Ligemeget hvilken prisklasse du vælger, så er det ikke nogen lille investering. Derfor er det også både forståeligt og tilrådeligt, at du kigger dig godt for og undersøger markedet. Måske har du tidligere haft en elcykel og ved derfor lidt om, hvad du skal have med i dine overvejelser, når du skal ud og købe ny. Men har du aldrig købt elcykel før, så kan du med fordel læse med videre, hvor vi kigger på nogle af de overvejelser, du bør gøre dig, inden du tager din beslutning.
Køb en elcykel ud fra behov
Hvilken elcykel skal du vælge? Der findes groft sagt tre forskellige typer elcykler. Den klassiske model, den sporty model og city modellen.
Den klassiske elcykel
Den klassiske elcykel er en cykel med motor, der har komforten i højsæde. På den klassiske elcykel er designet med en lav indstigning, der gør det let at komme af og på cyklen. Den er også designet, så du sidder i en behagelig oprejst position. Den klassiske elcykel er velegnet til kortere ture, men er mindre velegnet til skovkørsel og fart.
Den sporty elcykel
Den sporty elcykel henvender sig til dig, der er vild med mountainbike kørsel. Den sporty elcykel har som oftest en centermotor, som giver en tydelig forskel, når du træder i pedalerne. Den sporty elcykel egner sig specielt til kørsel på ujævnt underlag og i kuperet terræn.
City elcyklen
City elcyklen minder meget om den klassiske elcykel, men city cyklen har et mere moderne og let look. City cyklen er også designet, så du sidder en anelse mere foroverbøjet. Dette gør, at du lægger trykket i pedalerne med mere kraft og dermed kommer hurtigere frem. City elcyklen er som navnet antyder velegnet til dig, der cykler til og fra arbejde.
Inden du forelsker dig i en elcykel i et katalog eller et butiksvindue, så er det en god idé at overveje hvilke krav, du egentlig har til cyklen. Hvis du udelukkende vil bruge din elcykel til korte ture på asfalt, så vil en klassisk eller en by el cykel sikkert være et oplagt valg for dig. Lige så let er valget sikkert, hvis du hver weekend ikke kan vente på at komme op på cyklen og ud i skoven. For så skal du selvfølgelig vælge en sporty cykel med god affjedring. Vil du gerne bruge cyklen til lidt af hvert, så kan du lede efter en allround elcykel, som både har den klassiske elcykels komfort og den sporty elcykels fart og stødafdæmpning.
Når du har besluttet dig for, hvilken type elcykel du ønsker at købe, så er du kommet langt. Men der er stadig ting, der er værd at overveje, inden du træffer dit endelige valg.
Rækkevidde
Når man taler elcykler og fart, så kan man grundlæggende sige, at der er to typer elcykler. Der er typen, der kan køre 25 km i timen, og der er typen, der kan køre 45 km i timen.
Har du planer om at køre langt, så kan du også med fordel vælge en elcykel med centermotor, der er kraftigere end en forhjulsmotor. Hvor forhjulsmoteren giver dig, hvad der føles som et lille skub, så overfører centermotoren kraft hver gang, der trædes i pedalerne og den er derfor meget effektiv, hvis du gerne vil køre i god fart. Hvis du har langt til arbejde og bruger cyklen som transportmiddel mere end et motionsredskab. Så er det værd at kigge på en god motor, der kan tage over, når benene bliver trætte.
Hvilket antal gear du vælger har også en betydning for, hvor gnidningsløst din kørsel vil føles. Til bykørsel tænker du måske ikke at gear er nødvendigt. Men ved stigninger, eller hvis du har et barnesæde bagpå cyklen, så vil du sætte pris på muligheden for at skifte gear.
Pris
Når du er på udkig efter en ny elcykel, så er prisen sikkert også en afgørende faktor for dit valg.
Som udgangspunkt kan man sige, at en elcykel med en tophastighed på 25 km i timen er billigere end en elcykel med en tophastighed på 45 km i timen. Derudover har de enkelte dele på elcyklen også en stor del at sige, når det kommer til prisen. Startprisen på en elcykel, der kan kører 25 km i timen ligger på ca. 5000 kr. og opefter. El elcykel, der kan kører 45 km i timen kan fås fra priser fra ca. 25000 kr.
Lovgivning i Danmark
Når man taler om lovgivning i Danmark vedrørende elcykler, så er man nød til at skelne mellem de to typer elcykler fordelt på elcykel hastighed. Nemlig dem der må køre 25 km i timen og dem der må køre 45 km i timen. Vi har kigget nærmere på elcykel regler for begge typer.
Regler for elcykler af typen der kan køre 25 km. i timen.
- Du skal følge de almindelige regler for cyklister. Dette gælder både færdselsregler og regler gældende bremser, lys mm.
- Elcyklen må kun have én motor påmonteret.
- Motoren må ikke have en kraftigere effekt end 250 W.
- Motoren må kun hjælpe elcyklen op til en maksimal hastighed på 25 km i timen.
- Der må gerne monteres barnesæde eller køres med cykelanhænger.
Regler for kørsel på elcykel af typen der kan køre 45 km. i timen.
- Det er forbudt for børn under 15 år at køre på en elektrisk cykel, der kører over 25 km i timen.
- Hvis du er mellem 15 og 17 år, så skal du have det lille knallertkørekort eller have taget kørekort til bil efter de nye regler om kørekort til 17 årige.
- Det er lovpligtigt at bære en godkendt cykelhjelm
- Du må ikke montere barnestol eller cykelanhænger
- Du skal tegne en lovpligtig ansvarsforsikring. Præmiekvitteringen skal altid medbringes, så den kan forevises, hvis du bliver stoppet i en trafikkontrol.
- Du skal køre med lys på døgnet rundt.
Gode råd når du kører på elcykel i trafikken
Det kan godt være, at du har fået motor på cyklen, men du er stadig en blød trafikant og derfor skal du passe godt på dig selv i trafikken. Det kræver lidt tilvænning at blive helt fortrolig med en elcykel. Derfor har vi samlet nogle gode råd, der kan hjælpe både den uerfarne og den erfarne elcykel kører med at færdes sikrest muligt i trafikken.
- Tilpas din fart efter forholdene og de andre i trafikken.
- Husk, at motoren fortsætter et par sekunder efter, at du er stoppet med at træde i pedalerne.
- Vær opmærksom på at andre trafikanter kan have svært ved at vurdere din fart.
- Gør dig synlig i trafikken med reflekser og godkendt lys
- Behold mobiltelefonen i lommen mens du cykler. Den stjæler dit fokus
- Undlad at køre med høj musik i ørene, da du i så har sværere ved at orientere dig i trafikken.
- Husk du er en blød trafikant. Det er bedre at komme for sent end at tage chancer.
- Husk cykelhjelm.