Før du skal til at bruge grillen for at grille mad, er det vigtigt at have en alsidig grill som giver dig de rigtige forudsætninger. Om den koster mange penge, har indbygget termometer eller fødevaregodkendt opbevaringsrum er op til dig at bestille. For der finder mange forskellige typer grill, og alle produkter i denne test er nogle af de bedste kulgrill på markedet.
Så inden du skal købe grillen, så giver vi dig herunder en mere udspecificeret købsguide, så du kan komme forbi alle specifikationer og få styr på alle overflader. Herunder gennemgår vi ting for din nye kulgrill såsom størrelsen på grillområdet, brændsel til din kulgrill og flytbarheden.
For nu er det slut med at bruge engangsgrill, da du kan tage en kulgrill under armen og bruge den i det fri. Det giver et bedre miljøaftryk, da du kan rengøre din kulgrill og bruge den igen og igen.
Størrelsen på grillen
Det kan være svært at give et helt definitivt bud på, hvor stor din grill skal være. For det afhænger lidt af, hvad man selv definerer som en portion, men her er nogle eksempler på foreslåede mål for en kulgrill alt efter, hvor mange personer man vil grille til:
- 1-2 personer: En mindre kulgrill med et grillareal på omkring 30-40 cm i diameter.
- 3-4 personer: En mellemstor kulgrill med et grillareal på omkring 45-60 cm i diameter.
- 5-6 personer: En større kulgrill med et stort grillareal på omkring 60-80 cm i diameter.
- 7 eller flere personer: En ekstra stor kulgrill med et stort grillareal på omkring 80 cm eller mere i diameter.
Det er vigtigt at huske på, at disse er anbefalinger, og at det afhænger af ens personlige præferencer og brug af grillen. Hvis du for eksempel ofte tænder grillen for mange personer eller ønsker at have plads til at grille flere ting samtidig, kan det være en god idé at vælge en større grill end anbefalet.
Stålgrill vs keramikgrill
Vi har to forskellige slags materialer på vores kulgrill i denne test. Her vil vi give dig et lille overblik over fordele og ulemper ved begge.
En stålgrill er normalt billigere og lettere at finde end en keramikgrill. De er også normalt lettere og nemmere at flytte rundt på, disse kan også komme med et smart sidebord. Men stålgrillene har tendens til at blive ujævnt varmet op, så det kan være svært at få maden tilberedt perfekt.
En keramikgrill, på den anden side, er normalt dyrere end en stålgrill. De er også tunge og svære at flytte rundt på. Men keramikgrillene giver en meget jævn varmeoverførsel, så maden bliver tilberedt perfekt. Keramikgrillene er også gode til at holde på varmen længe, så det er nemmere at lave mad til en stor gruppe.
En anden forskel er, at keramikgrillene ofte er bedre isoleret end stålgrillene, så de er mere energieffektive. Desuden kan keramikgrillene være mere robuste end stålgrillene, da keramik er et mere holdbart materiale.
Så i sammendrag, en stålgrill er billigere og lettere at flytte rundt på, men giver ujævn varmeoverførsel. En keramikgrill er dyrere og tungere at flytte rundt på, men giver jævn varmeoverførsel og holder på varmen længe.
Hvilken type brændsel?
Smagen på dit kød og optændingen af grillen kan især blive påvirket af den type brændsel, som du kan vælge at bruge. Det mest almindelige er ikke bare kul men trækul og briketter. Herunder kan du blive lidt klogere på forskellene, så du kan vælge, hvad der passer dig bedst.
Trækul
Trækul er et biprodukt af kulstofiseringen af træ, som opstår når træet opvarmes i mangel af ilt. Det kan bruges som brændstof til kulgrill og kan også bruges til at filtrere vand og luft, samt i industrien som materiale til at producere kulstof.
Trækul er populært som grillbrændstof til en kulgrill, da det giver maden en unik smag og kan opnå høje temperaturer, samt at det er nemt at styre temperaturen.Trækul er oftest lavet af hardwood træer som eg, bøg eller ahorn, men kan også laves af andre træarter. det kan findes i mange formater som briketter, kugler eller pulver. Derudover producerer trækul også røg, som kan tilføre smag til maden i en kulgrill.
Briketter
Briketter er en praktisk måde at tænde op i en grill, fordi de er nemme at håndtere og giver en jævn varme. Briketterne er lavet af komprimeret træ eller kul, hvilket gør dem tætte og kompakte. Dette betyder, at de er nemmere at transportere og opbevare end trækul eller normalt kul, og at de også er nemmere at tænde op og holde i gang.
Briketter kan også have et højere brændværdi og give en mere stabil og kontinuerlig varme i lang tid, i modsætning til trækul eller normalt kul, hvor du skal tilføje flere kul under grillet.
Briketter er også mere præcise at styre temperaturen med, da du kan regulere mængden af briketter du bruger, hvor normalt kul eller trækul kan variere i størrelse og derfor kan det variere i den mængde varme det giver.
En anden fordel ved briketter er, at de er rentabelt, de holder længere og skal ikke skiftes så ofte som normalt kul eller trækul, så det kan spare dig nogle penge i det lange løb.
Det er værd at nævne at briketter kan give mindre røg end trækul, hvilket kan være en fordel hvis du er ikke er så vild med smagen af røg i din mad.
Så i sammendrag, briketter er nemme at håndtere, giver en jævn varme, er præcise at styre temperaturen med, er økonomisk og kan give mindre røg end trækul, hvilket gør dem til et godt valg at tænde op med i en grill.
Flytbarhed
Inden du køber din nye kulgrill kan du overveje, hvor den skal bruges. Skal grillen stå stille hele året eller vil du også kunne grille på farten?
Det kan betyde meget for udformningen og designet for, hvordan denne kulgrill skal se ud. Nogle af disse kulgrill kan nemlig flyttes på forskellige måder. Nogle med jul og nogle med de håndtag der er på grillen. Der er sikrest og flytte rundt på en kulgrill når den er kold selvfølgelig, men hvis du godt vil have større fleksibilitet i din madlavning, så kan det være en god ide at grillen kan flyttes selvom den er tændt.
Med et integreret termometer er det nemt at se, om grillen klarer sig godt, selvom den bliver flyttet rundt på. Men de mest mobile kulgrill i denne test, har ikke sådan et. Så det er hele tiden en afvejning af, hvad grillen skal kunne i hvilke situationer. Ved ikke at flytte din kulgrill rundt hele tiden, kan du også være mere sikker på at din grillrist får direkte varme.
FAQ
Hvilken kulgrill er bedst i test?
Den bedste kulgrill test er Weber Master-Touch GBS E-5750, men hvorfor er denne kulgrill bedst i test? Det er den fordi den har et design i rustfrit stål, med integreret termometer i låget og mulighed for at få den helt rigtige temperatur med dens air control system.
Er kulgrill bedre end gasgrill?
Fordelen ved en kulgrill er, at den giver maden en unik smag og aroma, der kommer fra røgen. Kulgrill også tendenser til at kunne opnå højere temperaturer end gasgrills, det gør det nemmere at opnå den karakteristiske mørke kulring omkring kødet. En gasgrill er dog nemmere at starte og lettere at holde temperaturen jævn på.