TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvordan man laver espresso (sådan bruger du din espressomaskine)

Skrevet af

Lær hvordan man laver den perfekte espresso.

Espresso er espresso, ikke sandt?

Ikke helt.

Når det kommer til espresso, findes der en række forskellige varianter, og de har alle forskellig smag. Og man kan lave forskellige typer espresso.

Det giver god mening at kende dem bedst muligt for at vælge den rette bønne til sin espresso!

I artiklen her kan du læse alt om, hvordan man laver espresso – både med maskiner og med kander. Du får et indblik i historien bag espressoen og lærer, hvorfor den er eksploderet i popularitet.

espressomaskine test

Hvordan laver man espresso? (maskine)

Trin 1: Rengør din maskine

Hvis du ikke gør din maskine rent efter brug, skal du huske at gøre det inden. Der kan både være bakterier liggende i maskinen, eller der kan være gammel kaffe, hvilket ikke vil være en fornøjelse at drikke.

Trin 2: Mål mængden af kaffebønner (single- eller dobbeltshot)

Hvis du har en manuel kaffekværn, kan du nu måle hvor meget kaffe du skal bruge. Et singleshot vil være omkring 7-10 gram kaffe, afhængigt af hvor stærk den skal være, og et dobbeltshot ligger mellem 14-20 gram.

Hvis bønnerne bliver malet i maskinen, kan du springe dette trin over, da man ikke kan måle på forhånd.

Trin 3: Mal bønnerne

Nu skal bønnerne males/kværnes. Hvis du bruger maskine, kan de være en god ide at male bønnerne direkte ned på en vægt, så du ved hvor meget kaffe, du bruger.

Trin 4: Stamp kaffen

Et afgørende punkt er at stampe kaffen. Her pakker man kaffen sammen, så man kan trække mest muligt smag ud af den. Jo hårdere du stamper, jo mere smag vil du få ud af kaffen.

Trin 5: Vær opmærksom på temperaturen

Hvis du laver espresso med et barista-system, kan man til tider justere temperaturen. Det er almindelig at lave sin espresso mellem 89°C og 94°C.

Trin 6: Brygningen

Tryk på start og lad maskinen gøre sit arbejde. Det bør ikke tage mere end 30 til 90 sekunder, afhængigt af hvilken type espresso du laver.

espressokande

Hvordan laver man espresso med en espressokande?

Trin 1: Fyld nederste kammer med vand (op til sikkerhedsventilen)

For at brygge kaffe, skal du bruge vand. Fyld det nederste kammer, men hold vandniveauet under sikkerhedsventilen – den skal ikke overfyldes.

Trin 2: Kværn og mål den mængde kaffe du skal bruge

Udover vand skal du sevlfølgelig bruge kaffebønner, for at kunne lave kaffe. Afhængigt af hvor meget meget espresso, du skal lave, skal du bruge forskellige mængder malet kaffe.

Når du har kværnet det du skal bruge, kan du fylde det op i filterkurven. Du skal ikke stampe kaffen.

Trin 3: Fjern eventuel kaffe fra kanten og indsæt filterkurven

Fjern kaffe, der er ramt ved siden af og indsæt herefter filterkurven i kanden. Sæt toppen på – nu er den klar til at brygge.

Trin 4: Stil kanden på en kogeplade og start brygningen

Find et blus på din kogeplade, der passer til størrelsen af din kande. Tænd for varmen og lad brygningen begynde.

Trin 5: Lad kanden varme op indtil vandet koger og trænger op i det øverste kammer

Når kanden begynder at blive varm, vil vandet ligeså begynde at koge. Vandet vil trænge igennem kaffelaget og op i det øverste kammer. Lad denne process fortsætte.

Trin 6: Fjern kanden fra kogepladen, når det øverste kammer er fyldt

Når det øverste kammer er fyldt med vand, har du successfuldt brygget en omgang espresso. Fjern kanden fra kogepladen, så du ikke overkoger det.

Trin 7: Rør rundt i kaffen inden servering

Sørg for at røre rundt i kaffen, inden du serverer – der kan godt være forskel på det øverste og nederste kaffe, hvis du ikke gør.

Mere om brygning af espresso

Herunder kan du lære mere om, hvordan man laver den bedste espresso. Du vil blandt andet lære om bryggetemperatur, espresso typer og mere.

Hvad skal man bruge til espresso?

Du skal bruge en række elementer, når du skal lave espresso:

  1. Kaffe
  2. En espresso- eller kaffemaskine / en espressokande og et varmeelement
  3. En kaffekværn (hvis din maskine ikke har en kværn)
  4. En kop til servering

Det vigtigste er dog kaffen. Det er kaffen, der bestemmer, hvordan espressoen smager.

Hvor meget kaffe skal der til en espresso?

Hvis du laver et single-shot espresso, skal du bruge omkring 7-10 gram kaffe. Et dobbeltshot espresso kan være mellem 14-20 gram kaffe, afhængigt af hvor stærk den skal smage.

Hvis du har en maskine med maler til bønnerne, vil det ikke være muligt at måle på forhånd – dermed bliver det også svært at vide hvor stærk espressoen bliver.

Hvilken kaffe skal man bruge til espresso?

Hvilken espresso der passer til dig afhænger meget af, hvor du køber din kaffe. Men generelt kan espressoen være mild eller stærk.

  • Lysristet kaffe giver en mildere espresso og er typisk bedst for nybegyndere. Espresso er for mange noget, som man skal lære at drikke. Derfor vil en stærk espresso måske være for meget fra start.
  • Medium ristet kaffe vil give dig en blanding af en blød følelse og bitter smag.
  • Mørkristet kaffe vil give din espresso. en mere bitter og intens smag, hvorfor det oftest ikke er begyndervenligt.

