TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvad er Roaming? Dette bør du vide

Skrevet af

Skal du på ferie, og er du i den forbindelse stødt på ordet “roaming”? Eller er du ved at tegne et nyt abonnement, der gør opmærksom på roaming? Og er du egentligt ikke helt sikker på, hvad det er? Så er det godt, du er landet her, da vi sætter dig ind i alt, der er at vide om roaming.

dataroaming

Roaming – hvorunder også dataroaming indgår – er noget, du skal være opmærksom på, når du tager på ferie uden for Danmarks grænser. Roaming er nemlig, når din mobiltelefon bruger trafik på et udenlandsk netværk.

Det gør du f.eks., hvis du tjekker Facebook, mens du er ude at køre, eller du bruger GPS på din mobiltelefon.

Du vil derfor altid kunne bruge internet, sende SMS’er eller MMS’er, mens du er afsted. Der er dog bare lige nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du scroller løs på Facebook eller streamer den ene film efter den anden på Netflix.

Hvad er dataroaming?

Roaming og dataroaming er med al sandsynlighed noget, du er faldet over i forbindelse med dit abonnement eller en rejse. Det er i princippet det samme, men det adskiller sig dog en lille smule.

Dataroaming betyder, at du gør brug af datatransmissionen fra et andet mobilselskab. Det gør du, så snart du krydser den danske grænse og bevæger dig ud i udlandet og bruger din telefon til at gå på internettet med. Det kan være brug af Facebook, Instagram, Netflix eller andre apps, der har brug for adgang til internettet for at fungere. Men det kan også være til brug af din GPS eller til at browse på internettet.

Som udgangspunkt er du dækket af selskabet, der leverer dit mobilnetværk i Danmark. Men sker der så det, at du bevæger dig uden for området (over den danske grænse), begynder din mobiltelefon at bruge dataroaming.

Det betyder, at den leder efter et andet netværk, som du kan låne fra til at gå på nettet med. Det kan lade sig gøre, fordi mobilselskaberne har samarbejdspartnere i EU og uden for EU.

Læs også: 4G Router Test (Internet på farten)

Hvad betyder roaming?

Den store forskel på dataroaming og roaming er, at roaming er et meget bredere begreb. Det dækker over brugen af mobildata, telefonopkald og SMS’er.

Sender du en SMS fra Spanien og hjem til Danmark, så roamer din mobiltelefon. Det gør den, fordi den bruger en anden mobiloperatør til at sende den afsted med.

Hvordan virker roaming?

Er du lidt usikker på, hvordan roaming fungerer i praksis?

Det fungerer sådan, at din mobil bruger et andet netværk end det, dit mobilselskab bruger. Det betyder egentligt, at du strejfer over på et nyt netværk, hvilket helt automatisk sker, når du bevæger dig uden for et område, hvor dit eget mobilselskab ikke dækker.

Du kan dog også vælge ikke at slå det til, hvilket du kan gøre under indstillinger på din mobiltelefon. Så sikrer du dig, at mobilen ikke automatisk slår roaming til og eventuelt giver dig en dyrere mobilregning.

Det er gratis for dig at roame i Danmark og også i EU, så længe du ikke overskrider grænsen for mobildata. Dette er typisk 5 GB for EU alt efter dit mobilabonnement.

Hvor lang tid kan man roame?

I 2017 blev reglerne for roaming i EU ændret. Det betyder, at du kan roame lige så længe du vil, når du rejser i EU, som du kan, når du er hjemme. Det gælder dog ikke, hvis du bruger mere tid i udlandet, end hvad du gør i Danmark. Men hvis du kun er på ferie, kan du roame lige så længe, du vil.

Du skal dog huske på at holde øje med dit dataforbrug, da der er grænser for, hvor meget du kan bruge, uden det koster dig ekstra. Det vil typisk stå inde på hjemmesiden hos din mobiloperatør. Standarden er cirka 5 GB, men har du et abonnement med meget data hjemme, kan du godt være heldig at have mere end 10 GB til rådighed i EU.

Hvad er mobildata?

