Kompostkværn test – De fem bedste kompostkværne 2023

Læs med i vores kompostkværn test og bliv klogere på de fem bedste kompostkværne lige nu.
Af Frederikke BAdge
Frederikke

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og drømmer om at rejse verden rundt. Motivation er at lave godt content, som hjælper læsere til at træffe et godt valg,...

AL-KO Easy Crush LH 2800 4
bedste med transparent opsamler

AL-KO Easy Crush LH 2800

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Hvis du er træt af at skulle køre frem og tilbage til genbrugsstationen med dit haveaffald hver gang, du har haft nogle hyggelige timer i haven, så er du nok på jagt efter en god kompostkværn. Med en kompostkværn sparer du ikke blot tid, men det er også en miljøvenlig metode, hvor du kan genbruge haveaffaldet i din egen have.

Vi har undersøgt forskellige kompostkværne på markedet og fundet lidt for enhver smag. Med vores købsguide sørger vi for at klæde dig bedst muligt på, så du kan gå ud og vælge den perfekte kompostkværn til netop dine behov. Du kan også springe direkte til vores overskuelige sammenligningstabel her, hvis du vil danne dig et hurtigt overblik over de fem modeller i vores kompostkværn test.

Bosch AXT 25 TC

bedst i test

Fordele
 • pros-icon.svg Turbine-Cut skæresystem
 • pros-icon.svg Støjsvag
 • pros-icon.svg Kompakt design
 • pros-icon.svg Sikkerhedsfunktion på opsamlingsboksen
Ulemper
 • cons-icon.svg Ikke transparent opsamlingsboks

Detaljeret gennemgang

Bosch er kendt for kvalitetsprodukter og denne kompostkværn er bestemt ingen undtagelse. Modellen kan makulere alt lige fra blødt materiale som blade til hårde materialer som grene og tornet buskads. Den har samtidig en aftagelig tragt, så når du er færdig, kan du reducere højden til kun 67 cm, hvilket gør opbevaringen meget lettere.

Med denne Bosch kompostkværn får du et optimeret Turbine-Cut-system, der gør det muligt at kværne store mængder haveaffald ekstremt hurtigt og effektivt. På grund af dette og en motorkraft på 2500 watt, kan den let klare 230 kg/t og endda takle tykke grene på helt op til 45 mm.

Opsamlingsboksen på 53 liter sparer dig en del tid, da den ikke skal tømmes så ofte, mens du kværner. Desuden har den også en funktion, der sikrer, at kompostkværnen kun kan køre, når opsamlingsboksen er indsat. Sidst, men ikke mindst, er denne kompostkværn også lydsvag, hvilket dine naboer sikkert vil være taknemmelige for.

Makita UD2500

bedste billige

Fordele
 • pros-icon.svg Stor beholder på 67 liter
 • pros-icon.svg Gummihjul for lettere håndtering
 • pros-icon.svg Overbelastningssikring
Ulemper
 • cons-icon.svg Tragten kunne være bedre

Detaljeret gennemgang

Hvis du er på udkig efter en brugervenlig og solid kompostkværn, som ovenikøbet er billigere end mange andre på markedet, behøver du ikke at lede længere. Denne Makita kompostkværn har både en yderst kraftfuld motor med en effekt på 2500 watt og et valseskæresystem, der gør den både effektiv og lydsvag.

Den er udstyret med store gummibelagte hjul og en trækstang, hvilket gør den let at håndtere – især for dig, der måske er ny i hele havearbejdsuniverset. Det brugervenlige betjeningspanel er også med til at gøre den til en af de bedste kompostkværne for en nybegynder. Og hvis du har meget haveaffald, vil den ekstra store opsamlingsboks på hele 67 liter virkelig gøre arbejdet nemmere for dig.

Kompostkværnen kan let knuse hårde materialer, så tykkere grene på maksimalt 45 mm er intet problem. Og hvis der skulle sætte sig en gren fast i valsen, trækker denne kompostkværn den selv igennem. Derudover har den også en automatisk overbelastningssikring, der hjælper med at forlænge levetiden.

Stihl GH 370 S

bedste premium

Fordele
 • pros-icon.svg MultiCut 370 knivsystem
 • pros-icon.svg Justerbar retning for snitteknivene
 • pros-icon.svg Elektrisk sikkerhedslukning
Ulemper
 • cons-icon.svg Larmer en del

Detaljeret gennemgang

Dette er den eneste benzindrevne model i vores kompostkværn test og det kan være et rigtig fornuftigt valg, hvis du har en større grund, da du så ikke er afhængig af en strømtilslutning. Det er også den ideelle kompostkværn til den mere krævende bruger, der ikke vil gå på kompromis med ydeevne og og kvalitet.

En af de smarte funktioner på denne kompostkværn er, at man kan skifte retning på skitteknivene. Det vil sige, at når knivene kværner haveaffaldet, kan man enten sørge for, at hårdt materiale bliver findelt eller bløde blade forvandles til en komposterbar masse. Det er blandt andet med til effektivt at beskytte knivene.

