TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvad er en soundbar? En guide til dig, der vil have den bedste lyd

Skrevet af

Undrer du dig over, hvad en soundbar egentlig er? Så find svaret lige her.

Soundbar Test

Soundbars kan have forskellige funktioner og indbygget ekstraudstyr, men fælles for dem er, at de giver dig den bedste lyd, sammenlignet med mange andre typer hjemmesystemer.

Soundbars kan bruges til at forbedre kvaliteten af lyden på tv-skærmen, computer-skærmen eller endda mobiltelefonen, hvis du afspiller musik.

Her følger et overblik over fakta om soundbarer, hvad du skal være opmærksom på når du køber din soundbar, og hvordan man bruger sin soundbar bedst muligt.

Lad os gå i gang.

Hvad er en soundbar?

Soundbaren er en slags højttaler, der oftest bruges til TV eller hjemmebiografer. Soundbaren kan placeres under eller ved siden af tv’et og kobles til via et lydkabel eller bluetooth.

Soundbaren får sit navn fra sin form, der er aflang og lav, så den nemt kan placeres i stuen, uden den forstyrrer for meget.

SONOS-PLAYBAR
Eksempel på en soundbar – Sonos Playbar

En soundbar er egentlig bare en højttaler. Dog er disse specielt udviklet til brug med et TV, hvilket er hvorfor mange leder efter disse, når de vil have god lyd til film.

Soundbar med subwoofer

En subwoofer er en speciel højttaler, som typisk placeres under tv’et eller biografskærmen – nogle soundbarer kommer med en subwoofer integreret i systemet, andre skal bestilles med en ekstern subwoofer.

Din soundbar kan enten kobles via et lydkabel til soundbarens indgang eller bluetooth.

Formålet med en subwoofer er at opnå en dybere og bedre bas. Det giver en helt anden filmoplevelse, hvis man også har en subwoofer tilkoblet til sit system. Ser man eksempelvis actionfilm, vil man kunne mærke eksplosionerne i sofaen.

Fordele ved en soundbar

 • En god løsning, hvis du ikke vil købe mange enheder.
 • Nem at montere, enten ophængt eller placeret på et bord under TV’et.
 • Oftest flot designet til at matche et moderne hjem.
 • Nem at koble til TV’et, så du undgår et virvar af kabler og ledninger.

Ulemper ved en soundbar

 • Lyden opnår samme kvalitet som en god højttaler, når det kommer til musik.
 • Ikke surround sound (så skal du købe eksterne højttalere og koble til systemet) – også selvom producenten påstår, at det er surround sound.

Derfor giver en soundbar dig den bedste lyd til film

Soundbaren har en forbedret lydoplevelse, som du ikke får med et højtaleranlæg – du vil blive inkluderet i filmen, også selvom du ikke har surround sound.

Den største del af ens frustrationer og anstrengelser vil gå til installation og opstilling af anlægget.

Sammenlignet med lyden fra dit TV, vil soundbaren levere en markant bedre oplevelse. Da det er en dedikeret højttaler enhed, med fokus på at give dig en inkluderende oplevelse, vil du også fange lyd på de ekstreme ender af spektrummet. Det vil sige, at du ikke vil misse hvisken, og at du vil få en vildere fornemmelse af eksplosioner.

Det er simpelthen er mere dynamisk fornemmelse.

Placering af din soundbar

Mange mennesker går op i, hvordan deres hjem ser ud. Og her er det selvfølgelig vigtigt, at din soundbar passer ind.

Heldigvis for dig, er de fleste soundbarer rigtig pæne, da de med deres aflange look ikke tiltrækker sig meget opmærksomhed.

Derudover er de nemme at hænge op, så de går i ét med TV’et, eller de kan placeres på et bord under TV’et, så de næsten går i ét med dit setup.

Væghængt soundbar

En mulighed er at hænge soundbaren op på væggen. En generel regel, når det kommer til lyd, er at du får den bedste oplevelse, når højttaleren er i højde med ens øre. Så vil lyden rejse direkte hen til dig.

Hvis du har mulighed for det, bør du altså hænge din soundbar i denne højde.

Stående soundbar

Mange sætter også deres soundbar på et bord. Det er bekvemt og hurtigt at sætte op, hvilket er en fordel, hvis man heller ikke har noget værktøj til ophæng.

Dette er helt op til dig.

3D-lyd med Dolby Atmos

Dolby Atmos er en lydoplevelse, der skaber det følelsen af at være i et helt rum med god lyd. Man kan mærke og fornemme lyde fra alle sider – som om man selv var midt i handlingen. Det giver den ekstra dimension, som gør filmen en lille smule bedre.

Dolby Atmos er, mere specifikt, en surround sound teknologi, der blev udviklet i 2012. Det er altså kunstig surround sound.

Denne type er ikke lige så god som ægte surround sound, men det giver helt klart en bedre fornemmelse for lyden end ingen surround sound.

Surround sound

Har du nogensinde været i biografen, hvor du kan høre noget bagfra, når der også sker noget bag ved kameraet i filmen? Det er surround sound.

Surround sound er en lydoplevelse, som forsøger at genskabe det tredimensionale rum, som man også ser på skærmen. Soundbaren har ofte indbyggede højtalere på alle sider og bagpå for bedst muligt surround sound oplevelse.

Det er kunstig surround sound du får med en soundbar. Dette betyder, at lyden egentlig ikke kommer fra alle sider, men at det blot lyder således.

For at opnå ægte surround sound, skal du bruge højttalere i alle hjørner af rummet (eller området).

Hvem laver soundbarer?

Der er mange soundbar producenter. Nogle af de mest populære er dog:

 • Sony
 • Samsung
 • Sonos
 • Sennheiser
 • JBL

Nogle har bedre premium enheder, mens andre har større fokus på lavpris modeller, som alle vil have råd til (nogle af de meget dyre kan koste over 20.000 kroner).

Hvis du overvejer at købe en soundbar, men ikke er sikker på, hvilken du skal købe, kan du læse vores soundbar test, hvor vi tager et kig på de bedste modeller på markedet.

Her sammenligner vi de forskellige modeller, som både forbrugere og eksperter mener er de bedste. Vi sammenligner eksempelvis:

 • Pris
 • Lydkvalitet
 • Bas
 • Kvaliteten hos enheden
 • og andre specifikationer
Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.