TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvad er et hotspot og hvordan fungerer det? (Internetdeling)

Skrevet af

Når du er på farten og ikke har noget internet lige ved hånden, behøver du ikke lade dig nøjes eller at undvære. For med et hotspot kan du nemt og hurtigt forbinde dig med omverdenen. Men hvad er det nu lige, det er? Og hvordan fungerer det i praksis? Det gør vi dig klogere på her i vores guide.

hvad er et hotspot

Internet. Det er efterhånden meget svært at være foruden, da det er et fast hjælpemiddel til mange gøremål i hverdagen.

Derfor kan det også være svært at undvære, når du er på farten.

Men sådan behøver det ikke være, da du med et hotspot kan få internet på din tablet eller computer, selvom du ikke lige er i nærheden af WiFi.

Hvad er et hotspot?

Et hotspot er så at sige en funktion, der findes i telefoner, iPads og Wi-Fi routere. Med det kan du bruge din telefon eller tablet til at skabe et mobilt hotspot, der gør det muligt for dig at bruge internettet på andre andre.

Du kan med andre ord omdanne din enhed til en WiFi-kilde, præcis som routeren derhjemme. Dermed kan du være på internettet, selvom du ikke er hjemme eller er i nærheden af en router.

Et hotspot kan altså skabes uden kabelforbindelser og bliver i stedet til gennem mobilt netværkssignal. Derfor kan det også være begrænset, hvor stor en mængde data du kan bruge, da det er afhængigt af, hvad du har til rådighed på din telefon eller iPad.

Men for at forvirre en lille smule findes der to forskellige typer af hotspots.

Mobilt hotspot

Det første er mobilt hotspot. Det er så at sige dit eget hotspot, som du skaber gennem din telefon eller iPad, når du deler din internetforbindelse.

For at kunne danne et mobilt hotspot skal du have en telefon eller iPad, der har adgang til mobilt netværk. For når enhederne har det, kan du omdanne det til et hotspot.

Hvor stærkt signalet er, kommer an på, hvor god dækningen er i det område, hvor du befinder dig.

Offentlight hotspot (lokal hotspot)

Der er også en anden type af hotspot, som kaldes for offentlight hotspot eller lokal hotspot. Det er et hotspot, som ikke bruges på farten. Det bliver i stedet genereret gennem en Wi Fi router, hvor du blot åbner en ny forbindelse.

Du vil typisk støde på denne type af hotspot på offentlige steder såsom caféer, restauranter, museer og lignende. Disse steder opretter denne type af wi fi hotspot for at tillade gæster at logge på internettet, uden at der bliver logget på den personlige internetforbindelse.

Hvordan fungerer et hotspot?

Et hotspot fungerer ved at omdanne mobilnetværket til et offentligt- eller privat tilgængeligt Wi-Fi. På denne måde kan du dele din data med andre.

Selvom det måske lyder teknisk i sig selv, er det ikke særligt svært at skabe et hotspot fra din telefon eller tablet, når du er på farten. Mange enheder har i dag en indbygget funktion, som gør det muligt at skabe et hotspot på ganske få øjeblikke.

Du kan som regel slå hotspot til i samme vindue på startskærmen, som hvor du slår dit mobile data eller bluetooth til. Her vil der som regel være en del andre ikoner, som tillader dig alt lige fra at slå mobilen til lydløs til at sætte den på flytilstand.

Her vil der også være et ikon for hotspot. Det skal du blot klikke på og aktivere.

Er det første gang, at du benytter det, skal du dog også ind i indstillinger under forbindelse, WiFi eller internetdeling. For det kræver et login, så alle og enhver ikke kan logge sig på dit mobile hotspot og gøre brug af din data. Du bestemmer selv, hvad adgangskoden skal være.

Du kan dog også dele din internetforbindelse med Bluetooth. Det kræver dog, at den anden enhed også skal have Bluetooth. Ellers fungerer det ikke.

Når dit hotspot er aktivt, vil du kunne se det som en forbindelse præcis, som når du gerne vil logge dig på et WiFi hotspot eller netværk. Du klikker på det, taster koden, og så er du online og kan se film, arbejde eller hvad end, du har brug for.

Fordele ved mobile hotspot

Der er flere fordele ved mobilt hotspot. For det første giver det dig mulighed for at have internet på farten.

Har din computer eller tablet ikke indbygget WiFi, giver det dig mulighed for at arbejde eller slappe af til serier. Uanset hvor du er. Der skal blot være forbindelse på din telefon, såvel som der skal være en stor nok mængde data til, at du kan benytte det.

Det leder til den næste fordel. For har du ubegrænset data, bliver du på ingen måder begrænset af at bruge dit mobile hotspot.

