Afkalkning af kaffemaskine – Sådan afkalker du din kaffemaskine

Afkalkning af kaffemaskine er måske ikke det der står øverst på din to-do liste, men hvis du sætter pris på en lækker kop kaffe, er det bedst hvis du afkalker regelmæssigt.
Af Miklas BAdge
Miklas

Kalken sætter sig som små aflejringer inde i kaffemaskinen og påvirker smagen af din kaffe og forlænger bryggetiden. Heldigvis er afkalkning af kaffemaskinen let og kan ofte klares med husholdningsmidler du allerede har.

Læs meget mere om hvorfor afkalkning af din kaffemaskine bør være en essentiel del af din rutine og om hvordan du gør det, i vores artikel.

Kaffemaskinen er et af de køkkenapparater, der bliver brugt allermest i de fleste hjem. Mange af os starter dagen med den første kop, og gentager processen flere gange i løbet af en dag.

I Danmark har vi såkaldt hårdt vand de fleste steder, hvilket betyder at der er et højt indhold af kalk i vandet, som sætter sig i fx elkedler og kaffemaskiner. Det går ikke alene ud over den gode smag, det påvirker også kaffemaskinens funktionalitet og strømforbrug. Derfor bør en grundig afkalkning ske jævnligt.

Men hvordan gør man så, spørger du måske?

Det kommer an på, hvilken type af kaffemaskine du ejer – heldigvis kan vi i denne artikel hjælpe dig med de fleste!

Forskellige afkalkningsmidler

Alle kaffemaskiner har gavn af jævnlig afkalkning, men hvilket afkalkningsmiddel skal du bruge? I nedenstående afsnit kan du læse mere om afkalkning med eddike, citronsyre og særlige afkalkningsmidler.

Afkalkning af kaffemaskine med eddike

Afkalkning af kaffemaskinen med helt almindelig husholdningseddike er én af de billigste metoder til at afkalke kaffemaskinen, og så er den tilmed også effektiv. Hvis det er meget længe siden du har afkalket maskinen, anbefaler vi at du afkalker med eddikesyre

Når du bruger eddike til at afkalke din kaffemaskine, er  det afgørende at eddiken får lov til at sidde og virke over tid. Lad det gerne stå natten over for at få bugt med alle kalkrester.

Du kan også vælge at køre maskinen igennem med eddikeblanding flere gange, inden du skyller efter med rent vand.

Uanset hvilken metode, du bruger til at afkalke din kaffemaskine, er opskriften på eddikeblanding den samme: Bland 1 del husholdningseddike og 1 del vand. Hvis du bruger eddikesyre, er blandingsforholdet 1:4, da det er langt mere koncentreret. Så er du klar til at afkalke din kaffemaskine.

Afkalkning af kaffemaskine med citronsyre

Når du vil afkalke din kaffemaskine med citronsyre, er det samme fremgangsmåde som med eddike. Her kan du også med fordel lade blandingen stå og virke over tid eller køre den igennem maskinen flere gange til den er fri for kalkrester.

Blandingen til afkalkning med citronsyre består af 1 liter vand til 1 spiseskefuld citronsyre.

Afkalkning af kaffemaskine med afkalkningsprodukter

Nogle kaffemaskineproducenter anbefaler at afkalke maskinen med særlige afkalkningsmidler. Det er væsentligt dyrere metode end de to førnævnte og ikke nødvendigvis bedre eller værre.

Derfor er det helt op til dig, hvilken vej du vil gå. Vi vil altid anbefale dig at følge manualen, så du ikke risikerer at lave skader på din kaffemaskine.

Typisk vil selve fremgangsmåden minde meget om de førnævnte, hvor afkalkningsmidlet blandes med vand og køres igennem kaffemaskinen. Det vil stå i manualen eller på selve produktet, hvordan du afkalker. Dog vil det typisk ikke være nødvendigt at lade blandingen stå i maskinen over tid for at opnå virkning, da de ofte er kraftigere.

Også her er det vigtigt at skylle maskinen igennem med rent vand, når du har afkalket, for at sikre at du ikke får en kop kaffe med rester af afkalkningsmiddelet i efterfølgende.

Uanset hvilken af de forskellige metoder du vælger at bruge til afkalkning af kaffemaskinen, skal du altid læse manualen igennem inden, så du sikrer dig at din kaffemaskine kan tåle det afkalkningsmiddel du bruger.

Afkalkning af espressomaskine

Når du skal afkalke din espressomaskine, er det vigtigt at du følger producentens anvisninger som typisk er anført i maskinens manual. Der kan være forskel på, hvilke metoder og midler din espressomaskine kan tåle.

