TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvordan laver man kaffe? Tips til en god kop kaffe

Skrevet af

Læs med om de forskellige måder man kan lave kaffe på.

hvordan laver man kaffe

Mange mennesker drikker kaffe hver dag – dog er det ikke alle der ved, hvordan man får absolut mest ud af sine bønner.

Læs med i denne artiklel, hvor vi tager dig med på vejen til den bedste kop kaffe.

Vi vil blandt andet kigge på ristegrad, malingsgrad, forskellige typer af kaffebrygning og meget mere.

kaffebønne

Hvordan laver man kaffe på kaffemaskine?

Det er egentlig meget simpelt at lave kaffe på en kaffemaskine. Det er lige netop derfor, denne type maskine er god.

 1. Blive familiær med kaffemaskinen: Det bedste sted at starte er på kaffemaskinen. Her skal man være opmærksom på sin maskines anvisninger og hjælpeprogrammer, da disse kan variere fra modellerne.
 2. Find dine ingredienser: Vigtigst af alt er de to ingredienser: vand og kaffe. Brug gerne koldt og blødt vand (uden kalk). Hvis du kan er friskkværnet kaffe også at foretrække.
 3. Vælg kaffetype og volumen på kaffemaskinen: Mange kaffemaskiner har mange muligheder. Afhængigt af hvilken maskine du har, kan du måske vælge hvilken type kaffe du vil have, eller hvor stor din kop skal være.
 4. Bryg kaffen: Tryk start, hvorefter kaffemaskinen vil tage sig af resten.
kaffebønne

Hvordan laver man kaffe med filter?

Når du laver filterkaffe, kan det både gøres med en maskine eller manuelt. Herunder finder du tips til at lave den bedste filterkaffe på begge måder.

 1. Vask filteret før brug: Når du køber en pakke filtre, kan der være rester af støv og andre urenheder i filteret. Husk derfor at vaske filteret på forhånd, så du opnår den bedste smag.
 2. Benyt kaffe der er malet til filterbrug: Der er mange forskellige typer kaffe – også når det gælder malingsgrad. Når der skal brygges filterkaffe, bør du bruge ikke bruge hele bønner, men i stedet kaffe der er malet til filterbrug. Du kan også kværne dine bønner selv.
 3. Brug gerne blødt vand: Vand er selvfølgelig en stor del af processen. Selvom man ikke tænker over det, kan typen af vand påvirke smagen. Brug derfor gerne filtreret vand eller kildevand.
 4. Fordel kaffen før du brygger: Før du begynder at brygge, bør du fordele kaffen ligeligt i filteret, når du skal hælde det i. Dette vil give dig det bedste resultat.
 5. Varm vandet op og hæld det ud over kaffen: Brygger du med kaffemaskinen, vil den selv stå for dette. Gør du det manuelt, skal du selvfølgelig varme kaffen op, før du skal hælde det i. Temperaturen 91-96° sørger for at kaffens smag træder bedst igenem.
 6. Vent på at kaffen er brygget og servér
kaffebønne

Hvordan laver man stempel kaffe?

Hvis du har en stempelkande, er det super nemt at lave en kande kaffe. Her får du en nem guide:

 1. Dosér din kaffe: Som tommelfingerregel går der cirka 15g kaffe til 250ml vand (justér afhængigt af din styrkepræference). Put det ned i din stempelkande under filteret.
 2. Hæld varmt vand i: Varm vand op til den foretrukne temperatur og hæld det over i kanden.
 3. Lad den trække: Lad din nybryggede kaffedrik trække i 4-5 minutter og tryk stemplet i bund.
 4. Ekstra tip: Hvis kaffen falder til bunds, er det ikke fint nok – hvis det er hårdt at skubbe stemplet i bund, er kaffen for fin.
kaffebønne

Sådan laver man instant kaffe

Instantkaffe er meget muligt den nemmeste af alle disse drikke at lave. Det er en simpelt metode, der ikke involverer nogen kaffemaskine, trækketid eller andet avanceret. Man hælder blot vand i sin instantkaffe og ender med den færdige drik, der smager lige godt hver gang.

