Kikkert test – De 5 bedste kikkerter 2023

Hvis du har svært ved at gennemskue, hvilken type kikkert der passer bedst til dine interesser, så læs med her i vores kikkert test. Vi har kigget på de fem bedste kikkerter på markedet og undersøgt deres fordele og ulemper.
Af Frederikke BAdge
Frederikke

Frederikke er 24 år gammel, bor i København, og drømmer om at rejse verden rundt. Motivation er at lave godt content, som hjælper læsere til at træffe et godt valg,...

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Kikkerter kan bringe os tættere på vores passioner. Fuglekiggeri bliver mere fascinerende, når man kan følge med, mens de flyver afsted. Og stjernehimlen får nye dimensioner, hvis man studerer den igennem en kikkert med zoom. Der findes kikkerter til ethvert formål, så hvis du ved, hvad du gerne vil observere, er du godt på vej til at finde den ideelle model.

Med vores købsguide tager vi igennem udvalgte specifikationer, så du bliver klædt bedst muligt på for at kunne finde den rigtige kikkert, der matcher dig. Vi guider dig blandt andet igennem, hvad forstørrelse, synsfelt og linserne betyder og du kan også kigge på vores sammenligningstabel, hvor du kan få et overblik over de fem modeller.

Fordele
  • pros-icon.svg HD optisk system
  • pros-icon.svg Multicoated
  • pros-icon.svg O-rings forseglet og nitrogenfyldt
Ulemper
  • cons-icon.svg Til den lidt tungere side

Detaljeret gennemgang

Vortex er kendt for at skabe robuste kikkerter, der giver virkelig gode billedgengivelser og Crossfire HD 10×50 er bestemt ingen undtagelse. Det optimerede HD optiske system med fasekorrigerende prismer giver både høj opløsning og kant-til-kant skarphed. Dette, kombineret med linserne, der er fuldt coatede, øger lystransmissionen og mindster uønsket refleksion, hvilket giver en kikkert af god kvalitet, der er anvendelig til det meste.

Med en frontlinsediameter på 50 mm er denne kikkert perfekt til brug i skumringen eller andre situationer med ringe lysforhold. Samtidig er kikkerten nitrogenfyldt og O-rings forseglet, hvilket giver den optimal beskyttelse mod ikke kun regn, dug og fugt, men også støv og snavs. Kikkerthuset har en stødsikker gummiarmering, som skaber et mere sikkert greb.

Da denne kikkert er udstyret med twist-up øjestykker, er den nem og hurtig at indstille – også for brillebærere. Desuden medfølger der en speciel GlassPak taske med selerem i neopren, beskyttelsesdæksler samt mikrofiberklud. Og med denne Vortex kikkert får du ovenikøbet også livsvarig VIP garanti. Her får du altså den bedste kikkert til prisen.

Fordele
  • pros-icon.svg Stor forstørrelse og objektivåbning
  • pros-icon.svg Langt øjestykke
  • pros-icon.svg BaK4 prismer
Ulemper
  • cons-icon.svg Kan blive tung i længden uden brug af stativ

Detaljeret gennemgang

Hvis du er på udkig efter en kikkert, der kan benyttes under selv dårlige lysforhold, er Celestron Skymaster 25×70 et godt bud. Med denne kikkert får du ikke blot 25x højere forstørrelse, men den store objektivåbning på 70 mm gør det muligt både at observere astronomiske fænomener og genstande her på jorden på lang afstand.

Selvom dette er en forholdsvis billig kikkert, får du stadig højkvalitets BaK4 prismer og en flerlags antirefleksbehandling, der sørger for et skarpt og klart billede. Fokusering er også gjort lettere med den store centerfokusknap, hvilket kan være fordelagtigt, når du er i gang med at udforske himlen.

Brug af kikkert kan til tider være lidt besværligt for personer, der bruger briller, men dette er der taget hensyn til med det lange øjestykke på 13 mm. Derudover har denne kikkert en beskyttende gummibelægning, der giver et godt greb. Skymasteren kommer med etui, bærerem og adapter, så du har mulighed for at sætte kikkerten fast på et stativ.