Når din telefons mobildata er ubegrænset, kan du bruge løs og se alle de film og serier, som du har lyst til. Har du dog et abonnement, hvor meget data ikke er inkluderet (f.eks. kun 10 eller 20 GB) skal du være opmærksom på, at du ikke bare kan bruge løs.

Ulemper ved mobile hotspot

Det leder videre til ulemper ved hotspots gennem mobilen, da du netop skal være opmærksom på mængden af data for at kunne benytte det.

Det går hurtigere med brugen af data, når du gør det gennem et hotspot. Har du derfor kun 10-20 GB er der maksimalt til et par timers brug alt efter, hvad du gerne vil benytte det til. Brug det derfor med omhu, hvis du også gerne vil kunne bruge din telefon, når du er på farten.

En anden ulempe er også, at hastigheden heller ikke er den samme som ved en almindelig Wi-Fi forbindelse.

Grunden til dette er, at det mobile netværk ikke kan nå de samme hastigheder, som faste forbindelser kan. Heller ikke selvom du har rigtig god dækning. Teknologien bliver naturligvis hele tiden forbedret. Derfor vil det for nogen være bedre end for andre. Dermed ikke sagt at forbindelsen er dårlig – der kan dog blot opstå nogle huller her og der.

Endeligt skal du også være opmærksom på sikkerheden ved dit hotspot.

Sikerheden den er ikke lige så høj som ved et Wi Fi hotspot. Du kan selvfølgelig gøre meget ved at lave en stærk adgangskode. Benytter du et offentligt hotspot, anbefaler vi, at du beskytter din telefon med en VPN eller andre sikkerhedsforanstaltninger.

Hvad kan man bruge et hotspot til?

Der er stort set ikke det, du ikke kan bruge dit hotspot til.

Dette kan være:

 • Film
 • Serier
 • Arbejde
 • Sociale medier
 • Mails

Du kan ikke bruge det til at game, da forbindelsen ikke er stærk eller stabil nok til det. Ellers er der mere eller mindre frit lejde til, hvad du alt kan bruge det til. Uanset om du skal bruge det på din bærbare computer, tablet eller en helt tredje enhed.

Hvor meget data bruger et hotspot?

Det er meget forskelligt, hvor meget data et hotspot bruger alt efter, hvad du benytter det til. Film og serier er klart det, der trækker mest data, præcis som når du benytter almindeligt Wi-Fi.

Her kan du godt forvente, at der bliver brugt et par GB i timen, medmindre du har været forudseende og downloadet nogle film eller serier forinden.

Skal du benytte det til søgninger på nettet eller sociale medier, er det begrænset, hvor meget data det sluger. Det kan dog snildt komme op på 5+ GB, hvis du skal sidde og søge efter informationer i flere timer.

Hvor meget data hopspots bruger er også kun nødvendigt at være opmærksom på, hvis ikke du har ubegrænset netværk på din mobil. Har du fri data, kan du bare streame løs på din computer eller anden enhed ved brug af din telefons mobilforbindelse.

Hvordan laver man et mobilt hotspot?

Det er heldigvis ikke særligt besværligt at lave et mobilt hotspot. Alt efter om du har en iPhone eller en Android telefon, får du herunder en guide.

IPhone hotspot guide

Har du en iPhone? Så er det nemt og enkelt at komme i gang med at dele dit internet.

 1. Find indstillinger.
 2. Vælg “internetdeling”.
 3. Find eller opret en kode til netværket og aktiver hotspottet.

Mere skal der ikke til at komme i gang med at streame, arbejde eller hvad end, du har brug for lige nu og her, eller når du er på farten.

Android hotspot guide

Og nu til en mobil med brug af Android:

 1. Find indstillinger på din telefon.
 2. Vælg fanen “forbindelse” eller den fane, som du bruger, når du tilslutter din mobil til andet internet såsom WiFi.
 3. Herefter vælger du “mobilt hotspot og internetdeling”. Under dette finder du opsætningen, så du kan komme i gang med at oprette forbindelse.
 4. Opret en adgangskode til dit hotspot, så du nemt og hurtigt kan logge på og foretage internetdeling med din anden enhed. Det er en god ide med en adgangskode til netværket, så alle og enhver ikke bare kan logge på.

Mere skal der ikke til for at komme i gang med at bruge hotspot på din mobil!

4G Router: Et hotspot alternativ

Har du ikke så meget data til rådighed på din mobil? Eller vil du gerne have en stærk forbindelse med dig, når du er på farten? Så kan du også overveje en 4G router, som du kan have med dig overalt. Med den kan du oprette et stærkt Wi Fi hotspot, som har en højere hastighed end det internet, du kan få med et mobilt hotspot.

Den har desuden også sit eget batteri. Dermed tapper du ikke strømmen på din smartphone, når du benytter den til at dele dit netværk. Det er smart!

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.