Excentersliber test – Den bedste excentersliber til privat og professionelt brug 2022

Læs med i vores excentersliber test, hvor vi anmelder de 5 bedste på markedet, så du kan finde den helt rigtige for dig. Excentersliberen kan bruges til at slibe bordplader, gulve, havemøbler, køkkenborde osv. Det er et værktøj der er let at bruge, og excentersliberen sørger for at der ikke kommer slibespor i overfladen.
Af Benjamin BAdge
Benjamin

Benjamin er 30 år gammel og ikke bosat noget specifikt sted. Han rejser nemlig jorden rundt som digital nomade, hvor han oplever verden, samtidigt med at han undersøger, hvad der...

Vi har gransket markedet, og testet 5 af de bedste excenterslibere derude, så kan du finde ud af, hvilken model der passer bedst til dine behov. Du kan også kigge i vores købsguide. Her guider vi dig til hvordan du vælger det rigtige produkt ud fra en objektiv vurdering. Sidst men ikke mindst kan du kigge i vores sammenligningstabel, for flere detaljer.

Snart er du rigtig godt klædt på til at vælge dine nye excentersliber, og slibe derudaf.

Makita BO5041J

bedst i test

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

Fordele
  • pros-icon.svg Behageligt gummibelagt greb
  • pros-icon.svg Integreret støvudsugning
  • pros-icon.svg Let at anvende
Ulemper
  • cons-icon.svg Støvopsamlingen kunne være bedre

Detaljeret gennemgang

Med denne Makita excentersliber får du et værktøj med 360 graders frontgreb, som kan indstilles helt uden værktøj. Grebet er gummibelagt så den er behagelig at holde på, og samtidig giver det et godt fast greb på sliberen.

Makita excentersliber kan sagtens bruges af både professionelle og private. Excentersliberen er udstyret med en integreret udsugning gennem sålen. Det betyder at støvet fra det du sliber, suges direkte ind i maskinen. Maskinen har blød opstart, hvilket gør den meget behagelig at bruge.

Dette er en excentersliber med kabel. Det vil sige du slipper for at skulle huske at lade batteriet op. Med denne maskine skal du blot sætte stikket i stikkontakten, og så er du klar. Sandpapiret som du vælger sættes på med velcro, og fordi sliberen kun vejer 1,4 kg kan du sagtens bare bruge en hånd til at holde maskinen med.

Metabo FSX 200 Intec

bedste billige

Fordele
  • pros-icon.svg Lav vægt
  • pros-icon.svg Perfekt til hobbyprojekter
  • pros-icon.svg Integreret støvopsamling
Ulemper
  • cons-icon.svg Ledningen er lidt for kort

Detaljeret gennemgang

Med Metabo excentersliber, får en meget brugervenlig maskine, der har en god og afbalanceret vægt. Den lave vægt gør at du godt kan arbejde i længere tid af gangen, uden at blive for træt i hånden. Den integrerede støvopsamler suger støvet mens du arbejder, og sørger for at du ikke bliver dækket til at støv mens du arbejder.

Metabo excentersliber, er den bedste billige excentersliber i vores test. Dog skal du ikke lade dig snyde af prisen. Du får nemlig en rigtig god excentersliber til prisen. Maskinen egner sig bedst til hobby og gør-det-selv projekter, men her er den også rigtig god, fordi den er let at bruge, og den vejer ikke ret meget.

Fordele
  • pros-icon.svg Rigtig godt greb
  • pros-icon.svg Vægt kun 1,2 kg. 
  • pros-icon.svg Kulfri motor
Ulemper
  • cons-icon.svg Ikke egnet til finslibning

Detaljeret gennemgang

Med denne Festool excentersliber får du en maskine der føles som var den støbt til hånden. Den vejer heller ikke ret meget, og derfor kan du bruge den i lang tid, også over hovedhøjde.

Trods den ringe vægt, får du stadig en meget kraftfuld excentersliber, der kan klare både hårde og mildere overflader. Maskinen har en EC-TEC kulfri motor, og ergodynamisk geometri, hvilket giver et perfekt afbalanceret tyngdepunkt og en sundhedsvenlig sliber.

Excentersliberen har automatisk udsugnings registrering, integreret bagskivebremse og Vibration Control System. Alt dette bidrager til en bedre og mere sikker brugeroplevelse. Denne maskine egner sig til mellem og grovslibning, og kan derfor bruges til mange forskellige opgaver såsom jævning af flader og rundinger, mellem og grov slibning af træ, lak og kunststof og flot finish af fyldemasse.

Fordele
  • pros-icon.svg Akku excentersliber
  • pros-icon.svg Også godt til hårde overflader
  • pros-icon.svg Ergonomisk design
Ulemper
  • cons-icon.svg Batteriet købes separat

Detaljeret gennemgang

Med Bosch GEX 125 1, får du en god excentersliber, der er batteridreven, og derfor slipper du for at manøvre rundt med en ledning, og du kan stå og arbejde der hvor du har lyst, uden at tænke på strømforsyning.