Zeiss Terra ED 10x32

bedste premium

Fordele
  • pros-icon.svg Nærgrænse på 1,6 meter
  • pros-icon.svg Nitrogenfyldt
  • pros-icon.svg Ergonomisk og kompakt design
Ulemper
  • cons-icon.svg Lysstyrken er ikke så høj

Detaljeret gennemgang

Denne letvægts kikkert kombinerer det klassiske Zeiss’ design med brugervenlighed og et godt lysindtag. Hvis du er interesseret i at observere for eksempel insekter og sommerfugle, er dette den bedste i denne håndkikkert test, da den har en nærgrænse på kun 1,6 meter. Og hvis det er den bedste kikkert til jagt, du er efter, er dette også et godt bud.

Zeiss har brugt Schmidt-Pechan tagprismer og Schott ED glaselementer i denne kikkert, hvilket giver dig et klart billede med flotte kontraster og detaljegengivelser. Der er yderligere kælet for den optiske kvalitet med de multicoatede linser, som minimerer refleksioner og oplevelsen bliver endnu bedre på grund af det brede fokuseringshjul, der sørger for en hurtig og præcis fokusering.

Kikkerten er nitrogenfyldt og forseglet, hvilket gør det muligt at bruge den i både regn- og snevejr, mens nitrogenen også sørger for at holde denne kikkert fri for kondens og dug på alle indvendige glasflader. Samtidig sikrer den vandafvisende multi coating, at støv og vandstænk ikke sætter sig på frontlinsen. Med i købet af denne kikkert får du også en neoprenrem, et etui og mikrofiberklude.

Nikon Action EX 8x40

bedste vandtætte kikkert

Fordele
  • pros-icon.svg Vandtæt i op til 5 minutter ved 1 meters dybde
  • pros-icon.svg Stor udgangspupilafstand for et klart synsfelt
  • pros-icon.svg Nitrogenfyldt
Ulemper
  • cons-icon.svg Til den lidt tungere side

Detaljeret gennemgang

Her får du en ideel kikkert til hverdagsbrug, hvadenten du vil tage den med på en gåtur eller sidde og følge fuglene. Denne kikkert har et meget bredt synsfelt på 143 m/1000 m, som sammen med 8x forstørrelsen, skaber billedstabilisering. Et bredere synsfelt giver dig også et bedre overblik over terrænet, hvis du for eksempel er ude på fuglekiggeri.

Gummiøjestykkerne, der både kan forskydes og drejes, har flere låsepositioner, som gør det nemt at placere øjnene ved det rigtige øjepunkt – også for folk der bruger briller. Kikkerten er desuden dugfri og vandtæt ned til 1 meter – dog i maks. 5 minutter. Den er gummiarmeret, så du er sikker på at have et godt og sikkert greb samtidig med, at det beskytter kikkerten mod mindre stød.

Linserne er multicoatede, hvilket sikrer et skarpt billede, mens de asfæriske linser i øjestykkerne eliminerer forvrængning. Ved køb af denne kikkert medfølger en taske og bred bærerem.

National Geographic 3x30

bedste kikkert til børn

Fordele
  • pros-icon.svg Børnevenligt design
  • pros-icon.svg Let vægt
  • pros-icon.svg Foldbare øjestykker
Ulemper
  • cons-icon.svg Ikke egnet hvis du er mere seriøs

Detaljeret gennemgang

Hvis du gerne vil introducere dine børn for fuglekiggeri eller give dem en oplevelse af at komme tættere på naturen, er denne lille kikkert perfekt. Den er designet specielt til små hænder og er derfor nem at håndtere for børn.

Forstørrelsen på 3x gør det let for børn at holde kikkerten stille, mens lysåbningen på 30 mm tillader lys nok til brug i dagslys. Her hjælper BK7 prismerne også til. På grund af de foldbare gummiøjestykker kan alle med eller uden briller let bruge denne type kikkert.

