Access point: Hvad er det og hvordan fungerer det?

Har du et stort hjem, som du gerne vil have WiFi i? Driver du et stort firma med mange medarbejdere? Og skal det gerne nå hele vejen omkring? Men har du fundet ud af, at en router ikke helt er nok? I den sammenhæng er du måske stødt på begrebet “access point”. Hvad det er, og hvad du kan forvente dig af det, dykker vi ned i her i vores guide.
Hvad er et Access Point?
Helt simpelt så er et access point en enhed, der forbinder dit kablede netværk i din bolig med det trådløse netværk. Altså er det et access point, som skaber et ensartet og stabilt netværk ud fra den kablede forbindelse.
Det kan lyde som om, det er det samme som en router eller et hvilket som helst andet WiFi netværk. Men det er det ikke. For en router vil du have stående ét sted, hvorfra den sender forbindelse ud i boligen. Med access points kan du skabe trådløst netværk overalt i din bolig eller i din virksomhed – også der hvor en normal routers forbindelse ikke vil kunne nå hen til.
Det er en stor fordel, hvis du bor i et meget stort hus eller har mange forskellige rum, hvorfra du gerne vil have godt internet.
Hvordan virker et Access Point?
Er du ikke helt med på, hvordan det fungerer i praksis?
Det virker egentligt blot ved, at du placerer dit access point i nærheden af det område, hvor du ved, at signalet fra din router ikke er stærkt nok til at nå hen. Herefter tilkobler du den til dit netværk – og så er der stabilt internet.
Er du ikke med på den tekniske del, følger der altid en brugsvejledning med, så du kan opsætte det, uanset om du har indgående viden om det eller ej.
Kan man bruge en router som Access Point?
Har du en nyere router, vil du i princippet godt kunne bruge en router som access point. For her vil funktionen være indbygget i routeren. Dermed vil det ikke være nødvendigt at tilkoble et access point for at gøre noget ved netværksforbindelsen. Har du dog en router af ældre dato, eller er den uden trådløs funktion, vil du være nødt til at skulle benytte et access point.
Du kan altid forhøre dig hos din internetudbyder, hvis du er i tvivl. De vil også kunne forklare dig, hvilket udstyr der skal til for at opfylde dine behov.
Hvilke funktioner har Access Points?
Access points har de funktioner, at de lader dig styre hele netværket centralt, at mange enheder kan tilgå virksomhedens netværk, og at det forlænger signalet fra det trådløse netværk.
Altså kan du med access points have trådløs internetforbindelse fordelt over et meget stort område. Access points giver derfor god mening at have, hvis man har en stor virksomhed eller et stort hjem, som har svært ved at opnå dækning i alle rum og alle hjørner.
Fordele og ulemper ved et Access Point
Som med alt andet er der naturligvis forskel fordele og ulemper ved at benytte access points i dit hjem eller din virksomhed.
Fordele
Den største fordel ved at bruge access points i din virksomhed eller i dit hjem er, at du får en større rækkevidde af signalet fra dit trådløse netværk. Altså kan der også være flere enheder på netværket samtidig med, at det også får en større rækkevidde.
En anden fordel er, at du kan styre netværket centralt. Altså kan du se, hvilke points der bliver brugt og hvilke der har brug for en bedre forbindelse. Så er der mange, der gerne skal kunne forbinde til netværket, er access points bestemt værd at se på.
Ulemper
En ulempe ved at have access point er, at det kan blive en ekstra udgift. For det kræver en del kabler og gerne nogle i høj kvalitet, hvis du vil have det bedste ud af det. Til gengæld er det pengene værd, når først det er oppe at køre.
Hvad er forskellen på en router og et access point?
Et access point er et sted eller et netværk, hvor dine enheder kan få adgang til internettet. Mange routere har denne funktion indbygget. Routerens opgave er at modtage og ikke mindst sende data fra internettet til dit hjemmenetværk. Routere kan desuden også dele adgangen til dit hjemmenetværk, så andre kan logge på det.
