forbundet trådløst, vil du ikke få samme stabile og kraftige forbindelse, som når du er forbundet med kabel. Der kan let opstå interferens, hvilket vil skabe en misvisende og ukorrekt test.

For at minimere støj på internetforbindelse, vil vi også anbefale, at der kun er en enhed forbundet, når du tester din internethastighed. Luk også alle andre programmer og browser faner, så du får det optimale resultat.

Trin 2: Online internet test

Når du skal teste din internetforbindelse derhjemme, skal du bruge en af de mange online internet tests. Vælg den du synes bedst om, og hav udelukkende denne browser åben.

Selve testen foregår med et tryk på en start knap, hvorefter du automatisk vil igangsætte en test der både afprøver din download- og upload-hastighed. Dette tager som regel ikke over 30 sekunder, men det kan ske, at det tager et par minutter, så du skal sørge for at være tålmodig.

Trin 3: Forbindelsen er ofte lavere en forventet

Når du har fået resultatet af testen, skal du ikke være overrasket, hvis din hastighed ikke er lige så høj, som den hastighed udbyderen har sagt, du har fået. Internetudbydere sælger maksimum hastigheder – ikke garanterede hastigheder. Der er næsten ingen der kan opnå sin maksimum hastighed ved en test af ens hjemmenetværk.

Er din hastighed dog meget lavere, end hvad du har købt hos internetudbyderen, kan der være problemer. Dette kan enten være hos dig eller hos udbyderen.

Trin 4: Test fra flere computere

Oplever du problemer, altså en alt for lille hastighed ift. hvad udbyderen har solgt dig, skal du teste med flere computere. Det kan være, at problemet ligger på din side.

Er resultatet meget bedre på anden computer, betyder det er problemet ligger hos dig. Oplever du dog problemer ved test nr. 2 også, ligger problemet højst sandsynligt hos udbyderen. Prøv også at bruge flere ethernet kabler, og prøv også at tænde og slukke for routeren.

Prøv at tage testen om morgenen, midt på dagen og om aftenen. Hvis du bor i et tæt befolket område, vil du kunne se forskellige hastigheder på disse tidspunkter. Det kan også være at internetforbindelsen er lidt ustabil. Du kan i dette tilfælde spørge din internetudbyder om at skifte kanal/frekvens.

Oplever du stadig problemer med din hastighed efter alt dette, vil vi anbefale at du ringer til din internetudbyder.

FAQ

Hvilken router skal jeg vælge?

Du skal vælge den router, der passer bedst til dit behov. Har du brug for den bedste Wifi router, er det denne du skal gå med. Har du behov for et Mesh netværk, skal du købe flere routere, så du kan dække hele huset korrekt. Køb altså ud fra dit behov, og ikke ud fra hvilken router der ligger nummer 1 på listen.

Hvilken router er bedst i test?

I denne test har vi kåret Linksys EA7500 MAX-STREAM til bedst i test. Andre gode routere er, Google Nest Wifi, TP-Link, Archer C3200, Asus RT-AC68U, TP-Link Archer C9, Google Wifi, Netgear Orbi RBK23, TP-Link Archer C7, D-Link COVR-C1203 og Linksys EA6900.

Hvad er en rimelig router pris?

En rimelig pris på en router kommer an på, hvilken type router man skal have, samt hvor god den skal være. Skal man have en rigtig kraftfuld router, skal man betale op mod 2.500 kr. På den anden side af spektrummet kan du får en helt fin router til 750 kr., hvis det ikke er nødvendigt, at det er en topmodel.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×