Fokuseringshjulet er også meget brugervenligt, så dine børn kan nøjes med at koncentrere sig om det, de ser. Kikkerten leveres med rem og etui samt 5 års garanti ved online registrering.
Husk at holde øje med, at deres barn ikke retter kikkerten direkte mod solen, da dette kan være farligt.

Guide

Uanset hvilken type kikkert du er på udkig efter, kan det være svært at gennemskue, hvilke fagudtryk og tal der har betydning for, at du får fat i den helt rigtige kikkert til dig. For at gøre det lettere at vælge mellem de mange kikkerter på markedet, gennemgår vi nedenfor nogle udvalgte specifikationer, der kan hjælpe dig på vej med at finde en kikkert, der kan følge dig i mange år.

Hvad skal du bruge den til?

Det allervigtigste er at vide, hvad du primært vil bruge en ny kikkert til, da det har stor betydning for, hvilke funktioner du skal være opmærksom på. Det vil ofte især dreje sig om afstanden mellem dig og de objekter, du gerne vil studere. Der er stor forskel på, om du vil bruge den til fuglekiggeri eller sidde i haven og studere insekter i bedet; om det er stjerneobservation eller en speciel type jagt, du vil have den med på, hvor muligheden for zoom kan være en god idé. Eller måske skal det være en kikkert med afstandsmåler. Derfor er det en rigtig god idé at have taget stilling til formålet, før du vælger hvilken kikkert, du skal købe.

Forstørrelse

Hovedformålet med en kikkert er som udgangspunkt at forstørre ting og dermed bringe objekter, der er langt væk, tættere på. Det første tal, før x’et, beskriver forstørrelsen og definerer antallet af gange, genstanden bliver forstørret. Kikkerter med for eksempel 10×50 vil derfor få objektet til at fremstå 10 gange tættere på dig. Man kan måske være tilbøjelig til at tro, at jo højere forstørrelse, jo bedre, men det er ikke altid tilfældet. Det handler også meget om, hvilket materiale der ellers er brugt og ikke mindst, om du vil kigge på stjerner eller have den bedste kikkert til jagt. Leder du for eksempel efter den bedste kikkert til fugle, er en 8x eller 10x forstørrelse ideel.

Objektivdiameter (frontlinsediameter)

Det næste tal indikerer objektivdiameterens værdi i millimeter (det er den ende, man kigger ud af). I vores eksempel med 10×50 er dette 50 mm. Jo højere dette tal er, jo bedre er lysstyrken, da der vil komme mere lys ind, hvilket kan hjælpe under dårlige lysforhold. Vær dog opmærksom på, at da objektivet er fremstillet af glas, vil kikkerten blive tungere, jo større dette tal er.

Prisme

Kort fortalt sørger prismer for, at det billede, du ser i din kikkert, vender rigtigt. Uden prismer ville billedet både være omvendt og på hovedet. Du kan få kikkerter med Porro eller Roof prismer, som begge har fordele og ulemper.

Porro prismer er typisk brugt i de helt klassiske kikkerter. De giver en optisk linje, der fører lyset gennem et Z-mønster. Alle indvendige overflader, som lyset rammer, er reflekterende, hvilket betyder et minimalt lystab. Porro prisme kikkerter er lysstærke og som regel billigere end Roof prismer, da det er lettere at fremstille.

Kikkerter med Roof prismer er bygget efter mere avanceret teknologi, hvor lyset går ind og ud af kikkerten i en lige linje, som giver mulighed for at et mere kompakt design. Dette kan give en bedre optisk kvalitet, men vil også gøre kikkerten dyrere.

Optisk kvalitet

Den optiske kvalitet afhænger blandt andet af, hvor fint glasset er slebet og hvilken coating de er behandlet med, så forvrængning af billedet minimeres.

I den dyreste ende ligger ED glas eller HD glas og i den billigere ende er BK7 glas.

Som regel defineres glastyperne med henholdsvis BAK4 eller BK7.

