TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvilket kamera skal du vælge? (8 kamera typer)

Skrevet af

Drømmer du om at komme i gang med at tage billeder? Eller optage mere video? Men er du lidt usikker på, hvilket kamera der er det rette at vælge? Det forsøger vi at gøre dig klogere på her, da vi dykker ned i 8 forskellige kameratyper.

kamera typer

DSLR? Digital kamera? Eller hvad med et spejlløst kamera? Kameramarkedet er et rent slaraffenland. Men det gør det også til en udfordring at spore sig ind på, hvad der er det rette for netop det, du godt kan lide og gerne vil med et nyt kamera.

Vi kommer ikke til at fortælle dig, hvilken kameratype du skal gå efter. For vi kender ikke til det, du godt kunne tænke dig at gøre med dit kamera og dine tanker bag det. Til gengæld kommer vi til at guide dig omkring de forskellige typer, så du bliver helt skarp på, hvad forskellen på dem er.

Lad os dykke ned i det, så du kan komme i gang med at klikke nogle billeder med et godt kamera.

Forskellige kamera typer

Når du skal vælge et kamera, skal du først og fremmest beslutte dig for, hvilken type du godt kunne tænke dig. Er du ude i et kompakt kamera? Et actionkamera? Eller spejlrefleks?

Er du ikke helt sikker på forskellen, giver vi dig et indblik i det her. Forhåbentligt kan det hjælpe med at snævre feltet lidt ind, så det bliver nemmere for dig at finde det helt rette.

1. Digitalt kamera

Sony A7 III

Et digitalkamera er en type af kamera, hvor den lysfølsomme film er blevet udskiftet med en sensor. Det betyder også, at digitalkameraer fås i forskellige typer, som kan have forskellige funktioner og ikke mindst størrelser. Kompakte kameraer er et godt eksempel på digitale kameraer, mens der også er digitale spejlreflekskamera, din smartphone og adventure kameraer.

Vil du derfor gerne have et digitalt kamera er første skridt taget. Herefter er det næste at finde ud af, hvilken type af digitalkamera du så gerne vil have. Stort set alle af de resterende herunder er digitale kameraer.

2. Kompakt kamera

Sony ZV-1

Et kompaktkamera er et kamera, der har en indbygget fast optik, som ikke kan skiftes ud. Det er den store forskel fra spejlrefleks- og systemkameraer. Fordelen ved kompakt kameraer er, at du får et ret godt et, der ikke fylder meget. For langt de fleste kompakt kameraer fylder ikke mere, end at de kan ligge i din lomme.

Derudover er teknologien nu så langt fremme, at du faktisk kan få et kraftigt zoomobjektiv med 15x zoom i kompakt kameraer, hvilket svarer til 24-360 mm. Du går derfor ikke nødvendigvis på kompromis ved at vælge et kompaktkamera over et spejlrefleks. I hvert fald ikke hvis det mest er ment til foto på hobbyplan, og når du er afsted ude at rejse.

3. Actionkamera

GoPro Hero10 Black

Et actionkamera er en type kamera, som du kan tage med dig, når du skal ud på lidt mere actionprægede oplevelser. Det er et lille digitalkamera, der kan optage, mens du bevæger dig og er aktiv. Det er blevet et meget populært kamera hos cyklister, skiløbere, dykkere og andre, der godt kan lide at udfordre sig selv ude i naturens elementer.

Det er det perfekte kamera til at tage med på oplevelser med fart over feltet, da det kan tage skarpe billeder eller video, mens det er monteret på din hjelm eller et hvilket som helst andet objekt. Det er derfor også meget robust og kan klare at få lidt slag, fugt og mudder.

Langt de fleste af denne type af kameraer har et vidvinkelobjektiv, der gør det nemt og enkelt at optage billeder og video i høj kvalitet.

Find et actionkamera: Action Kamera Test

4. DSLR kamera (Spejreflekskamera)

Canon EOS 5D Mark IV

Et spejlrefleks kamera (DSLR – Digital Single Lens Reflex) er, som navnet indikerer, udstyret med spejle og prismer. Det har den virkning, at du kan kigge direkte gennem objektivet på kameraet, når du kigger ind i kameraets optiske søger. Billedet, du derfor ser i søgeren, er helt identisk med det billede, du ender med at tage.

For at gøre det lidt mere komplekst, er der forskellige kameraer inden for spejlrefleks. For der er både analoge og digitale. Ved et digitalt spejlreflekskamera er filmen erstattet af en sensor eller billedchip, ligesom bagsiden også er udstyret med en skærm, hvor det er muligt at skifte indstillinger, se dine billeder og komponere dine skud.

Endeligt kan du også få et Digital Single Lens Reflex kamera med APS-C-sensor og full-frame-sensor.  

Find det bedste spejreflekskamera: Spejlreflekskamera Test

5. Spejlløse kameraer

Spejlløse kameraer har i modsætning til spejlreflekskameraer ikke noget spejl. Hvor billedet bliver reflekteret op i den optiske søger via et spejl i et DSLR, sker der i stedet det i et spejlløst kamera, at sensoren hele tiden er eksponeret for lys og derfor fremviser et elektronisk genereret billede i søgeren eller på skærmen på bagsiden af kameraet.

Tidligere var den store fordel især, at spejlløse kameraer havde en lille størrelse kontra spejlrefleks i og med, at der ikke skulle være plads til spejle i kamerahuset. Nu er størrelsen dog udlignet, så det er mere smag og behag, hvad man er til.

6. Adventure kamera

GoPro Hero10

Et adventure kamera er til dig, der gerne vil optage mere actionprægede situationer. Det er et digitalt kamera, der er designet til at blive spændt fast på biler, hjelme, skateboards og hvor end, du nu har lyst til det.

