TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Rengøring og afkalkning af kaffemaskine: Sådan gør du

Skrevet af

Læs i denne artikel alt om, hvordan man renser sin kaffemaskine.

hvordan renser man sin kaffemaskine

De fleste der ejer en kaffemaskine bruger den hver dag – det betyder også, at den hurtigt kan kalke til og blive beskidt, hvis den ikke gøres rent.

Derfor er det vigtigt.

Men hvordan gør man egentlig en kaffemaskine af korrekt? Hvad kan der ske, hvis man glemmer det, og hvad skal man undgå at gøre?

Det er noget af de, som vi vil besvare i denne artikel.

Klik her for at læse vores kaffemaskine test.

rengøring

Rengøring af kaffemaskine

kaffemaskine

Det kan ikke siges klart nok: Det er vigtigt at rense kaffemaskinen jævnligt! Faktisk er det en god idé, at man gør det mindst to til tre gange om måneden.

Hvis kaffemaskinen har kalkpletter eller klumper, skal man gøre rent med kalkfjerner eller vand og eddike to til tre gange i træk – dette kan fjerne det hvide lag af kalk, der forstyrrer maskinen.

Hvis man har en traditionel kaffemaskine, kan man nemt gøre den rent ved at tømme maskinen for vand, hvorefter man hælder sin kalkfjerne (evt. opblandet) i vandbeholderen og kører maskinen. Så vil den rense sig selv.

Rengøring af espressomaskine

En espressomaskine vil ofte have mange dele. Derfor kan det virke besværligt at skulle rense den. Det er det dog oftest ikke.

Rigtig mange espressomaskiner kommer med et rengøringsprogram. Hvis din maskine har sådan et, skal du blot følge rengøringsvejledning der følger med. Hvis din maskine IKKE har en rengøringsprogram, er det dog en god ide at læse alligevel.

Mange espressomaskiner kommer med mange aftagelige dele. Dag disse af og vask dem grundigt. Hvis de er fyldt med kalk, kan du lægge dem i eddike.

Herefter fylder du vandbeholderen med en vand og eddike blanding (1 del vand, 1 del eddike) og lader maskinen køre halvdelen igennem. Vent en time og kør maskinen igen.

Herefter bør den være ren indvendigt.

Rengøring af stempelkande

En kaffemaskine med stempelkande kræver også rengøring – især hvis man bruger kaffe, der har en kraftig smag.

En stempelkande vil sjældent være plaget af kalk, da man kun hælder kogende vand i kanden. Sørg for at vaske din stempelkande efter brug (især filteret). Hvis du glemmer dette, kan der sidde kaffegrums fast, hvilket vil give en grim smag, næste gang stempelkanden tages i brug.

Hvordan afkalker man en kaffemaskine?

Har du købt en ny kaffemaskine, er der som regel et afkalkningsprogram programmeret i maskinen. Det bør du benytte så ofte som muligt for at undgå, at kalken bliver til en stor udfordring senere.

Hvis maskinen ikke kommer med et afkalkningsprogram, kan du køre maskinen med en blanding af eddike og vand i stedet for vand (husk at fjerne kaffebønnerne). Gør dette 2-3 gange, indtil maskinen er helt ren indvendigt.

Hvad skal man bruge til afkalkning?

Man kan bruge flere forskellige midler til afkalkning. Dette kan  f.eks være citronsyre, kalkafkalker eller eddike.

Det anbefales at benytte et produkt til afkalkning, da det er nemmere og hurtigere end at skrubbe det af. Følg altid brugervejledningen for den mest optimale rensemetode.

Afkalkningsmiddel

Du kan ofte finde afkalkningsmiddel i supermarkedet. Dette er et kemisk produkt, der er fremstillet til lige præcis afkalknings. Når du bruger afkalkningsmiddel, skal det blandes i vand.

Husk: Undgå at få det i øjnene eller resten af ansigtet.

Husholdningseddike

En af de nemmeste måder at rense kaffemaskinen på, er at bruge eddike. For en effektiv rensning af maskinen anbefales det dog at benytte 1 del eddike og 1 del vand (fx 150 ml eddike og 150 ml vand).

Citronsyre

Citronsyre er en effektiv måde at fjerne kalk fra maskinen på. Dette anbefales dog ikke, hvis man tidligere har haft problemer med rust i maskinen eller jernmalm løsemidler. Citronsyren kan nemlig forværre problemet med rusten og jernmalmen.

Derfor er det vigtigt at afkalke din maskine

En kaffemaskine med kalk er aldrig godt. Det kan både forværre maskinens præstation, smagen af kaffen og vil skade din kaffemaskine over længere tid, da det kan tilstoppe maskinen (i ekstreme tilfælde).

Husk derfor at afkalke din maskine, når du har mulighed for det, eller når du kan se, at der er ved at opstå et problem med smagen af kaffen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad afkalker man kaffemaskine med?

Man kan afkalke sin kaffemaskine med eddike, citronsyre eller afkalkningsmiddel. Alle disse blandes med vand.

Hvordan afkalker jeg min kaffemaskine?

Du kan afkalke din kaffemaskine ved at gøre brug af maskinen eget program, eller ved at køre maskinen med eddike, citronsyre eller afkalkningsmiddel.

Hvor tit skal en kaffemaskine rengøres?

En kaffemaskine bør gøre en gang hver 14. dag eller hver 30. dag, afhængigt af hvor hårdt vandet er, der hvor du bor.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.