TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvad er NFC og hvad gør det godt for? (NFC Guide)

Skrevet af

Er du stødt på begrebet NFC nogle gange nu? Men ved du ikke, hvad det er? Har du en smartphone eller bruger kontaktløs betaling, bruger du med al sandsynlighed NFC på nuværende tidspunkt. Vi dykker ned i alt, der er at vide om NFC, så du kan blive fuldt ud oplyst om, hvad det er, og hvorfor det er en smart del af hverdagen.

nfc

NFC er i virkeligheden en meget simpel teknologi, som har været en del af vores alles hverdag i mange år. Helt kort fortalt er det en teknologi, der gør det muligt at forbinde to enheder lynhurtigt.

Derfor bruges det blandt andet til betaling, sociale medier eller overførsler af filer mellem smartphones. Teknologien bruges og udvikles konstant.

Men lad os dykke ned i det, så du kan blive helt skarp på, hvad NFC er.

Hvad betyder NFC? (Near Field Communication)

NFC står for “Near Field Communication” og er en teknologi, der giver enheder mulighed for at kommunikere med andre enheder inden for kort rækkevidde.

Det er ikke en ny teknologi, da den har været brugt i mange år. Dog er det først nu, at den for alvor har bredt sig i takt med introduktionen til kontaktløs betaling blandt andet.

Derudover er NFC meget brugt i smartphones, da det giver mulighed for hurtigt at parre med andre enheder i forbindelse med overførsel af filer eller betaling med MobilePay og andre betalingsløsninger i supermarkeder med mere.

Derudover bruger kontaktløse kort også NFC, hvilket har gjort det meget nemmere og hurtigere at handle ind og generelt at shoppe.

NFC bliver derfor en større og større del af din hverdag. Så selvom du måske ikke har bemærket, at du bruger det, gør du det med al sandsynlighed i flæng. Det er til for at gøre din hverdag nemmere og hurtigere – og det er også derfor, det er blevet så hurtigt udbredt og til stadighed integreres i teknologiske løsninger.

Hvad er NFC?

NFC er en kommunikation, der foregår inden for kort rækkevidde mellem to enheder. Enhederne skal gerne være 10 cm eller tættere på hinanden for at kunne kommunikere og udveksle data. Med en smartphone med NFC teknologi, vil du kunne overføre billeder og andre filer, ligesom du også vil kunne foretage NFC-betalinger.

NFC teknologi er sprunget ud fra det, der kaldes radiofrekvensidentifikation, som benytter elektromagnetiske felter til sporing og identifikation af tags. Det gør enhederne i stand til at kommunikere med hinanden, så du blandt andet kan foretage kontaktløs betaling eller overføre filer hurtigt og nemt.

Forskellen mellem Bluetooth og NFC

Det er meget oplagt at komme til at tænke, at NFC og Bluetooth er det samme. For princippet virker meget ens. Men selvom de to teknologier minder meget om hinanden, er der nogle tekniske egenskaber, som adskiller dem fra hinanden.

  • For det første bruger NFC meget mindre strøm end Bluetooth. Det i sig selv er en stor fordel.
  • Derudover har NFC kortere rækkevidde. Enhederne skal være helt tæt på hinanden, for at det kan fungere.
  • En tredje forskel er, at NFC er hurtigere til at tilkoble sig og heller ikke behøver manuel tilkobling – faktisk kan du koble enheder til hinanden med NFC på bare 0,1 sekund.
  • Bluetooth har dog den fordel, at hastigheden af dataoverførsel er hurtigere. Teknologien bruges derfor til større dataoverførsler og kan også benyttes, når højttalere og andre enheder skal kobles til på længere afstand.

NFC teknologi er bedst, når det kommer til passive enheder og aktiviteter, hvor der ikke er brug for sammenkobling af længere tids varighed eller overførsler af større filer.

Hvilke enheder bruger NFC?

I takt med udbuddet af elektronik og udviklingen af NFC teknologi, bliver det også mere og mere udbredt. NFC teknologi benyttes især til enheder brugt i hverdagen og hvor parring af enheder er nødvendigt eller en fordel.

Smartphones

NFC teknologien bruges især til smartphones, da det er en smart metode til at koble enheder og apps sammen på ganske få sekunder. Teknologien bruges blandt andet til at tilføje hinanden som kontakt på sociale medier, da teknologien selv kan tilføje oplysninger om andre.

Det gør det nemt at interagere med personer, uden at du behøver indtaste en masse oplysninger selv.

Betaler du med MobilePay i butikker? For det er også, hvad teknologien benyttes til i smartphones.

Ved hjælp af en app og dit Dankort kan du betale hurtigt og kontaktløst på butikkens terminaler. Du behøver derfor ikke have din pung med dig, så længe der bare er strøm på telefonen.

Endeligt bliver teknologien også brugt til QR-koder, som kan give dig hurtigt adgang til en hjemmeside eller at få vist noget unikt data. Dog er det lidt anderledes end normal NFC teknologi, da det kræver, at du bruger dit kamera.

Med tiden vil flere og flere ting dog kunne benyttes med NFC og smartphone.

Læs også: Mobiltelefon test

Betalingsterminaler

Noget af det helt store inden for de seneste år er introduktionen til NFC teknologien i terminaler til betaling. Med brug af NFC teknologien kan du oprette forbindelse mellem dit kreditkort og betalingsterminalen på ganske få øjeblikke. Du behøver derfor ikke altid at skulle taste din PIN-kode, hvilket gør det nemt og hurtigt at betale.

Bluetooth Højttalere

Selvom mange højttalere primært benytter Bluetooth, er der også flere og flere, der benytter sig af NFC-teknologi for at kunne parre enheder hurtigere. Særligt nye og moderne højttalere giver mulighed for at benytte begge dele.

