Rengøring af opvaskemaskine – Sådan får du en skinnende ren opvaskemaskine

Rengøring af opvaskemaskine er nok ikke øverst på din liste over de ting du elsker at lave. Men når du holder opvaskemaskinen ren, undgår du dårligt lugt, tilstoppede filtre, bakterievækst og skimmelsvamp - ikke noget man gerne vil vaske den service man spiser af, op i vel?
Af Miklas BAdge
Miklas

En opvaskemaskine skal både afkalkes og renses jævnligt for at blive ved med at vaske rent og effektivt. Korrekt brug af maskinen, samt de rette doseringer af salt, afspænding og opvaskemiddel er med til at vedligeholde maskinen og forebygge en ulækker opvaskemaskine.

Læs med i vores guide, hvor du kan læse mere om årsagerne til at din opvaskemaskine bliver beskidt, hvordan du skal rengøre din opvaskemaskine trin for trin og hvordan du forebygger en ulækker opvaskemaskine.

Årsager til at din opvaskemaskine har brug for rengøring

 • Du sætter service med madrester ind i maskinen
 • Du bruger altid de korte vaskeprogrammer
 • Du lader lågen være lukket efter vask, så fugten bliver i opvaskemaskinen
 • Du doserer opvaskemiddel, salt og afspænding forkert i forhold til vandets hårdhed
 • Du rengører ikke filtre, kurve og gummilister jævnligt

Alt dette sikrer dig en opvaskemaskine med de optimale betingelser for bakterievækst, skimmelsvamp og dårligt lugt. Dertil får den sværere ved at vaske rent.

Sådan rengør du din opvaskemaskine – trin for trin guide

 • For at rense opvaskemaskinen kan du starte med at tømme opvaskemaskinens grovsi for mad- fedt rester. Tag den ud og vask den med opvaskemiddel.

Dette skal gøres mindst én gang om ugen – oftere hvis I stiller service med madrester ind i maskinen.

Finsien skal renses på samme måde.

 • Derefter skal du rense omkring opvaskemaskinens afløb, hvor der ofte samler sig snask. Afløbet kan rengøres med en opvaskebørste mens du har sien ude.
 • Spulearmene skal også tages ud og renses. Fjern madrester og snavs fra de små huller med en kødnål eller tandstikker og de kan derefter skylles igennem med varmt vand til vandet kommer ud i en uforhindret stråle.
 • Opvaskekurvene tages ud og renses med opvaskebørsten. Særligt sider og hjørner.
 • Husk at tjekke inde i opvaskemaskinen. Der samler sig ofte snask og kalk på sider og i hjørner. Brug opvaskebørsten til at skrubbe og vaske. Hvis kalkaflejringerne sidder fast, kan du køre maskinen med citronsyre eller eddike. Se vores artikel om afkalkning af opvaskemaskine.
 • Opvaskemaskinens låge skal renses på siderne, bund og top. Brug gerne en tandbørste med en våd klud til at tørre efter.

Husk at rense gummilisten rundt om lågen grundigt – der samler sig ofte meget skidt. Tør den gerne over med en klud opvredet med eddike eller rodalonblanding for at fjerne eventuel skimmelsvamp.

 • Til sidst kører du en vask med høj temperatur og gerne med citronsyre, hvis der er kalk i din opvaskemaskine.

Sådan forebygger du en ulækker opvaskemaskine

 • Rengør madrester fra tallerkener og skåle inden du sætter dem i opvaskemaskinen. Det er ikke nødvendigt at skylle servicet.
 • Hold god afstand mellem servicet, så vandet kan komme igennem og vaske snavs væk
 • Doser opvaskemiddel/tabs, salt og afspænding korrekt i forhold til dit vands hårdhed
 • Lad lågen stå på klem efter endt vaskeprogram så varme og fugt kan slippe ud. De fleste nye maskiner åbner automatisk men ellers husk at gøre det manuelt. Dette afhjælper dårligt lugt.
 • Tøm opvaskemaskinen og lad den stå på klem hvis du ikke skal bruge den i længere tid
 • Rengør sien for madrester mindst en gang om ugen
 • Det er vigtigt at rengøre opvaskemaskinen for snavs og kalk grundigt 3-4 gange om året, mindst
 • Brug de varme programmer (65-70 grader)  – gerne 1 gang om ugen og gerne med service i maskinen
 • Hvis din opvaskemaskine lugter, kan du hælde et par dl eddike i bunden og lade det stå lidt inden du kører et vaskeprogram. Kør gerne programmet med glas, hvis de også har kedelige kalkbelægninger.

Hvis du overholder disse trin, bør du have en ren og effektiv opvaskemaskine igennem mange år.

Dosering af opvaskemiddel, salt og afspændingsmiddel

Over- eller underdosering af ovenstående midler kan gøre din opvaskemaskine mindre effektiv.

Hvis du fx underdoserer opvaskemiddel eller tabs, får du ikke fjernet al snavs og skidt. Derved øger du risikoen for vækst af bakterier i maskinen. Overdoserer du derimod opvaskemidlet, kan der sætte sig en sæbefilm på dit service, så det ikke føles rent og smager af sæbe, når du bruger det.

Under- eller overdoserer du afspændingsmiddel, vil der sætte sig matte belægninger på dit service. Belægningerne ses mest på glas og er svær at få af igen.

Det er også vigtigt at dosere saltmængden korrekt. Gøres det ikke, kan der komme en grim mat hinde på dit service.

Saltmængden skal reguleres i forhold til vandets hårhed. Se hvordan i brugsanvisningen til din opvaskemaskine.

Vandets hårdhed i dit område kan du se på dingeo.dk.

Har dit vand en hårdhed på 21 dH eller derunder, kan du bruge opvasketabs frem for pulver. Mange tabs er såkaldte multitabs, som også indeholder salt og afspænding udover sæbe. De er ikke egnede til de korte programmer, hvor de ikke vil blive opløst korrekt og alle komponenter derfor ikke vil blive frigivet rigtigt.

Husk at læse beskrivelsen på de vasketabs du køber, så du er sikker på korrekt dosering.

Kalk i opvaskemaskinen

Hvis der kommer kalkaflejringer i opvaskemaskinen, er det ofte et tegn på at saltmængden skal justeres til hårdheden på vandet. Læs ovenfor hvordan du afhjælper problemet.

For at fjerne kalk i opvaskemaskinen kan du bruge citronsyre, afkalkningsmiddel eller eddike.

Ofte stillede spørgsmål

Må man hælde afløbsrens i opvaskemaskinen?

Hvis afløbsslangen på din opvaskemaskine er tilstoppet, kan du afmontere den fra opvaskemaskinens afløb, og lade lidt afløbsrens og vand løbe igennem slangen til alt snavs er ude. Husk at bruge handsker.

Kan man bruge eddike i opvaskemaskine?

Ja, du kan bruge eddike til at afkalke opvaskemaskinen og forebygge dårlig lugt. Eddike kan også bruges til at rengøre din opvaskemaskine, særligt på gummilisterne.

Kan man rengøre opvaskemaskine med natron?

Rengøring af opvaskemaskine med natron skal gøres på følgende måde: Put ca. 1 spiseske natron i bunden af maskinen og hæld 1 dl eddike i rummet til opvasketabs. Kør derefter et vask i tom opvaskemaskine.