Når du skal vælge en juicepresser, kan det godt være lidt svært at finde rundt i de mange forskellige modeller. Og så kan det også være svært at skulle forstå, om det er bedste med en slow juicer eller centrifugal juicer. Det er nemlig ikke helt det samme, selv om du får juice og saft ud af dem begge.
En saftpresser, som er et andet navn for centrifugal juicer, har en centrifuge og en presser. Slow juicere presser frugter, men har ingen centrifuge. En saftpresser slynger saften ved meget høj hastighed og udvinder på den måde juicen. Med en juicepresser får du derimod en filtreret juice, da saften presses ud af frugterne for at opnå de friske juice. Derfor er er der også en del frugtkød tilovers, som nærmest er helt tørt.
Om du skal vælge en slow juicer eller centrifugal juicer er altså mere et spørgsmål om smag og behag, omend nogle forskere mener, du får flere sunde næringsstoffer ud af en juicepresser.
Til gengæld er både de forskellige saftpressere og forskellige juicere ideelle til at få brugt frugt og grøntsager, som du ikke kan nå at spise! Du forvandler dem da bare til en lækker og fyldig juice!
I vores juicer-test finder du fire slow juicere og en saftpresser.
Anvendelse
Det er værd at sætte sig ind i, hvad de forskellige juicere kan præstere, for ikke to juicere er ens.
Typer af ingredienser
Nogle maskiner egner sig bedst til enten bløde eller hårde frugter. Det er noget, du bør være opmærksom på, hvis du gerne vil kunne lave en klar juice af alle de forskellige grøntsager som for eksempel rodfrugter med din nutri-juicer. Om maskinen kan klare det, afhænger blandt andet af, om den har en kraftfuld motor, så den kan presse frugter på en måde, hvor den udvinder så meget af saften som muligt.
Tilberedningen af ingredienser
En anden vigtig overvejelse, du bør gøre dig, er, om du har noget imod at skære ingredienserne i små stykker, eller om det er vigtigt for dig, at frugt og grønt kan komme helt ned i juicepresseren. Det sparer nemlig tid ikke at skulle stå og skære alle ingredienser til en passende størrelse.
Juicepresserens størrelse
Det lyder måske som en selvfølge, men det er ikke uvigtigt at tjekke størrelsen på juicepresseren. En nutri-juicer er nemlig som regel ret store og kan fylde meget i et køkken. Har du planer om at bruge den dagligt, er det nemmere at have den stående fremme på køkkenbordet, så sørg for at vælge en model, du har plads til i køkkenet.
Hvis du kun vil bruge den lejlighedsvist, er det en god idé at vælge en lidt mindre model, som du nemmere kan flytte rundt med, så du uden for meget besvær kan pakke den væk.
Men det vigtigste er selvfølgelig at finde en god juicer og den, som er den bedste juicer til netop dine behov!
Design
Vil du gerne have den stående fremme mere permanent, er det også en god idé at vælge et design, som du er glad for.
Støjniveau
Det er klart, at det er fordelagtigt med en kraftig motor, så du får så den største andel juice som muligt. Men støjniveauet er heller ikke at glemme. Nogle modeller kan larme ret meget, og det kan være et problem, hvis du som A-menneske bor sammen med et B-menneske, der ikke vil vækkes af en larmende juicepresser om morgenen! I sådan et tilfælde kunne Witt by Kuvings C9640-modellen være et godt valg, da den er særlig støjsvag og har et lydniveau på 30 decibel. Tjek derfor altid støjniveauet på de forskellige modeller. Støjniveauet måles i decibel, og du finder det præcise støjniveau under specifikationerne.
Friske og frosne frugter og grøntsager
Mange tror fejlagtigt, at frosne frugter og grøntsager indeholder mindre vitaminer og mineraler end den friske variant. Men faktisk indeholder frossen frugt og grønt et større antal vitaminer og mineraler, fordi det bliver frosset ned straks efter høst, hvorimod det meste af de friske frugter og grøntsager har været på en længere rejse, inden de kommer til supermarkedet og derfra hjem til os.
Så vil du være sikker på at få din C- og A-vitamin, vælg i stedet de frosne poser i supermarkedet. En anden fordel er, at du på den måde kan opbygge et lille lager af lækre ingredienser i fryseren, som er klar til at smide i juicepresseren.