Vores guide er derfor en generel metode til espressomaskiner.

Den foregår nogenlunde på samme måde som ved andre kaffemaskiner. Det er dog vigtigt at pointere at du ikke må bruge citronsyre til afkalkning af espressomaskinen. Brug eddike eller producentens eget afkalkningsprodukt.

Lav en eddikeblanding med almindelig lagereddike – 1 dl eddike til 4 dl vand og hæld det i vandbeholderen. Hvis din espressomaskine skal bruge et særligt afkalkningsprodukt, bruger du naturligvis det i stedet for, og sætter maskinen i gang.

De fleste espressomaskiner har et indbygget afkalkningsprogram alt efter hvor avanceret den er.

Nogle modeller kræver også at du adskiller dem en smule for at kunne afkalke. Her følger du blot manualen.

Husk at skylle espressomaskinen igennem med rent vand et par gange, inden du brygger kaffe på den efter afkalkning.

Afkalkning af fuldautomatisk kaffemaskine

De fuldautomatiske kaffemaskiner er ofte avancerede når det kommer til afkalkning. I kaffemaskinens manual vil der stå hvordan du indstiller modellen efter vandets hårdhed og derefter vil kaffemaskinen selv kunne beregne, hvornår det er tid til afkalkning. Den vil typisk også kunne guide dig igennem processen trin-for- trin. Ellers kan du også læse vores udførlige guide lige her.

Sådan gør du:

  1. Sluk kaffemaskinen
  2. Tøm og rengør vandbakke og kaffebeholder
  3. Bryggeenheden tages ud og rengøres med varmt vand.
  4. Sæt vandbakke, kaffebeholder og bryggeenhed tilbage på plads.
  5. Hæld afkalkningsmiddel og vand i vandbeholderen (Eddikeblanding eller producentens egen opskrift)
  6. Tænd kaffemaskinen og kør rensnings- eller afkalkningsprogram
  7. Når programmet er kørt skylles vandbeholderen og frisk, rent vand fyldes i, inden der igen køres et rensnings- eller afkalkningsprogram med rent vand uden produkt

Selvom processen umiddelbart er super nem, anbefaler vi altid at du læser manualen igennem inden du afkalker din maskine. Som tidligere nævnt kan der være store forskelle på, hvad de forskellige modeller kan tåle.

Afkalkning af filterkaffemaskine

En klassisk kaffemaskine til filterkaffe samler ofte meget kalk, men den afkalkes let med almindelig eddike eller citronsyre.

Det er ofte en god idé at lade blandingen sidde over nogle timer for at komme de mest stædige aflejringer til livs. Du kan også bruge afkalkningsmiddel særligt beregnet til at afkalke kaffemaskiner, men her er det igen vigtigt at læse maskinens manual igennem for at være sikker på at modellen kan tåle det.

Sådan gør du:

  1. Hæld blandingen med vand og eddike eller citronsyre i vandbeholderen og tænd  maskinen.
  2. Når blandingen er kørt igennem kan du tjekke om den har fået alle rester af kalk med og ellers gentage processen igen
  3. Husk at skylle kaffemaskinen igennem med rent vand inden du bruger den til at brygge kaffe

Afkalkning af kapselmaskine

Afkalkning af en kapsel-kaffemaskine foregår på samme måde som en almindelig kaffemaskine, hvor afkalkningsblandingen hældes i vandbeholderen og maskinen sættes i gang. Ofte medfølger der specielle rengørings- og afkalkningstabletter til denne type maskiner, som bruges i stedet for eddike eller citronsyre.

Husk som altid at skylle din kaffemaskine med rent vand, inden du laver frisk kaffe.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er bedst til afkalkning af kaffemaskiner?

Alle metoder nævnt i denne artikel klarer opgaven og i praksis er igen af metoderne bedre end de andre. Det der er afgørende er, at følge metoden for den specifikke kaffemaskine og producentens anvisninger for afkalkningsmiddel, så man ikke kommer til at lave skader på ens kaffemaskine.

Kan man bruge eddike til afkalkning af en kaffemaskine?

Ja – som udgangspunkt kan du bruge eddike til at fjerne kalk fra kaffemaskiner. Men vær opmærksom på, om maskinen kan tåle det – det kan fremgå i brugervejledningen.

Kan man afkalke kaffemaskine med bagepulver?

Nej, det er ikke en metode vi vil anbefale. Bagepulver kan i nogle tilfælde bruges til rengøring men ikke afkalkning.