Du skal som regel blot trykke på en knap på højttaleren og placere din smartphone i nærheden, så virker det. NFC teknologi gør det med andre ord meget nemmere at lytte til og nyde musik selv og sammen med andre.

Læs også: Bedste bluetooth højttaler

Spilkonsoller

Selvom det ikke er så udbredt endnu, er der også nogle spilkonsoller, der gør brug af NFC teknologi. Nintendo er blandt andet et af de firmaer, der har brugt NFC teknologi til at forbinde figurer med deres spil. Nintendo Switch og Nintendo 3DS er også konsoller, der benytter sig af det.

I takt med mulighederne og ideerne kommer der hele tiden nye konsoller til, som benytter sig af det, og som åbner for en anden måde at benytte det på.

Trådløse telefonopladere

Har du købt dig en ny Samsung eller iPhone? Så kan du med al sandsynlighed oplade din telefon trådløst. Det er rigtig smart, da NFC teknologien gør det muligt blot at placere din smartphone på holderen og så ellers oplade helt uden at skulle tilslutte et kabel. Du kan derfor oplade på farten uden at skulle holde styr på en ledning.

Det er også bare rigtig smart, hvis du gerne vil kunne oplade din smartphone hvor som helst i hjemmet og ikke har lyst til at skulle tænke over, hvilket kabel der passer i hvad.

Hvad bruges NFC til?

Undrer du dig over, hvad det alt kan bruges til? Så bliver du måske overrasket lige om et øjeblik, da NFC bliver brugt til mangt og meget efterhånden. Du har sikkert også brugt det i dag eller som minimum i den her uge. Hvad det er, du måske har brugt det til, kan du blive klogere på herunder.

Kontaktløse betalinger

Har du et Dankort, har du med al sandsynlighed også et, der benytter kontaktløs betaling. For det er meget svært at komme udenom i dag. I kortet og betalingsterminalen sidder der en chip, som automatisk forbinder og gør det muligt at betale helt uden at skulle taste en PIN-kode. Der er dog en beløbsgrænse.

Du kan derfor ikke handle for flere tusinde kroner uden at skulle taste en PIN-kode, hvilket er af ren og skær sikkerhed.

Det kan også bruges til kontaktløs betaling mellem din smartphone og betalingsterminal.

Sociale Medier

NFC bliver mere og mere brugt på sociale medier. Særligt på Facebook. Her har mange virksomheder såsom hoteller og restauranter funktioner, der gør det muligt for dig at “tjekke ind” og dele et opslag på Facebook den vej igennem. Det kan også bruges til hurtig oprettelse af kontakter, så du ikke behøver gøre det manuelt.

Det bruges dog ikke helt vildt meget i forbindelse med sociale medier endnu. Det er derfor begrænset, hvad du kan bruge det til på disse platforme endnu. Men hvem ved? Måske giver det pludseligt grundlag for en videreudvikling af mulighederne på Facebook, Instagram, TikTok og andre sociale medier.

Deling af billeder og dokumenter

Kan du huske, at du delte billeder, video og musik gennem Infrarød eller Bluetooth som barn? Det kan du nu også gøre med NFC.

Det er særligt godt til mindre filer eller dokumenter, som du hurtigt gerne vil kunne sende videre til kollegaen ved siden af dig eller den ven eller veninde, du er sammen med. Det komprimerer ikke filen, hvilket er en stor fordel i forhold til at sende det over sociale medier.

Gaming

NFC bliver også mere og mere brugt inden for gaming. Her fungerer NFC ved, at det bruges til at foretage kontaktløse betalinger direkte på konsollen uden at skulle indtaste oplysninger mere end en enkelt gang. Diverse spil apps på smartphones bruger også NFC til at ændre på spillet. Nogle spil gør det derfor muligt at dele din verden med andre spillere, modtage data fra deres verden eller kombinere elementer, som gør spillet mere unikt.

Hvad kan jeg bruge NFC teknologien til?

Du kan bruge den til et væld af muligheder. Det er alt lige fra at betale for en plante nede i supermarkedet og betale for et cafebesøg i byen og til at overføre billeder mellem telefoner og sociale medier. Har du en smartphone, kan du bruge NFC til rigtig mange ting i din hverdag, som du slet ikke tænker over.

Er NFC sikker?

Selvom det virker meget nemt at sende og modtage information mellem to enheder med NFC, skal du ikke være nervøs for, om nogen kan misbruge din telefon, hvis du f.eks. går hen og taber den eller får den stjålet. For det er meget svært at misbruge din telefon til følsomme data såsom betaling, da det ofte er sådan, at NFC kræver (og dine apps) at skulle igennem en kode, en 2-faktorgodkendelse, en PIN-kode eller noget helt fjerde.

Du kan derfor være ganske sikker ved at bruge NFC. Uanset om det er til Android Pay, Google Pay, Apple Pay, MobilePay eller hvad end, du bruger på din smartphone til at betale med. Det er også ganske sikkert at bruge NFC til at overføre filer med, da du kun kan forbinde med enheder, der er i tæt afstand på dig – og så vælger du selv, hvad du ønsker at tage imod.

Når du benytter apps som Android pay, Apple pay og andre betalingsløsninger, giver de dig også mulighed for at sikre dig 100% imod tyveri. At der typisk også er en betalingsgrænse er også en sikring mod tyveri.

Hvordan aktiveres NFC?

Det er nemt at bruge NFC, da det helt automatisk aktiveres på din telefon. Du behøver ikke tænke over at slå det til eller fra, da de apps du benytter for at kunne bruge NFC, helt automatisk slår det til. Når du derfor åbner for MobilePay på din smartphone, vil app’en helt selv aktivere NFC, så du kan betale for din mælk eller gaven til din mor i butikken.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.