De fleste tænker nok, at gode trådløse høretelefoner skal kunne spille musik i en god lydkvalitet, men vi har efterhånden fået mangfoldige behov og forventninger til trådløse høretelefoner. Nogle vil gerne bruge dem til musik med dyb bas, andre hovedsageligt til podcasts og/eller lydbøger.
Og høretelefoner med bluetooth er ikke bare høretelefoner med bluetooth. Læs med her, og bliv klogere på, hvad du alt bør vide, inden du anskaffer dig et nyt headset.
Anvendelse
Som nævnt foroven bruger vi ikke alle headsets til samme formål, og det er ikke mere kun lyden, der spiller en vigtig rolle.
Bruger du hovedsageligt høretelefoner med bluetooth til musik, er lydkvaliteten måske det vigtigste aspekt for dig. Vil du gerne kunne lytte til podcasts og lydbøger til og fra arbejde, er det måske en god støjreduktion og fremragende lydkvalitet, du er særlig interesseret i.
Vil du gerne hurtigt kunne skifte mellem at tale til kollegaer og tage opkald fra mobiltelefonen uden at skulle tage høretelefonerne af og på, er det en god idé med en model til kun ét øre.
Bruger du dem mest under træningen, er det vigtigt, at de er vandtætte og ikke for tunge, så de ikke bliver ødelagte af sved (og tårer!) og heller ikke generer dig, når du dyrker motion.
Uanset hvad du gerne vil bruge dem til, så er der overordnet set tre typer at vælge imellem:
- Trådløse in-ear-høretelefoner
- Trådløse on-ear-høretelefoner
- Trådløse around-ear-høretelefoner
Trådløse in-ear-høretelefoner
Trådløse høretelefoner til in-ear minder i deres design om ørepropper. De udvider sig selvfølgelig ikke, men de sættes på lignende måde ind i øret, som for eksempel Apple AirPods Pro i vores test, der netop er in-ear-høretelefoner. Det er vigtigt at finde en model, der sidder godt i dit øre, så de ikke falder ud, når du bevæger dig.
Denne type høretelefoner fylder meget lidt og er meget lette. De er altså nemmere at have med i tasken eller lommen. Batteritiden er dog ikke så lang som ved denne type høretelefoner.
Trådløse on-ear-høretelefoner
Denne type trådløse høretelefoner, sættes som navnet (on-ear) også antyder, på øret. Mange on-ear-høretelefoner kaldes ofte også for over-ear-høretelefoner. De kan ofte ligne around-ear-høretelefoner, der dækker det meste af øret, eller også være små som høretelefoner til in-ear, mens de dog sættes “fast” om øret med en ring eller lignende.
Den første type over-ear-høretelefoner egner sig godt til kontorarbejde, da du ikke afskærmes fra omverdenen på samme måde som ved around-ear-høretelefonerne.
Over-ear høretelefoner er som regel behagelige, da de hviler på øret.
Trådløse around-ear-høretelefoner
Trådløse around-ear-høretelefoner omslutter øret helt og er typisk også udstyret med støjreducerende egenskaber og bedre lyd, så du kan lukke helt af for omverdenen. De hviler også på øret, så du kan holde ud at have dem på i længere tid ad gangen.
De er særlig velegnede til dig, der har god lyd i fokus, og som enten spiller computerspil eller bare gerne vil lukke støj ud, når du sidder i toget og lytter til musik, lydbøger eller podcasts.
Disse funktioner bør du overveje
Du bør som det første selvfølgelig overveje, hvilken type høretelefoner passer bedst til dine behov. Men der er mange funktioner, der er værd at have kendskab til og overveje ved køb af dit nye par høretelefoner.
Behagelig pasform
Gå altid efter behagelig og sikker pasform!
Idéen med et par true wireless høretelefoner er jo netop den behagelige pasform, og at du kan sidde med dem i så lang tid, du ønsker, og hvis du ikke skal få ondt i ørerne, er det essentielt med komfortable høretelefoner.