Det er et lille og firkantet kamera, der er bygget til at kunne modstå fugt, slag og lidt hård modvind. Flere af dem kan endda også tages med ud i frostvejr eller under vandet. Det er et rigtig godt kamera, hvis du gerne vil have nogle fede videoer eller billeder, mens du paraglider, springer i faldskærm eller kæmper dig gennem vandfald.

Det er et meget nemt kamera at betjene, da det har få indstillingsmuligheder. Du skal derfor ikke tage stilling til optisk zoom, kameraets objektiv eller noget helt tredje. Det er bare at tænde for det og sætte det til at optage eller tage billeder.

7. Polaroid kamera

Fujifilm Instax Mini 11

Et polaroid kamera er i virkeligheden nok lidt et “hyggekamera”. Med det mener vi, at det især bliver brugt til at indfange hyggelige og sjove stunder sammen med venner og familie. Det bliver brugt til billeder, der ikke behøver være perfekte – det skal indfange stemningen.

Med et polaroid kamera kan du få fremkaldt billederne med det samme. For det fungerer som et hurtigtvirkende mørkekammer, hvor der kommer lys ind i det øjeblik, du trykker på udløseren. Lyset danner så et negativ på et stykke film, der bliver skubbet ud af kameraet, mens det får påført kemikalier. Efter ganske få sekunder står du med det færdige foto i hånden.

Find et polaroid kamera: Polaroid Kamera Test

8. Smartphone Kamera

Et smartphone kamera er i sagens natur det kamera, du finder i din smartphone. Der er meget stor forskel på, hvor høj billedkvalitet der er. Vil du gerne kunne tage billeder med høj billedkvalitet på højde med flere amatørkameraer, skal du gå efter de nyeste modeller fra bl.a. Samsung og Apple.

De nye smartphones herfra er udstyret med kameraer i så høj kvalitet, at det kan være svært at se forskel på billeder taget fra et billigt spejlløst systemkamera og en smartphone.

Det er især rigtig godt for dig, der måske lige er begyndt at interessere dig for foto, men som ikke er helt sikker på, om det er noget, du gerne vil gøre en del ud af endnu. Derudover behøver du så heller ikke skulle slæbe rundt på et kamera.

Hvilket kamera skal du vælge?

Når du har sporet dig lidt ind på, hvilken type du godt kunne tænke dig, skal du straks i gang med at undersøge nogle lidt mere tekniske ting omkring et kamera såsom, om du ønsker manuel styring, udskiftelige objektiver og mange muligheder i kameraets indstillinger.

Vi hjælper dig herunder med at få lidt mere indblik i og klarhed over det.

Megapixel

Skal billederne bruges til privat brug? Skal de forstørres op til plakater? Skal de bruges professionelt?

Mange kameraer har i dag et højt antal megapixel, som dækker ind på langt de flestes behov. Men vil du gerne have muligheden for at fremkalde plakater, bør du gå efter et kamera med så mange megapixels som muligt. Dette vil kræve et dyrt kamera – til gengæld er kvaliteten heller ikke til at tage fejl af.

Zoom

Hvor meget optisk zoom kommer du til at få brug for?

Det er en god ide at stille dig selv det spørgsmål, da det ikke er alle kameraer, der er udstyret med god zoom eller mulighed for at skifte til et objektiv, der kan hjælpe det på vej. Hvor meget optisk zoom der er nødvendigt, kommer an på, hvilken type af billeder du ønsker at tage. Landskab og natur kræver f.eks. god fleksibilitet i forhold til zoom.

Sensorstørrelse

Kameraets sensor er en af de bedste indikationer på, hvordan billedkvaliteten er. For jo større sensor, jo bedre billeder. Det hænger sådan sammen, da jo større en sensor kameraet har, jo mere lys er det i stand til at fange. Det resulterer også i mere detaljerede billeder.

Går du derfor efter at skulle til at tage en masse billeder, som du gerne vil bruge til mere end bare hobby, bør du gå efter en god sensortørrelse og høj megapixel. Så er du godt dækket ind, når det kommer til en højere billedkvalitet.

Linser og objektiver

Vil du tage billeder af fugle? Landskaber? Portrætter? Der er himmelvid til forskel på, hvad du så har brug for at linser og objektiver – og ikke mindst om du skal have et DSLR, et kompaktkamera eller noget helt tredje.

Regner du med at skulle tage mange billeder ude i naturen, er det en fordel at gå efter et kamera, hvor det er muligt at udskifte objektivet. Det giver dig flere muligheder for at tage de billeder, du godt kunne tænke dig.

Kommer du til at have meget fokus på portrætter og lignende, kan et kompakt kamera sagtens gå an. Her er det dog stadig vigtigt at være opmærksom på, hvilke muligheder den giver dig med den linse, der er bygget i kameraet.

Automatisk eller manuel kontrol

Er du nybegynder? Eller har du besluttet dig for at gå all in? Kameraer kan fås med både automatisk og manuel kontrol.

Det automatiske er rigtig godt til dig, som gerne vil tage nogle gode stillestående motiver i en høj billedkvalitet uden nødvendigvis at vide meget om ISO, lukketid, frames og andre tekniske termer.

Vil du dog gerne gå all in med dit kommende spejlreflekskamera, kompakt kamera eller noget tredje, kan du godt gå efter et, der har manuel kontrol. Det giver bedre billeder, når du selv indstiller kameraet i den situation og efter det lys, du har at arbejde med. Men det kræver god indsigt i det tekniske.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.