Maskinen bruger Bosch Professional 18V batteri, som oftest købes separat, men som også kan bruges til andre Bosch Professionel maskiner. Du får en effektiv, ergonomisk excentersliber, der er konkurrencedygtig med de kablede slibere på markedet. . Den svinger med op til 20.000 omdrejninger i minuttet, og klarer også hårde opgaver.

Bosch GEX 125 1, ligger rigtig godt i hånden, har god vægtfordeling og vejer kun 1,1 kg. Den kan klare 6.000 – 10.000 omdrejninger i minuttet.

Dewalt DCW210N-XJ

bedste letvægt

Fordele
  • pros-icon.svg Vejer kun 1 kg (uden batteri) 
  • pros-icon.svg Lavt vibrationsniveau
  • pros-icon.svg Kan bruges med én hånd
Ulemper
  • cons-icon.svg Batteri medfølger ikke

Detaljeret gennemgang

Også med Dewalt DCW210N-XJ , får du en batteridreven kompakt excentersliber der oser af nem betjening. Maskinen er lille og vejer ikke ret meget. Derfor er det let at have den med, og du kan arbejde lige der hvor du vil. Sliberen vejer kun 1 kg (uden batteri) så den er faktisk ikke tungere end en liter mælk. Det betyder dog ikke at du ikke får en effektiv excentersliber i høj kvalitet.

Det kompakte design, gør det let at bruge maskinen. Netop grundet den lave vægt er den også god hvis du skal slibe lodrette eller overflader over hovedhøjde og stadig opnå effektiv slibning. Maskinerne har også lav vibrationsniveau og god ergonomi, så din arm bliver ikke så træt i musklerne.

Denne maskine er god hvis du er øvet, men kan også sagtens bruge af nybegyndere. Den er beklædt med et gummi materiale, der gør at hånden ikke glider, hvilket sikrer god komfort og sikkerhed under brug. Denne lille maskine kan køre med 8.000 – 12.000 omdrejninger i minuttet.

Guide

Hvis du stadig er i tvivl om hvilken maskine der er bedst for dig, så tag et kig her i vores købsguide.

Her vil vi nemlig gå i dybden med alle de ting du bør have med i dine overvejelser inde du køber din nye excentersliber. Så er du sikker på at få det rigtige stykke værktøj.

Effekt – Hvad skal du slibe?

Effekt kan måles i enten Volt eller Watt. Desto større effekt sliberen har, desto bedre klarer den mere krævende slibeopgaver. Det vil altså sige du skal tænke over hvad du skal bruge din maskine til, og hvor stor effekt du i så fald har brug for.

Har du brug for en maskine med høje omdrejninger, eller skal du blot bruge den til ting som polering af sorte overflader? Alt dette er med til at bestemme maskinens effekt. I vores sammenligningstabel kan du se effekten hos de fem testede produkter.

Slibeskivens størrelse

Dette er noget du også skal tænke over. Hvis du skal arbejde med store flader, er det en god ide med en slibeskive der er større i størrelsen. Så tager slibningen nemlig kortere tid. Hvis du derimod skal arbejde med mindre områder, buger og hjørner. Så er det en god ide med en slibeskive der er mindre i størrelsen.

Vægt – Hvor meget må den veje?

Vægten har stor betydning hvis du eksempelvis kommer til at slibe meget over hovedhøjde eller lodrette flader. Her kommer du nemlig til at bære hele maskinens vægt, samtidig med at den sender vibrationer op i din arm. Hvis maskinen vejer meget, kan din arm hurtigt blive træt.

Kommer du derimod mest til at slibe overflader der er vandrette over under hovedhøjde, så er det ikke helt så vigtigt at sliberen har en lav vægt. Selvom vægten er lav, skal maskinen stadig føles robust og ligge godt i hånden.

Batteridreven eller ledning

Man kan få excenterslibere der er batteridrevne, eller som får strøm via ledning. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Hvis du har en excentersliber med kabel, skal du ikke tænke på at lade batteriet op, og du skal heller ikke købe et batteri der passer til din nye sliber. Du er derimod mere bundet når det kommer til hvor du kan arbejde, da det kræver et strømstik.

Med et batteridreven slibeværktøj kan du arbejde lige hvor du har lyst til, og du skal ikke bevæge dig rundt om et kabel. Til gengæld skal du købe et batteri til din maskine, og du skal huske at lade batteriet  op, så du ikke pludselig står uden strøm mens du er i gang med at arbejde. Læs også gerne op på batteriets levetid, så du kan se om du får et stærkt batteri der kan holde længe.

Grebet – Hvor nemt er det at holde på maskinen?

Hvis du skal bruge din excentersliber rigtig meget, så er det vigtigt at den har et holdbart og rart greb. Det har nemlig stor betydning for hvordan det er at holde på maskinen.

Grebet skal gerne være skridsikkert, belagt med gummi, og størrelsen på selve grebet skal passe til din hånd. Desto bedre greb du har, desto bedre arbejde kan du udføre. Det gør det også lettere for dig at holde et jævnt tryk hele tiden.

