TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvad er WiFi og hvordan fungerer det?

Skrevet af

WiFi er det, der gør internettet tilgængeligt for os alle. Det blev opfundet i 1997 af en gruppe forskere fra Bell Labs og fik navnet WiFi, da de ønskede at have et navn som står for “wireless fidelity”.

hvad er wifi

I dag kan vi ikke klare os uden wifi, da det har været med til at revolutionere den måde vi bruger internet på. Vi kan bruge wifi forbindelsen til alt – herunder chatte med vennerne via Skype eller Facebook, spille online spil sammen eller se en film på Netflix.

I denne artikel besvarer vi alle dine spørgsmål om, hvad WiFi er, og hvordan det virker.

Hvad er WiFi og hvordan virker det?

WiFi er et netværk af antenner, der sender og modtager data. Det fungerer på samme måde som en radio, da WiFi blever spredt ved hjælp af radiobølger. Din WiFi router vil eksempelvis have antenner, der sender et WiFi signal ud, som kan opfanges trådløst af din telefon, computer eller andre af dine enheder.

computer pc online internet signal business communication

Det gør WiFi til det perfekte trådløse internet-netværk, fordi man kan sende data ud over størrer områder, eksempelvis et hjem eller konto.

WiFi virker ved at en router sender et WiFi signal/radiobølger til en modtager (dine elektroniske enheder, såsom din telefon, computer og andet), hvorefter modtageren kan bruge disse signaler til at oprette forbindelse.

Når data sendes over WiFi, sendes det i form af en radiobølger – og altså ikke via ledninger som vores telefoner eller computere gør. Data kan hurtigt blive forsinket pga., at signalet mister styrke, hvis der er forhindringer på vejen.

Hvad er WiFi kryptering og hvordan fungerer det?

WiFi kryptering er den process, der gør det muligt for data at sendes ud over netværket på en sikker måde. For at komme forbi krypteringen skal du bruge en kode – altså adgangskoden til dit WiFi.

HD_M300_03

Der findes tre typer af wifi kryptering: WEP, WPA og WPA2. Forskellen på de tre er, hvor lang tid det tager at bryde koden, da WEP kan blive knækket på ca. 11 timer og 12 sekunder, mens det for eksempel kræver flere dage med et sikkerhedssystem som WPA eller WPA2 krypterede netværker.

Det vil sige, at hvis du vil gøre dit trådløse internet meget sikkert, skal du gøre brug af WPA2 kryptering. Det vil ikke skade dit trådløse signal at have bedre sikkerhed.

Hvorfor blev wifi opfundet?

WiFi blev først opfundet i 1997 af forskere fra Bell Labs, som ønskede et navn der stod for “Wireless Fidelity” – også kaldt Wifi. Det var måden, hvorpå de ville betegne noget, der bragte en bedre internet-oplevelse end andre teknologier dengang (som fx Bluetooth).

WiFi er opfundet for at gøre internettet mere fleksibelt – men faktisk har det været med til at revolutionere hele internets arkitektur.

Det blev ligeledes indført på de fleste universiteter verden over: Det betød nemlig nemmere undervisning af studerernde og lærere.

Kan vi klare os uden wifi i dagens samfund?

Vi kan ikke klare os uden wifi i dagens samfund. WiFi er blevet en indisponible nødvendighed, fordi det har været med til at revolutionere den måde vi bruger internet på og altid giver adgang til internettet. Dette skyldes bla., at wifi forbinder alle elektroniske enheder – herunder telefoner, computere eller tv’et.

Hvis al netværk gik ned, ville vi altså være i problemer.

WiFi Protokoller/standarder du finder hos WiFi routeren

Wi-Fi kan sendes ved hjælp af forskellige protokoller. Afhængigt af hvilken der benyttes, vil man opleve forskellig hastighed og stabilitet. De to mest populære frekvenser er de såkaldte ‘802.11b’ og 802.11g’.

Wi-Fi kan sendes også over forskellige frekvenser. De to mest brugte er 2,4GHz og 5GHz. Forskellen på de to er, at hvis du bruger en wifi forbindelse med den laveste accepterede frekvens, så er din internetforbindelse ofte svagere/langsommere. Derfor anbefales det, at man benytter sig af 5GHz, da dette kan opnå højere hastighed.