Har du en have med frugttræer og/eller en grøntsagshave, så pluk og høst løs, og brug de diverse frugter og grøntsager i din juicepresser.
Har du ingen frugttræer eller grøntsager i haven, men plads til det, kunne det være den perfekte lejlighed til at plante forskellige ting i haven. Forestil dig at stå op om morgenen, og gå ud for at plukke nogle friske kirsebær, eller hive nogle søde, knasende gulerødder op ad jorden. Der er noget helt fantastisk tilfredsstillende ved at bruge frugter og grøntsager fra egen have. Og så er det i længden også en del billigere end de købte varianter i supermarkedet.
Det afholder mange mennesker fra at have frugttræer i haven, fordi høsten kan virke overvældende. Men du kan planlægge din have strategisk, så du for eksempel har æbler, der er modne i foråret, en anden sort, der er moden om sommeren og så videre. Og skulle du alligevel stå med for mange, kan du skære dem i mindre stykker og fryse dem ned i små portionsanretninger, så de er klar til at tage op og smide i juicepresseren.
Sådan opnår du den bedste pressede juice
Du skal indstille dig på, at det er umuligt at få alle vitaminerne ud af ingredienserne. Og det gælder både juicepressere og saftpressere. Du kan dog gøre noget for at få så mange næringsstoffer som muligt.
Når juicen kommer ud af maskinen, er det bedst at drikke den straks derefter. For når frugt kommer i kontakt med luft, oxiderer de. Det samme sker med juicen. Derfor bør du heller ikke lade din juice stå til senere på dagen, da du på den måde risikerer at miste mange af næringsstofferne.
Hvis du gerne vil have din juice med dig på farten, kan du sørge for at fylde flasken helt op, så der er så lidt luft i den som overhovedet muligt.
Vi har alle en yndlingssmag, og har vi først fundet en lækker juice, har vi tendens til at lave den samme igen og igen. Men hvis du vil have det fulde næringsmæssige udbytte af en juicer, bør du variere ingredienserne.
- Forbered ingredienserne i forvejen.
Det har ikke nødvendigvis en næringsmæssig fordel, men det gør til gengæld, at du sparer på strømmen, fordi din juicepresser ikke skal stå og køre, mens du skærer de forskellige ingredienser. Har du en model, der kan klare hele grøntsager og frugter, så skræl de ingredienser, der skal skrælles, og læg resten klar til brug.
Det kan være fristende at smide alt muligt i din juicepresser, og i princippet bestemmer du også selv, hvad og hvor meget du kommer i den. Men resultatet bliver alligevel bedre, hvis du holder dig til mellem fire og seks ingredienser.
Ingefær er super sund, og så har det også den fordel, at den kan blandes med stort set alt og give enhver juice et skønt kick.
- Smid ikke frugtkødet og juicepulp ud.
Det overskydende kød af frugter og grøntsager bliver naturligvis meget tørt, da al saften er presset ud. Det betyder dog ikke, du ikke kan bruge det til noget andet. Skrab det sammen, og brug det i din madlavning. Zucchini og gulerod egner sig fremragende til hjemmelavede boller. Eller hvad med at komme det i en kage? Frugtkød kan også bruges til at pifte din havregrød op med. Gør du det, vil du spare både penge og undgå madspild!
Rengøring af en juicepresser
Når du bruger din juicepresser, er det vigtigt ikke at fylde for meget i på én gang. Du risikerer at overbelaste og ødelægge den. Nyd, at fremgangsmåden er lidt langsommere.
Efter brug kan det derudover anbefales at lade juicepresseren køre i nogle sekunder, indtil du er sikker på, at al saften er løbet ud af den.
Det er heldigvis dejlig nemt og hurtigt at rengøre de fleste juicepressere.
Det bedste er at rengøre den straks efter brug, så frugtkødet og rester af grøntsager ikke sætter sig fast i kroge og i filtret. Som regel kan de forskellige dele komme i opvaskemaskinen, men det kan jo være, du ikke lige havde tænkt dig at tænde for opvaskemaskinen på det tidspunkt. Vi anbefaler i det tilfælde at skylle de enkelte dele og så eventuelt vaske dem i opvaskemaskinen på et senere tidspunkt.
FAQ