TechEksperten er støttet af vores læsere. Når du køber gennem links på hjemmesiden, kan vi tjene en affiliate kommission. Læs mere.

Hvad er bredbånd?

Skrevet af

hvad er bredbånd

Hvad er bredbånd egentlig?

Mange tror, at bredbånd kun giver dem internet adgang på deres computer – og det passer også i nogle tilfælde. Men der findes også andre typer af bredbånd: Mobilt bredbånd og fastnetbredbånd.

I denne artikel tager vi et kig påå hvad bredbånd egentlig er, de forskellige typer og hvordan et bredbånd abonnement fungerer.

Definition af bredbånd

Bredbånd er en bred betegnelse for dataoverførsel mellem computere og netværk gennem en hurtig internetforbindelse. EU definerer bredbånd som værende forbindelser til intertettet på mindst 144 kbit per sekund.

Sagt på en anden måde, så er bredbånd måden hvorpå du får adgang til internettet. Dette kan gøres på forskellige måder, blandt andet med fibernet, telefonstik/kabel, satellit eller mobilt.

Bredbåndsforbindelse kan bruges på mange forskellige måder, men bredbånd opstod i første omgang som et alternativ til telefoni. I dag defineres bredbånd bedre som internetadgang via trådløs eller kablede forbindelser – selv om det ikke altid er den rigtige beskrivelse af en given form for bredbånd.

Hvis vi skal være præcise, siger vi ofte bredbånd om de bredere kobberkabler, som fører hurtigt internet ud til vores hjem. Ofte er det fiberforbindelser, men i nogle byger og landdistrikter vil vi stadig have at gøre med traditionelle telefonlinjer eller bredbånd via antenne.

Hvorfor hedder det bredbånd?

Bredbånd kommer af ordet broadband på engelsk, der har fået sit navn grundet det brede bånd af frekvenser, der er tilgængelige til overførsel af information.

Hele bredbånds-begrebet er først for alvor kommet op på speederen omkring 2000, hvor Internettets popularitet blev udbredt i stor skala. Det har resulteret i en lang række nye typer af bredbånd over de seneste årtier – især mobilt bredbånd, som giver internetadgang via mobiltelefonens dataforbindelse.

Er bredbånd det samme som Internet?

Nej, de to ting adskiller sig væsentligt fra hinanden. Internet er bredbånds-forbindelsens transportmiddel og kan bruges til at føre bredbåndskontakten ud til din computer eller internetmodem, men bredbånd sender ikke selv informationerne videre.

Forskellige typer bredbånd

Der findes bredbånd på mange forskellige måder. Mobilt bredbånd er specielt populært i dag, fordi det giver adgang til internettet fra alle steder med mobilnetværk – uanset om du befinder dig indenfor eller udenfor et trådløst netværk.

Fastnetbredbånd og fiber bredbånd kan anskaffes over telefonlinjen (DSL) eller via kabel-tv og andre tv-overvågningssystemer (DOCSIS). I nogle lande har staten besluttet at gøre bredbånd til et offentligt anlæg og eje det lokalt. Det kan være en god forretning, hvis mange mennesker bor i området – især på landet, da infrastrukturen er dyr at bygge op fra bunden.

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er en anden type bredbånd, der giver internet adgang via mobiltelefonens dataforbindelse. Det fungerer på samme måde som fastnet bredbånd: Du forbindes til internettet og modtager hurtigere download-hastigheder end upload.

Faktisk kan det snildt være meget hurtigere, fordi bredbåndsforbindelsen på mobiltelefonnettet ikke nødvendigvis skal behandle anden trafik.

Der er dog en lille rejseafstand til antennen – og dermed et par millisekunders forsinkelse. Bredbåndstilgang via telefonen fungerer bedst i byerne, men mindsker hastigheden markant udenfor de største bebyggelser. Dette er fordi, der typisk er flere antenner tæt på storbyer.

