Kamera TEST: Bedste digitale kameraer til begyndere og professionelle

Er du vild med at tage billeder? Og er det på tide at opgradere til et godt kamera? Så tjek gerne vores test af de 9 bedste kameraer ud, så du inden længe kan skyde nogle rigtig gode billeder.

De 9 udvalgte modeller

Artikel af Miklas

Er du lige begyndt at tage billeder? Eller har du længe haft flair for det?

Uanset niveau er det altid godt at have et kamera i god kvalitet, et godt objektiv og smarte indstillinger ved hånden. Selvom et godt kamera ikke er lig med gode billeder (det er fotografen bag, der sikrer dette), så er det en god hjælp til at sikre det.

Om du leder efter dit første gode kamera eller er på jagt efter et, der er bedre end det nuværende, er der godt chancer for, at du finder det her hos os. Vi har nemlig screenet markedet for de absolut bedste kameraer, så du ikke selv behøver lede nettet tyndt. Det har resulteret i 9 forskellige modeller, som vi uddyber nærmere omkring herunder.

Vi uddyber egenskaber samt fordele og ulemper, så du kan blive helt skarp på at vælge det bedste kamera.

Det mener vores produkteksperter

Med Fujifilm X-T4 bliver det nemmere end nogensinde før at tage stillbilleder og video. Det er en af de mest kraftfulde kameraer i X-serien til dato med 4. generations X-trans CMOS, 4 sensorer, X-processor og meget andet.

Der er ingen tvivl om, at Fujifilm X-T4 er blandt de bedste kameraer på markedet. For det er spækket med forbedringer, der imødekommer professionelle fotografer inden for stillbilleder og video. For det er den første model i X-T serien, der har en indbygget fem-akset billedstabilisering i huset og et kraftigt batteri. Men det har også den hurtigste autofokus performance samt en ny lukker. Dertil følger der naturligvis også en masse funktioner med, som får selv den mest erfarne fotograf til at hoppe og springe.

Det er et af de mest avancerede kameraer – og det mærker du, så snart du får det i hænderne.

Optag i 4K

Drømmer du om et kamera, der er rigtig godt til videoer, bliver du på ingen måde skuffet med Fujifilm. For med det i hånden får du ikke kun et stabilt billede. Du får også lækker 4K video i skarp kvalitet. Den mangler dog følgefokus, hvilket naturligvis kan være lidt en hindring, når du gerne vil optage gode videoer – den høje kvalitet og de mange indstillinger opvejer dog for det.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Et godt allround kamera
  • plus-circle.svg Professionelle videofunktioner
  • plus-circle.svg Godt til professionelle
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Den mangler følgefokus på videooptagelse

Det mener vores produkteksperter

Canon EOS 90D er et stykke teknologi, der ligger skridtet inden de mere professionelle kameraer. Det er solidt og godt til både fotos og videoer, da det har en roterende touchskærm, 4K uncropped til 30p samt 32,5 MP APSC sensor.

Med til købet af kameraet følgere der et 18-135 mm USM objektiv, som er en rigtig god linse, der kan være med til langt det meste. USM i objektivet gør den i stand til at fokusere automatisk hurtigere end den foregående. Det kan derfor godt bruges til både sport eller wildlife.

Rigtig god billedkvalitet

EOS 90D modellen er med en APS-C CMOS-sensor på 32,5 megapixel, der arbejder tæt sammen med billedprocessoren for at levere en rigtig god billedkvalitet. Du bliver bestemt ikke skuffet, da der er masser af klarhed, tonalitet og farve, mens støj i svagt lys også bliver holdt på et minimum.

Følsomheden går desuden også op til ISO 25600 for håndholdte optagelser i mørke omgivelser. Du får derfor bevaret detaljerne i lyse områder og mørke skygger.