Det vil selvfølgelig altid gå hurtigere, hvis du har en forbindelse på 25Mhz (som fx 802.11n) end den der kun bruges til 11 Mhz – men det afhænger ikke bare af hastigheden: Det handler om bla., at vi kan bruge wifi med brede antenner for at nedskyde data fra et stort område, såsom et helt hjem.

Wifi 1 / 802.11b: Denne er den ældste standard, som blev opfundet i 1999. Det kan klare hastigheder på 11Mhz og enheden understøtter ikke brede antenner.

Wifi 2 / 802.11a: kan bruges til 802.11a frekvenser. Disse fungerer bedst i rummet fordi de udsender større radiobølger end andre typer WiFi forbindelser. Her bruges 5GHz frekvensen, hvilket giver bedre hastighed, men lidt dårligere rækkevidde.

Wifi 3 / 802.11g: Den anden ældste standard, der blev opfundet samme tid som 802.11b (1999). Data bliver sendt ved hjælp af 2,4GHz og dette betyder at de fleste moderne routere benytter sig af disse frekvenser for at nedskyde data fra store områder. De har dog begrænset fart/hastighed – så det kan klare hastigheder på 54Mhz.

Wifi 4 / 802.11n: Nyere WiFi teknologi. Kan sende data via 11 Mhz (som fx 802.11b) men bruger op til 20Mhz i forskellige andre frekvenser, fordi det har en meget bredere bølgelængde end tidligere typer WiFi forbindelser.

Wifi 5 / 802.11ac: kan bruges til 802.11ac frekvenser. Sender gennem 5GHz frekvens og kan nå. hastigheder op mod 1.300 Mbps. Bruger WiFi routeren denne protokol, vil du altså kunne opnå ekstreme hastigheder.

Wifi 6 / 802.11ax: Dette er den nyeste teknologi. Kan bruges til 802.11ax frekvenser, som har den højeste kapacitet og dermed bedste hastigheder på markedet.

Hvad er en wifi router?

En wifi router er et apparat, som kan forbinde computere og andre enheder til internettet. Det er en WiFi router, der står for at sprede WiFi signalet, så vi kan komme på internettet. Uden routeren ville vi ikke have adgang til WiFi signalet.

En WiFi router kan gøre brug af forskellige WiFi standarder, hvilket blandt andet vil være med til at afgøre, hvilke hastigheder, der er mulige at opnå.

Læs også: Hvad er en router

Hvad er forskellen på internet og WiFi?

online internet signal business communication

Internet er en teknologi, der muliggør intern kommunikation og dataoverføring. WiFi (Wireless Fidelity) benytter selve internetteknologien – men uden ledninger/kabler. Det betyder, at du ikke nødvendigvis behøver være samme sted du sidder på computeren for at få adgang til internettet via wifi forbindelsen.

For at opsummere, så er internet et kæmpe netværk, hvor WiFi gør brug af denne teknologi til at skabe et LAN (Local Area Network) i et område.

Jeg har et dårligt tråsløst WiFi signal, hvordan forberer jeg det?

1) Prøv at skifte frekvens (fra 2,4GHz til 5GHz). Dette kan opnå højere hastighed.

2) Sørg for at placeringen af WiFi routeren er korrekt. En dårlig placering kan skade WiFi signalet.

3) Undersøg om der er problemer med din internetudbyder. Der er ikke altid din WiFi router, der er noget galt med.

4) Undersøg om dit netværk bliver brug af andre (der er på samme tid som dig). Hvis flere bruger internettet på samme tid, kan det gøre forbindelsen langsom. Især hvis man streamer film eller spiller online spil.

Du kan få mere information om, hvad man kan gøre mod dårlig internetforbindelse her.

Hvordan kan man tilslutte sig til WiFi?

Det første mulighed er selvfølgelig det trådløse signal gennem en router. Det er dette vi almindeligvis gør brug af. Vores telefon, tablet, bærbare computer, stationære computer, TV eller andet kan forbinde sig til WiFi routeren, så længe de har et WiFi kort.

Man behøver dog ikke gøre brug af et trådløst wifi signal. Man kan også forbinde sin enhed direkte til en router med et netværkskabel. Så er du sikker på at opnå en stabil forbindelse, da din enhed ikke skal opfange signalet trådløst, men får dataen direkte.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.