Der er noget virkelig afslappende ved at tørre fødevarer og på den måde have fuldkommen kontrol over, hvad du og dine familie spiser. Og lige præcis derfor er en food-dehydrator en virkelig spændende og god investering som hele familien – inklusive dine husdyr – vil kunne få glæde af!
Du tænker måske, at du bare kunne bruge din ovn til at tørre diverse snacks. Hvorfor er tørring af frugt i dehydrator bedre end en ovn?
Du kan i princippet godt bruge din ovn til at tørre fødevarerne, men en dehydrator er en slags tørreovn, og det er faktisk billigere at have dehydratoren tændt end at have ovnen kørende i så lang tid ad gangen. Desuden har du mulighed for at anskaffe dig en dehydrator med en timer og automatisk sluk, så du ikke skal tænke på at skulle slukke.
En anden fordel er, at en dehydrator kan indstilles mere præcist end en ovn, hvilket også er en vigtig faktor, og jo mere du bruger den, desto mere er den selvfølgelig pengene værd, fordi du samtidig får et lavt strømforbrug i modsætning til at bruge din ovn, som ikke kan indstilles lige så præcist.
Men hvad er en god dehydrator? Det spørgsmål er ikke helt så nemt at besvare, da det i høj grad handler om, hvad du gerne vil bruge den til, og tro os. Det er meget mere end en simpel frugttørrer! Hvilke overvejelser du skal gøre dig, før du køber, kigger vi på her, og længere nede giver vi dig nogle idéer til, hvad du alt kan lave med en dehydrator.
Budget
Budgettet kan være afgørende for, hvilken model du anskaffer dig. Men prisen på en dehydrator er faktisk ikke det vigtigste. Du kan sagtens komme i gang med en billig model til under 500 kroner. Men du kan også ende med at spendere et par tusinde kroner. Den dyreste dehydrator i vores test er Excalibur EXD9, som koster over 3.000 kroner.
Det vigtigste er dog at finde en model, der svarer til dine behov. Og det gør en billig model måske.
Motoren
Motorens styrke har stor betydning for resultatet og dehydratorens temperatur. En kraftig motor giver generelt også et godt resultat, da den genererer en varmere temperatur. Til gengæld risikerer du også, at den bruger meget strøm. Og jo varmere en temperatur, den kan komme op på, desto flere forskellige slags fødevarer kan du tørre. Så vil du gerne holde strømforbruget nede, overvej da, om en mindre kraftig motor er tilstrækkelig i henhold til de madvarer, du gerne vil tørre.
Blæsersystemets placering
Der er forskel på, hvor på en dehydrator blæseren er placeret. Den kan befinde sig i låget, i bunden eller bagerst. Sidder den eksempelvis bagerst, og er motoren og ventilationssystemet ikke tilstrækkelig kraftige, så kan det ske, at de forreste fødevarer med større sandsynlighed ikke bliver tørret jævnt.
Hvis motoren er mindre kraftig, og den ikke kan komme op på en høj temperatur, kan det derfor være en fordel at vælge en dehydrator, hvis blæser sidder i bunden, da varme på naturlig vis stiger opad. Det er altså ikke nødvendigvis så vigtigt med en stor ventilator, hvis bare den er placeret hensigtsmæssigt.
Tørreflade
Vil du gerne tørre forskellige frugter, og måske også større frugter, eller vil du bare gerne tørre større mængder mad, så vælg en dehydrator, hvis tørreflade passer til dit behov. Der er nemlig forskel på, hvor mange bakker der er plads til i de forskellige dehydratorer, men også hvor store pladerne er. Tjek derfor størrelsen på de individuelle dele, inden du køber en model.
Temperaturspænd
Det er vigtigt at kunne indstille den rette temperatur. Og som forklaret foroven, giver mulighed for en høj temperatur også flere muligheder i form af, hvilke madvarer du kan tilberede.
Du kan også vælge mellem en dehydrator, der bestemmer de forskellige temperaturer afhængigt af, hvilke madvarer du lægger i den. Det er dog også muligt at få en dehydrator, hvor du selv manuelt kan indstille temperaturen, så du har de bedste forudsætninger for at tørre din mad.
Elektronisk timer
Nogle modeller har en timer. Det kan være virkelig praktisk, hvis madvarer skal ligge længe og tørre. Frugter, det kan for eksempel være abrikoser eller figner, skal som udgangspunkt tørre i op til 40 timer, da de indeholder en del vand. Kød skal til sammenligning kun tørre i cirka 4 timer. En timer kan altså give en virkelig høj brugervenlighed, fordi du ikke selv skal huske på at slukke, og du er samtidig sikker på, at de enkelte madvarer får præcis den tid, de skal have for at opnå et godt resultat.