BAK4 er den bedste og dyreste af de to. Der skelnes i øvrigt mellem BAK4 og BaK4, men de bliver ofte blandet sammen – også fra producenternes side. Begge er dog bedre end BK7.

Coating (overfladebelægning)

For at få den bedste billedgengivelse har en kikkert mange linser. For hver linse er der lysrefleksion og det medfører, at der tabes en smule lysstyrke. Hvis det ikke var for coating, ville billedet dermed blive meget mørkt. Producenterne har hver deres måde at coate på, men det er alligevel ofte de samme begreber, der bruges. Det kan for eksempel være coated, fuld coated eller multi coated. Jo bedre coated, jo bedre er kvaliteten, men desto dyrere er kikkerten også.

Synsfelt

Synsfelt svarer til det antal meter af en cirkel, du kan se på 1000 meters afstand. Jo bredere synsfelt, jo lettere er det at indstille kikkerter på et objekt. Samtidig vil et bredt synsfelt give et bedre overblik over terrænet omkring objektet.

Nærgrænse

Dette har betydning i forhold til, hvilken kikkert du skal vælge, da det ikke giver mening med en nærgrænse på adskillige meter, hvis det er sommerfugle i haven, du gerne vil studere.

Udgangspupilafstand

Dette fortæller noget om størrelsen på det hul, du kigger igennem. Det måles i millimeter og du kan altid finde det ved at dividere objektivdiameter med forstørrelse.

Jo større afstanden er, jo lettere vil den være at kigge igennem.

Øjestykker

De bedste kikkerter har øjestykker, der tager hensyn til brillebærere. Mange af dem har eksempelvis twist-up øjestykker, som kan drejes op og ned, hvilket giver et bredere synsfelt. De fleste kikkerter har dog øjestykker, der kan indstilles i forskellige højdetrin. Hvis du er brillebærer, bør du dog som minimum undersøge, om der er taget hensyn til dette, så dit synsfelt ikke bliver påvirket.

Vandtæthed

Vandtætte kikkerter er O-rings forseglet, hvilket både beskytter mod regn, dug og fugt samt sørger for, at støv og snavs ikke kan komme ind og sætte sig på de optiske komponenter. Mange af de bedste kikkerter indeholder også en gasart, ofte nitrogen, som sikrer, at linserne ikke dugger ved temperaturskift. Samtidig går gassen ikke i kemisk forbindelse med hverken luft eller vand og forlænger derfor levetiden for de indvendige komponenter med mange år. Med nitrogen beskyttes den optiske kvalitet også bedre ved ekstreme temperaturer. Uanset hvad, du skal bruge den til, er en vandtæt kikkert en god idé.

Vægt

I vores test af kikkerter har vi lidt forskellige vægtklasser, men der findes selvfølgelig endnu flere. For at gøre oplevelsen perfekt, er det vigtigt, at du vælger den helt rigtige kikkert med en vægt, der passer til dit formål.

En lille lommekikkert bør for eksempel ikke veje særlig meget og vægten er også afgørende i forhold til, hvilken type jagt du vil have den med på. Eller hvis du vil følge fuglene, kan du med et tungere apparat, blive træt i armene, hvis du skal holde det i længere tid ad gangen. Vægten betyder dog ikke så meget, hvis du skal kigge på stjerner og har et stativ med for billedstabilisering.

FAQ

Hvilken kikkert er bedst i test?

Vortex Crossfire HD 10x50 er bedst i test - den perfekte følgesvend uanset om du er på vandretur eller fuglekiggeri. Du får god kvalitet, vandtæthed og et apparat, der kan tolerere ekstreme temperaturer kombineret med livsvarig garanti.

Hvilke specifikationer er vigtigst?

Forstørrelse og objektivdiameter. De to første tal er altafgørende, hvad enten du leder efter den bedste fuglekikkert eller ved, at der ofte vil være dårlige lysforhold. Din oplevelse med en ny kikkert vil afhænge meget af disse to.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×