Alt i alt en rigtig fin model til dig, der leder efter noget, der kan erstatte dit begynderkamera.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Et godt kamera for øvede fotografer
  • plus-circle.svg Billeder i høj kvalitet
  • plus-circle.svg Høj optisk zoom
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Det har nogle begrænsninger, hvis du er professionel

Det mener vores produkteksperter

Canon Powershot G5 X Mark II er et glimrende kompaktkamera med stor zoom, en god ergonomi og en billed- og videokvalitet, der er meget høj.

Har du prøvet at have et Sony RX100 i hånden, vil du føle, at det minder meget om dette. For det gør de, da den har samme type af sammenklappelig elektronisk søger samt en vippebar skærm på hele 3 tommer. Dertil har den 20 millioner pixels og en 1″-sensor. Den er en anelse tung i designet, men har en fremragende zoom med høj skarphed på alle blænder og brændvidder.

Høj ISO

Med en ISO der går op til 12.800 er der gode muligheder for at styre, hvor meget lys du gerne vil lukke ind. Dog kan du booste ISO endnu højere i menuen – det anbefaler vi dog ikke, da det giver for meget støj. Derudover har kameraet en kontrastbaseret autofokus, som også fint følger med. Dog er den ikke lige så hurtig og præcis som de øvrige ovenfor.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg God billed- og videokvalitet
  • plus-circle.svg Rigtig god brugervenlighed
  • plus-circle.svg Skarp søger
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Kort batteritid
  • minus-circle.svg Ingen mikrofonindgang

Det mener vores produkteksperter

Fujifilm er og bliver en rigtig god producent, når det kommer til kameraer. Det beviser kameraet her også, da det kan optage i ultra HD, 4K og har en lækker berøringsskærm.

Fujofilm X-T30 er et spejlfrit systemkamera, der har 26,1 MP. Opløsningen er rigtig høj som man forventer det af et produkt fra denne producent. Dertil er kameraet også meget populært, fordi det har en længere række innovative foto- og videofunktioner, som gør det til en fornøjelse for både begyndere og professionelle at benytte det.

Med en vægt på kun 383 gram er det heller ingen årsag at have med sig rundt på opgaver eller oplevelser. Den har desuden autofokus, der er meget hurtig og præcis.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Høj opløsning
  • plus-circle.svg Innovative foto- og videofunktioner
  • plus-circle.svg Hurtig og præcis autofokus
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Kommer ikke med lige så mange funktioner som X-T4

Det mener vores produkteksperter

Canon Powershort SX70 HS er et kompaktkamera med superzoom. Det har nemlig hele 65x zoom, hvilket svarer til et 21-1365 objektiv. Det dækker derfor både vidvinkel og ekstrem tele. I sin udformning minder det meget om et spejlrefleks og ligger godt i i hånden.

Dette Canon komplekskamera er et godt alt-i-ét-kamera, som til forveksling ligner et digitalt spejlreflekskamera. Det har også samme vægt og fleksibilitet, men kommer dog med et fast objektiv. Fordi kameraet kan zoome så meget, kan det indfange alt fra fjerne detaljer til makrooptagelser.

Straks sikkerhedskopiering

Det smarte ved kameraet her er, at billeder bliver sikkerhedskopieret straks. Det sker ved hjælp af funktionen til automatisk overføring. Dertil kan du også lave Live View-optagelse, som giver dig mulighed for at optage og se det, som kameraet ser. Dertil kan du også få adgang til indstillingerne via en mobil enhed.

Den er uden tvivl en af de bedste kameraer på markedet.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Den har ekstrem godt zoom
  • plus-circle.svg Den har vipbar skærm
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Det har fast objektiv
  • minus-circle.svg Fokus kan drille

Det mener vores produkteksperter

Leder du efter det billigste spejlreflekskamera på markedet? Så er modellen her et rigtig godt bud på det med gode funktioner, en forbedret billedchip og en ISO, der kan boostes. Kvaliteten er rigtig fin for begyndere.