Den kraftige motor på 3400 watt kan klare grene på op til 45 mm og du opnår også en meget fin flis. Derudover sørger den elektriske sikkerhedslukning for, at strømmen afbrydes ved åbning af maskinen, hvilket forhindrer kompostkværnen i at køre, mens tragten er åben. Det sikrer også, at motoren ikke starter utilsigtet efter for eksempel et strømafbrud.

AL-KO Easy Crush LH 2800

bedste med transparent opsamler

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
 • pros-icon.svg Transparent opsamlerboks
 • pros-icon.svg XL-hjul for mere stabilitet
 • pros-icon.svg Høj effekt
Ulemper
 • cons-icon.svg Ikke så god til blødt materiale

Detaljeret gennemgang

Du går ikke galt i byen ved at vælge AL-KO Easy Crush kompostkværn, der med sit kraftige snittesystem og motor med en effekt på 2800 watt let kan klare blandt andet grove grene på op til 42 mm. De hærdede valse på denne havekværn har en optimeret skærevinkel, som minimerer kædedannelse.

Noget, der især er smart ved AL-KO Easy Crush LH 2800 er opsamlingsboksen, der både er gennemsigtig og kan rumme 48 liter. Det gør det betydeligt lettere, at du kan se, hvornår den skal tømmes. Derudover er den også udstyret med en sikkerhedslås, så din kompostkværn først kan starte, når den er låst, hvilket giver optimal beskyttelse.

Al-KO Easy crush  er en brugervenlig maskine, der trods motorkraften er meget lydsvag. Og med de praktiske transporthjul i XL-størrelse, er den både meget mobil samt en yderst stabil og sikker kompostkværn, når man skal have styr på sit haveaffald.

Ryobi RSH2545B

bedste “letvægter”

Fordele
 • pros-icon.svg Fokus på brugersikkerhed
 • pros-icon.svg Skærer materialet fint
 • pros-icon.svg Let at transportere
Ulemper
 • cons-icon.svg Åbningen er lidt lille

Detaljeret gennemgang

Med en vægt på kun 13,4 kg er dette den letteste i vores kompostkværn test, men det er stadig en kraftfuld maskine. Den har en motoreffekt på 2500 watt og to klinger, der let kværner plantemateriale, kviste og større grene på op til 45 mm.

De to vendbare klinger i rustfrit stål sørger for at findele materialet til fin kompost, der samles i opsamleren på 40 liter, som er nem at tage af og tømme i kompostbunken. Samtidig har denne kompostkværn to hjul og en skubbestang, hvilket gør den let at transportere rundt i haven.

Denne Ryobi kompostkværn er designet med fokus på brugersikkerhed og er blandt andet udstyret med en slag-kværneteknik, der automatisk trækker de afklippede grene til klingerne. Hvis en gren sidder fast, kan du blot vende kniven, så du ikke risikerer at komme til skade med fingrene.

Guide

Hvis du er typen, der elsker at arbejde i haven, kender du nok til problemet med at skulle afsætte haveaffaldet bagefter. Det kan hurtigt blive til et par ture til genbrugsstationen og det kan måske virke lidt fjollet at smide en masse ud, som man rent faktisk kan bruge til for eksempel gødning i bedene.

Med en kompostkværn får du en hjælper, der kan findele dit organiske affald. Den tager simpelthen de afklippede grene og laver træflis, som du kan bruge et andet sted i haven og på den måde opstår der et naturligt kredsløb uden spild. Hvis du har en stor have, giver det rigtig god mening at have en kompostkværn. Har du i stedet en lille have, kan det føles som en dyr investering, men måske kunne det være en fælles anskaffelse, som du og dine naboer kunne deles om.

Nedenfor har vi listet nogle af de ting op, du skal have med i dine overvejelser, når du skal vælge den rigtige type kompostkværn for dig.

Hvilke materialer skal du kværne

Det allervigtigste er at vide, hvilke slags materialer du primært ønsker at bruge en kompostkværn til, da det blandt andet har betydning for, hvilket klippesystem du skal sigte efter. Hvis du for eksempel har mange frugttræer i din have, skal du nok have fat i en med valse, der kan klare grene af en vis tykkelse. Har du derimod primært bløde kviste og blade i dit haveaffald, bør du muligvis kigge mere efter en kompostkværne med knive.

Skæresystem

Kompostkværne kommer med ét af to skæresystemer – knive eller valse. Som du kan læse i vores kompostkværn test ovenover, har Bosch også et skæresystem ved navn Turbine-Cut. Hvilket skæresystem du skal vælge afhænger som nævnt især af, hvilke materialer du hovedsageligt vil kværne.

Den mest anvendte kompostkværn er med valse og kværner grene mellem to valser. Dette resulterer i ret grov flis, der for eksempel kan lægges under bede for at begrænse ukrudt. Valse egner sig bedst til mere hårdt, træagtigt materiale. De findeler både træet og dets fibre, så det bliver lettere at kompostere. Og så larmer de som regel mindre end dem med knive, men er til gengæld også dyrere.