Mobildata og roaming er ikke det samme. Mobildata er betegnelsen for det, der giver dig adgang til internettet via dit mobile netværk. Altså er det det, der giver dig mulighed for at svare på en besked på Messenger eller opdatere din Instagram, selvom du ikke har adgang til WiFi. Hvor meget du har til rådighed kommer an på dit mobilabonnement.

På dit mobilabonnement kan du have adgang til alt lige fra 5 GB data til fri data alt efter, hvad du har brug for. Det er dog sjældent, at man bruger al den mobildata, der er til rådighed, når der er fri data.

Du kan sætte din mobiltelefon til at holde øje med, hvor meget data du bruger. Faktisk kan du også sætte den til at give dig besked, når du nærmer dig grænsen for at have brugt det hele. Det er dog også noget, dit mobilselskab vil gøre dig opmærksom på. Typisk når du har brugt 80% af dit data.

Hvad er forskellen på mobildata og roaming?

Når du bruger mobildata i udlandet, bliver det kaldt for roaming. Men det gør det ikke, når du bruger det herhjemme. Så der er en forskel på mobildata og roaming. Det sidstnævnte er i udgangspunktet mobildata, men det kommer bare fra udenlandsk net.

Altså er roaming det, du benytter for at komme på internettet (eller sende SMS’er), når du rejser. For at kunne roame skal du slå dit mobildata til. Dog kan du stadig godt sende en SMS eller ringe.

Hvornår skal dataroaming slås til?

Du skal slå dataroaming til, når du befinder dig i grænselandet eller lander i et andet land med flyet. Så snart du ikke står på dansk jord, er det nødvendigt at slå dataroaming til. Mange mobiler er sat op til at slå det helt automatisk til. Du bruger det dog ikke, hvis du sørger for ikke at sende SMS’er, ringe eller benytter internettet.

Du kan slå det til under indstillinger på din mobiltelefon.

Sådan tjekker du hvor meget roaming du har tilbage

Når du benytter roaming i EU eller roaming uden for EU, er det en god ide, at du sørger for at holde øje med dit dataforbrug. Det er essentielt for dig at vide, hvor meget data du kan bruge, og hvor meget du har tilbage, så du ikke får en ekstraregning.

Du kan gå ind i indstillinger på din mobil, vælge dataforbrug og her se, hvor meget du har brugt i indeværende periode. Du kan også være heldig, at du kan se det på startskærmen, når du ruller ned for at slå data til, tænde for lommelygten eller noget helt tredje.

Det er altid godt, at du lige holder et ekstra godt øje med dit dataforbrug, så du er sikker på, at du ikke skal betale ekstra. Der er dog lavet et loft for, hvor meget ekstra du kan bruge, så du ikke kommer hjem til en regning, du ikke kan betale. Denne vil maksimalt være på 400 kroner, da du her får en besked om, at du er ved at nå loftet.

Hvordan slår man roaming fra?

Du slår roaming fra under indstillinger på din mobil. Her skal du blot finde frem til mobildata og så slå roaming fra. Du kan også vælge bare at slå mobildata fra. Så roamer din mobiltelefon ikke.

Sørger du også for ikke at sende en SMS eller ringe, kan du også være sikker på, at den ikke roamer. Alternativt kan du også sætte mobilen på flytilstand.

Skal man have et SIM kort til roaming?

For at kunne slå roaming til og bruge dataroaming er du nødt til at have et SIM kort. For det er gennem SIM-kortet, at din mobil kan aktivere mobildata samt sende SMS’er og ringe. Har du derfor ikke det i mobilen, vil du ikke kunne roame. Du vil fortsat godt kunne bruge et WiFI netværk i sommerhuset, ferielejligheden eller hvad omstændighederne nu er.

Så vil du gerne sikre dig mod, at du ufrivilligt roamer, er det bare at tage SIM-kortet ud. Det er dog nemmere og bedre, at du bare slår roaming fra på din mobiltelefon. Så er du sikker på, at det ikke går udover dit dataforbrug.

Hvor meget data har man brug for?