Det er ikke helt forkert at sige dette, da du med modellen her får en god billedchip med opløsning på 24,0 mio pixels og en ISO, der kan boostes til 12.800. Det er dog ikke at anbefale, da det giver en del korn på billedet. Når det er sagt, kan du nå alle knapper på bagsiden med højre tommelfinger, ligesom du også har direkte adgang til autofokus, hvidbalance og ISO.

Ni autofokuspunkter

Søgerbilledet er ikke særligt stort, men det er meget normalt og rigtig fint for et begynderkamera som dette. Dertil har du ni autofokuspunkter med kameraet, som også er rigeligt, hvis du lige er begyndt at interessere dig for foto.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Forbedret og god opløsning
  • plus-circle.svg Der er et godt objektiv med i købet
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Der er en del korn på de høje ISO-værdier

Det mener vores produkteksperter

Med Nikon Z6 II i hånden kan du gå efter dine ideer, da det spejlløse kamera i fuldformat giver dig mulighed for at skabe billeder i en hurtig og skarp proces. Kameraet har en fremragende kvalitet, uanset om du er bedst til at lave video eller fotos.

Z6 II er en efterfølger til Z6 med små men virkelig markante forbedringer, som gør kameraet til et af de bedste, der er på markedet. Det har nemlig fået markant bedre autofokus og følgefokus, som gør en kæmpe forskel for oplevelsen af kameraet. Derudover har det to kortpladser og et stort dynamisk omfang, som gør det til en ren fornøjelse at være afsted på opgave eller tur.

Fantastiske farver

Udfordringen med mange kameraer er, at de ikke kan gengive farverne, som vi selv kan se. Men med Z6 kommer du skridtet nærmere, da den har en virkelig god farvegengivelse. Det gør det nemmere i redigeringsfasen – og sammen med de høje pixels er der ikke en finger at sætte på kvaliteten af videoer eller fotos.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Skarp farvegengivelse
  • plus-circle.svg Stærkt autofokus
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Skærmen kan ikke vippes ud

Det mener vores produkteksperter

Kan du godt lide at lave indhold? Så er kameraet her lige noget for dig. For det er perfekt til at vlogge og skyde professionelle og skarpe optagelser og fotos, da det performer godt selv i omgivelser med meget lidt lys.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Kan streame direkte til nettet
  • plus-circle.svg Er perfekt til vlogging
  • plus-circle.svg Har god autofokus
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Er ikke med full frame

Det mener vores produkteksperter

Nikon z50 er et kamera for seriøse begyndere og det bedste kamera til prisen, hvis du ved, du gerne vil lande et professionelt sted. Med en hurtig autofokus, en høj ISO og en god skærm, har du alle forudsætninger for at komme godt i gang.

Inden for kameraer test kommer du rigtig langt ved at vælge dette. For det har en hurtig og meget præcis autofokus, ligesom øjeregistreringen arbejder rigtig godt ved portrætter. Billedkvaliteten er desuden denne samme som Nikon D7500 og gengiver derfor detaljer i meget høj kvalitet. Der er desuden også fint styr på støj, selv når ISO når 25.600. Dog giver det ikke mening at benytte den højeste, da kvaliteten ikke er så høj, som den kan være.

Kom godt fra start med medfølgende objektiv

Et godt objektiv er altafgørende for at komme godt i gang som fotoentusiast. Med til Nikon Z 50 følger der derfor også et godt objektiv med, som giver dig mulighed for at lære kameraet og dets indstillinger godt at kende.

Det vi kan lide:
  • plus-circle.svg Rigtig god billed- og videokvalitet
  • plus-circle.svg Hurtig autofokus
Vær opmærksom på:
  • minus-circle.svg Mangler billedstabilisator
  • minus-circle.svg Kameraets følgefokus er upræcist

Det er bestemt ikke nogen nem opgave at gå ud og købe et kamera. Uanset om du leder efter et godt begynder kamera eller et til professionelt brug. For at komme afsted med det bedste digitalkamera, er det vigtigt, at du sætter dig ind i dine behov og egne evner. For jo mere avanceret et kamera er, jo større krav stiller det også til dig som fotograf i forhold til at udnytte dets egenskaber.