Nu kommer den helt store forskel.
Med et access point kan du ikke skabe et trådløst netværk. I stedet kan du bruge det til at give adgang til internettet. Du kan derfor råde over en stor bygning med mange kontorer, et lager eller noget helt tredje og så stadig give mulighed for alle i bygningen for at kunne tilgå netværket.
Det er muligt at oprette mange hundrede access points over et stort areal med samme stabile netværk.
Med et access point vil du også kunne styre netværk og se, hvilke access points der bliver brugt. Dermed kan du også se, om der er områder, der har brug for bedre dækning eller om der er områder, hvor det ikke er nødvendigt at kunne koble til netværket. Det smarte er, at der kan være mange brugere på netværket og på forskellige access points, uden de påvirker hinandens signaler.
Hvilket Access Point skal man vælge?
Der er forskellige access points at vælge mellem på markedet. Nogle af de mest populære modeller kommer fra mærket Ubiquiti. Her kan du få et access point for ganske fornuftige penge samt et altid stabilt signal.
Du kan med fordel læse nogle tests og anmeldelser for at se, hvilken wifi forstærker, der er den bedste for dig og det område, som det skal dække.
Har du brug for et access point?
Om du har brug for et access point kommer naturligvis an på, hvad du regner med at skulle benytte det til. Et access point er ikke nødvendigt i en lille lejlighed men kan være det, hvis du driver en virksomhed i en stor bygning eller bor i et hjem, der er større end gennemsnittet.
Du kan derfor med fordel spørge dig selv, om hvor stort et område du ønsker, der skal være internetdækning, og hvor mange enheder/mange personer du gerne vil kunne give adgang til dit netværk og altså til internettet samtidigt.
Nuværende setup til netværksforbindelse
Har du en router, som du kan bruge som access point? Eller har du bare et gammelt modem?
Dit nuværende setup er afgørende for, om du egentligt har brug for et access point. Er du ikke helt sikker på, hvordan hjemmenetværket hos dig fungerer, eller hvad der er op og ned på det hele, kan du med fordel kontakte din udbyder. De vil kunne forklare dig, om dit nuværende setup kalder efter et access point eller ej.
Hvor stort er området som skal dækkes med trådløst netværk?
Er der tale om 100 kvadratmeter? Eller 500 kvadratmeter eller mere?
Det ene udelukker naturligvis ikke det andet, hvis du har en router, der ikke udsender et særlig stærkt signal, eller din bygning er lavet af ren beton. Men er der tale om et område større end et normalt hus, giver det god mening at overveje at få et access point, så du altid kan være sikker på at kunne koble på trådløst WiFi.
Du finder naturligvis relativt hurtigt ud af det, efterhånden som du giver enheder adgang til internettet rundt om i lokalerne eller værelserne.
Hvor mange enheder skal være koblet på det trådløse netværk?
Hvor mange personer og enheder, der skal være koblet på dit WiFi har naturligvis betydning for, om du har brug for et access point eller ej. For er der blot tale om en almindelig husstands enheder, er det ikke nødvendigvis nødvendigt.
Er der i stedet tale om en virksomhed med flere hundrede enheder, giver det god mening at se nærmere på, hvad du kan gøre for at give dem bedre internet og et altid stabilt signal. Jo flere enheder der skal på dit WiFi og altså på routeren, jo nærmere bør du overveje at få et access point, som de kan forbinde til.
Hvem har oftest brug for et access point?
Det er primært firmaer, der skal dække store områder med mange forbindelser, som har brug for et access point eller flere. Mange danske boliger kan fint klare sig med en almindelig router eller modem. Har du dog et stort hus, kan det også være værd at overveje at installere og montere, så der ikke er problemer med at dække alle rum.
Det er derfor til dig eller jer, som har brug for god forbindelse og internet i hele bygningen og over et stort område. Særligt når der er mange enheder, der skal forbindes.
Din produktekspert
Miklas
Administrator