Det er meget forskelligt alt efter, hvor stor en forbruger du er. Bruger du kun din mobiltelefon og det trådløse netværk, når du skal svare på Facebook, tjekke nyheder eller lige lave et opslag på Instagram, har du ikke brug for meget mere end 5 GB data om måneden.

Streamer du til gengæld meget over Netflix, ser meget YouTube eller generelt bruger mobildata meget, kan du stærkt overveje at have mere end 15 eller 20 GB data. Måske endda fri data hvis du pendler meget og derfor tit ser film og serier, som er de helt store dataslugere.

Du kan altid se, hvor meget du gennemsnitligt bruger. Løber du tit tør for data i dit abonnement, kan du overveje at skifte til et andet. Bruger du omvendt nærmest ikke noget af det, kan du med fordel prøve at have mindre til rådighed. Det er meget forskelligt, hvor meget man roamer.

Roaming i Europa og udlandet

Efter længere tids diskussion frem og tilbage lykkedes det i juni 2017 at lave en aftale om roaming i EU. Reglen betyder, at du kan få roaming til hjemmetakst inden for et vist loft. Du behøver derfor ikke længere slukke for mobilen, når du kører gennem Tyskland på Autobahn eller gerne vil sidde og spise pizza i Italien og dele det med vennerne.

Det gør det noget nemmere at rejse og at holde kontakten med dem derhjemme, da du ikke behøver vente på at kunne logge på WiFi på hotellet. Men hvad koster det? Det sætter vi dig ind i herunder.

Hvad koster roaming i EU?

Roaming er gratis EU. Også når det kommer til dataroaming. For der er indgået en aftale tilbage i 2017, der sikrer netop dette. Du skal dog tjekke dit abonnement for, hvor stort et dataforbrug du kan have gratis i EU. For du kan ikke benytte det ubegrænset, da der er et loft på.

Du er dog beskyttet mod en stor regning for dataforbrug, da teleselskaberne skal spærre for forbruget, når dataregningen kommer op på omkring 465 kroner. Når du har brugt cirka 80% af loftet, får du en SMS, der gør dig opmærksom på det. Derfor får du ikke en slem overraskelse, når du kommer hjem.

Hvad koster roaming uden for EU?

Det er meget forskelligt. For i modsætning til roaming inden for EU, er roaming i udlandet og altså uden for EU ikke reguleret. Det betyder, at det kan være dyrt at bruge mobilen, så snart du rejser uden for EU. Det er meget forskelligt, ligesom priserne vil afhænge af, hvilket abonnement du har, og hvor i verden du kommer til at bruge din mobil.

Husk også på, at et land som Schweiz ikke er med i EU. Det koster dig derfor penge at roame, hvis du tager på ferie hertil. Det gør det som udgangspunkt ikke i Norge, medmindre dit abonnement siger noget andet.

Roaming i Storbritannien

Skal du til Skotland? Eller måske en ferie i London? Så kan du tage det helt roligt omkring dataroaming.

Storbritannien (Nordirland, Skotland, Wales og England) er stadig med i aftalen omkring roaming i Europa. Du kan derfor bruge din taletid, data og andet, uden det koster dig noget. Tjek dog gerne dit abonnement først, så du er helt sikker på, at det også er inkluderet.

Hvad er Seamless Roaming?

Seamless roaming er, når du automatisk bliver flyttes over til det access point, der har mest signal. Det bruges i forbindelse med WiFi. Det giver dig for eksempel mulighed for at sidde udendørs på en café og være tilknyttet nettet. Kan du ikke kobles på WiFi af en eller anden grund, kan du også indsætte et internetkabel i det acess point, der er tilgængeligt.

Roaming vs. Internet med kabel

Roaming giver dig mulighed for at komme på internettet, uanset hvor i landet eller verden du er. Det er bare slå det til. Internet med kabel er derimod oplagt i brug, hvis du sidder derhjemme og gerne vil have stabilt internet. For det er, hvad det kan. Det er oplagt, hvis du bruger store mængder data, når du sidder og arbejder.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.