Køleskab larmer – 6 typiske årsager til at dit køleskab støjer

Hvis dit køleskab larmer, kan det meget hurtigt gå hen og blive et stort irritationsmoment i hverdagen. En smule larm er normalt, men høje og generende lyde bør der gøre noget ved. Heldigvis er der meget du selv kan gøre, inden du ringer efter en dyr tekniker.
Af Miklas BAdge
Miklas

Det kan ikke undgås at køleskabet larmer lidt engang imellem, det gør alle køleskabe, også integrerede køleskabe, og nogle lyde er forbundet med køleskabets funktioner.  Det kan fx være at det giver sig eller afgiver lyde når kølemidlet presses rundt. Den type lyde er ganske ufarlige og kan ikke afhjælpes.

Til gengæld kan der være andre årsager til lyde som ikke er normale – dem kan du ofte selv fikse.

I vores artikel kan du læse meget mere om de 6 typiske årsager til støj og larm fra køleskabet og hvad du kan gøre ved dem.

Støj fra ødelagt kompressor

Hvis dit køleskab begynder at støje meget fra den ene dag til den anden, kan det være kompressoren, den er gal med. Ofte er der ingen tegn før det sker og kompressoren kan ryge når som helst.  Hvis det er tilfældet, er der desværre ikke så meget at gøre, andet end at ringe efter professionel hjælp.

Køleskabet står ikke lige

hvis dit køleskab ikke står helt lige, kan det påvirke cirkulationen af kølemiddel og derved resultere i lyde fra køleskabet. Det kan også gøre at snavs og madrester lettere samler sig visse steder i køleskabet, hvilket også kan få køleskabet til at larme, hvis fx afløbet stopper til.

Et køleskab der ikke er i vater kan også resultere i svingninger i kompressoren, hvilket giver høje bankelyde fra køleskabet.

Derfor er det frem med vaterpasset og tjekke om det står i vater. Husk at gulvet ikke nødvendigvis er lige og at køleskabet måske skal stå en smule højere i den ene side for at være i vater.

Køleskabet står for tæt på væggen

De fleste monterer deres køleskab op ad en væg, men det er vigtigt at sikre sig at køleskabet ikke står alt for tæt på væggen. Kompressoren, der sidder bagpå køleskabet og sørger for at holde temperaturen nede, vibrerer altid en lille smule, og hvis den er for tæt op ad væggen, vil lyden blive forstærket og lyde højere. Tjek derfor om der er afstand mellem væg og køleskab bagtil.

Noget er faldet ned bag køleskabet

Vi fylder ofte forsiden af køleskabet med magneter, feriebilleder og tegninger.  Det er nok de færreste, der tænker over det, men disse kan også være skyld i at køleskabet larmer og siger mærkelige lyde. Det kan fx være en magnet der er faldet ned bagved køleskabet og ligger på kompressoren, plastiklåget du tabte med opgav at finde eller noget helt tredje. Humlen er, at det kan støje rigtig meget, hvis det ligger noget og rasler sammen med kompressoren. Så ryk køleskabet ud og tjek. Det er også en god anledning til at få støvsuget deromme.

Madrester og stoppet afløb

Bagerst i bunden af køleskabet sidder der et lille afløb, som kan stoppe til. Det skyldes ofte at madrester falder ned i og blokerer. Det vil ofte sende køleskabet på overarbejde og kan resultere i overophedning fra ekstra pres og øget strømforbrug. Du vil typisk kunne se det ved, at der er vand i bunden af dit køleskab eller at afløbet bagerst er fyldt med vand, der ikke kan løbe fra.

Hvis det er tilfældet bør du give hele køleskabet en grundig rengøring. Brug gerne en vatpind til at rense afløbet og fiske eventuelle madrester op derfra.

Dit køleskab ikke lukker helt tæt

Hvis døren på dit køleskab ikke lukker helt tæt, kan det betyde, at dit køleskab skal bruge ekstra energi på at køle madvarerne ned. Det vil som regel give en brummen men ikke højlydt støj. Tjek om døren slutter tæt når du lukker køleskabet. Måske står der noget for yderligt på en hylde eller måske er gummilisten slidt?

Ofte stillede spørgsmål

Hvad kan man gøre ved et køleskab der larmer?

Hvad man kan gøre ved et køleskab, der larmer afhænger af årsagen til larmen. Ofte er det noget simpelt som er årsag til de forskellige lyde og det kan let fikses. Prøv dig frem med vores guide.

Hvordan får man et køleskab til at larme mindre?

Hvordan du får dit køleskab til at larme mindre afhænger af hvad der forårsager larmen. Visse normale lyde kan man ikke gøre noget ved, men simple ting som rengøring og afrimning med jævne mellemrum gør at dit køleskab skal bruge mindst muligt energi, hvilket reducerer de fleste almindelige lyde.

Hvorfor larmer mit nye køleskab?

Der kan være forskellige årsager til at dit køleskab larmer. Tjek kompressoren, om det står i vater, afløbet afstand til væggen og om lågen på dit apparat slutter tæt. Hvis det ikke hjælper skal du have fat i en tekniker.