TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvad er en router, og hvordan fungerer de?

Skrevet af

En router er en enhed, der opretter forbindelse til internettet og giver mulighed for trådløse forbindelser. En router kan være kablet eller trådløs, og den kan leveres med yderligere funktioner som f.eks. et modem. Denne artikel vil dække alt, hvad du har brug for at vide om routere!

hvad er en router

Hvad er en router?

En router er en enhed, der opretter forbindelse til internettet og tillader trådløse forbindelser. Den skaber en internetforbindelse kaldet “et lokalt netværk” (LAN – Local Area Network) i hjemmet eller på kontoret, som alle tilsluttede enheder, f.eks. din telefon, kan få adgang til.

Routere leveres med kabler til direkte tilslutning til computere, men mange af dem tilbyder også Wi-Fi-tilslutning, så du kan oprette trådløs forbindelse via radiobølger.

Wifi Zone

Hvis du har kabeltjeneste fra din udbyder, vil selskabet højst sandsynligt installere modemet og levere det sammen med en router, der leveres uden ekstra omkostninger.

Hvilken funktion har en router?

En router har til opgave at dele en internet forbindelse med flere enheder (din telefon, computer eller tablet eksempelvis). Det er routerens job at sørge for, at dukan du oprette forbindelse til internettet overalt i dit hjem, selv hvis du ikke har Wi-Fi.

Routere udsender et trådløst signal, som kan opfanges af enheder som f.eks. tablets og bærbare computere på ethvert netværk inden for rækkevidde af routerens antenner (typisk 100 meter).

Hvad er en trådløs router?

wifi-03

En trådløs router er en type router, der bruger radiobølger til at forbinde enheder trådløst, uden kabler. På denne måde undgår du, at du skal koble dig på routeren med et ethernet kabel.

En trådløs enhed kræver ikke kabler eller ledninger for at oprette forbindelse til computere eller andre enheder via Wi-Fi. Det betyder, at der ikke er nogen lange ledninger, der trækker fra den – alt forbindes trådløst via radiobølger. Det giver brugerne mulighed for at få adgang til internettet uden at have deres computer forbundet til routeren hele dagen.

Dens hovedfunktion er stadig at dele en internetforbindelse med flere enheder som beskrevet ovenfor, men den er også i stand til at oprette trådløs forbindelse via radiobølger.

Dette er den mest almindelige type router at have i hjemmet.

Hvad er en Mesh Router?

En Mesh-router er en type router, der skaber en internetforbindelse ved hjælp af flere adgangspunkter.

Mesh-routere bruger radiobølger til at overføre data og forbinde de forskellige enheder. Afhængigt af dit behov, kan du købe flere enheder og forbinde dem, så du kan dække et størrer område.

Trådløse mesh-netværk er det samme som trådløse netværk, men de har større rækkevidde og dækning, fordi hver enhed har sit eget dedikerede signal.

wifi-08

Hvad er en 4G router?

En 4G router er en router, der udsender et WiFi signal ved hjælp af et SIM kort. Det fungerer ved at du køber et SIM kort, præcis ligesom til din telefon, men i stedet for at du bruger data på din telefon, bruges dataen til mobilt bredbånd. Det gør det muligt for dig at have en router med dig på farten, så du har altid har trådløst internet til dine forskellige enheder.

Hvordan fungerer en router?

Når du tænder din computer eller anden enhed, udsender den et elektromagnetisk signal, der overfører data i binær kode. Dette kaldes nogle gange “trådløst”, fordi der ikke er nogen fysisk kabel-forbindelse mellem enhederne og internettet. Routeren modtager disse signaler fra flere kilder og dirigerer dem derefter efter behov til deres destinationer.

F.eks: Hvis din telefon har sendt websider til visning på din computer, sender netværket disse informationspakker gennem sine ledninger til din maskine, hvor de afkodes af software som Chrome eller Safari.

Hvordan tilsluttes en router?

Det er forskelligt fra model til model, hvordan du tilslutter din router til dit modem. Nogle kræver et vægstik. Det eneste, du skal bruge for at tilslutte en enhed til din router i dette tilfælde, er et Ethernet-kabel. Nogle enheder kommer med dette kabel, ellers kan du altid købe et kabel i en hvilken som helst elektronik butik.

Her kan du gøre følgende:

  • Tilslut neværkskablet til routerens WAN port.
  • Tilslut den anden ende til dit vægstik eller din fiberboks.
  • Sæt routerens strømstik i væggen og aktivér den!

Nogle enheder kan også tilsluttes trådløst til dit modem. Her kan du spørge din internetudbyder om hjælp. Dog fungerer det oftest således:

  • Tænd for routeren
  • Gå ind på dit admin panel for dit modem (kontakt din internetudbyder, hvis du ikke er sikker på hvordan)
  • Her kan man oftest forbinde de to enheder

Andre gange skal de to synkroniseres. Du kan altid spørge din internetudbyder om hjælp, hvis du er i tvivl.

Hvad er forskellen mellem et modem og en router?

En router og et modem har begge den samme funktion: at forbinde din computer, tablet eller mobiltelefon til internettet.

Den største forskel er, at en router fungerer som både modem og trådløs enhed. En router har en enkelt IP-adresse, modtager al dataen fra netværksudbyderen og sender herefter informationerne videre til de enkelte computere på netværket.

Med et modem vil man som udgangspunkt kun kunne have to enheder på nettet ad gangen. Man har nemlig kun to ip-adresser til rådighed fra sin udbyder, og da et modem ikke videresender trafikken som en router, vil man være begrænset.

Routeren vil også yde beskyttelse mod malware med et antivirusprogram eller en firewall installeret i dens firmware. Det kan være mere praktisk for dig, hvis du vil have alle dine enheder forbundet til internettet på én gang.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.