Hvad du bør gøre dig af overvejelser, uddyber vi herunder. Forhåbentligt hjælper det dig godt på vej til at vælge og købe det helt rette kamera.

Hvad skal du bruge det til?

Der er stor forskel på kameraer. Derfor er du ikke kun nødt til at spørge dig selv om, “hvilket kamera skal jeg vælge”, men også hvad det skal bruges til. For nogle kameraer er langt bedre til video, mens andre er bedre til skarpe billeder.

4K Video eller HD Video

Vil du gerne gøre mere i video? Så er det vigtigt at gå efter et kamera, der har en evne til at stabilisere billedet. Du kommer selvfølgelig langt med en stabilizer – men det bliver bare lidt bedre, hvis kameraet selv også kan stabilisere billedet. Dertil er det langt bedre med et decideret videokamera frem for et spejlrefleks eller digitalkamera, da det er lavet til video.

Regner du omvendt med at vlogge, kan du fint bruge et spejlrefleks eller digitalkamera. Dog kan det være en fordel med en vippeskærm, så du rent faktisk kan se, om billedet er i fokus. Sørg også for at vælge et kamera, som ikke er for tungt, da det ellers godt kan blive for hårdt at holde i længden.

Se dog gerne om ikke du kan finde et kamera, som kan optage 4K video. For det er en langt bedre kvalitet og opløsning end Full HD og giver nogle helt andre optagelser.

Læs mere: Videokamera test

Stillbilleder

Vil du gerne bruge det til at tage billeder med? Så er det vigtigt, at du vælger et kamera med mulighed for at justere på indstillinger såsom ISO, lukketider, zoom med mere. For jo flere indstillinger du har mulighed for at justere op og ned for, jo bedre billeder har du mulighed for at tage.

Dertil er det også en god ide at tjekke, hvilke former for objektiver du kan få til kameraet, da dette er meget forskelligt fra kamera til kamera. For det er objektivet, der gør det muligt for dig at være kreativ og tage de skarpe billeder, som du måske går og drømmer om.

Zoom

Hvor meget vil du gerne kunne zoome? Dette er vigtigt at tage stilling til, da det har betydning for, hvilket objektiv du skal købe sammen med kameraet. For hvor meget du kan zoome afhænger af, hvad objektivet er i stand til. Zoom er især noget, som du er nødt til at overveje, hvis du gerne vil gøre meget i naturbilleder.

Når det så er sagt, findes der to forskellige typer af objektiver: nemlig zoom og prime. Hvad du gerne vil have, eller hvad der fungerer bedst for dig afhænger af, hvor højt du går op i lys og dybdeskarphed. For med et prime objektiv får du et, der er meget mere lysstærkt end andre zoomobjektiver. Du kan derfor opnå bedre billeder i dårlig belysning med et prime objektiv, ligesom du også kan få en større kontrol med dybdeskarpheden.

Det er en stor verden og helt for sig. Er du i tvivl, kan du med fordel spørge hos den lokale fotobutik, så du bliver vejledt professionelt og kan tage en beslutning ud fra det.

Professionel eller begynder?

Der er stor forskel på, hvilket kamera der er godt for dig, alt efter om du er professionel eller begynder. For er du førstnævnte, skal du naturligvis have alt, hvad den kan trække af opløsning, pixels med mere, så du ikke kommer til at stå i en situation, hvor kameraet ikke er tilstrækkeligt. Dog skal du naturligvis også vælge efter, om du tager portrætbilleder, naturbilleder eller bybilleder, da der er himmelvid til forskel på, hvad du så har brug for.

Er du begynder, behøver du ikke investere i det bedste kamera til video eller det bedste kamera til billeder. For det vigtigste er, at du får et kamera i hånden, som du kan lære fra. Altså et kamera, der er nemt at indstille og som du hurtigt føler dig komfortabel med. Synes du stadig, det er sjovt at tage billeder og video på et senere tidspunkt, kan du altid opgradere til det bedste videokamera eller det bedste kamera til naturfotografering, hvis det er din passion.

