TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvad er OLED og skal du kigge efter det?

Skrevet af

Skal du ud og investere i et nyt TV? Og kunne du godt tænke dig at vide lidt mere om OLED skærme, og hvad du kan forvente dig af dem? Vi bruger mere og mere tid på at kigge ind i en skærm – derfor skal du selvfølgelig også have det helt rette, så det lever op til dine behov!

hvad er oled

MEN! Det er en ren jungle at finde rundt i de forskellige skærme, og hvad forskellen er.

Derudover bliver det hellere ikke nemmere af, at producenterne eller elektronikforretningerne gerne vil gøre deres for at sælge det TV, som lige nu og her er det mest populære eller det, de tjener mest på.

Det er altid en god ide at søge lidt information, så du kan træffe en beslutning på et oplyst grundlag. Det er netop, hvad vi forsøger at give dig her, hvor vi dykker ned i OLED.

Hvad er OLED?

OLED er en forkortelse for Organic Light Emitting Diode eller “organiske lysdioder” på dansk. En OLED skærm består således af mange og små lysende dioder.

En organisk lysdiode er i stand til at lyse, når den bliver udsat for elektricitet. Af den grund er det også muligt at slukke for alle lysdioder i skærmen, hvilket resulterer i at skærmen bliver helt sort.

OLED har i mange år været anvendt i smartphones, da det giver en god billedkvalitet og lysstyrke. Det er dog først nu, at teknologien er begyndt at blive anvendt i TV, hvor det stille og roligt vinder frem, fordi det giver den bedste kontrast, og i modsætning til andre skærme også kan blive helt sort.

Hvad er forskellen på OLED og QLED TV?

Er du ikke helt med på, hvad forskellen på OLED og QLED er? Det kan vi godt forstå, da det teknisk også kan være svært at få indblik i. Det er derfor, hvad vi giver dig her, så du bliver i stand til at skille dem fra hinanden.

OLED

For kort at opsummere hvad OLED kan, får du det her:

 • OLED skærme er god til mørke rum
 • OLED kan vise et perfekt sort billede, da der kan slukkes for dioderne
 • En OLED skærm kan fås i en tynd tykkelse men ikke i meget store tommer
 • En OLED skærm har hurtig responstid
 • Der er god skarphed i billedet

QLED

For at give dig mulighed for at sammenligne opsummerer vi kort her, hvad du kan forvente dig af et QLED TV:

 • Det er godt til lyse rum
 • Det kan blive næsten helt sort
 • Det kan fås i store størrelser og tommer
 • Det er bedst, når du ser TV lige for
 • Det gengiver flere farvedetaljer

Begge typer af skærme og TV rummer derfor nogle gode muligheder. Hvad du skal vælge, afhænger derfor af, hvad du er til, og hvad der passer ind i forhold til det, du bruger TV’et til.

Fordelene ved OLED TV

Med en organic light emitting diode skærm (OLED) kan du vente dig flere fordele. Selvom det stadig ikke er en skærm, der har indtaget markedet fuldstændigt, bliver det set på som den kommende mulige skærm i fremtiden, som vil dominere.

Det smarte ved OLED skærme er som sagt, at de består af enkelte dioder og pixels, der udsender lys og som derfor kan slukkes helt for.

Det giver blandt andet følgende fordele:

 • Et meget fladt design (nærmest som et maleri på væggen)
 • Et lavt energiforbrug
 • Et perfekt sortniveau
 • Ultrahurtig responstid

Er det noget, der tiltaler dig, og som har betydning, når du skal vælge et nyt Smart TV til stuen, kan du roligt give dig i kast med at vælge et OLED TV.

Ulemperne ved OELD TV

Som vi har belyst en smule ovenfor, er en af ulemperne, at en OLED skærm endnu ikke rigtig fås i de helt store størrelser. Det fås i et ultratyndt design, men vil du stadig gerne op og have en virkelig stor skærm, er et QLED TV stadig den bedste løsning af de to.

Lysstyrken kan desuden virke noget begrænset til sammenligning med QLED TV. For en OLED skærm er til stadighed det bedste valg, når der er helt mørkt. Det er det ikke, hvis du ser TV i et meget lyst rum. Her kan det godt have udfordringer med at lyse nok op.

Noget helt andet er, at der ved OLED TV er risiko for det, der hedder Burn-in. Det er en tilstand, hvor TV’et fryser enten hele eller dele af billedet. Derfor kan det forekomme, at nogle pixels fastlåser sig på skærmen helt permanent. Gør du derfor ofte det, at du har din skærm stående stille men tændt uden at bruge det i længere perioder, skal du ikke vælge et OLED TV. For her vil risikoen for Burn-in af enkelte pixels være for stor.

Hvad skal man kigge efter når man køber TV?