Bryggetemperatur

Bryggetemperaturen er vigtig i espresso, da den kan påvirke smag og kvalitet. Hvis bryggetemperaturen er for lav, vil espressoen blive for svag. Hvis bryggetemperaturen er for høj, vil espressoen blive for kraftig og stærk.

Den mest almindelige bryggetemperatur, når man laver espresso, er 89-94 grader. Det skal dog siges, at folk foretrækker forskellige temperaturer. Nogle foretrækker en espresso lavet omkring 80 grader, mens italienerne traditionelt set laver espresso på 95-97 grader.

Det er derfor vigtigt, du undersøger din maskine inde i manualen for at finde ud af om den kan.

Forskellige typer espresso

Der er flere forskellige kaffedrikke, hvor espresso indgår – nogle er dem er også blot forskellige typer af espresso. Herunder fortæller vi om 3 af de mest almindelige:

  • Ristretto: En espresso der er brygget hårdt og kort, så smagen bliver ligeså: kort og intens. Ristretto espresso vil typisk være på under 20 gram kaffe – dette varierer dog meget fra person til person.
  • Doppio: En espresso-drik, hvor man bruger dobbelt så meget tørrede kaffebønner som et single-shot espresso. Doppio betyder “Dobbelt” – altså et dobbelt-shot. Doppio espresso vil typisk være på omkring 14-20 gram kaffe, alt efter hvor meget espressoen skal smage.
  • Lungo: En espresso der er langsommere at brygge end et shot ristretto – det varierer dog fra person til person. Mængden af kaffen kan også variere fra 25-40 gram kaffe i en espressokande/kaffemaskine (flere shots).

Historien om espresso

Kaffe var en større industri allerede omkring det 20. århundrede. Dog var det kun kaffe, og ikke espresso.

De første kilder om espresso kommer fra Venice. Her boede Luigi Bezzera, en italiensk forretningsmand og kaffeelsker. Han var også den første espressomaskine producent.

Ifølge Esquire Coffee var det i 1903 Luigi eksperimenterede med kaffe og faldt over espressoen, da han prøvede at undersøge, hvordan han kunne gøre sin kaffe-brygning hurtigere.

Hvilken espressomaskine er bedst?

Der findes mange forskellige espressomaskiner, der alle har deres fordele og ulemper.

Når man skal finde en espressomaskine, skal man kigge på nogle forskellige punkter. Det kan eksempelvis være:

  • Hvilken espresso kan man lave?
  • Hvad koster den?
  • Hvor meget kan maskinen brygge ad gangen?
  • Kan du selv justere temperaturen på maskinen – og hvis ja, er det muligt at sætte den ned igen efter brug?
  • Er der en varmebeskyttelse mod overophedning af din maskine (og evnen til igen at slukke)?

Herunder går vi lidt mere i dybden om, hvordan du finder en model, der er rigtig for dig.

DeLonghi Dedica EC 685

DeLonghi Dedica EC 685

Espressomaskinens funktioner – hvilket ekstratilbehør har den?

Der findes mange forskellige espressomaskiner, både med og uden ekstra tilbehør. Herunder kan du se nogle af de mest almindelige

  • Kapselmaskine: En kapselmaskine er en type espresso-brygger som bruger hermetiske kapsler til at blande din espresso sammen på én gang – hvilket giver dig et hurtigt resultat. Kapselladerne har typisk plads til 50-100 gram kaffe – dette vil variere fra personen i forhold til den styrken espressoen skal have. Kort sagt, jo mere kaffen der skal bruges, jo mere espresso kan kapselladeren holde.
  • Påfyldningssæt: Et påfylde-set indeholder alt fra et papirfilter til en espressokande samt diverse smagstilsatte ingredienser, så man let selv kan lave sin espresso som den ønskes. Det er oftest også muligt at bruge disse espressokander i enhver anden type espressomaskine, eller du vælger blot at blive hjemme med dem igen næste gang – det varierer dog meget afhængig af producent.
  • Italienske espresso maskiner: Italienske espresso-maskiner er de mest traditionelle espressomaskine og kan ofte bruges til forskellige typer espresso. Det skal dog siges, at disse typisk kun kan brygge op mellem 12-14 gram kaffe ad gangen – dette varierer fra person til person i forhold til den styrken espressoen har.

Bryggetid – hvor lang tid tager det at brygge en kop?

Espresso bør ikke være mere end 30-40 sekunder, hvis du vil have en espresso. Dog arbejder nogle maskiner langsommere, når det kommer til at varme vandet eller sprøjte espressoen ud.

Størrelse på maskinen – hvor meget espresso kan den brygge ad gangen?

Hvis du vil have espresso til flere personer, skal du gå efter en maskine med et stor kapacitet. Nogle af de bedste espressomaskiner har kapacitet til at lave 350 mL på samme tid. Dette svarer nogenlunde til mellem to doppio espressoer.

Prisen på maskinen – hvor meget er den?

Det kan være svært at vide, om en espresso-maskine koster 500 eller 3.000 kroner. Her giver vi dog et lille overblik:

Den billigste espresso maskinen på markedet vil typisk ligge omkring 500 kr. Dog kan man nogle gange få dem til under 300 kr. på tilbud – for dette beløb får man som regel kun én espresso per brygning.

Der findes også nogle forskellige modeller som rangerer fra 3.500 kr. til over 7.000 kr. Det bedste valg afhænger helt af dit budget og behov. Selvom der er store prisforskelle mellem de to typer, vil du typisk få bedre espresso ved at betale det ekstra.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.