TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

COAX Kabel Guide: Alt om COAX Teknologi (hvad er det egentlig?)

Skrevet af

Har du bredbånd? Vil du gerne skifte til bredbånd? Og er du i den forbindelse stødt på begrebet COAX? Det er et teknisk begreb, som vi afmystificerer og forklarer nærmere om nedenfor.

hvad er et coax kabel

Når det kommer til internet og bredbånd, er der som regel en del termer og tekniske begreber at holde styr på. Ét af de begreber er COAX, der bruges til at levere hurtig internetforbindelse gennem antennestikket. Med det kan du faktisk få helt op til 1000 Mbit – og så endda til en lav pris.

Der er meget mere at vide COAX, som vi dykker ned i her.

Hvad er COAX teknologi?

COAX – eller koaksial – betyder “med samme akse”. Det betyder mere uddybet i denne forbindelse, at du kan transmittere lyd og billede gennem samme stik.

Men det gælder også internet og telefoni til din telefon. Med den del af dit coaxial kabel, der kommer ind i din bolig, kan du koble en TV eller data-splitter til, når du gerne vil have forbindelse til internettet. For så splitter den signalet i TV og data.

COAX er derfor en teknologi og et kabel, der er effektivt til transmission af forskellige signaler. Med det kan du opnå op til 1000 Mbit/s eller mere.

Til sammenligning kunne det gamle kobbernet kun opnå en brøkdel af hastigheden.

Hvad er et COAX kabel?

Et COAX kabel er et kabel, der bliver brugt af mange udbydere, når det kommer til bredbånd, fjernsyn, og telefon. Det bruges til at overføre data fra udbyderens database til din husstand, som så kan gøre brug af dataen ved hjælp af et antennekabel eller et netværkskabel.

Et COAX kabel stik er egentligt ikke nogen ny opfindelse, da det har været en del af udbredelsen af bredbånd og fjernsyn i mange år. Siden det blev introduceret har det vist sig at være utroligt effektivt og stabilt til transmission af diverse data.

Et COAX kabel og stik er opbygget med et kobberkabel, der er beskyttet af et tykt lag plastik. Det sikrer, at det kan overføre data helt uden forstyrrelser.

Hvad er COAX bredbånd?

Bredbånd og internet via coax kabel og stik er den mest velkendte type af bredbånd, der har været brugt de seneste år. COAX bredbånd er begyndt at blive udkonkurreret af fibernet, men er dog til trods for det stadig meget anvendt.

Det særlige ved denne type af bredbånd er, at du får dit internet og fjernsynskanaler leveret gennem antennestikket – og altså kan du få alt i din bredbåndspakke gennem det samme stik. Det er smart.

Mn det er ikke det eneste. For Coax kabel internet er også noget hurtigere end mange andre tidligere former for bredbåndskabler. Det sikrer derfor hurtige hastigheder og signal, som kun fibernet kan overgå.

Hvordan ser et COAX kabel ud?

Et COAX kabel til internet og fjernsyn er bygget op af flere forskellige lag og elementer. Når du ser på det, ligner det blot en tyk plastikledning.

Der er dog flere elementer, der gemmer sig bag:

  • En inderleder i kobber
  • En midterisolator i polyester
  • En folieskærm i kobber eller aluminium
  • En trådskærm i kobber
  • En plastfilm til at holde trådskærmen på plads
  • Et hylster af polyethylen eller PVC

Det er derfor et meget komplekst kabel, der er med til at sikre dig signal og højere hastigheder, end hvad du måske har nu.

Det fungerer således, at signalerne bliver transmitteret gennem inderlederen. Den er skærmet fra indstråling fra folie- og trådskærmen. Det er også derfor, at COAX-kabler skal være af en god kvalitet. Ellers vil det kunne ses på de digitale TV-billeder i form af forstyrrelser.

Hvad bruges et COAX kabel til?

COAX kabler bruges til at levere internet og kanaler til dit TV. Det bliver leveret gennem data, der løber via kablet. Det er tilsluttet dit antennestik, hvorfra du får signalet. Vil du gerne have hurtigt internet eller stabile billeder, når du ser TV, kan du med fordel overveje, om COAX er noget for dig.

Montering og tilslutning af det er relativt nemt.

Er der forskel på COAX og fibernet?

Ja, der er forskel på at have et COAX internet kabel og indlagt fibernet. Den største fordel er dog hastigheden. For signalet på dit TV er stort set den samme, om du bruger fibernet eller COAX. Dog er hastigheden på dit internet meget forskelligt alt efter, om du benytter det ene eller det andet.

COAX vil typisk kunne levere op til 2500 Mbit/s i download, mens COAX kan levere 500-1000 Mbit/s i download og 100 Mbit/s i upload. Har du derfor nogle teenagere, der gamer meget på hver deres konsol – eller mange konsoller ad gangen – vil du kunne mærke en forskel.

Ellers kan der være forskel på, hvem du kan vælge som udbyder, hvor meget af landet der er dækning, og ikke mindst hvad prisen er.

Hvad er bedst COAX eller fiber?

Det er to meget forskellige teknologier, som tilbyder stort set det samme. Fibernet er det nyeste skud på stammen og bliver anset til at være den fremtidige standard. I hvert fald når det kommer til internet. Det er det, fordi det har en meget høj kapacitet og uanede muligheder, når det kommer til hastigheden af downloads.

Ser du derfor udelukkende på hastigheden, vil fibernet være det foretrukne valg. Fibernet er dog stadig begrænset, når det kommer til tilgængelighed. For udbydere af COAX kan dække mere eller mindre hele landet, hvilket endnu ikke er gældende for fibernet.

Har du dog mulighed for at vælge mellem de to – og bruger du meget internet – vil fiber nok være at foretrække. Har du dog ikke et kæmpe behov for at downloade store filer eller sørge for, at teenagerne kan game på livet løs, er du godt dækket ind med COAX kabel TV og COAX internet. Kablet vil her fint kunne leve op til dine behov. Så længe du blot har et antennekabel, er det helt fint.

Hvor kan man købe et COAX kabel?

Vil du gerne have et antennekabel, som det også kaldes, kan du få det i dit lokale byggemarked såsom Jem&Fix. Der er mange udbydere af antennekabler både i fysiske butikker såvel som online. Det er derfor ikke svært at få fat i et kabel til dit antennestik.

Er du på udkig efter et særligt coax kabel til router, coax kabel til modem eller måske coax data kabel, kan du altid spørge i kundeservice, om der er forskel på de enkelte antennestik.

Hvad koster COAX kabler?

Det er ret billigt i indkøb. For bare omkring 100 kroner vil du med en udbyder af COAX kunne komme i gang med at få signal til internet og TV. Det er ikke selve setup’et, der koster mest. Det er i stedet den månedlige pris for at have det.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.