Vælger du en model med hovedbøjle, er det vigtigt, at høretelefonerne passer optimalt til dit hoved, så de ikke strammer og trykker ind mod ørerne eller øregangen, da dette kan forårsage smerte.
Desuden bør du også undersøge, om de har en sikker pasform, så de ikke falder af.
En god pasform er altså, når sidder fast nok til ikke at falde af, men samtidig uden at stramme, hvilket kan give hovedpine.
Volumestyring
På de forskellige høretelefoner kan du styre lyden, så du bestemmer, hvor meget lyd du skal kunne høre. Tjek, om der er en enkelt volumenknap til at tilpasse lyden, eller om det er kompliceret at finde ud af, hvordan du skruer op og ned uden at skulle kigge på høretelefonerne.
Aktiv støjreducering
Omgivende støj kan genere meget. Aktiv reduktion af støj (ofte angivet på engelsk som active noise cancellation i specifikationer) er blevet en meget populær funktion de seneste år, da funktionen gør, at du simpelthen kan lukke af for al støj, der kommer udefra, og du kan sidde helt uforstyrret og arbejde, mens du lytter til noget. Støjreducerende høretelefoner gør det muligt at arbejde i toget eller på café.
Vandtæthed
Bruger du dine høretelefoner til at motionere, er det en virkelig god idé at vælge en model, der er vandtæt, så de ikke går i stykker, når du sveder, eller det pludselig begynder at regne på din løbetur.
Du kan til nogle modeller få udskiftelige ørepuder, så du kunne have et par til normal brug og et andet par til motion.
Mikrofon
Et bluetooth headset med wireless in-ear-mikrofon er praktisk i mange henseender. Den indbyggede mikrofon er smart, hvis du bruger høretelefonerne til at tage imod opkald eller bruger dem til, når du gamer, og du skal kunne snakke med andre.
Hvor god mikrofonen skal være, afhænger af dine behov. Snakker du meget og måske også, når du er på farten, er det vigtigt, at du stadig får en krystalklar lyd.
Batteritid
Batteriets levetid på et trådløst headset er også en vigtig ting at overveje. Rejser du meget og i længere tid ad gangen, er det virkelig en fordel at have en lang batteritid (og eventuelt også en noise-cancelling-funktionen, som nævnt foroven), så du ikke risikerer at løbe tør undervejs, når du vil høre musik.
Opladningstid
Det er også fordel at vælge et produkt med en kort opladningstid, så du ikke skal vente så længe, før de er klar til brug igen. På modellerne i vores test er den korteste opladningstid på 17 minutter, mens den længste er på tre timer.
Tre timer er naturligvis ikke alverden, men det kan være lang tid, hvis man vil lade dem op i frokostpausen, eller lige glemte at lade dem op inden løbeturen.
Desuden har mange produkter en slags lynopladning, hvor en kort opladning på nogle minutter giver dig ekstra og mere spilletid.
Vægt
De små in-ear-modeller er selvfølgelig lettere og vejer kun nogle få gram. De større høretelefoner, som hviler på ørerne og på hovedet, er dog en del tungere. Vælg derfor en model, der ikke er for tung, hvis du skal kunne holde ud at sidde med dem i længere tid.
FAQ
Hvilket bluetooth headset er bedst i test?
Det bedste bluetooth headset i test er JBL Tune 150BT. De er nemme at betjene, har en god lyd og fås til en overkommelig pris. Opladningstiden er kun på to timer, hvilket giver dig en spilletid på hele 40 timer! De kan desuden foldes og er behagelige at have på. Perfekt til undervejs! De bedste bluetooth høretelefoner!
Hvilket bluetooth headset er bedst til løb og fysiske aktiviteter?
Vælg de høretelefoner, du synes er mest behagelige at bruge, men det er en god idé at vælge nogle, der er vandtætte, og som sidder godt fast, så de ikke falder ud.