Vælger du en dehydrator uden timer, kan det være en fordel at vælge én med gennemsigtigt låg eller måske endda en model, hvor alle dele er gennemsigtige, da det på den måde bliver meget nemmere at holde øje med dine madvarer. Desuden er det spændende og sjovt – og for børnene også lærerigt – at følge med i tørreprocessen!
Rengøring
Ligesom andre køkkenredskaber og -maskiner skal en dehydrator naturligvis rengøres efter anvendelse. Alle bakkerne kan som regel tages ud, hvilket letter rengøringen en del! Vil du sikre dig en virkelig nem rengøring, så vælg en dehydrator med bakker, der tåler at komme i opvaskemaskine. Vupti, så er køkkenet rent og opryddet!
Idéer til din dehydrator
Sker det ikke, at du ser på råvarerne i dit køleskab og tænker, at du aldrig når at tilberede mad af alt det? Hvis svaret er et rungende ja, så er en dehydrator din redning! At tørre madvarer kan forlænge holdbarheden af frugt og grøntsager. Og du behøver ikke begrænse dig til diverse frugt og grøntsager, du kan også bruge den som svampetørrer og til tørring af kød.
Er du typen, der spiser rawfood, så er en dehydrator også et godt valg.
En dehydrator giver dig nemlig mulighed for at forarbejde sunde fødevarer uden brug af tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler, så du undgår skadelige e-numre og i stedet for usunde snacks laver dine egne sunde godbidder af lige præcis den type madvare, du synes er spændende. Simpelthen!
Hvad du kan tilberede i en dehydrator
Der er faktisk ingen regler for, hvad du kan tørre i en dehydrator, når du vil lave sunde snacks og slik. Kast dig ud i det og prøv dig frem!
Men hvis du er nybegynder kan det være rart med nogle idéer til, hvad du kunne tørre. Det får du her!
Frugt
Tørret frugt er et skønt alternativ til købt slik. Hvad med æbleskiver med lidt kanel? Eller bananchips, tørret pære, tørrede citronskiver til teen eller appelsinskiver til smukke juledekorationer? Skær ganske enkelt frugter og grøntsager i små stykker, og læg dem i din dehydrator.
Grøntsager
Lav lækre, hjemmelavede chips af alle slags rodfrugter: gulerod, rødbede, pastinak for bare at nævne nogle få eksempler. Eller hvad med hjemmelavede kartoffelchips til fredagens filmaften? Vi garanterer, de vil være et hit både hos børn og voksne!
Myslibarer
Lav dine egne myslibarer af havregryn, tørrede frugtstykker, nødder og lidt honning eller ahornsirup. Supplér madpakken med nogle af dine lækkerier – og så er de langt sundere end de købte!
Kød
Jo, det er rigtigt. Du kan tørre kød! Skær det i tynde skiver, og læg det i dehydratoren. Beef jerky er eksempelvis tyndtskåret og tørret kød.
Krydderier
Af tørrede urter kan du lynhurtigt lave dine egne krydderier. Pluk dem friske i haven, og tør dem, så du får glæde af dem langt ind i vinteren. Det er ikke bare lækkert, men også bæredygtigt!
Teblade
Du kan også tørre salvie eller andet til teblade. Der er noget aldeles tilfredsstillende ved at brygge te af egne teblade. Den eneste risiko, du løber, er, at du kommer til at nyde din te endnu mere!
FAQ
Hvilken dehydrator er bedst i test?
Den bedste dehydrator i test er Gastroback 46600. Den er fremstillet i holdbart rustfrit stål og har et bredt temperaturspænd fra 35 til 70 grader, hvilket gør, at du er mere fleksibel i dit valg af fødevarer, du kan tørre. Den er udstyret med et flot LED-display, og så kan timeren indstilles til 72 timer. En forholdsvis billig dehydrator, der også er så fin, at du kan have din dehydrator stående fremme!
Hvilke fødevarer kan jeg tørre?
Du kan næsten tørre al slags mad, så længe du overholder tørretiden for de forskellige råvarer. Du kan for eksempel lave tørrede frugter, chips af rodfrugter, kød, svampe, krydderurter … Kast dig ud i det, og begynd at eksperimentere!