Fastnetbredbånd

Fastnet bredbånd er ikke den samme som fasttelefoni. Det bruges til at forbinde computere og netværk med hinanden gennem et kablet eller trådløst netværk, men det kan stadig anvendes til telefonopringning (via en VoIP-forbindelse).

Fastned kan deles op i 4 grupper:

  • Gennem kabel-tv stikket (COAX)
  • Gennem telefonstikket (xDLS)
  • LAN
  • Fibernet

Oftest bliver bredbånd via en ADSL-løsning leveret i to hastigheder: Standardbredbånd på 512 kbit per sekund (eller 0,512 Mbit/s.) og turbo bredbånd, der er dobbelt så hurtigt som standard bredbånd (1024 kbit/sek.).

Hvad er COAX (internet gennem kabel-tv)

Der er bredbånd over kabel-tv stikket (COAX), hvor en bredbåndsforbindelse udnyttes til at sende internetadgang gennem det netværk, der allerede eksisterer til dit kabel-tv.

COAX bruges primært i boliger og mange butikscentre, der allerede er tilsluttet dette netværk.

Det er en af fremtidens løsninger, da man kan opnå ekstremt hurtige hastigheder på over 1000 Mbit/s.

Hvad er bredbånd gennem DSL (forbindelse gennem telefonstikket)?

DSL står for (Digital Subscriber Line) og er forbindelse gennem telefonstikket.

Bredbåndsforbindelser over telefonstikket (ADSL) er den mest udbredte type bredbånd i Danmark. Det leverer oftest ikke den hurtigste hastighed, men det giver adgang til bredere internettjenester som f.eks. online-gaming og streaming af videoer fra YouTube og Netflix.

Det smarte ved DSL er, at der i de fleste hjem allerede er telefonstik, hvilket gør opsætning nemt og overskueligt. For at få adgang til internettet med DSL skal du bruge et DSL modem, som du ofte vil få leveret fra internetudbydere.

Hvad er fibernet?

Fibernet henviser til en internetforbindelse, hvor signalet leveres af lyslederkabler eller optiske fibre, der er nedgravet i jorden. Disse kabler har deres navn fra deres evne til at sende information med lysets hastighed (kan opnå en hastighed på over 1000 Mbit/s).

Det er dog ikke alle danske hjem der har mulighed for dette, da fibernet ikke er nedgravet i hele Danmark. Fibernet er ofte lynhurtigt, da de forskellige lyssignaler ikke forstyrrer hinanden.

For at få adgang til dette, skal du have et modem eller en trådløs router forbundet til en fiberboks.

Forskellen mellem bredbånd og mobilt bredbånd

Den primære forskel på mobilt bredbånd og almindeligt bredbånd er, at man kan forbindes til mobilt bredbånd næsten overalt. Det er dette signal vi forbinder til på vores telefon, når vi ikke er hjemme, men alligevel skal have forbindelse til nettet.

Man kan modtage dette signal, hvis har har et mobilt bredbånds abonnement.

Hvad er et bredbåndsabonnement?

Når du køber bredbånd, er det oftest et månedligt abonnement med en fast pris for brug af forbindelsen.

Der findes dog eksempler på bredbåndsabonnementer uden bindingstid – særligt hos mobil-udbydere og bredbåndsudbydere i landdistrikterne.

Bredbånd kan leveres som ADSL (almindelig asymmetrisk digital subscriber line), fiberbredbånd, mobilt bredbånd eller WiMAX-forbindelse. Det er ikke altid let at gennemskue bredbåndsabonnementernes opbygning, fordi bredbåndsleverandørerne ofte har forskellige politikker omkring at finde den bedste bredbåndspakke til brug ved reklamer.

Nogle bredbåndsudbydere kræver en fast pris på alle deres bredbåndspakker – men andre er mere fleksible med stigende hastigheder, der følger et højere abonnementsbeløb eller satellit.

Om TechEksperten

Techeksperten er en selvstændig hjemmeside, der anmelder produkter inden for genren teknologi. Vores anmeldelser bliver lavet ud fra vores egen research og bliver ikke påvirket af de produkter, som vi promoverer.