Afkalkning af opvaskemaskine – Sådan fjerner du kalk fra din opvaskemaskine

Afkalkning af opvaskemaskinen bør være en fast del af rengøringsrutinen. Drikkevandet i Danmark er generelt hårdt, hvilket betyder at der er meget kalk i vandet. Dermed kalker opvaskemaskiner, der bruger vand også hurtigt til. En tilkalket opvaskemaskine bruger mere energi og rengører dårligere. Faktisk aflejrer kalk sig med hvide belægninger på varmelegemet hver gang du bruger opvaskemaskinen, og jo tykkere kalklaget bliver, jo mindre effektiv bliver den.
Af Miklas BAdge
Miklas

I nedenstående artikel kan du læse meget mere om, hvor ofte du bør afkalke din opvaskemaskine, hvilke midler du kan bruge og hvordan du gør det.

Hvor ofte bør man afkalke opvaskemaskinen?

Jo hårdere vandet i dit område er, jo oftere bør du afkalke din opvaskemaskine.

Hvis du bor i et område med fx blødt eller middelhårdt vand, vil det ofte være nok at afkalke maskinen 2-3 gange om året. Er vandet hårdt, bør du afkalke opvaskemaskinen oftere.

Det afhænger også af, om du bruger salt og opvasketabs i maskinen. Visse typer af opvasketabs indeholder afkalkningsmiddel, og salt er med til at blødgøre vandet. De fleste nyere opvaskemaskiner, der bruger salt, doserer saltmængden til vandets hårdhed og derfor vil der aflejres mindre kalk. De ældre modeller bør du afkalke hyppigere.

Hvilke afkalkningsmidler må man bruge i opvaskemaskinen?

Der findes forskellige metoder til at komme kalken til livs i din opvaskemaskine.

Der findes flydende afkalkningsmiddel specielt beregnet til opvaskemaskiner, og afkalkningstabs. Afkalkning af opvaskemaskinen med citronsyrepulver fungerer også helt fint, og almindelig citronsyre kan også bruges til vaskemaskinen.

Afkalkning med husholdningseddike er også en effektiv metode til at fjerne kalk i opvaskemaskine.

Hvis du bruger opvaskemidler, der indeholder klor, skal du huske at køre et vaskeprogram uden opvaskemiddel efter afkalkningsprogrammet. Når klor og syre blandes, dannes der giftige dampe, som er farlige at indånde.

Vask ikke service i opvaskemaskinen samtidig med afkalkningen, da sæbe og afkalkningsmiddel modvirker hinanden. Du kan dog godt sætte glas i maskinen, når du afkalker – stadig uden sæbe. Det vil fjerne de irriterende kalkpletter og gøre dine glas skinnende blanke igen.

Citronsyre i opvaskemaskine

Hvis du ønsker et billigt og miljøvenligt alternativ til den store afkalkning, kan du prøve at putte en halv citron i opvaskemaskinens bestikskuffe, når du kører en almindelig opvask.

Citronen indeholder masser af syre, som vil opløse kalken på både service og maskine, mens den også giver maskinen en frisk duft af citron.

Det virker ikke på kraftige kalkaflejringer og kalkpletter, men hvis det gøres ofte, vil du skulle afkalke din opvaskemaskine færre gange.

Dosering

Doseringen kan varierer alt efter produkt. Typisk ligger den på 100 gram til 5 liter vand. Tjek altid brugsanvisningen for det valgte produkt for at være sikker på den rigtige dosering afkalkningsmiddel.

Hvis du bruger hvid eddike, doseres 2-4 dl eddike i bunden af maskinen.

Hvis du bruger tabs lægger du den bare i sæbebeholderen og sætter et opvaskeprogram i gang.

Sådan afkalker du din opvaskemaskine

Det er meget simpelt at afkalke din opvaskemaskine eller bordopvaskemaskine. Medmindre du bruger eddike, putter du afkalkningsmidlet direkte i sæbebeholderen og kører et almindeligt opvaskeprogram.

Eddike skal hældes i bunden af maskinen, hvorefter vaskeprogrammet køres.

Du kan også sætte opvaskemaskinens bund i blød med eddike, hvis den har meget kalk. Fyld bunden med vand og tilsæt ca. en halv liter eddike og lad stå en times tid inden du kører et program.

Hvor hårdt er vandet?

dingeo.dk kan du slå din adresse op også hvor hårdt vandet er hos dig.

Graderne er:

  • Meget blødt
  • Blødt
  • Middelhårdt
  • Temmelig hårdt
  • Hårdt
  • Meget hårdt
  • Særdeles hårdt

Der findes ikke ‘meget blødt’ vand i Danmark og ‘blødt’ vand ses bare få steder i Jylland. Størstedelen af DK ligger i kategorierne ‘middelhårdt’, ‘temmelig hårdt’ og ‘hårdt’.

Jo mere hårdt vand er i dit område, jo oftere skal opvaskemaskinen afkalkes.

Ofte stillede spørgsmål

Kan man hælde eddike i opvaskemaskinen?

Ja, du kan hælde eddike i opvaskemaskine for at afkalke den. Kalk sætter sig ikke kun på varmelegemet men også i bunden af maskinen, og du kan iblødsætte bunden i en blanding af eddike og vand for at rense den for kalkpletter. Kanter og gummilister har også godt af at blive aftørret med en fugtig klud og eddike. Tør efter med en ren klud.

Hvad afkalker man opvaskemaskine med?

For at fjerne kalk i opvaskemaskinen kan du bruge citronsyre, eddike, afkalkningstabs eller flydende afkalkningsmiddel specielt til opvaskemaskiner.

Hvor meget citronsyre til afkalkning af opvaskemaskine?

Ved afkalkning af opvaskemaskine med citronsyre, skal du cirka bruge en spiseskefuld citronsyre til at afkalke opvaskemaskine. Se altid vejledningen på pakken og instruktionerne til din opvaskemaskine for at være sikker på den korrekte dosis afkalkningsmiddel, når du vil afkalke.