TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvad er USB-C? Din guide til USB-C Stik

Skrevet af

USB A. USB 2.0. USB 3.0. USB 3.1. Alle er kabler, der er blevet lige så fast en del af hverdagen, som mobilen er det. Uden gode og funktionelle kabler virker meget af vores elektroniske udstyr ikke. USB-kabler har længe været til, men har de senere år gennemgået en stor udvikling. Et af de nyeste kabler på stammen er et USB-C. Hvad det er, og hvad du kan bruge det til, guider vi dig til her.

hvad er usb-c

Et USB-C er et lille stik med så at sige stor betydning for dig.

For når du køber nyt eller nyere elektronik, er det ikke til at komme udenom det lille og smarte stik, der giver dig en længere række af fordele til sammenligning med USB-A, som længe har været den mest anvendte USB-type.

Men hvad er USB-C?

Lad os dykke ned i det straks for at få spændingen udløst.

Hvad er USB-C?

USB-stik har eksisteret i mange år. Af den grund har det også gennemgået en rivende udvikling. Hvad du før har brugt den klassiske USB type A til, kan du nu bruge den smartere og vendbare USB type C til.

USB type C er den nyeste generation af USB-stik. Til forskel fra USB 2.0 og USB 3.0 er stikket vendbart. Det er rigtig rart for mange, da det betyder, at det ikke længere er nødvendigt at bøvle med at vende stikket den rigtige vej.

Når du tænker på et USB-stik, tænker du helt sikkert på det rektangulære stik. I modsætning til dette er et USB type c stik noget mindre. Det ligner heller ikke det klassiske USB og kan endda anvendes i alt lige fra mobiltelefoner og tablets til computere.

Den helt store fordel ved USB type C er, at det er hurtigere, når det kommer til opladning, såvel som til overførsel af filer. Der er derfor meget at glæde sig over ved USB C.

Vi håber, det har gjort dig lidt klogere på spørgsmålet om, “hvad er USB-C?”.

Hvad bruges USB-C til?

Et USB type C bruges til rigtig mange ting. Det er et meget alsidigt kabel med helt op til 2 gange hurtigere hastighed end de hurtigste USB type A stik.

Det kan bruges til at overføre filer med, oplade din telefon, forbinde mus og tastatur til din computer, oplade din computer og meget andet.

Mange nye bærbare computere er med USB type C til opladning. Har du derfor en ny bærbar, har du med stor sandsynlighed et USB C.

Hvordan ser USB-C ud?

USB type C er et fladt og lille stik, der på mange måder slet ikke minder om det, du forbinder med et USB-stik. Det er ens på begge sider og er derfor også vendbart. Altså behøver du ikke være opmærksom på, om du vender det korrekt.

usb-c

Hvor hurtigt er USB-C?

Det er noget hurtigere end tidligere generationer af USB stik. Det kan bl.a. overføre med op til 10 Gbps, hvilket er dobbelt så hurtigt til sammenligning med USB A.

Det stopper dog ikke her. For du kan finde USB C stik med forskellige hastigheder. Altså er det mere eller mindre muligt at få et kabel med en hastighed, som du har brug for.

Hvad gør USC-C anderledes end andre USB typer?

For det første er designet meget mere universalt. Det er målet med USB C, at det på sigt skal kunne bruges af alle enheder, der bruger USB i fremtiden. Det betyder, at der bliver mindsket spild af materialer, fordi kablerne ikke kommer til at ligge i skabet eller skuffen, når telefonen eller andet elektronik skiftes ud. Dermed også ment, at du kan nøjes med et enkelt kabel til dine mange enheder.

Derudover har det et helt andet design, en hurtigere overførselshastighed og ladning. Sidstnævnte kan blandt andet ske med op til 100 W, hvilket giver en langt hurtigere opladning, end hvad vi ellers har været vant til med USB stik.

Hvad er forskellen på USB og USB C?

Forskellen på et “almindeligt USB” eller tidligere USB og et USB C er, at der er forskel på størrelsen.

Et USB C kan bruges i mange forskellige enheder såsom tablets, bærbare computere, telefoner ved opladning og overførsel af filer, som i øvrigt også sker ved en hurtigere hastighed.

usb-a
USB-A

USB-C vs. USB 3.X

Kan du ikke finde ud af, hvad forskellen er? USB 3.0 blev udgivet i 2011, hvortil USB 3.1 og USB c kom til i 2014. Det er dog kabler, der har mange af de samme specifikationer. Båndbredden på den førstnævnte er 5 Gbps, mens USB 3.1 har en hastighed på 10 Gbps. Altså er hastigheden blevet fordoblet.