En kompostkværn med kniv er god til blødere plantemateriale og du får en finthakket strøelse ud af det, som komposterer langt hurtigere end den grovere, valsede flis. Dette skæresystem findeler affaldet med et eller flere hurtigt roterende knivblade. Knivene skal dog slibes og udskiftes med tiden og de larmer mere end kompostkværne med valse.

Du kan som sagt også vælge en Bosch med Turbine-Cut-system, som er ideel, hvis du har meget kraftige og hårde grene.

Hvordan kan du bruge flisen?

Hvis du kværner mange grene med blade, kan du anvende det grønne afklip som dæklag i dine bede, som har god effekt på planterne. Et dæklag sørger for at vandet ikke fordamper så hurtigt fra bedene og du behøver derfor ikke at vande så tit. Derudover beskytter det også organismerne i jorden mod for stærk varme og tørhed.

Kværnede grene uden blade kan dog også bruges til at dække jorden i dine bede. Her leverer knivkværne det perfekte materiale, da de producerer fint flis, der ikke nedbrydes så let som brækkede grenstykker fra en valsekværn. Det er en god idé at gøde jorden, inden du dækker den med dette materiale.

Du kan også bruge groft flis til anlæg af havestier og det er ganske gratis fremfor at gå ud og købe for eksempel barkflis.

Maksimal grentykkelse

Det er en rigtig god idé, hvis du på forhånd har overvejet, hvilken type haveaffald du primært har. Hvis du ved, at du har mange tykke grene, der skal kværnes, skal du være sikker på, at din nye kompostkværn kan klare det. Det samme gælder selvfølgelig, hvis det hovedsageligt drejer sig om kviste eller blade. I så fald er der ingen grund til eventuelt at betale ekstra for en kompostkværn, der kan klare større grene.

Størrelse på opsamlerboksen

Du skal også kigge på, hvor stor en opsamlingsboks din kompostkværn skal have. Du får ikke meget effekt af en forholdsvis lille opsamler, hvis din have er meget stor, da der af gode grunde vil være mere haveaffald. Tænk derfor på, at jo større beholderen er, jo sjældnere skal den tømmes. En del modeller kan kun starte, hvis opsamlingsboksen er sat på plads, hvilket er en stor fordel rent sikkerhedsmæssigt.

Elektrisk eller benzindrevet?

I en almindelig have er det normalt tilstrækkeligt med en elektrisk kompostkværn. Har du en ekstra stor have eller virkelig mange træer, kan en benzindrevet være det rigtig valg. En benzindrevet kompostkværn har ikke behov for strømtilslutning, hvilket kan være en fordel på større grunde.

Hvilken type hjul?

Hvis du har en større have eller grund, er det også smart at kigge på hjulene på kompostkværnen. Store hjul gør det meget lettere at flytte maskinen og hvis de samtidig er af gummi, står de bedre fast. Hjul af hård plast er ikke lige så stabile som gummihjul.

Støjniveau – Hvor meget må den larme?

Før du køber en kompostkværn bør du også overveje, hvor meget støvniveauet betyder for dig. En valse kompostkværn larmer som sagt mindre end en med knive, så hold dig til en med valse, hvis lyden har meget at sige for dig og dine naboer.

De bedste kompostkværne arbejder som udgangspunkt støjsvagt, men når meget hårdt træ splintres, kan det ikke undgå at lave høje lyd, så husk at beskytte dine ører.

Motorens effekt – Hvor tykke grene skal du kværne?

Jo flere watt motoren har, jo tykkere grene kan den klare.

Hvis motoren ligger under 2000 watt, vil der kun være kræfter nok til at kunne klare lidt småkviste.

Tilbageløb

Det er smartest, hvis du anskaffer dig en kompostkværn med tilbageløb i tilfælde af, at der er noget, der har sat sig fast, da det ellers kan være meget besværligt at få det fri igen.

Husk at beskytte dig selv

En ordentlig kompostkværn har sikkerheden i højsædet, så der er mindst mulig risiko for at komme til skade. Er skæreværket afskærmet betyder det ikke, at du ikke skal passe på. Uanset hvilken type kompostkværn du ejer, skal du altid udføre arbejdet med omtanke og bære passende beskyttelse.

 • Arbejdshandsker beskytter dig mod stikkende grene, torne samt træsplinter.
 • Beskyttelsesbriller passer på dine øjne. En kompostkværn kører med mange omdrejninger og du skal derfor beskyttes mod de fintsnittet afklip.
 • Høreværn er også godt uanset hvor lydsvag din kompostkværn er.

FAQ

Hvilken kompostkværn er bedst i test?

Den bedste kompostkværn i test er Bosch AXT 25 TC, som kværner store mængder både hurtigt og effektivt med sin stærke skærekapacitet. Denne kompostkværn er lydsvag, let at opbevare og kan rumme meget i sin beholder.

Skal du vælge valse eller knive?

Skal din kompostkværn kunne kværne grene af en vis tykkelse med et lavt støjniveau, skal du vælge en med valse. Har du derimod primært bløde materialer og bekymrer dig ikke over lyden, skal du vælge en kompostkværn med klippesystem med knive.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×