 1. Find din favorit instantkaffe
 2. Dosér kaffen (7,5-10g)
 3. Varm vandet op (180ml)
 4. Hæld vandet i og drej rundt
 5. Så er der serveret en perfekt, varm kop kaffe

Sådan laver du den bedste kop kaffe

Der skal mere til, for at opnå en god kop kaffe, end blot at vide hvordan den laves. Herunder kan du læse 5 tips til, hvordan du får mest muligt ud af smagen. Dette drejer sig om:

 • Ristegrad og malingsgrad
 • Dosering
 • Temperatur
 • Koldt og friskt vand
 • En ren maskine

Ristegrad og malingsgrad

Ristegrad og malingsgrad kan have stor indflydelse på smagen af kaffen. Hvis du ikke ved, hvad du kan lide, er det bedst at starte ud med en letristet.

Letristede kaffebønner vil give dig en mildere smag. Du vil ikke få en hård, bitter realisation af, at du sidder med en hård kop kaffe, men du vil i stedet nyde en næsten syrlig kaffedrik. Denne ristegrad vil samtidig have det højeste indhold af koffein.

Mediumristede kaffebønner er lidt stærkere end de lette. I stedet for en mild kop kaffe, vil du her opleve mere balance mellem kraft, aroma og bitterhed.

Mørkristet kaffe er til dig, der er en ægte kaffeelsker. Her vil du rigtig blive introduceret for en bitter, brændt og røget smag, som kun stærk, mørkkaffe kan give dig.

Malingsgraden af kaffen har også en betydning. Malingsgrad af kaffebønnerne har betydning for hvor længe vandet er i kontakt med kaffen. Jo mindre tid kaffen er i kontakt med vand, jo finere skal det males. Når man laver espresso, er kaffen eksempelvis kun i kontakt med vand i meget kort tid, hvilket er hvorfor man maler kaffen meget fint.

Afhængigt af hvordan man brugger kaffe, skal man altså male bønnerne forskelligt. For at opnå den bedste smag, anbefaler vi at du bruger din egen kaffekværn. Kaffen mister smag, når det er ristet og kværnet og ligger for længe posen – men med din egen kværn, vil de malede bønner blive lavet om til kaffe med det samme.

Dosering af kaffe (hvor mange gram kaffe pr. kop)

For at opnå den bedste kop kaffe, er det vigtigt du ved hvordan du dosering fungerer. Det betyder, hvor meget kaffe du bør bruge pr. kop eller pr. kande.

Hvis du ikke ved, hvor meget du skal bruge, er en god tommelfingerregel omkring 10 gram kaffe til en god kop kaffe blandet med 180ml vand.

Hvis du laver en kande kaffe, skal du bruge ca. 55-60 gram kaffe pr. liter vand.

Herefter kan du selv justere, afhængigt af din personlige præference.

Den bedste kaffe temperatur

Vandet til din kaffe bør ligge omkring 92-96 grader. Dette giver de bedste resultater.

Den bedste kaffe temperatur er altafgørende for hvordan du opnår den bedste smag. Hvis kaffen bliver brygget i varmt vand, vil det ende med at nedbryde meget af aromaerne og fjerne flere af de gavnlige antioxidanter fra kaffebønnene.

Start med koldt og friskt vand når du brygger kaffe

Størstedelen af din kaffe består af vand. Derfor er det også vigtigt, at det ikke kun er kaffen, der er af høj kvalitet, men at dit vand også er. Først og fremmest, skal du lave kaffe med koldt vand. Derefter er det bedst, hvis du enten kan bruge filtreret vand eller kildevand, da du her kan undgå kalk i din varme drik.

Sørg for at din maskine er ren

En ren maskine er en glad maskine. Du bør altid gøre din maskine ren, før eller efter du har lavet kaffe. Rengøring er vigtigt, da det både holder kvaliteten af kaffe oppe, men også sørger for, at maskinen lever længere.

Hvis du ikke ved, hvordan du skal gøre maskinen ren, kan du læse vores indlæg om, hvordan man renser og afkalker en kaffemaskine.

FAQ

Hvordan doserer man kaffe?

Når du brygger kaffe, er dosering vigtigt. For meget kaffe, og det vil smage for bittert. For lidt kaffe vil resultere i en kedelig kop kaffe-smagende vand. Generelt set er 7,5g til 10g kaffe per 180ml fint for de fleste.

Hvor mange skeer til en kop kaffe?

Der skal ca. 1,5-2 skeer kaffe til en kop (afhængigt af hvor store dine skeer er, og om det er med top).

Hvor varm er vandet i kaffe?

Vandet i en kaffemaskine bør være 92-96 grader. Det er dog ikke altid tilfældet. Desværre er nogle kaffemaskiner sat for lavt. Prøv at tjekke hvad din maskine er indstillet til.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.