Der er meget forvirring og meget at forholde sig til ved de forskellige stik. Derfor er det en god ide, at du tjekker op på, hvilket kabel du skal have, når du står og mangler et eller gerne vil opgradere dit udstyr.

Er USB-C og USB 4 det samme?

USB C og USB 4 er ikke det samme. Selvom det umiddelbart kan lyde som samme type stik, er der den helt store forskel, at USB 4 er med dobbeltkabel og med en højere hastighed. Du må derfor ikke forveksle de to, da det er vidt forskellige stik.

USB-C versus HDMI, DVI, VGA, DisplayPort

Hvilken type indgang er bedst? Mange vil nok tale for, at det er USB C, selvom billedkvaliteten f.eks. ikke er lige så høj som ved HDMI. Til gengæld er stikket universalt, og du behøver ikke en masse forskellige stik for at kunne gøre det, du kan med HDMI, DVI, VGA og Displayport.

USB C er kun en anelse ringere, når det kommer til transporten af billeddata. Til gengæld understøtter det 4K. Du kan desuden også lade din bærbare computer op, mens du overfører filer. Det er ikke muligt med de andre stik.

Ønsker du dog den optimale båndbredde, bør du ikke droppe ovenstående stik endnu, da et USB C trods alt ikke har en bedre båndbredde end de tre kabler. Har det ikke betydning, kan du med fordel se, om ikke det kan lade sig gøre for dig at nøjes med ét stik.

Hvad bruges USB-C til?

Er du ikke helt sikker på, hvad det er, du kan bruge et USB C til? Det er lige før, der ikke er det, det kan bruges til efterhånden. For flere og flere gadgets og ikke mindst elektronik bliver udviklet med opladning af USB C.

Kompabilitet med mange forskellige enheder

Din bærbar computer. Din android telefon. Din GPS. Din powerbank. Det er blot eksempler på nogle af de mange enheder, der i dag bliver ladet op med USB C kabler. Men det er ikke kun til opladning, at stikket er rigtig godt. For det er det også til overførsel af filer mellem forskellige enheder. Her har det også vist sig at fungere rigtig godt.

Vil du gerne tilkoble flere skærme på én gang, er det også, hvad du kan bruge en USB type C til. Jo mere du dykker ned i det, jo mere vil du opdage, hvad USB type c bliver brugt til.

Er USB-C bagudkompatibelt?

USB type C er stadig et relativt nyt USB stik. Det vil derfor tage tid, før alt elektronik er udstyret med det. Det gør dog ikke noget, da et USB type C er kompatibelt med USB 2.0 og USB 3.0. Du kan derfor tilslutte nyt udstyr til dit gamle elektronik med et almindelig USB. Det vil dog blot kræve, at du enten har et kabel, der passer eller et adapterstik.

Du kan dog ikke forvente at få det fulde potentiale af USB C på denne måde, da den tidligere generation af USB vil sætte begrænsninger.

Hvor langt kan et USB-kabel være?

En USB-forbindelse mellem to enheder kan normalvis ikke overstige fem meter. Dog er det muligt at anskaffe udstyr, der gør det muligt at få et kabel, der er længere end det. Har du brug for et USB kabel, der er længere end 5 meter, kan du benytte dig af et forlængerkabel. Det skal være aktivt for at sikre, at hastigheden og dataoverførslen ikke bliver svækket.

USB 4.0

Venter du allerede på den nye generation af USB? Den er her sådan set allerede, men er ikke så udbredt endnu. Det er dobbeltkablet. Altså er der i kablet to andre kabler, som gør det muligt at transmittere data og båndbredde mellem to enheder. Derudover har det hurtigere overførselshastighed til sammenligning med USB type c.

Det er meget forvirrende med de mange typer af USB stik!

Er USB type C stik bedre end alle andre kabler?

Et USB C kabel er ikke nødvendigvis bedre end alle andre kabler. Det er klart, at det er af en nyere generation og derfor har flere fordele med sig til sammenligning med tidligere generationer. Har du også en USB type C port, skal du endeligt også glæde dig over det, da der følger mange fordele med såsom hurtigere overførselshastighed.

Hvad der er bedre eller bedst, kommer helt an på dine behov og ikke mindst, hvad du alt har af elektronik derhjemme.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.