TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Projektor-guide: Hvordan virker en projektor?

Skrevet af

For nogle er et stort TV nok. For andre skal der mere til. Introducerer, projektoren.

hvordan virker en projektor (1)

En projektor er en fantastisk måde at se film og TV, fremvise præsentationer eller lave oplæg på. Med en projektor kan man skræddersy sin oplevelser, man kan justere størrelsen af lærredet – og så kan man nemmere have dem med omkring.

I denne artikel genngmgår vi alt det du bør vide om projektorer, før du køber en.

Lad os komme i gang.

Projektor typer

Der er flere forskellige projektorer man kan vælge imellem. Ligesom der findes LED, OLED, QLED og flere typer TV, findes der forskellige projektorer til forskellige formål:

DLP, LCD og LED er de forskellige teknologier de fleste projektorer bruger til at vise projektere billedet. De er hver især gode til hver deres behov.

Herunder kan du læse om forskellene mellem de forskellige typer.

Du kan også læse vores projektor test her.

LCD

LCD, Liquid-Crystal Display, benytter enten en enkelt chip eller 3 chips – heraf altså to forskellige modeller, LCD og 3-LCD, hvor 3-LCD er den bedste.

Der er ingen bevægelige dele i en LCD projektor, hvorfor de ofte også er billigere end DLP modellerne. Ulempen ved dette er dog, at man ofte skal rense deres filter, samtidig med at kontrasten på billederne vil være værre.

LCD bruges typisk af skoler og virksomheder, da de fungerer rigtig godt i lyse rum, og de er gode til præsentationer.

Epson EH-TW7100

Epson EH-TW7100 (3-LCD)

DLP (Digital Light Processing)

DLP, også kaldet digitale projektorer, benytter sig af en chip til at vise billeder. Denne chip er lavet af mange mikroskopiske spjele, samt en farvehjul, til at projektere.

Fordelen ved en DLP projektor er, at den ikke har et filter, der skal renses – og alligevel viser den super skarpe billeder.

En almindelig DLP lampe har en levetid på 2000-5000 timer.

Denne type projektor er rigtig god til film og serier, da man typisk har flotte farver og en rigtig god kontrast.

Xiaomi Projektor Mi Smart Compact Projector Mini

Xiaomi MI Smart Compact (DLP)

LED

LED lamperne i en LED projektor har en levetid på 20.000 timer, hvilket gør dem til de projektorer, der kan leve i længst tid. Denne type projektor viser billeder med rigtig gode farver, de bruger mindre strøm og er nemmer at vedligeholde.

LED projektorer kan ikke vise billeder med lige så høj lysstyrke (Lumen), så hvis du skal bruge en projektor i et lyst lokale, skal du ikke købe en LED projektor.

Viewsonic X10-4K

Viewsonic X10-4K (LED)

4k Projektor

4K, også kaldet Ultra High-Definition (UHD), beskriver skærmens, eller billedets i dette tilfælde, opløsning. Er projektoren med 4K opløsning, vil den vise billeder i opløsningen 3840 x 2160 pixels – samlet set er det 8,3 millioner pixels.

Kort fortalt betyder dette, at billedet vil være helt utroligt skarpt.

LG projector 4k CineBeam

LG CineBeam HU80

Mini projektor

Du kan måske gætte, hvad en miniprojektor er bare på navnet. Det er en lille, bærbar projektor, som du nemt kan have med på tur eller rejser.

Kvaliteten af billedet vil naturligvis være dårligere en hvis projektoren vises i en hjemmebiograf – til gengæld kan man nemt have den med.

Man kan oftest tilslutte disse nemt med kabel eller trådløst til sin telefon, så man hurtigt kan vise film på et hotel fra sine mobile enheder.

ViewSonic M1 Mini Plus

ViewSonic M1 Mini Plus

Tilslutning til projektoren

Projektoren skal tilsluttes til en enhed, der sender billeder til den (i de fleste tilfælde – nogle projektorer har direkte adgang til Netflix og andre tjenester).

Der er flere måder, man kan tilslutte sin computer til projektorens system, dog kan man dele det op i kablet og trådløs tilslutning.

Kablet tilslutning

Hvis du vil tilslutte ved hjælp af kabel, skal du sørge for at projektoren understøtter de rigtige kabler – dem din computer også understøtter.

Det mest almindelige er at bruge HDMI kabler. Dette understøttes også af de fleste modeller. Du bør dog alligevel være opmærksom på, hvilken/hvilke tilslutningsmuligheder en model har, før du køber den.

Når du benytter HDMI vil du oftest have en bedre opløsning eller skarphed i billedet, når man sammenligner med trådløs forbindelse.

Trådløs projektor

En trådløs projektor er præcis som det lyder – en enhed hvor man tilslutter sig gennem et trådløst signal, oftest via. bluetooth.

Nåt du er tilsluttet en sådan model, skal du blot vælge, hvad du vil se på din telefon, computer eller anden enhed, og så er du egentlig i gang uden det store besvær.

Vælger du at tilslutte trådløst, er det ikke altid at projektoren vil have godt signal – og derfor kan din opløsning være lidt dårligere.

Mørklægning er alfa og omega

Projektoren fungerer ved at sende lys i forskellige farver, og på denne måde danne et billede. Dette virker dog kun, hvis lyset som projektoren udsender er lysere end omgivelserne – derfor er det vigtigt, at der er mørkt i det rum, hvor man bruger projektoren.

Projektorens lysstyrke måles i ANSI Lumen. Jo flere lumen, jo lysere rum kan projektoren bruges i.

Skal projektoren eksempelvis bruge i en lyst kontorlokale, skal man vælge en model med højere ANSI Lumen. Skal man se film, vil dette ikke være nødvendigt, men man kan i stedet bruge gøre lokalet helt mørkt.

Dette giver dig den bedste oplevelse, når der vises film i din hjemmebiograf.

Lærredet

Det er ikke kun en projektor, du skal bruge. Du skal også have en lærred, som du bruger som “skærm”.

Den eneste funktion et lærred har er, at det er helt hvidt. Det betyder nemlig, at der ikke vil være nogle forstyrrelser eller anden urenheder på billedet.

Man behæver ikke bruge et lærred – man har også mulighed for at bruge en væg – dog er et lærred oftest den bedste løsning, ligesom dem de bruger i en biograf.

Gode begreber at kende

Herunder gennemgår vi nogle begreber, der er gode at kende, hvis man skal på købe en projektor.

Lens Shift

Lens shift er en funktion nogle projektorer har, der hjælper med placering af billedet. Dette er en fysisk skinne, hvor man kan justere op/ned og højre/venstre, så man nemt kan justere projekteringen. Dette påvirker ikke selve billedet.

Keystone-korrektion

Krystone-korrektion hjælper projektoren med at rette skærmen, eller billedet, hvis projektoren ikke står midt for dit lærred. Man kan ved hjælp af elektronisk forvrængning af billedet få billedet til at se korrekt ud, selvom projektoren ikke står helt korrekt.

ANSI Lumen

ANSI Lumen er lysstyrken. Normalt ligger denne omkring 2000, men man kan også få modeller der ligger omkring 5000. Jo lysere et lokale, jo flere lumen skal du bruge.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.