Opløsning

Opløsning på et kamera har været meget stigende de sidste mange år efterhånden som teknologien er blevet bedre og bedre. Nogle af de første digitalkameraer havde en opløsning på kun 0,3 pixels, mens den i dag typisk er 10-20 pixels. Jo højere opløsning, jo skarpere billeder kommer der også ud af det.

Er du professionel, er det klart, at du ønsker så høj en opløsning som overhovedet muligt, så billederne er skarpe, uanset hvilken størrelse de skal printes ud i.

Er du begynder, betyder ikke så meget, så længe pixels blot er over 8. For så har du stadig billeder i en kvalitet, som er sjove at redigere og printe ud til væggen.

Kamera type

Kameraer er i dag en helt verden for sig og derfor kan vi også godt forstå, hvis du er meget forvirret over, hvilken type af kamera du skal vælge. Her er nogle af de hyppige typer:

Langt de fleste vælger i dag at gå med et spejlrefleks. Dog er mange digitalkameraer uden spejl i mange tilfælde lige så gode eller bedre end spejlrefleks.

Vi vil ikke gøre os klog på, hvilken type af kamera du skal vælge. Dog vil vi gerne gøre opmærksom på, at der er stor forskel på typerne. Se derfor gerne nærmere på diverse digital camera test, det bedste kompaktkamera og det bedste kamera med spejlrefleks for at se, hvad forskellen er, og hvad der passer bedst til dine evner, ønsker og behov.

Polaroid Kamera

Hvis du leder efter et kamera, der kan printe billeder, lige så snart du har taget dem, skal du bruge et polaroid kamera.

Polaroid kameraer, også kaldet for “Instant kameraer”, tager billeder, hvorefter dit polaroid kamera med det samme vil printe billedet. Denne type kameraer er super gode, hvis du vil have en retro følelse, når du tager billeder.

FAQ

Hvilket kamera er bedst?

Fujifilm X-T4 er klart et godt udgangspunkt, hvis du gerne vil have creme de la creme, når det kommer til kameraer. For det leverer sublim kvalitet ved videoer og fantastisk skarpe billeder. Går du derfor højt op i billedkvalitet, at tage billeder og at skyde video, er der ingen tvivl om, at du bliver rigtig glad for dette. Du kommer dog også langt med andre modeller her i vores sammenligning, da det kun er de bedste kameraer, der er udvalg.

Hvad betyder spejlrefleks?

Et spejlrefleks kamera er et af de mest populære på markedet. Det er de, fordi et spejlreflekskamera er udstyret med spejle og priser, der gør det muligt at kigge gennem kameraets objektiv i den optiske søger. Det betyder nærmere bestemt, at det billede du ser i søgeren, også er det billede, du ender med at tage. Dog findes der både analoge og digitale spejlreflekskameraer, hvoraf sidstnævnte ikke har en film – denne er i stedet erstattet af en billedship, hvoraf bagsiden også er udstyret med en skærm, hvorfra du kan se dine billeder og skifte indstillinger.

Hvor mange megapixel skal et godt kamera have?

Megapixel siger noget om billedets størrelse og dermed også kvalitet, når det forstørres. Tager du udelukkende hobbybilleder for at printe dem til fotoalbummet, behøver du som sådan ikke gå op i megapixels. Vil du dog gerne gøre mere ud af det – eller planlægger du at gå mere professionelt til værks, bør du ikke købe et kamera med under 10 megapixels. Langt de fleste spejlrefleks er dog med 13 megapixels eller mere, som er rigeligt til langt de flestes behov. Planlægger du at købe et professionelt kamera med spejlrefleks, giver det mere mening, at du går op i objektivet til kameraet.

Din produktekspert

Miklas

Administrator