Om vi gerne vil være ved det eller ej, så bruger vi en god slat af vores tid på at kigge ind i en skærm. Det er derfor også en stor beslutning, når dit TV skal skiftes ud med et nyt. For at vælge det helt rette, er der 6 ting, du bør være særligt opmærksom på.

Billedkvalitet

Det er på ingen måder til at komme udenom billedkvaliteten. Den skal naturligvis sidde lige i skabet, da den er afgørende for, hvordan du oplever billedet på skærmen. Det er meget vigtigt at kigge efter billedkvaliteten, da det er den, der giver dig de gode billedoplevelser.

Et OLED TV er noget for dig, hvis du gerne vil have, at det skal kunne blive helt sort.

Ellers kan du med fordel også kigge efter, om det:

 • Har en god responstid (kan følge hurtige bevægelser og skift)
 • Har et skarpt billede
 • Har en god kontrast i farverne og detaljerne
 • Er et naturligt og balanceret billede

Kan du sige ja til alle sammen, bliver du ikke skuffet over kvaliteten af billedet.

Lydkvalitet

Ingen TV uden lyd. Et godt billede kan gøre meget, men hvis ikke lyden kan følge med den skarpe billedkvalitet på dit OLED TV, kan det være ligegyldigt. For det er den halve oplevelse.

Det er derfor også en god ide at gå efter en god og behagelig lyd, når du kigger efter et OLED TV eller et hvilket som helst andet fjernsyn.

Ved lydkvalitet skal du være opmærksom på bassen, om der er balanceret lyd, hvordan lyden præsterer ved høj og lav lydstyrke og ikke mindst, om der er forvrængninger, når du skruer helt op og giver den fuld gas for lyden. Det skal være behageligt at sidde og se TV.

Det kan dog naturligvis være mindre vigtigt, hvis du har en soundbar eller andet, som du altid slutter til.

Design

Dette er ikke det vigtigste, men spiller alligevel en rolle, da du trods alt skal kunne holde ud at se på dit TV. Du skal derfor tænke over alt lige fra tommer, tykkelse og kanten på TV’et. Hvad kan du godt lide? Hvad foretrækker du? Hvordan vil TV’et passe ind i din stue? Det er alt sammen noget, du bør tænke nærmere over, når du skal ud og have et nyt OLED TV, QLED TV eller hvilket som helst andet.

Brugervenlighed

Når det kommer til brugervenlighed, skal du være opmærksom på, om det er nemt at montere, om fjernbetjeningen er simpel, hvad der er af tilslutningsmuligheder og lignende. Det er ikke det vigtigste, da mange TV ligner hinanden på dette område. Om ikke andet er det dog alligevel relevant at forholde sig til.

Funktioner – hvilke skal du bruge?

Hvad har du af forventninger til navigationen? Vil du gerne have smart-funktioner? Vil du gerne have stemmestyring? Der er mange smart-funktioner i dag, som er værd at tage stilling til, når du vælger et nyt TV. For der er stor forskel på, hvad der er muligt, og hvad de enkelte fjernsyn er udstyret med.

Bruger du generelt stemmestyring meget i din hverdag, giver det god mening at gå efter for blot at nævne et eksempel. Funktionerne skal passe ind i din hverdag og den måde, du bruger fjernsynet og andre teknologier. For når det passer sammen, går det hele op i en højere enhed.

Værdi for pengene

Det økonomiske er naturligvis ikke til at komme udenom, når snakken falder på, hvilket TV du skal have. Om den står mellem QLED og OLED eller noget helt tredje, er det essentielt, at du vælger et, der giver dig værdi for pengene. Får du brugt alle de funktioner, det har? Hvad er vigtigst for at opfylde dine behov?

Hvad vil du egentligt gerne give for dit kommende TV, og hvad skal det som minimum rumme? Jo mere værdi for pengene det giver dig, jo gladere bliver du også for det.

Hvilket TV skal jeg købe?

Hvad der er det bedste og mest oplagte TV for dig, afhænger helt af dine behov og brugsvaner.

For at spore dig ind på det rette valg af TV, kan du med fordel spørge dig selv om følgende:

 • Hvor stort skal det være? Hvad er der plads til?
 • Hvor højt må strømforbruget være?
 • Hvad er der behov for af lysstyrke?
 • Hvad har du af forventninger til teknologien?
 • Skal du bruge TV’et til gaming?
 • Ser du meget TV?

Jo mere du spørger dig selv ind til, hvad du har af behov, jo lettere bliver det også for dig at spore dig ind på, hvad du reelt set gerne vil have for et TV. For nogle er designet det vigtigste, mens det for andre er vigtigt, at TV’et kan vise god grafik og afspille en god lyd, når der skal ses film eller spilles PlayStation.

Om du skal vælge et OLED, QLED eller LED er derfor helt op til, hvad der passer bedst.

Læs mere: TV Fladskærm Test

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.