TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Tablet eller iPad – Hvad er forskellen og hvad skal du vælge?

Skrevet af

Er du i tvivl om du skal vælge en iPad eller en tablet? Find svaret her.

tablet eller iPad

Er du i tvivl om du skal vælge en iPad eller en tablet? Find svaret her.

Når man skal vælge tablet, er der mange overvejelser, som man bør gøre sig. Det er eksempelvis styresystem.

Skal man vælge en Android tablet eller en iPad?

I denne artikel forklarer vi forskellen på de to, så du forhåbentlig kan blive klogere om emnet.

En iPad er en Apple tablet

Man kan hurtigt blive forvirret, når det kommer til elektronik. Selvom mange kender Apple’s tablet som en “iPad”, er det faktisk en tablet.

Derfor giver spørgsmålet: “Tablet eller iPad” egentlig ikke meget mening.

Forskellen ligger i styresystemet. Spørgsmålet bør altså være: “Android eller IOS (iPad)”.

Android tablet eller iPad

Når det kommer til styresystemet Android, er der stor forskel på de mange tablets – men det er ikke alle, der ved det. Den største forskel er styresystemet. De fleste bruger Android, Apple bruger iOS – men nogle bruger også Windows.

android vs. ios

Android er et styresystem, som blev opfundet af Google.

Der findes flere tablet-modeller og mærker, som bruger Android styresystemet. Det betyder også, at du har langt flere muligheder, hvis du går med Android, end hvis du går med en iPad.

De fleste tablets kører på Android, da nye producenter af tablets dermed ikke behøver at opfinde et nyt styresystem. De kan bare bruge Android.

På den anden side har du en Apple iPad der bruger styresystemet iOS.

iOS et styresystem fra Apple. Det har mange lighedspunkter med Mac computers. Derfor behandler de to systemer data i på samme måde – det betyder også, at de forskellige enheder der bruger iOS taler sammen nemmere end Android enheder gør. Derfor kan tablet brugere heller ikke få den samme hastighed på Android tablet modellerne, som de kan ved iOS styresystemet.

iOS bruges af alle iPads, Macs og iPhone-modellerne.

Hvad er forskellen mellem Android og IOS?

Den store forskel er brugeroplevelsen. Eftersom iOS kun må bruges af Apple, kan det betyde, at Apple har en fordel – men ikke nødvendigvis. Det kommer meget an på dit behov som køber.

Android

Android er lavet til muligheder. Med en Android tablet vil du have næsten uendelige muligheder for at tilpasse tabletten. Dette kan eksempelvis være udseendet af styresystemet, lysstyrke og ydeevne. Du kan ofte også indsætte ekstra hukommelseskort, så du ikke løber tør for plads.

iOS

Ligesom iPhones, Macs og Macbooks kører en iPad på iOS. Apples styresystem er udviklet med henblik på brugervenlighed – det er utroligt nemt at bruge. Hvis du i forvejen bruger andre enheder fra Apple, vil det også være nemt at vænne sig til en iPad, da det er en næsten identisk brugeroplevelse, du vil blive præsenteret for.

Endnu en stor forskel på tablets med de forskellige styresystemer er prisen. Apples produkter er næsten kendt for at være dyre – og de har ingen konkurrence, da ingen andre må bruge iOS. På den anden side har du Android tablets. Du kan få en tablet med Android for 1.000 kr. og op.

Hvad er bedst – iPad eller tablet?

Man kan ikke blot vælge den “bedste” uden at kende til brugerens behov. Hvad der er vigtigt for dig. Er det styresystemet, lagerplads, ydeevne, størrelse eller noget helt andet, der er vigtigt for dig?

Vi kan dog hjælpe dig på vej.

Gå efter det samme styresystem som din smartphone

Hvis du gerne vil have det nemt fra starten, kan det være en god idé at vælge en tablet, der bruger samme styresystem som din mobiltelefon eller computer. Så vil du hurtigt vænne dig til tabletten, om det er en iPad eller tablet.

Du vil også nemt kunne overføre alle dine billeder, filer, kontakter, apps og andet du skal bruge. Eftersom Android snakker med Android, og iOS (iPads) snakker med iOS (andre Apple enheder), men ikke på tværs, vil det altså være lidt sværere at overføre indhold fra iOS til Android eller omvendt. Og det kan man slet ikke, når det kommer til Apps.

Hvis du allerede har en iPhone og en Apple Mac, vil det altså være væsentligt nemmere at bruge en iPad. Har du derimod en Android telefon (Samsung, Huawei eller andet), vil du nemmere komme i gang med en lignende Android tablet.

Gå efter de bedste specifikationer

Hvis du ingen præference har til styresystem, kan du kigge efter tablets med de bedste specifikationer til prisen. Her skal du først gøre dig nogle overvejelser, om du har en præference til:

 • Skærmstørrelse / størrelsen på din tablet
 • Pris
 • Om din tablet skal have tastatur ligesom en computer
 • Om du vil have en billig tablet
 • og andre nødvendige overvejelser

Herefter kan du tage et kig på specifikationer. Dette indebærer blandt andet:

 • Om man kan tilpasse sin tablet
 • Størrelse / skærmstørrelse
 • Lagerplads
 • Ydeevne

Køb baseret på de bedste anmeldelser

Hvis du ikke gider at kæmme hele tablet markedet igennem, kan du kigge på hvilke tablets har de bedste anmeldelser. Hvis du kigger på tablets med gode brugeranmeldelser, betyder det at andre er glade for deres køb, og dermed anbefaler andre at købe samme iPad eller tablet.

Nogle populære mærker inden for tablets er:

 • Apple (iPad Pro og iPad Mini)
 • Samsung (Samsung Galaxy Tab S7+)
 • Huawei (Huawei Media Pad M5)

Hvad skal du vælge – iPad eller tablet?

I sidste ende, er det dit eget valg. Du bliver nødt til at finde ud af, hvad du leder efter i en tablet. Overvej eventuelt hvad den skal bruges til. Skal det være en erstatning for en computer, eller skal din nye iPad eller tablet kun bruges til små opgaver, streaming og browsing på internettet?

Hvis den ikke skal bruges ofte, er det måske ikke det værd at købe en iPad eller tablet, der koster meget. På den anden side er du måske vild med Apples produkter. Herunder har vi givet dig to idéer.

iPad Pro 11″ (2021)

Samsung Galaxy Tab S7

Samsung Galaxy Tab s7

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.