Til nogle excenterslibere kan du få et aftageligt støttegreb, der giver endnu mere komfort. Forhør dig hos forhandleren om dette.

Støvudsugning

Mange excenterslibere kommer med støvudsugning. På professionelle arbejdspladser er det påkrævet af sundhedsmæssige grunde. Hvis du arbejder indendørs er det også en rigtig god ide for dig at overveje en excentersliber der har støvudsugning.

Ved nogle maskiner sidder selve udsugningen i selve værktøjet, mens du ved andre slibere kan tilkoble en støvsuger der står for at suge støvet mens du er i gang.

Mulighed for hastighedsregulering

Hastighedsregulering giver dig mulighed for at slibe forskellige overflader. Som tommelfingerregel kan man huske på at hvis du skal slibe plane overflader der skal få et flot finish, er en lav hastighed god.

Hvis du derimod skal slibe noget ned, så er stor hastighed bedre. Hvis du sliber ovenpå noget der er malet, er det heller ikke godt med høj fart, da malingen så kan blive varmet op og vil sætte sig på sandpapiret. Det er også værd at kigge på omdrejningstallet her. Jo større omdrejningstal desto hurtigere hastighed.

Du skal derfor tænke over om du har brug for en maskine der skal kunne begge dele, så det er nødvendigt med hastighedsregulering. Eller om du primært har brug for en maskine der egner sig til det ene eller det andet.

Mærke

Måske har dette betydning for dig. Måske har det ikke. Et sted hvor det kan have betydning, er hvis du vælger en batteridreven excentersliber. Ofte er det nemlig sådan at batterier kan passe til flere forskellige maskiner fra samme mærke.

Så hvis du eksempelvis har nogle bosch produkter i forvejen, der er batteridrevne, så kan det være en god ide med en Bosch excentersliber. Så har du nemlig allerede et batteri du kan bruge.

Budget

Sidst men ikke mindst, så er der prisen. Du skal tænke over hvor mange penge du gerne vil bruge på dit nye værktøj. Hvis du mest kommer til at bruge sliberen til mindre overflader derhjemme, behøver du måske ikke købe en excentersliber til professionelt brug. Så kan det være du kan slippe afsted med at købe en billig excentersliber.

Kommer du derimod til at bruge dit nye værktøj rigtig meget, og til store opgaver. Så kan det godt være det værd at bruge lidt flere penge, og til gengæld få et værktøj der holder.

Hvad er fordelene ved en excentersliber?

En excentersliber kan bruges til mange forskellige ting. Både grov- og finslibning, til polering og til at fjerne maling. Du kan vælge forskellige hastighedsindstillinger ved at regulere hastigheden, alt efter hvilken slibning du skal bruge værktøjet til. Derfor er det et meget alsidigt stykke værktøj.

Som en lille detalje, kan vi fortælle at Ex-center betyder “uden for centrum”. Maskinen har fået dette navn, fordi slibeskivens centrum ikke er fast som det er ved en centersliber. Skiven roterer i en lille cirkel i et fint bevægelsesmønster, og disse cirklende bevægelser gør maskinen meget effektiv.

Samtidig med at skiven roterer, drejer den også rundt. Dette betyder at du sletter eventuelle slibespor, og får en pæn overflade. Så slipper du for at beskadige lodrette overflader, og du får et pænt finish så du får høj overfladekvalitet.

Hvad kan excentersliberen bruges til?

Du kan bruge din excentersliber til mange forskellige slibeopgaver på næsten alle overflader. Både på mindre flader, større overflader og vandrette overflader. Du kan eksempelvis bruge den til at fjerne maling eller lak fra vinduesrammer på en hurtig, og effektiv måde.

Du kan bruge den til at finslipning af bordplader eller køkkenbordet, eller du kan bruge den til grovslibning af havemøbler. Du kan også bruge din excentersliber til at slibe gulve, eller polering af gulve.

Husk at du også skal købe det rette sandpapir til opgaven. Excentersliberen kan ikke klare det helt selv. Skal du lave finslibning, skal du have noget fint sandpapir der ikke ridser. Skal du derimod slibe noget grovt, eksempelvis havemøblerne. Så skal du have fat i noget grovere sandpapir som kan tage fat.

FAQ

Hvilken excentersliber er bedst i test?

Den bedste excentersliber i test er Makita BO5041J. Med denne excentersliber, får du et værktøj der både kan bruges af private og professionelle. Maskinen vejer 1,4 kg, hvilket ikke er ret meget. Den har et gode og behagelige gummierede håndtag. Dette gør det både rarere at bruge maskinen, og det giver dig et bedre greb.

Skal jeg vælge en excentersliber der er batteridreven eller med kabel?

Det kommer helt an på hvad du foretrækker. Hvis du ved at du ofte kommer til at arbejde udenfor er det en god ide at købe en batteridreven maskine, da du så ikke skal trække strøm. Arbejder du derimod mest indenfor, så er begge dele fint. Så handler det mere om hvad du selv foretrækker.

Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.
I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

×